• No results found

Fastighets AB Balder

In document DEN GRÖNA OBLIGATIONENS PREMIE (Page 37-41)

4 Empiri och analys 4.1 Inledning

4.2 Enskilda emittenter

4.2.12 Fastighets AB Balder

Bolaget Fastighets AB Balder emitterade under perioden 24 obligationer. Åtta obligationer har valts ut för jämförelse, varav tre obligationer är gröna och fem obligationer är konventionella.

De utvalda obligationerna har samtliga emitterats med en rörlig kupongränta. De utvalda obligationer med en löptid på två år kommer att jämföras med varandra. Dessa utgörs av en

29

grön obligation och tre konventionella obligationer. De resterande fyra obligationer med en löptid på fem år kommer jämföras med varandra. Dessa består av två gröna obligationer och två konventionella obligationer.

Tabell 12: Jämförbara obligationer för Fastighets AB Balder Jämförelseresultat

Emittentens gröna obligation med rörlig kupongränta på rad 554 emitterades med en löptid på två år och en spread på 48,00 baspunkter. De jämförbara konventionella obligationerna visas på raderna 571, 572 och 575. Den genomsnittliga spreaden för dessa jämförbara konventionella obligationer är 109,27 baspunkter. Den gröna obligationen med en löptid på två år har lägre spread än samtliga konventionella obligationers spread. På raderna 574 och 576 visas bolagets gröna obligationer med rörlig kupongränta och en löptid på fem år. Dessa emitterades med en spread på 104,90 respektive 158,00 baspunkter. De två gröna obligationerna emitterades med en genomsnittlig spread på 131,45 baspunkter. De jämförbara konventionella obligationerna på raderna 573 och 577 emitterades med en spread på 100,20 baspunkter och 159,90 baspunkter.

Den genomsnittliga spreaden för dessa två konventionella obligationer är 130,05 baspunkter.

Den genomsnittliga spreaden för de gröna obligationerna är högre än den genomsnittliga spreaden för de konventionella.

Resultatet av jämförelsen av Fastighet AB Balders gröna och konventionella obligationer visar att det inte går att avgöra om investerare betalar en premie för investering i gröna obligationer.

Investerarens avkastning vid investering i organisationens obligationer beror på obligationen i fråga och inte på om obligationen är grön eller konventionell.

4.2.13 FastPartner AB

Antalet obligationer som emitterades av FastPartner AB under perioden uppgår till sju. Av dessa sju obligationer är två jämförbara. De två obligationer som kommer att jämföras emitterades med rörlig kupongränta och en löptid på tre år och sex månader.

Tabell 13: Jämförbara obligationer för FastPartner AB Jämförelseresultat

Emittentens gröna obligation på rad 595 emitterades med en spread på 285,50 baspunkter. Den jämförbara konventionella obligationen på rad 594 har en spread på 245,00 baspunkter. Detta innebär att den gröna obligationen har en spread som är 40,50 baspunkter högre än den konventionella obligationen. Resultatet visar att investerare får en högre avkastning vid investering i den gröna obligationen än i den konventionella obligationen.

30 4.2.14 Jernhusen AB

Jernhusen AB har emitterat 21 obligationer under perioden, varav 17 obligationer anses vara jämförbara i denna studie. Tio av de utvalda obligationerna emitterades med fast kupongränta och sju obligationer med rörlig kupongränta. Av de tio utvalda obligationerna med fast kupongränta är det fem obligationer med en löptid på tre år, varav två är gröna obligationer och tre är konventionella obligationer. De resterande fem obligationerna med fast kupongränta har en löptid på fem år och består av tre gröna obligationer och två konventionella obligationer.

De sju utvalda obligationer som har rörlig kupongränta emitterades med olika löptider. Två av de rörliga obligationerna har en löptid på två år och sex månader, varav en obligation är grön och en obligation är konventionell. Två obligationer har en löptid på tre år varav en obligation är grön och den andra obligationen är konventionell. Resterande tre obligationer har en löptid på fem år och består av två gröna obligationer och en konventionell obligation.

Tabell 14: Jämförbara obligationer för Jernhusen AB Jämförelseresultat

Raderna 837 och 840 innehåller två gröna obligationer med en löptid på tre år och en fast kupongränta. Dessa har en genomsnittlig spread på 31,53 baspunkter. De tre jämförbara konventionella obligationerna med en fast kupongränta visas på raderna 839, 843 och 849.

Dessa konventionella obligationerna har en genomsnittlig spread på 53,52 baspunkter. Vid en löptid på tre år och en fast kupongränta ger gröna obligationer i snitt mindre avkastning än de jämförbara konventionella obligationerna. De tre gröna obligationerna med en löptid på fem år och en fast kupongränta visas på raderna 841, 842 och 856. Dessa har en genomsnittlig spread på 70,78 baspunkter. Dessa jämförs med de två konventionella obligationer på raderna 836 och 848 som har en genomsnittlig spread på 42,38 baspunkter. Emittentens gröna obligationer med en löptid på fem år och en fast kupongränta ger högre avkastning än emittentens jämförbara konventionella obligationer.

Den gröna obligationen med en rörlig kupongränta och en löptid på två och ett halvt år visas på rad 838. Denna emitterades med en spread på 28,10 baspunkter. Den jämförbara konventionella obligationen på rad 853 emitterades med en spread på 75,20 baspunkter. Den gröna obligationen ger i detta fall lägre avkastning än den jämförbara konventionella obligationen.

Liknande relation finns när man jämför den gröna obligationen på rad 855 med den konventionella obligationen med på rad 854. Den gröna obligationen med rörlig kupongränta och en löptid på tre år på rad 855 emitterades med en spread på 76,40 baspunkter. Den

31

jämförbara konventionella obligationen på rad 855 emitterades med en spread på 75,30 baspunkter. I denna jämförelse har den gröna obligationen en spread som är högre än den jämförbara konventionella obligationen. Som tabell 14 visar har de tre obligationerna, två gröna obligationer och en konventionell obligation, med en rörlig kupongränta och en löptid på fem år samma spread för Jernhusen AB. Sett över alla jämförbara obligationer från Jernhusen AB kan vi inte fastställa någon premie för investering i bolagets gröna obligationer.

4.2.15 Klövern AB

Klövern AB emitterade åtta obligationer under den valda perioden där sex anses vara jämförbara. Dessa består av en grön och fem konventionella obligationer. Samtliga obligationer är emitterade med en rörlig kupongränta och en löptid på fyra år.

Tabell 15: Jämförbara obligationer för Klövern AB Jämförelseresultat

Den gröna obligationen på rad 883 i datamaterialet emitterades med en spread på 401,00 baspunkter. Detta är en högre spread än vad de jämförbara konventionella obligationerna på raderna 880, 881 och 882 har. I jämförelse med de konventionella obligationerna på raderna 884 och 885 har den gröna obligationen emitterats med en lägre spread. Den genomsnittliga spreaden för bolagets jämförbara konventionella obligationer uppgår till 357,40 baspunkter, vilket också är lägre än emittentens gröna obligationens spread. Denna jämförelsen tyder på att avkastningen som investerare kan förvänta sig få genom investeringar i Klövern AB beror på obligationen i sig och mindre på om den är grön eller konventionell.

4.2.16 Kungsleden AB

Datamaterialet visar att Kungsleden AB emitterade 20 obligationer under perioden och 11 har valts ut för jämförelse. Av de elva jämförbara obligationerna är nio emitterade med rörlig kupongränta, varav fem är gröna obligationer och fyra är konventionella obligationer. Tre av de utvalda obligationerna med rörlig kupongränta har en löptid på fyra år, dessa kommer att jämföras med varandra. Sex obligationer med rörlig kupongränta har en löptid på fem år, dessa kommer att jämföras med varandra. Resterande två av de jämförbara obligationerna har fast kupongränta, varav den ena utgör en grön obligation och den andra en konventionell obligation.

De båda har en löptid på fyra år och kommer att jämföras med varandra.

32

Tabell 16: Jämförbara obligationer för Kungsleden AB Jämförelseresultat

Emittentens gröna obligation med fast kupongränta på rad 962 i datamaterialet emitterades med en löptid på fyra år samt en spread på 202,05 baspunkter. Den jämförbara konventionella obligationen på rad 957 i datamaterialet har emitterats med en lägre spread på 175,35 baspunkter.

Emittentens gröna obligationer med en rörlig kupongränta och en löptid på fyra år visas på raderna 959 och 963. Dessa har en genomsnittlig spread på 192,4 baspunkter. Den jämförbara konventionella obligationen visas på rad 960 och emitterades med en spread på 180,30 baspunkter. Emittentens gröna obligationer med fast kupongränta och en löptid på fem år visas på raderna 952, 956 och 958. Den genomsnittliga spreaden för dessa gröna obligationer uppgår till 155,60 baspunkter. De jämförbara konventionella obligationerna med en löptid på fem år och en rörlig kupongränta visas på raderna 954, 955 och 961. Dessa emitterades med en genomsnittlig spread på 156,77 baspunkter.

Jämförelsen av Kungsleden AB:s jämförbara obligationer visar blandade resultat. För obligationerna med fast kupongränta och en löptid på fyra år ger den gröna obligationen mer avkastning än den jämförbara konventionella obligationen. För resterande obligationer verkar avkastningen på obligationerna bero på obligationen i sig och inte om den är grön eller konventionell.

In document DEN GRÖNA OBLIGATIONENS PREMIE (Page 37-41)

Related documents