• No results found

E FFEKTER AV CSR I SME S

5. ANALYS

5.4 E FFEKTER AV CSR I SME S

Generellt för våra fallföretag har inte effekterna varit det primära, och som vi kan se ifrån den tidigare diskussionen kring motiv har vi identifierat att de personliga värderingarna hos företagarna har utgjort den största grunden för samhällsansvaret.

De effekter som ändå uppfattats av företagen är svåra att konstatera som en direkt

följd av det samhällsansvar de tar, dock är det ändå starka uppfattningar och kommer att ligga till grund för de effekter vi i detta avsnitt diskuterar. De effekter som uppfattats av våra fallföretag presenteras här nedanför.

5.4.1 Personlig stolthet

Jenkins (2006) hävdar att en personlig stolthet och integritet oftare förekommer som en fördel av CSR framför ekonomiska fördelar i SMEs. I enighet med detta har samtliga fallföretag tryckt på att den personliga stoltheten är den största effekten av samhällsansvaret de tar. Detta kan jämföras med att de alla har haft sina personliga värderingar till grund för sitt ansvarstagande. Den personliga stoltheten kan ha sin grund i att det, som Davis (1960) uttrycker det, är svårt att särskilja på företagarens roll som affärsman och som privatperson. Solweig Fransson, Gnosjö Automatsvarvning AB, förtydligar att det innebär en personlig tillfredställelse att få göra de handlingar som hon anser vara viktiga. Företagarna i våra fallföretag är rörande eniga att en personlig stolthet uppnåtts genom det ansvar de tagit.

5.4.2 Upplevd ökad ekonomisk lönsamhet

Diskussionerna kring kopplingen mellan CSR och ekonomisk lönsamhet har pågått sedan 60 och 70-talet. Vi har i teorikapitlet redogjort för såväl förespråkare för kopplingen samt mer kritiska forskare som belyser att det finns vissa fördelar men att dessa inte utgör ekonomiska fördelar. Europakommissionen (2007) presenterar en alternativ syn på värdeskapandet, de hävdar att CSR inte alltid leder till en direkt förbättrad lönsamhet men kan innebära andra effekter som i sin tur i längden är positiva för företagets lönsamhet. Denna koppling har vi kunnat identifiera bland våra fallföretag. HangOn AB och Sibes Metall AB förtydligar att deras samhällsansvar i första rummet betraktas som kostnader. Gnosjö Automatsvarvning AB är tydliga med att poängtera att motivet med deras samhällsansvar aldrig är en ökad lönsamhet. Däremot kan de alla se tendenser till att ansvarstagandet på något vis lett till ökad lönsamhet i sina verksamheter. De största satsningarna de respektive företagen har genomfört är för sina anställda, vilket de anställda är mycket nöjda och tillfredsställda med. Samtliga företagare har upplevt att detta lett till en ökad personalmotivation. De vittnar även om en mycket låg personalomsättning vilket de kopplar till den nöjda personalstyrkan. Som tidigare nämnt anser företagen att det är svårt att nyrekrytera, varför det är vitalt för företagens lönsamhet att behålla den

kompetensen personalen besitter. Kopplingen mellan CSR och förbättrad rekrytering eller behållande av personal hänvisar Galbreath (2006) är en fördelar av strategiskt CSR. Den motiverade personalstyrkan har både HangOn AB och Swede-Wheel AB upplevt ökat kvalitén på deras produkter. I och med att företagen upplever att kunderna som intressentgrupp inte tar hänsyn till företagens samhällsansvar utan enbart tar hänsyn till pris och kvalitet på varorna, ser vi första kopplingen mellan samhällsansvar och ökad försäljning här. Detta har i sin tur en direkt påverkan på företagens ekonomiska lönsamhet. Gnosjö Automatsvarvning AB och Swede-Wheel AB ser också att de satsningar de gjort, till stor del på grund av miljösatsningar, reducerat sina kostnader, vilken även det har en påverkan på den ekonomiska lönsamheten. Detta har dock ej påträffats i Sibes Metall AB. Överlag har fallföretagen framfört att de ser på samhällsansvaret som kortsiktiga kostnader som de gärna tar för sitt samhällsansvar. I längden tror de ändå att samhällsansvaret på vissa punkter lett till ökad lönsamhet i det långa loppet, även om detta inte var målet.

5.4.3 Förbättrat rykte lokalt

Vi har tidigare förklarat att det samhällsansvar fallföretagen tar är på lokal nivå vilket är en återkommande teori hos de forskare vi presenterat i föregående kapitel.

Perrini (2006) hävdar i enighet med det att en framstående effekt av CSR i SMEs således är bättre relationer till lokala samhället, något som stora företag har svårare för. För våra fallföretag är inte ryktet bland kunderna det avgörande för verksamheten, istället har de uttryckt att ryktet i det lokala samhället är vitalt för dess verksamhet. Ett bra rykte leder enligt fallföretagen till lättare framtida rekrytering, bättre samarbete företag emellan, nöjda medarbetare samt en personlig stolthet.

Samtliga fallföretag; Gnosjö Automatsvarvning AB, HangOn AB, Swede-Wheel AB och Sibes Metall AB har upplevt att samhällsansvaret direkt resulterat i en starkare relation med invånarna i det lokala samhället. Den starka relationen är det som bidrar till det rykte respektive företag har i bygden, varför även detta stärkts av samhällsansvaret.

5.4.4 Långsiktigt värdeskapande

Vi har i avsnitten här ovan förklarat hur företagen ser på de effekter deras samhällsansvar resulterat i. Att avgöra vilka effekter som hör till vilka handlingar är

som tidigare nämnt svårt att fastställa men bygger på en känsla hos företagarna. Både Sweed-Wheel AB och HangOn AB är övertygade om att samhällsansvaret ger ett ökat värde för företaget på långsikt. Sammantaget är de effekter företagarna har identifierat av sådan karaktär att de inte ger tillbaka inom en nära tidsram utan utgör istället ett långsiktigt värdeskapande för såväl dem själva som för samhället de bor och verkar inom.

5.4.5 Effekter ur ett samhälls- och lönsamhetsperspektiv

I den generella diskussionen kring CSR har det gjorts åtaliga försök att bevisa vilka effekter CSR-arbetet kan resultera i, med speciellt fokus på att förklara sambandet mellan CSR och ekonomisk lönsamhet. Liknande studier har gjorts på CSR i SMEs men dessa försök är betydligt färre och åsikterna går, som tidigare förklarat, isär. Av den invecklade diskussionen kan vi konstatera att direkta samband är svåra att konstatera och istället kan kopplas till uppfattningar hos företagen. I teorikapitlet gjorde vi en sammanställning av de effekter olika forskare identifierat, liknande den sammanställning vi gjort för de olika motiv forskare funnit ligga till grund för CSR.

Effekter som fallföretagen inte upplevt, men som teorin har påpekat, utgörs av ökad kundlojalitet samt ökade marknadsandelar. Anledningen till detta anser företagen vara främst på grund av deras storlek, de är för små för att påverka marknadsandelar genom samhällsansvar som mest rör den lokala bygden. Samtidigt anser de att kundlojaliteten inte bygger på det samhällsansvar de tar utan på vilken kvalitet och leveranspålitlighet de upprätthåller.

I diskussion med fallföretagen kan vi förklara att den upplevda ökade ekonomiska lönsamheten har samband med minskad personalomsättning, ökad personalmotivation, kostnadsreduceringar samt förbättrad kvalitet på produkterna.

Dessa effekter är dock inte mätta av något av fallföretagen men upplevs ha en koppling. Med grund i sambanden samt att vissa av effekterna förekommer enbart i något av fallföretagen har vi därför i ovanstående diskussion behandlat dessa under en grupp. Liknande gäller sambandet mellan det förbättrade lokala ryktet och en god relation till det lokala samhället. Om fallföretagens CSR-arbete lett till ökad ekonomisk vinning för företaget eller gett mest till samhället i stort är svårt att

avgöra. Samtliga fallföretag har i någon mån upplevt ökad ekonomisk lönsamhet samtidigt som de har uttryckt ett långsiktigt värdeskapande som en effekt, dessa skulle tillsammans utgöra en ekonomisk vinning för företagen. Gnosjö Automatsvarvning AB samt HangOn AB har framfört att de tror att deras samhällsansvar gett mest tillbaka till deras företag samtidigt som det lokala samhället åtnjutit stora fördelar av det tagna ansvaret. Sibes Metall AB och Swede-Wheel AB anser båda att deras CSR-arbete främst gett fördelar till samhället men har liksom de andra upplevt långsiktiga värden och positiva effekter hos de anställda vilket också har en inverkan på deras ekonomiska vinning.

Related documents