• No results found

Fokusområde – ett växande attraktivt Kalmar

In document Kalmar kommuns årsredovisning 2020 (Page 83-88)

Kalmar ska vara en växande och attraktiv kommun. Det är en förutsättning för att vara med i kampen om framtida etableringar, inflyttare och satsningar på infrastruktur.

Kommentar

Kalmar är en växande och attraktiv kommun och nådde nyligen 70 000 invånare. Det är en förutsättning för att vara med i kampen om framtida etableringar, inflyttare och sats-ningar på infrastruktur. Enligt preliminära uppgifter från Kommunens invånarregister (KIR) ökade folkmängden i kommunen med 887 personer under 2020 till 70 346 personer.

Det är historiskt sett en hög siffra men lägre än de två senaste åren. Flyttöverskottet stod för 688 personer eller 78 procent av folk- ökningen, medan födelseöverskottet stod för 199 personer eller 22 procent. Flyttöverskottet stod för en större andel av ökningen år 2020 jämfört med år 2019.

Under året har arbetet med kommunens nya översiktsplan fortsatt. Översiktsplanen är grunden till en god planberedskap för bostäder och att kunna nå målet om 100 000 invånare 2050. En prioritering av detaljpla-ner arbetas fram utifrån övriga strategiska dokument, som till exempel fördjupade översiktsplaner som i Norrliden eller Södra staden, planprogram som exempelvis är på gång i Snurrom och bostadsförsörjningspro-grammet. Prioriteringen görs bland annat ut-ifrån behovet av bostäder, både till antal och bostadstyp. Övriga förvaltningar är delaktiga i arbetet för att säkerställa att även behov av till exempel vårdboenden tillgodoses.

Fullmäktigemål – Arbetslöshet

Kalmar ska ha lägre arbetslöshet än riket och våra jämförelsekommuner.

Kommentar

Arbetslösheten i Kalmar har ökat något i december jämfört med november 2020, från 7,8 procent till 7,9 procent. I december 2020 var det sammanlagt 2 808 personer i Kalmar som är öppet arbetslösa och sökande i program med aktivitetsstöd. Arbetslösheten har ökat i Kalmar med 0,9 procent jämfört med december 2019 då arbetslöshe-ten låg på 7,0 procent. Vi kan konstatera att vi har lägre arbetslöshet för gruppen 16–64 år än Riket som ligger på 8,8 procent i december och att vi fortfarande är bättre än våra jämförelsekommuner som alla har klart högre arbetslöshet än Kalmar. Om vi tittar på arbets-lösheten män kontra kvinnor i gruppen 16–64 år så har arbetslös-heten bland män stigit något till 8,6 procent, medan arbetslösarbetslös-heten bland kvinnor ligger oförändrad i december jämfört med november, på 7,2 procent. När det gäller ungdomar 18–24 år så har arbetslös-heten sjunkit med 0,1 procent sedan november, från 10,2 procent till 10,1 procent.

För gruppen utrikesfödda 16–64 år så har arbetslösheten i Kalmar sjunkit med 0,6 procent under 2020, från 23,3 procent den 31 decem-ber 2019 till 22,7 procent vid årets slut 2020. Här har Kalmar knappat in på riket då den genomsnittliga arbetslösheten för hela landet under samma tid har ökat från 19,9 procent december 2019 till 21,1 procent december 2020, en ökning med 1,2 procent. Här återstår ett stort arbete att göra både på riksnivå och i landets kommuner.

Fullmäktigemål – Tryggaste residenskommun

Kalmar ska vara landets tryggaste residenskommun.

Kommentar

Problemnivåerna som redovisas i trygghetsundersökningen 2020 är generellt betraktade som desamma de senaste fem åren. Andelen som inte varit utsatta för något som hest brott redovisar liknande värden som de senaste sju åren, vilket är betydligt lägre än för exempelvis 10 år sedan. Andelen utsatta för mängdbrott har stabi-liserats under den senaste sjuårsperioden, nivån har legat mellan 11–13 procent, vilket är en nivå långt under perioden 2005–2009.

Problembilden redovisar ett enda större generellt problem över hela kommunen; trygghetskänslan utomhus ensam sent på kvällen. I första hand gäller det Funkabo, Norrliden, Oxhagen och Smedby.

Kvinnor redovisar i högre grad än män att de upplever otrygghet ute ensam sen kväll än män. Prioriteringsdialog utifrån trygghets-mätningen pågår med polis och andra aktörer.

Fullmäktigemål – Företagsklimat

Kalmar ska vara en av de 30 bästa kommunerna avseende företagsklimat

Kommentar

Kalmar har klättrat 65 placeringar i Öppna jämförelser av klimatet för 2019 års ärenden. I årets Öppna jämförelser av företags-klimatet hamnar Kalmar kommun på plats 4 bland kommuner med över 40 000 invånare, med ett Nöjd-Kund-Index (NKI) på 78 utav 100. Det totala NKI-resultatet för samtliga deltagande kommuner blev 73. Av alla deltagande kommuner hamnade vi på plats 23, vilket alltså betyder att vi klättrat 65 placeringar från året innan, detta innebär att målet nåtts om att vara bland topp 30.

Fullmäktigemål – Attraktiv kommun

Kalmar ska vara en av de 30 bästa kommunerna i Sverige att besöka, att växa upp, bo och åldras i.

Kommentar

Enligt tidningen Fokus rankning hamnar Kalmar på plats 53 av landets kommuner i undersökningen Bäst att Leva. För att målet ska anses vara uppnått ska Kalmar vara topp 30 i den rankingen.

Föregående års placering var 17. Däremot påvisar Kalmar fortsatta goda resultat i medborgarundersökningen.

När det gäller besöksnäring har kommunen tappat cirka 20 procent år 2020 jämfört med föregående år. Den boendeform som tappat mest i antal gästnätter är hotell, där är nedgången cirka 27 procent.

Camping kan vi i sak inte mäta unikt då det är för få anläggningar för att summera ihop, men i den dialog Destination Kalmar har haft med campingföreträdarna ser utvecklingen bra ut för 2020 och inte så mycket sämre än 2019. Såväl turistbyrån, gästhamnen samt Kalmar Slott har betydligt lägre besökssiffror jämfört med tidigare, detta helt beroende på coronapandemin.

Fullmäktigemål – Bostäder

Samlat i kommunkoncernen ska vi möjliggöra för att minst 500 bostäder kan färdigställas varav hälften är hyresbostäder.

Kommentar

Under 2020 färdigställdes hela 1 204 bostäder i kommunen. Av dessa var 1 025 hyresrätter.

Fullmäktigemål – Fler i arbete snabbare

Kalmar kommun ska få fler i arbete snabbare. 60 procent av de som lämnar etableringsuppdraget ska gå till arbete eller reguljära studier.

Kommentar

Månadsresultatet för Kalmar kommun i november var 0 procent, för Kalmar län 17,9 procent och för riket 35,3 procent. Målgruppen för Kalmar kommun utgörs enbart av sju personer vilket innebär att om tre av dessa personer hade fått ett arbete hade Kalmar varit långt över riksnivån. Det är små marginaler som avgör hur resultatet blir.

Målgruppen för länet är 56 personer och för riket 1 910 personer.

Fullmäktigemål – Utrikesfödda medarbetare

Andelen utrikesfödda medarbetare i kommunen ska öka.

Kommentar

Senaste rapportering i Kommun- och landstingsdatabasen kolada.

se visar på att andelen utrikes födda medarbetare har ökat från 11,6 procent 2017 till 12,2 procent 2018. Siffrorna har en eftersläpning och inga siffror för 2019–2020 finns tillgängliga. Under 2018 hade Kalmar ett balanstal för utrikes födda på 0,7 vilket är lägre än rikets kommuner som är 0,8. Ett balanstal under 1 innebär att kommunen har en lägre andel anställda som är utrikes födda än i befolkningen i åldersgruppen 18–64 år. Balanstalet har under de senaste fem åren varit i princip oförändrat både för Kalmar och för riket.

Fullmäktigemål – Arbetslösa ungdomar

Andelen arbetslösa ungdomar utan fullständigt gymnasiebetyg och utomeuropeiskt födda samt personer med funktionsvariationer ska vara lägre än riket och våra jämförelsekommuner.

Kommentar

När det gäller arbetssökande och sökande i program med akti-vitetsstöd ligger Kalmar högre (41 procent) för de utan gymna-sieutbildning jämfört med såväl riket (36 procent) som samtliga jämförelsekommuner.

För utomeuropeiskt födda ligger Kalmar lägre (39 procent) jämfört med riket (43 procent). Kalmar ligger högre än Karlskrona

(34 procent) och Halmstad (38 procent) men lägre än Kristianstad (49 procent) och Växjö (51 procent).

För personer med funktionsvariationer är Kalmars siffra 18 procent medan riket har 14 procent. Karlskrona (20 procent), Halmstad (15 procent), Kristianstad (11 procent) och Växjö (17 procent).

Uppdrag – Markinköp

Köp in mer mark för långsiktiga behov.

Kommentar

Dialog pågår kring ett antal potentiella områden. Detta uppdrag har övergått i ett mål i verksamhetsplan 2021 och avslutas härmed i denna form.

Uppdrag – Internationella frågor

Uppdrag att ta fram en strategi för internationella frågor.

Kommentar

Ett utkast till strategi för internationellt arbete och externfinansierade projekt i Kalmar kommun har tagits fram under 2020 och stämts av med ett antal nyckelpersoner samt förvaltnings- och bolagschefer.

Efter beslut av kommunstyrelsens arbetsutskott 17 november har strategin gått på remiss till nämnder och bolagsstyrelser med vädjan om svar under mars 2021.

Uppdrag – Verksamhetsområden i Flygstaden

Färdigställ verksamhetsområden för företag i Flygstaden, för att möta den efterfrågan som finns för etableringar i Kalmar.

Kommentar

Projektering av etapp ett pågår. Detta uppdrag ingår från och med 2021 i det nya generella uppdraget från verksamhetsplan 2021 att färdigställa verksamhetsområden för företag för att möta den efter-frågan som finns på etableringar i Kalmar.

Uppdrag – Idékatalog för attraktivitet

Ta fram en idékatalog för tio år framåt för att förstärka kommunens attraktivitet.

Kommentar

Materialet är framtaget och nu ska ärendet hanteras vidare i sam-band med budget 2021. En investeringsplan med en planering på 5–10 års sikt.

Status:

Genomförd

Status:

Pågående

Status:

Genomförd

Status:

Genomförd

In document Kalmar kommuns årsredovisning 2020 (Page 83-88)