• No results found

Flerspråkiga elever i moderna språk

4. Resultat och analys

4.2 Flerspråkiga elever i moderna språk

I det följande avsnittet redogörs det för lärarnas föreställning på flerspråkiga elever i moderna språk samt deras syn på användningen av modersmålet i undervisningen. Avsnittet ska bidra med en förståelse om flerspråkiga elevers möjligheter till utveckling i moderna språk utifrån lärarnas erfarenheter.

4.2.1 Resultat

Alla lärare tycker att flerspråkiga elever ska välja moderna språk. Lärare 2 tycker att det behövs medborgare som kan många språk: ”Ska man klara sig i framtiden så är det bra att ha många språk.” Hen menar också att elevernas språk kan berika varandra: ”Jag tror att det är bra för hjärnan att ha flera språk i gång och att språken berikar varandra.” I samma riktning argumenterar lärare 7 som menar att flerspråkiga elever gynnas av att läsa ytterligare språk för att ”det utvecklar deras språk ännu mer”. Lärare 5 påpekar att flerspråkiga elever har lätt att lära sig ytterligare språk: ”Vi vet av erfarenhet att ju fler språk du kan desto mer språkkunnig blir du ju också. Det är inte så att språk utesluter varandra […].” Lärare 6 menar att undervisning i moderna språk öppnar upp för en ny del av världen. Lärare 1 beklagar att man i diskussionen om avhopp från moderna språk gör en skillnad mellan flerspråkiga elever och elever med svenska som modersmål: ”man kan ju föra samma diskussion att det finns elever med svenska som modersmål som skulle välja bort – jag ser inte någon skillnad”. Lärarna menar samtidigt att det många gånger finns anledningar varför flerspråkiga elever inte ska läsa moderna språk. Alla lärare kan rekommendera sina flerspråkiga elever att hoppa av moderna språk om de är svaga i skolspråket. Lärare 3 påpekar att flerspråkiga elever kan läsa sitt modersmål på gymnasiet och få meritpoäng där, vilket gör att de inte alltid väljer att läsa färdigt moderna språk. Hen menar också att flerspråkiga elever som har svårt i svenska och engelska behöver fokusera på just dessa ämnen: ”Man vill ju i allra högsta grad att de fortsätter med moderna språk men man ser att de kommer inte vidare i varken engelska eller svenska”. Hen menar att det svenska språket är en del av alla ämnen och att det är viktigt att de flerspråkiga eleverna stärker sitt skolspråk. Också lärare 7 menar att det ofta är prestationen i de andra ämnena som avgör: ”Är det så att man har jättesvårt att nå kunskapskraven i övriga ämnen så kanske ja.” Lärare 5 menar att avhopp ofta händer på grund av både bristfälliga kunskaper i svenska och låg prestation i ämnet moderna språk. Lärare 1 ger uttryck för att elever som är svaga i övriga ämnen inte nödvändigtvis vill hoppa av moderna språk: ”vi har ju elever som har

svårt för sig i svenska men som tycker det är jätteroligt att läsa spanska och är jättemotiverade. Så oavsett hur det går i spanskan, tycker jag att eleven ska läsa spanska om den upplever då att det är väldigt roligt och motiverande”. Hen tycker inte heller att eleven ska välja bort moderna språk även om eleven har svårt i spanskan.

Lärarna ger uttryck för att det ofta är väldigt individuella faktorer som avgör om flerspråkiga elever läser moderna språk. Lärarna uttrycker att det många gånger handlar om hur motiverade eleverna är att läsa språk. Lärare 7 påpekar att det är elevernas skolbakgrund som avgör: ”är det en elev som har läst väldigt lite, skrivit väldigt lite i sitt liv så är det kanske för mycket att läsa ytterligare ett språk, då behöver man nog fokusera på någonting annat.” Hen menar också att det hänger mycket på elevernas språkkunskaper: ”vissa håller på att lära sig svenska, andra håller på lära sig svenska och engelska samtidigt och då kan det blir för mycket medan andra elever klarar att lära sig olika språk samtidigt. Så jag tycker man får se det till varje individ.” Även lärare 1 gör det avhängig av elevens språkkunskaper: ”Då får man titta på individen, tycker jag, alltså vilken situation de befinner sig i språkmässigt, vilka språk den [eleven] har, hur stark den [eleven] är i sina språk för övrigt […].”

4.2.2 Tolkning

Alla lärare anser att flerspråkiga elever ska läsa moderna språk men påpekar samtidigt att det finns anledningar som gör att de ibland rekommenderar flerspråkiga elever att hoppa av ämnet. Det anses ofta viktigare att de uppnår målen i andra ämnen än att läsa ännu ett språk. Eftersom de ofta har bristande kunskaper i skolspråket, rekommenderas de att läsa förstärkt svenska/engelska istället för att klara sig i de andra ämnena.

När lärarna tittar på elevernas individuella förutsättningar så är motivation en viktig faktor vilket bekräftas av motivationsforskningen inom tredjespråksinlärning (Henry, 2016). Att det i Sverige finns en generell dålig attityd mot moderna språk har påpekats. För flerspråkiga elever kan möjligheten att samla meritpoäng med modersmålet på gymnasiet ge ytterligare utslag för att välja bort ämnet. Lärarna ger också uttryck för att det är viktigt att se på hur bra elever är på sina bakgrundsspråk. Om eleverna är svaga i modersmålet, svenska och eventuellt engelska finns det anledning till att främja dessa språk. Moderna språk faller då i regel offer för förstärkt svenska/engelska. Uttalanden pekar åt samma håll som den ovan redovisade studien av Thomas och Collier (2002) där man menar att flerspråkiga elever uppnår bättre resultat om deras utveckling i bakgrundsspråken får stöd – inte bara i skolspråket men också i

modersmålet. Särskilt i språkämnen kan flerspråkiga elever dra nytta av goda språkkunskaper i sina bakgrundsspråk (Maluch et al., 2015).

Intervjustudien antyder här redan också att ämnet moderna språk erbjuder möjligheter till utveckling för flerspråkiga elever. Att elever kan stärker sin interkulturella förståelse och får möjlighet till att tillägna sig ett till språk, vilket uppfattas som en viktig kompetens i samtiden, gäller för alla elever inte bara de flerspråkiga. Men lärarna nämner också utvecklingsmöjligheter som bara kan relateras till flerspråkiga elever. Lärarna framhäver att undervisning i moderna språk kan utveckla elevernas bakgrundsspråk. Flerspråkiga elever kan också utveckla ytterligare språkkunskaper med genom att med fördel använda sig av sina bakgrundsspråk menar lärarna. Lärarnas svar bekräftar att det finns möjligheter till utveckling för flerspråkiga elever i moderna språk. De två aspekter som nämns, nämligen att språken berikar varandra och att de kan vara en värdefull resurs för språkutveckling ska fördjupas i de efterföljande två avsnitten.

Related documents