• No results found

Volvokoncernen är i sin verksamhet exponerad för olika typer av fi nansiella risker. Koncernge-mensamma riktlinjer, vilka uppdateras och fastställs årligen, ligger till grund för respek-tive koncernföretags hantering av dessa risker.

Målen i koncernens riktlinjer avseende fi nan-siell riskhantering är att optimera koncernens kapitalkostnader genom att tillvarata stor-driftsfördelar, att minimera negativa resultat-effekter till följd av ändrade valutakurser eller

Valuta Ränteutveckling i Sverige, Europa och USA

08

marknadsräntor, att optimera risktagande samt att klargöra ansvarsfördelningen. Upp-följning och kontroll av att fastställda riktlinjer efterlevs sker kontinuerligt. Huvuddelen av Volvokoncernens fi nansiella transaktioner utförs genom Volvos internbank, Volvo Treasury, som bedriver sin verksamhet inom fastställda riskmandat och limiter. Kreditrisker hanteras huvudsakligen på affärsområdesnivå.

Innebörden av olika fi nansiella risker samt mål och riktlinjer för hantering av dessa risker beskrivs utförligt i noterna 36 och 37. Volvos redovisningsprinciper avseende fi nansiella instrument beskrivs i not 1. Nedan beskrivs olika aspekter på fi nansiell risk var för sig. Den samlade effekten på ett företags konkurrens-kraft påverkas dock av hur de olika makroeko-nomiska faktorerna interagerar.

Valutarisker

Mer än 90% av Volvokoncernens försäljning sker utanför Sverige. Förändringar i valutakur-ser har en direkt påverkan på Volvokoncernens rörelseresultat, balansräkning och kassafl öde samt en indirekt påverkan på koncernens kon-kurrenskraft, vilket över tid påverkar koncer-nens resultat. Valutarisker i Volvos verksamhet är relaterade till förändringar i värdet av kon-trakterade och förväntade framtida betal-ningsfl öden (kommersiell valutaexponering), förändringar i värdet av lån och placeringar (fi nansiell valutaexponering) samt förändringar i värdet av tillgångar och skulder i utländska dotterföretag (valutaexponering av eget kapi-tal). Utöver detta kan valutakursförändringar påverka priserna på koncernens produkter och material som köps i utländsk valuta. Eftersom Volvokoncernen har en betydande del av till-verkningen i Sverige och genererar en väsent-lig del av intäkterna i andra valutor än den svenska kronan, kan en försvagning av den svenska kronan mot andra valutor kortsiktigt ha en gynnsam påverkan på koncernens resul-tat i svenska kronor.

Målet för Volvokoncernens valutariskhante-ring är att kortsiktigt minimera negativa effek-ter. Volvokoncernen använder terminskontrakt och valutaoptioner i syfte att säkra värdet av framtida betalningsfl öden i utländska valutor.

Ränterisker

Med ränterisker avses risker att ändrade rän-tenivåer påverkar koncernens resultat och kassafl öde (kassafl ödesrisker) eller det verk-liga värdet av fi nansiella tillgångar och skulder (prisrisker). Genom matchning av räntebind-ningstiden för fi nansiella tillgångar och skulder minskas exponeringen för ränterisker. Räntes-wappar används för att förändra räntebind-ningstiden för koncernens fi nansiella tillgångar och skulder. Valutaränteswappar möjliggör upplåning i utländska valutor från olika mark-nader utan att tillföra valutarisk. Volvo innehar även standardiserade ränteterminskontrakt (futures) och FRA:s (forward rate agreement).

Merparten av dessa kontrakt används för att säkra räntenivåer för kort upplåning eller placering.

Marknadsrisk avseende investeringar i aktier eller aktieliknande instrument Volvokoncernen är indirekt exponerad för marknadsrisker avseende aktier och liknande instrument genom att förvaltningskapital, vil-ket har överförts till fristående pensionsplaner, delvis placeras i instrument av detta slag.

Kreditrisker

Volvos kreditgivning styrs av koncernövergri-pande riktlinjer och regler för kundklassifi ce-ring. Kreditportföljen skall innehålla en sund fördelning mellan olika kundkategorier och branscher. Kreditriskerna hanteras genom aktiv kreditbevakning, rutiner för uppföljning och i förekommande fall återtagande av pro-dukter. Vidare bevakas fortlöpande att erfor-derliga reserveringar sker för osäkra fordringar.

En betydande del av koncernens kreditrisk är

relaterad till hur koncernens fi nansiella till-gångar placerats. Huvuddelen av dessa är pla-cerade i svenska statsobligationer och ränte-bärande papper utgivna av bolåneinstitut i Sverige.

Likviditetsrisker

Volvo försäkrar sig om att hålla en god fi nan-siell beredskap genom att ständigt hålla en viss andel av omsättningen i likvida tillgångar.

En god balans mellan kortfristig och långfristig upplåning samt upplåningsberedskap i form av kreditfaciliteterär avsedda att tillgodose det långsiktiga fi nansieringsbehovet.

Verksamhetsrisk

Lönsamheten beroende av nya fram-gångsrika produkter

Volvokoncernens långsiktiga lönsamhet är beroende av företagets förmåga att fram-gångsrikt utveckla och marknadsföra sina nya produkter. Produktlivscyklerna fortsätter att bli kortare och kortare, vilket gör det än viktigare att koncernen lyckas väl inom produktutveckling.

Beroende av leverantörer

Volvokoncernen köper råmaterial och kompo-nenter från många utomstående leverantörer.

En väsentlig del av koncernens behov av råma-terial och insatsvaror tillgodoses av leverantö-rer som ensamma täcker hela behovet. Effek-terna av avbrott i leveranserna varierar beroende på artikel och komponent. Vissa artiklar och komponenter är standard för bran-schen, medan andra är egenutvecklade och kräver unika verktyg som tar tid att ersätta.

Volvokoncernens kostnad för råmaterial och komponenter kan variera kraftigt över kon-junkturcykeln. Kostnadsvariationer kan orsa-kas av förändringar av världsmarknadspriser på råmaterial eller av våra leverantörers för-måga att leverera.

Beroende av att immateriella tillgångar skyddas och att skyddet upprätthålls AB Volvo äger eller har på annat sätt rätt att använda patent och varumärken som avser de produkter företaget tillverkar och försäljer.

Dessa har erhållits under en följd av år och är värdefulla för Volvokoncernens verksamhet.

Volvo anser inte att någon av koncernens verk-samheter är starkt beroende av något enskilt patent eller någon enskild grupp av patent.

Genom Volvo Trademark Holding AB äger AB Volvo och Volvo Personvagnar AB gemen-samt varumärket Volvo. AB Volvo har ensam-rätt att använda namnet och varumärket Volvo för sina produkter och tjänster. På liknande sätt har Volvo Personvagnar AB ensamrätt att använda namnet och varumärket Volvo för sina produkter och tjänster.

Volvokoncernens rättigheter att använda varumärket Renault är begränsade till enbart lastbilsverksamheten och regleras av ett licensavtal med Renault SA, som är ägare till varumärket Renault.

Varumärket Nissan ägs av Nissan Motor och Volvokoncernens rättigheter att använda varumärket Nissan Diesel är begränsade.

Klagomål och stämningar

Volvokoncernen kan bli föremål för klagomål och stämningar från kunder, anställda eller annan tredje part. De kan gälla hälso-, miljö-, säkerhets- eller verksamhetsfrågor eller underlåtenhet att följa gällande lagar och bestämmelser. Även om dessa tvister löses framgångsrikt, utan direkta negativa ekono-miska följder, kan de få negativa följder för koncernens rykte och ta resurser i anspråk.

Humankapitalrisk

En avgörande faktor för att förverkliga Volvo-koncernens vision är våra medarbetare och deras kunskap och kompetens. Den framtida utvecklingen är beroende av att bolaget bibe-håller sin position som en attraktiv arbetsgi-vare. För att stödja detta strävar Volvokoncer-nen efter ett arbetsklimat där energi, passion

och respekt för individen är ledstjärnor. Varje år genomförs en koncernövergripande under-sökning, och enligt denna undersökning har antalet nöjda medarbetare stadigt ökat.

Avtalsvillkor relaterade till offentliga uppköpserbjudanden

En del av AB Volvos långfristiga fi nansierings-avtal innehåller bestämmelser som innebär att långivaren i vissa fall har rätt att kräva förtida betalning om kontrollen över bolaget föränd-ras. Det är Volvos bedömning att det har varit nödvändigt att acceptera dessa bestämmelser för att erhålla fi nansiering på i övrigt godtag-bara villkor. Not 34 Personal innehåller infor-mation om avgångsvederlag som gäller för koncernledningen och vissa andra högre che-fer inom Volvokoncernen.

Ytterligare information om risk återfi nns i not 2, not 29 och not 36.

Förvaltningsberättelse 2008 48