• No results found

Flata

In document Kära barn med många namn (Page 27-30)

Den första etiketten som analyseras i den andra kategorin (bestående av pejorativa och eller ålderdomliga former) är flata, ännu ett ord med lite snårigare etymologisk bakgrund. I

uppslagsordet flat med dess avledningar ges flera olika definitioner till ordet flata, men aldrig någon som helst tillstymmelse till att det skulle ha något med homosexualitet eller sexuell identitet att göra. Den överordnade betydelsen för substantivformen flata lyder: ”(numera bl.

ngn gg tillf. utom i b, c, d) plan, slät o. jämn yta; äv. om bredt föremål med två motsatta sådana ytor. (SAOB, uppslagsord: flat) med den primära underbetydelsen: ’bredsida, flatsida;

särsk. i uttr. (lägga, ställa o. d. l. ligga) på flatan (motsatt: på kant)’ (ibid). Det första belägget för den huvudsakliga betydelsen är från 1745 och för den underordnade betydelsen redan från 1691.

En allmän uppfattning är att det är från någon av dessa betydelser, då avseende flatheten i det feminina könsorganet och de feminina homosexuellas lust och/eller strävan efter detta istället för det i sammanhanget ’oflata’ manliga könsorganet, som även bruket av flata som sexuell kategoriseringsetikett skulle härledas till. Det finns inga referenser till denna teori i någon av Svenska Akademiens uppslagsverk, och inte heller i Nationalencyklopedin. Den enda referensen jag kunnat hitta till denna teori står att finna på den korta Wikipediasidan över flata som sexuell kategoriseringsetikett, vilken citeras i sin helhet nedan:

Flata, av 'flat' i betydelsen 'platt', var tidigare ett nedsättande ord för en homosexuell kvinna. På senare tid har ordet, likt bög, blivit accepterat som en vardaglig benämning. Flata började mer allmänt användas i denna betydelse i svenska språket under början av 1990-talet. (Wikipedia, 2021-05-07)

De två fotnoterna som citatet refererar till är artiklar från NE respektive RFSL, varav ingen har någon kvarvarande information idag som understryker betydelsen. En länk finns dock på Wikipedia till deras systersida, ordbokstjänsten Wiktionairy, där följande står att läsa:

Etymologi: Åtminstone sen 1960-talet där det finns med i Haldo Gibsons slangordbok. Ordet kommer från flat, troligen anspelning på okvinnlig kroppsform. Har gått från att vara en rent nedsättande förolämpning till att medvetet användas som en neutral benämning av

homosexuella kvinnor på sig själva som ett sätt att avdramatisera och bryta ner tabun kring homosexualitet. Idag vanligt förekommande i både etermedia och tryckta texter. Se även bög.

(Wiktionairy, uppslagsord: flata, 2021-05-07).

4.3.1 Flata i Svenska dagstidningar

Figur 3. Linjediagram över frekvensutvecklingen av flata (som sexuell kategoriseringsetikett) i Svenska dagstidningar

Flata har varit undersökningens i särklass mest komplicerade ordet att analysera i Svenska dagstidningar. Homonymiteten har gjort det helt omöjligt att filtrera bort alla resultat som pekar mot någon av betydelserna som nämnts ovan eller närliggande definitioner. Efter gedigna sökordsmodifieringar noterades en absolut frekvens på 822 träffar, men den frekvensutveckling som det ursprungliga diagrammet visade på var långt ifrån en relevant frekvens för den sexuella kategoriseringsetikett som jag ämnar att undersöka. Då resultaten ändock var förhållandevis få gjordes en lite närmare granskning av samtliga resultat för att utröna vilka som med säkerhet kunde åsyfta flata som etikett, och det är dessa som

presenteras i figur 3 ovan.

Trots den stora frekvensen av ordet i sin vidgade definition ger en närmare granskning av sökningen alltså ett resultat på blott 25 förekomster totalt och med det undersökningens i särklass minsta frekvensantal. Om någon form av slutsats kan dras av dessa förekomster är att ett förhållandevis stort antal av detta lilla antal dyker upp i form av sammansättningar, som t.ex. ”nöjda radhusbögen ti den arga mc-flatan” och ”ser New Yorkbögarna och New York-flatorna paraden ...”.

Om något kort skall sägas om resultaten i övrigt är det att en anmärkningsvärt stor del av de resultat som inte åsyftar flata som sexuell kategoriseringsetikett däremot åsyftar flata i relation till en åsikt, en attityd eller ett förhållningssätt. Detta används i än mer

anmärkningsvärd grad för att beskriva någon form av svenskhet och förekommer i stort sett

0 1 2 3 4 5 6 7

Absolut frekvens

År

Frekvensvariation av flata (som sexuell kategoriseringsetikett)

i Svenska dagstidningar

alltid i negativ innebörd, med exempel som bland annat: ”Är vi för flata mot djurplågare i Sverige” (1989-04-20) och ”Sveriges kvarvarande svenskar är så flata, att vi är så lydiga, att vi...” (1999-05-06). Det är inte relevant för den sexuella kategoriseringsetiketten, men skulle kunna säga något om ordets generella användning i negativ benämning och dess vidare konnotationer.

4.3.2 Definitioner av flata i Svenska Akademiens ordlista

Även i historiska ordbokssammanhang dyker ordet först upp helt utan relation till sexualitet, och, som jag redogjorde för i analysens inledning, då som en del av uppslagsordet flat. Att det inte finns någon koppling till sexualitet kanske inte är vidare märkligt då ordet först dyker upp i SAOL 1874, den tidigast tillgängliga ordlistan på SAOLhist, med definitionen ”s. f.

Flatsida ; brukas i sing., best. form: flatan” (SAOL 1874:69). Definitionen är likalydande även i ordlistan från 1889, innan ordet av någon anledning inte får en egen plats i ordlistorna från 1900 och 1923. Definitionen ligger däremot kvar i båda dessa ordlistor, inte som ett eget uppslagsord men som en avledning under uppslagsordet flat. 1950 är det dock tillbaka igen, med samma korta definition enbart relaterande till flatsida.

Först 1998 förändras definitionen och flata blir ett eget uppslagsord, med två betydelser:

”s. -n flator 1, flatsida m.m. 2. [kan väcka anstöt] lesbisk kvinna” (SAOL 1998:203).

Bruklighetsmarkören är sedan kvar i ordlistan från 2006 innan den, precis som gällande bög, försvinner till 2015 års upplaga. Den aktuella definitionen är alltså ”1. Flatsida 2. Lesbisk kvinna” (SAOL 2015:303). Lesbisk förekommer, som vi tidigare analyserat, tusentals fler gånger och har genomgående ansetts vara den neutrala benämningen på homosexuella kvinnor, så att flata sätts i relation till detta är inte att betrakta som speciellt underligt. Vad som däremot är anmärkningsvärt att det enligt frekvensresultaten visar sig att när flata som etikett för första gången dyker upp i SAOL 1998 har ordet enbart förekommit 9 gånger i Svenska Dagstidningar. Lesbisk lyckades å sin sida förekomma 1 355 gånger enbart mellan åren 1950–1972 utan att tas upp i SAOL 1973.

En sista sak att notera är en informationsruta i den nuvarande upplagan av Svensk Ordbok, som säger följande om etiketten:

Orden flata och bög användes ursprungligen mest av heterosexuella som nedsättande

beteckningar på homosexuella. Så småningom började homosexuella personer använda orden om sig själva, och i dag är de fullt brukbara som neutrala beteckningar, kanske de bästa som

finns. De har också vissa fördelar framför beteckningen homosexuell, bl.a. att de är riktiga substantiv. (SO 2008, uppslagsord: flata).

Trots att det inte finns några direkta etymologiska definitioner i övriga delar av Svenska Akadamiens ordlistor och andra uppslagsverk är detta ett vidimerande dels av en del av ordets etymologi, men framförallt är det den enda officiella referensen i uppslagsverken till någon del av HBTQ-rörelsen och effekterna den haft på etiketternas bruklighet.

In document Kära barn med många namn (Page 27-30)

Related documents