• No results found

Flera nya initiativ har etablerats

In document Vägar till självförsörjning (Page 91-94)

Idéburna lösningar på den ekonomiska integrationen

9.2 Flera nya initiativ har etablerats

En grov uppskattning säger att den idéburna sektorn i Sverige idag står för cirka tre procent av olika typer av välfärdstjänster mot närmare 30 procent i exempelvis Nederländerna.77 I den snabba invandringens spår i Sverige har en rad idéburna initiativ etablerats för att på olika sätt främja och stimulera till ökad integration (Faktaruta 9.1). Sammanställningen ska enbart ses som ett litet urval på olika initiativ, utan rangordning, och med olika syften och verksamhetsformer.

Det idéburna företagandet (privat eller ideellt) har under de senaste decennierna utvecklats med nya finansieringsformer (impact investing) och mer riskkapital- orienterad verksamhet (venture philantrophy). Skiljelinjen mellan filantropi och traditionella investeringar har blivit otydligare. I tabell 9.1 beskrivs ett litet urval av sådana olika initiativ med avseende på syfte, finansiering, verksamhetsform och resultat.

77. Se Famna: https://www.famna.org/wp-content/uploads/2019/11/Tillv%C3%A4xtrapport-2019-1. pdf. Donationernas andel av BNP uppgår till närmare 0,24 i Sverige för år 2015 (Braunerhjelm och Palmberg, 2020).

FAKTARUTA 9.1 – EXEMPEL PÅ INITIATIV OCH VERKSAMHETSFORMER FÖR ATT FRÄMJA INTEGRATION Welcome App: Vill förena utmaningar med integration med de som kan tänkas vara en del av lös- ningen. Sedan starten 2016 har appen matchat ihop 10 000 nyanlända med privatpersoner. Reach for Change: Sedan 2016 har de sociala satsningarna på ”Innovation for Integration” stöttat integrationen av över 3 000 barn och ungdomar i det svenska samhället.

H&M Foundation och Röda Korset: Integration för och med ensamkommande barn och unga. 6 500 ensamkommande barn och ungdomar beräknas nås av projektet som pågår mellan 2017–2019. H&M Foundation donerar sex miljoner SEK över tre år.

Frixos stiftelse: Har till ändamål att stödja, främja och inspirera entreprenörskap i Sverige som syftar till att främja ett hållbart samhälle såväl socialt, ekologiskt som ekonomiskt. Syftet är att mot- verka all form av utanförskap i samhället genom att främja integration och uppmuntra till mångfald som gynnar ökad tolerans och förståelse.

Axfoundation: Sedan 2015 har mer än 50 000 personer träffats genom Öppnadörrens samarbets- partners. Enligt Öppnadörrens effektutvärdering från 2020 får hela 24 procent jobb eller praktik efter ett möte genom Öppnadörren och partnerorganisationerna.

Ica-stiftelsen: Ica Gruppen är en av 31 arbetsgivare som deltagit i den svenska regeringens initiativ 100-klubben, vars syfte varit att skapa sysselsättning för nyanlända. Sedan initiativet lanserades 2015 har 970 nyanlända beretts sysselsättning inom Ica-butiker och Apotek Hjärtat.

Uppstart Malmö: Grundades 2011 och har genom egen verksamhet och samarbeten bidragit till att 1 000 personer fått nya jobb i Malmöregionen.

Famna: Famna är riksorganisationen för idéburen välfärd i Sverige. Uppdraget är att, tillsammans med medlemmarna, bedriva informations- och påverkansarbete om frågor som rör utveckling och tillväxt inom idéburen svensk välfärd.

Allmänna Arvsfonden: Har sedan 2005 delat ut 5,5 miljoner SEK till 2 100 projekt i civilsamhället. Leksell Social Ventures: Har investerat i bland annat Just Arrived och projekt med sociala utfalls- kontrakt i Norrköping. 80 kommuner har etablerat ”sociala investeringsfonder”, ett tiotal förstudier till utfallskontrakt, två skarpa utfallskontrakt och regeringen har allokerat 150 miljoner SEK till stra- tegi för sociala investeringar.

IVA:s jobbsprång: Jobbsprånget är ett praktikprogram för nyanlända som drivs av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, i samarbete med Arbetsförmedlingen. Arbetsförmedlingen och IVA arbetar tillsammans för att kunna föra samman de arbetsgivare som erbjuder praktikplatser genom Jobbsprånget med nyanlända arbetssökande som har relevant utbildning och bakgrund. (100-klubben är ett initiativ av regeringen som samlar företag som är beredda att ta emot minst 100 nyanlända. Sweco, Riksbyggen, Ragn-Sells, Axfood och Hemköp m.fl. medverkar.)

Anm: Informationen är insamlad från organisationernas egna rapporter och hemsidor.

Flera av verksamheterna tillhandahåller mötesplatser, coachning och affärsrådgiv- ning, ofta i en sammanhängande verksamhetsmodell i flera steg. Två av initiativen har stiftelseformer (Uppdrag Malmö och Axfoundation). Leksell Social Ventures, LSV, är ett investeringsbolag som fokuserar på direktinvesteringar i bland annat integrationsprojekt. LSV har också experimenterat med ”social impact bonds”, så

kallade utfallskontrakt som ska bidra till att bygga en transparent marknad för eko- nomiskt utfallsbaserade sociala investeringar och där det första kontraktet slutits med Norrköpings kommun för ökad samordning av insatser kring barn placerade på institutioner.78 I tabellen visas även några exempel på utfall som redovisas i underlagsmaterial på organisationernas hemsidor och i en utvärdering (samman- ställning av Öppnadörren).79

Tabell 9.1 Exempel på initiativ för fler jobb och ökat företagande

Källa: Programbeskrivningar på respektive hemsidor.

78. http://www.leksellsocialventures.com/#s=news&o=1556

79. http://blogg.oppnadorren.se/wp-content/uploads/2020/01/OD_EFFEKTUTVARDERING_WEB- 1.pdf

Exempel Etablering År/Syft e Finansiering/Samarbete Verksamhets-form Resultat

Bling 2014. Öka förutsätt -

ningar för innovati on i förorten

Tillväxtverket, Vin- nova, Rotary, Akadeva, Asymetrica, PwC, Atrium Ljungberg

Coachat 200+, drivit 180 projekt som blivit 76 start ups och som genererat 125 MSEK i omsätt ning Boost by

FC Rosengård 2011. Att förbereda och moti vera arbets- sökande så att de framgångsrikt kan navigera bland olika arbets- och utbild- nings-möjligheter Malmö stad, FC Rosengård, Europeiska socialfonden, Arbets- förmedlingen Ideell

förening Boost by FC Rosengård har sedan starten 2011 bidragit ti ll att tusentals unga blivit anställda eller börjat studera eft er att ha deltagit i deras insatser

Uppstart

Malmö 2011. Fler ska få jobb Femtontal välmerite-rade investerare har gått in med 30 MSEK inklusive fristående rådgivare

Sti ft else 1 000 personer har fått jobb i regionen

Axfoundati on Etablering via jobb och språk. Öppnadör- ren. Fyra olika typer av integrati onsprojekt

Fristående Sti ft else Sedan 2015 har mer än

50 000 personer träff ats och enligt en eff ektutvärdering (2020) får 24 procent jobb eller prakti k eft er ett möte genom Öppnadörren och partner-organisati onerna Leksell Social Ventures 2014. Bolaget fi nansierar skalbara, ekonomiskt hållbara och mätbara initi ati v som löser sociala samhällsproblem Egen fi nansiering, utf allskontrakt Socialt investerings- bolag

Direkti nvesteringar i bl.a. Just Arrived, personaluthyr- ning och rekrytering, utf allsfallskontrakt 2016 i Norrköping

Rise Social Health & Impact Center (SHIC)

2018. Kunskapsplatt -

Det måste betonas att exemplen utgör ett begränsat urval av olika idéburna verksam- heter i Sverige. Dock kan man kan hävda att det ”bubblar” lite varstans, inte minst av initiativ för att lära ut svenska snabbt och effektivt.80 Det finns flera nya privata satsningar inriktade på att använda digital teknik för att förbättra integrationen genom att underlätta matchningen mellan utrikes födda och företag. Ett sådant är appen Welcome som ska koppla samman nyanlända med svenskar kring olika aktiviteter. Målet har varit att skapa 100 000 möten. Utvecklingen började som ett ideellt projekt, men har växlat upp genom att ta in privat finansiering från bland andra Klarna-grundaren Niklas Adalberth och Avito-grundarna Jonas Nordlander och Filip Engelbert. Även Industrifonden har bidragit med finansiering.

De olika exemplen i tabellen bygger på liknande visioner att entreprenörskap (socialt eller privat) skapar jobb, att jobb stärker tillväxt och framtidstro, minskar segrega- tion och utanförskap samt leder till ökad social rörlighet. De idéburna organisa- tionerna förväntas verka som katalysatorer och generera innovativa lösningar på existerande samhällsproblem. Trots många goda idéburna exempel är det emellertid ett verksamhetsområde med utmaningar, ibland på samma sätt som det vinstdrivna entreprenörskapet, dock med vissa sektorspecifika problem.

In document Vägar till självförsörjning (Page 91-94)