• No results found

Kommunens Kvalitet i Korthet 2020

In document Kalmar kommuns årsredovisning 2020 (Page 61-66)

Kommunens Kvalitet i Korthet (KKiK) omfattar totalt 42 nyckeltal och är indelad i tre huvudområden: Barn och unga, Stöd och omsorg samt Samhälle och miljö.

För varje nyckeltal rangordnas alla kommuner efter sina resultat.

Grön färg innebär att kommunen tillhör de bästa 25 procenten, gul innebär att kommunen tillhör de mittersta 50 procenten och röd innebär att kommunen tillhör de sämsta 25 procenten. 2020 deltog 260 utav Sveriges 290 kommuner.

Kalmar kommun visar 2020 ett klart förbättrat resultat jämfört med föregående år. 55 procent (37 procent 2019) av nyckeltalen är gröna, 36 procent (46 procent) är gula, 9 procent (17 procent) är röda.

De bästa 25 procenten De mellersta 50 procenten De sämsta 25 procenten

Stöd och omsorg

Verksamheterna vid Kalmar kommun arbetar långsiktigt med stän-diga förbättringar och årets resultat visar en klar förbättring jämfört med föregående år. Äldreomsorgen visar genomsnittliga eller goda värden både gällande kvalitetsaspekter samt kostnader. Trenden är att omsorgstagarnas bedömning av nöjdheten med verksamheten blir bättre för varje mätning. Brukarbedömningen vid hemtjänst inom äldreomsorgen visar 2020 det bästa uppmätta resultatet.

Även brukarbedömningen vid individ- och familjeomsorgen visar ett bra resultat. Däremot ligger kostnaden för funktionsnedsättning inom samtliga verksamheter (SOL, LSS, SFB) högt jämfört med övriga kommuner. Det finns ett nationellt utjämningssystem i vilket Kalmar är en av de kommuner som får mest pengar i kompensation på grund av stora volymer i förhållande till vår kommunstorlek.

En anledning till de stora volymerna är en relativt stor inflyttning från närliggande kommuner. Arbetet med att förbättra resultatet av nyckeltalet ingår i målarbetet 2021.

Andel personer som har haft försörjningsstöd men återkommer igen ett år efter avslutat försörjningsstöd varierar mellan åren.

Snittet de senaste åren visar dock att Kalmar har en högre andel personer som återkommer i försörjningsstöd i jämförelse med andra kommuner. Resultatet kan vara en konsekvens av verksamhetens arbetssätt att förhindra att personer hamnar i ett långvarigt behov av försörjningsstöd.

Samhälle och miljö

Även inom detta område visar Kalmar kommun ett bra resultat.

Servicemätning avseende e-post och telefoni visar mycket bra resultat liksom mätning av företagsklimatet inom kommunen.

Insamlat hushållsavfall totalt, kilo per person, visar en hög nivå och en stigande trend medan snittet för Sveriges kommuner visar en sjunkande trend.

Området fokuserar på de målgrupper av invånare som behöver service av specifika verksamheter utifrån specifika behov. Exempel äldreomsorg, daglig verksamhet LSS samt individ-och familjeomsorg.

Inom området finns nyckeltal som mäter kommunens service till de som bor, vistas eller verkar i kom¬munen. Även kommunens arbetsmarknads-verksamhet och mätning av företagsklimatet ingår.

Jämföraren

Verkningsgraden visar på hur insatta resurser, sett i kostnader, speglar kvalitet samt objektiva och subjektiva resultat i verk-samhetens utförande. Jämföraren indikerar en god verkningsgrad inom grundskola och gymnasieskola medan individ- och familje- omsorgen, kultur- och fritidsverksamheten samt äldreomsorgen visar en förväntad verkningsgrad.

Genom jämförelse med andra kommuner söks stöd för att insatta resurser ska spegla kvaliteten på den verksamhet som bedrivs.

Detta mäts genom kostnadsnyckeltal.

Jämföraren visar jämförande värden mellan kommunerna. En indikation på förbättrat värde i Jämföraren visar kommunens ställning jämfört med andra kommuner.

Det kan men måste inte innebära att Kalmar kommuns uppmätta värden förbättrats.

Ingående mätvärden varierar något mellan åren. Värdena är hämtade från Jämföraren i Kolada 2020.

Högre verkningsgrad Kvaliteten jämfört med andra kommuner är högre

än vad som kan förväntas utifrån kostnaderna

Förväntad verkningsgrad Kvaliteten jämfört med andra kommuner är i nivå

med en rimlig förväntan utifrån kostnaderna.

Lägre verkningsgrad Kvaliteten jämfört med andra kommuner är lägre än vad som kan förväntas

utifrån kostnader.

Grön färg i cirkeldiagrammet indikerar att Kalmar tillhör de 25 procent av kommunerna med de bästa kvalitetsresultaten (i cirkeln Kvalitet och resultat) respektive de lägsta kostnaderna (i cirkeln Resurser).

Den gula färgen innebär att Kalmar tillhör de mittersta 50 procenten ...

... och den röda färgen innebär att Kalmar tillhör de 25 procent med de lägsta kvalitetsresultaten respektive högsta kostnaderna.

Grundskolan

Resultatnyckeltal ställs här mot ekonomi-nyckeltal. Resultatet avser elever som är folkbokförda i kommunen, oavsett var de går i skola.

Här är kostnaden lägre medan kvalitet och resultat visar höga värden exempelvis för slutbetyg i årskurs 9. Verkningsgraden är hög.

Gymnasieskolan

Studieresultat, övergång till arbete och studier ställs mot ekonominyckeltal.

Resultatet avser elever som är folkbokförda i kommunen, oavsett var de går i skola Här är kostnaden ganska låg medan kvalitet och resultat visar relativt höga värden.

Exempelvis ligger andelen gymnasieelever med examen eller studiebevis inom fyra år på en hög nivå. Verkningsgraden är hög.

Individ- och familjeomsorg

Övergripande ekonomiskt bistånd, social barn- och ungdomsvård, missbruks- och beroendevård samt individ- och familje- omsorg (IFO) ställs mot resurser.

Här är tillförseln av resurser relativt låg samtidigt som kvalitet och resultat visar genomsnittliga värden. Verkningsgraden är den förväntade.

Ett flertal nyckeltal visar bättre mätvärden jämfört med föregående år. Bland dessa ingår bland annat brukarbedömningar.

De nyckeltal som visar röda resultat är vänte-tid från ansökan vid nybesök till beslut inom försörjningsstöd, ej återaktualiserade vuxna personer med försörjningsstöd samt brukar-bedömning missbruksvård IFO.

Kvalitet

och resultat Resurser Verkningsgrad

Kvalitet

och resultat Resurser Verkningsgrad

Kvalitet

och resultat Resurser Verkningsgrad

Kultur och Fritid

Öppettider och deltagande ställs mot resurser.

Här är kostnaden relativt hög medan kvalitet och resultat övervägande visar bättre värden än genomsnittet. Verkningsgraden är den förväntade,

Öppettider och lån i kommunala bibliotek visar bra resultat medan aktivitetstillfällen för barn och unga i kommunala bibliotek noterar låga värden. Kostnad för fritidsverk-samheten ligger fortsatt högt jämfört med övriga kommuner.

Äldreomsorgen

Trygga förhållanden, aktiv och meningsfull tillvaro samt möjlighet att leva och bo själv-ständigt ställs här mot resurser.

Här är kostnaden genomsnittlig och även kvalitet och resultat visar genomsnittliga värden. Verkningsgraden är den förväntade.

Rapporterade fallskador ligger fortsatt på en hög nivå jämfört med övriga kommu-ner. Brukarbedömning särskilt boende som innefattar bemötande, förtroende och trygg-het, ligger fortsatt lägre än snittet för landet.

Brukarbedömningen vid hemtjänsten har däre-mot högre värden jämfört med övriga Sverige.

Kvalitet

och resultat Resurser Verkningsgrad

Kvalitet

och resultat Resurser Verkningsgrad

GOD EKONOMISK HUSHÅLLNING OCH

In document Kalmar kommuns årsredovisning 2020 (Page 61-66)