• No results found

Fokusområde – hög kvalitet i välfärden

In document Kalmar kommuns årsredovisning 2020 (Page 88-94)

I Kalmar ska allas liv präglas av trygghet, kvalitet, tillgänglighet och delaktighet. Invånare i Kalmar ska känna sig trygga med att kommunens välfärdsverksamheter alltid finns när enskilda behöver den och att verksamheten bedrivs med god kvalitet.

Kommentar

Under fokusområdet ingår fullmäktigemålen Bästa skolkommun, Bästa äldreomsorgs-kommun, Socialtjänst av hög kvalitet, e-hälsokommun samt jämställdhetssäkrad verksamhet.

Situationen med coronapandemin har gjort att ett flertal planerade aktiviteter och sats-ningar inte har gått att genomföra fullt ut, men det långsiktiga och strukturerade arbetet med målarbetet fortgår.

Trots den rådande situationen konstateras ett flertal positiva händelser och resultat under året. Ett exempel är att Kalmar kommun blivit utvald att ingå som en av tio modell-kommuner kopplat till välfärdsteknologi.

Grunden till projektet är att med hjälp av välfärdsteknologi ge ökad självständighet och trygghet hos brukare oavsett om de bor

i ordinärt eller särskilt boende. Samtidigt är det också önskvärt att vår personal genom tekniken ska kunna spara tid som de i stället kan lägga på omvårdnadsskapande aktivi-teter. Som en följd av utnämnandet har ett politiskt beslut tagits att flytta fram målet Bästa e-hälsokommun år 2022 till Bästa e-hälsokommun år 2025.

Andra exempel på arbetsområden som visar positiva resultat är kvaliteten i skolans under- visning samt kommunens interna arbete med jämställdhetssäkrad verksamhet.

Till fokusområdet Hög kvalitet i välfär-den är även uppdraget ”Ensamhet bland äldre” kopplat. En ansökan riktad till Kampradsstiftelsen lämnades in i mars 2020, men avslogs tyvärr.

Fullmäktigemål – Bästa skolkommun

Kalmar kommun ska bli en av Sveriges 30 bästa skolkommuner år 2020.

Kommentar

Utbildningsnämndens och Södermöre kommundelsnämnds långsik-tiga utvecklingsarbete med att utveckla kvaliteten i undervisningen fortsätter. Kvaliteten i undervisningen har ökat, det syns i fem av åtta redovisade indikatorer. Elever i årskurs 9 uppnår det näst högsta meritvärdet någonsin, endast resultatet 2019 är högre. Även andel elever som är behöriga till gymnasiet ökar, detta för fjärde året i rad.

Trots det tappar Kalmar 15 placeringar i Sveriges Kommuner och Regioners (SKR) ranking bästa skolkommun och hamnar på 49:e plats när det gäller kommunala skolor. När det gäller rankingen för alla skolor inklusive friskolor hamnar Kalmar på 67:e plats. Vi presterar för lågt på indikatorer gällande avvikelse från modell- beräknat värde vilket innebär att utifrån Kalmar kommuns elevun-derlag behöver vi öka ytterligare gällande meritvärde, fullständiga betyg och behörighet till gymnasiet. Fortsatt fokus på att utveckla undervisningen behövs, så att varje elev kan utvecklas så långt som möjligt utifrån sin egen förmåga.

Fullmäktigemål – Bästa äldreomsorgskommun

Kalmar kommun ska bli en av Sveriges 30 bästa äldreomsorgs- kommuner år 2020.

Kommentar

För att nå målet med att vara en av de trettio bästa äldreomsorgs-kommunerna har arbetet inom framtagna områden fortsatt.

Situationen med coronapandemin har dock gjort att planerade aktiviteter och satsningar för året inte har gått att genomföra fullt ut. En samlad ranking för att kunna uttala sig om placering topp 30 saknas. Istället utvärderas indikatorer inom följande områden:

minska antalet läkemedelsavvikelser

minska antalet fallskador

ökad personalkontinuitet

erbjuda utevistelse

öka andelen omsorgstagare som är nöjda med sociala aktiviteter

nöjdhet hemtjänst

nöjdhet Särskilt Boende (SäBo).

Då det gäller området att öka andelen sociala aktiviteter har en stor utmaning varit att erbjuda sociala aktiviteter som går att genom-föra trots rådande omständigheter med anledning av coronapan-demin. Arbetet på ordinarie träffpunkter, framförallt fristående

träffpunkter, har helt pausats. Dock har ett förnyat samarbete uppkommit mellan träffpunktsamordnare och personal på de olika avdelningarna, vilket har bidragit till möjlighet att genom-föra aktiviteter ute i verksamheterna och det har uppskattats av omsorgstagarna.

Omsorgstagares behov av att ha en nära kontakt med närstående är viktigt för deras välmående och något som har arbetats särskilt med.

En utmaning har varit att hitta möjligheter för omsorgstagarna att på ett smittsäkert sätt träffa anhöriga efter att sommaren har upp-hört och uteaktiviteter inte längre har varit ett självklart alternativ att genomföra.

I den årliga brukarundersökningen har resultatet för den totala nöjdheten bland omsorgstagarna i hemtjänstverksamheten ökat från 93 procent 2019 till 95 procent 2020 vilket gör att vi finns med i topp-skiktet jämfört med övriga kommuner i Sverige på detta område.

Omsorgstagarna på våra boenden har en total nöjdhet som ligger på 80 procent, detta är en ökning från 2019 då motsvarande siffra låg på 77 procent.

Fullmäktigemål – Socialtjänst av hög kvalitet

Socialtjänsten i Kalmar kommun ska leva upp till kvalitetsdimensio-nerna kunskapsbaserad, effektiv, säker, jämlik, individanpassad och tillgänglig.

Kommentar

För att leva upp till en socialtjänst av god kvalitet har socialnämn-den brutit ner målet i sex långsiktiga kvalitetsmål. Utvecklingen följs och mäts med indikatorer. I år arbetar förvaltningen med drygt 50 indikatorer kopplade till målen. Ambitionen höjs med hjälp av indikatorerna för varje år.

Kunskapsbaserad vård och omsorg: Under året har flera evidens- baserade metoder och systematiska arbetssätt implementerats.

Dessa utgör en förutsättning för systematisk uppföljning, som i sin tur är en förutsättning för en evidensbaserad praktik. Flera verksamheter har påbörjat systematiska uppföljningar på indi-vid- eller aggregerad nivå. Utvecklingen mot en kunskapsbase-rad vård och omsorg går framåt om än långsammare än planerat med anledning av pandemin.

Säker vård och omsorg: Alla verksamheter har med anledning av pandemin tvingats att tänka riskförebyggande. Framsteg och insikter i vikten av riskbaserat tänkande har därför gjorts.

Åtgärder för patientsäkerhet, exempelvis gällande hygienrutiner har vidtagits. Ökad användning av digitala mötesformer har medfört övervägningar och ny kunskap kring säker kommuni-kation. Utvecklingen är positiv även om det var andra aktiviteter inom området som det hade planerats för innan coronapandemin.

Individanpassad vård och omsorg: Den enskildes delaktig-het och behov ska vara utgångspunkt vid bedömning, beslut, planering, genomförande och uppföljning. Insatser ska anpassas och utformas så att de stärker den enskildes förmåga att leva ett självständigt liv. Genomförandeplaner och inhämtande av brukares och klienters upplevelse av socialtjänsten är de enskilt viktigaste delarna för att leva upp till en individanpassad social-tjänst. Utvecklingen inom dessa områden är positiv.

Effektiv vård och omsorg: Utvecklingen är god. Ett fortsatt arbete med att förbättra, utveckla och utöka insatser på hemma- plan har möjliggjort alternativ till externa placeringar inom den sociala barn- och ungdomsvården samt missbruksvården.

Tillgängliga resurser tillvaratas därmed på ett effektivare sätt.

Arbete med beläggning på korttidshem för barn med funktions-nedsättning har fallit väl ut liksom arbete med att minska social-nämndens bestånd av lägenheter för andrahandsuthyrning.

Jämlik vård och omsorg: Utvecklingen har varit fortsatt försiktigt positiv då arbete med att samordna resurser runt den enskilde för att säkerställa vård på lika villkor fortsätter. Medvetenhet kring jämställd verksamhet och att brister kan upptäckas i ex-empelvis statistik och undersökningar har ökat.

Tillgänglig vård och omsorg: En viktig del i att vara en tillgäng-lig socialtjänst är att människor inte behöver vänta oskätillgäng-ligt länge på att få sitt behov tillgodosett. Inom detta område har det skett en förbättring.

Fullmäktigemål – E-hälsokommun

Kalmar ska bli årets e-hälsokommun år 2022.

Kommentar

Politiskt beslut i oktober att flytta fram målet bästa e-hälsokommun år 2022 till att bli bästa e-hälsokommun år 2025 och att inklu-dera arbetet med modellkommun kopplat till välfärdteknologi.

Omsorgsnämnden har implementerat en ny lösning och tillhörande arbetssätt för digitala signeringslistor. Södermöre kommundels-nämnd har antagit en strategi om implementering gällande e-hälsa.

Strategin innehåller flera kvalitetssteg vilket är ett omfattande men viktigt arbete för att införa digital teknik. Socialnämnden fastställde en e-hälsostrategi 2019 som syftar till att ange inriktning för den del av förvaltningens digitaliseringsarbete som rör e-hälsa. Arbetet med att revidera strategin är på gång och kommer att slutföras under första tertialen 2021. Till strategin finns även en handlingsplan som även den håller på att uppdateras. Både omsorgsförvaltningen och socialförvaltningen har under 2020 fortsatt sitt samarbete med Linnéuniversitetet och eHealth Arena. På grund av coronapandemin har aktiviteter fått skjutas fram till 2021. Under 2020 var planen att cirka 15 e-tjänster kopplat till e-hälsoverksamheterna skulle public-eras. Resultatet visar att tio e-tjänster har publicerats mot invånare och nio internt.

Fullmäktigemål – Jämställdhetssäkrad verksamhet

Kommunens verksamhet ska vara jämställdhetssäkrad år 2022, vilket innebär att alla verksamheter säkerställer, till alla kvinnor och män, flickor och pojkar oavsett bakgrund och tillhörighet:

likvärdig service och bemötande

likvärdig myndighetsutövning

likvärdig resursfördelning

jämställd fördelning av makt och inflytande.

Kommentar

Den positiva trenden fortsätter, både vad avser i vilken utsträckning detaljerade mål formulerats och insatser genomförts samt utveck-ling av systematik i arbetet. Samtliga nämnder har detaljerade mål kopplade till verksamheten. Sammantaget är bedömningen att en majoritet av insatserna tar sikte på kompetensutveckling men det genomförs även konkreta verksamhetsförbättringar. Exempel hittar vi i samtliga verksamheter.

Samhällsbyggnadskontoret arbetar utifrån en väl förankrad handlingsplan där fokus innevarande år är utbildning och att ta fram verksamhetsspecifika åtgärder för att säkerställa likvärdig service och bemötande.

I kultur- och fritidsförvaltningens verksamhet har ett nytt system för fördelning av bidrag implementerats som också säkerställer en jämställd fördelning av bidragen.

Inom omsorgsförvaltningen och socialförvaltningen arbetas det aktivt med att utveckla arbetet för att säkerställa jämställdhet i biståndshandläggningen, omsorgen bedriver även ett utveck-lingsarbete för att öka andelen män som besöker träffpunkterna.

Serviceförvaltningen bedriver förbättringsinsatser inom trygg-hetsområdet med ett jämställdhetsperspektiv både vad avser belysning, siktröjning och offentliga toaletter.

Under hösten deltog samtliga förvaltningar i första delen av stödut-bildningen för jämställd verksamhetsplanering del 1 som följs av en uppföljningsinsats under första kvartalet 2021. Under hösten 2020 genomfördes en uppföljning av processen för jämställd verksamhet i samtliga förvaltningar som indikerar att samtliga förväntas nå målet om jämställd verksamhet 2024.

Uppdrag – Ensamhet bland äldre

Utreda förutsättningarna för en projektansökan för att minska ensamhet bland äldre.

Kommentar

I mars månad lämnade omsorgsförvaltningen i enlighet med uppdrag in en projektansökan till Kampradstiftelsen med syfte att få medel för att inleda ett arbete med att motverka den ofrivilliga ensamheten bland äldre. Ansökan avslogs dessvärre. Efter somma-ren påbörjades ett arbete med att ta fram en ny ansökan nu riktad till allmänna arvsfonden. På grund av situationen med coronapan-demin och en ovisshet om vilken påverkan detta kommer få på samhället under 2021 har dock arbetet med att ta fram en ny ansökan pausats.

Status:

Genomförd

In document Kalmar kommuns årsredovisning 2020 (Page 88-94)