• No results found

Vivalla Folkets hus

Vivalla är en stadsdel fem kilometer nordväst om centrala Örebro och byggdes 1967-1970 som del i det nationella miljonprogramsprojektet. Vivalla är Örebros största stadsdel som år 2018 hade en befolkningsmängd på 7408 invånare. Området kännetecknas av en likformig arkitektur där majoriteten av byggnaderna är tvåvåningshus med tegelfasad. Andelen utrikes födda i området var samma år 56,7% jämfört med Örebro kommun på 18,3%. Medelinkomsten år 2014 var 139 000 för män och 106 400 för kvinnor, jämfört med Örebro kommun där den var 306 900 för män och 246 200 för kvinnor.57 Valdeltagandet år 2018 var 63,21% för Vivalla Norra, 64,97% för Vivalla Västra och 63,09% för Vivalla Östra, jämfört med Örebro kommun där valdeltagandet var 85,66%. Medelåldern var 2018 29,6 år jämfört med Örebro kommun där medelåldern var 39,5 år.58 Stadsdelens Folkets hus är placerad i samma byggnad som Förskolan Språk- & Lek 300 meter från Vivalla Centrum. Stadsdelen står med i polismyndighetens lista över utsatta områden år 2019.59

Intervjupersonen har rollen som ordförande i föreningen Vivalla Folkets hus (VFH).

Han valdes in som ordförande år 2018 efter att tidigare ha suttit som ordförande för den starkt lokalt förankrade föreningen i Vivalla som tidigare presenterat, For the People (FTP).

Föreningen Vivalla Folkets hus har funnits sedan 2014 och grundades då många föreningar i Vivalla tillsammans kände ett behov av möteslokaler. De valde att starta en gemensam paraplyförening för området med mål att etablera ett hus för att alla föreningar och privatpersoner i området ska kunna mötas, ett Folkets hus. Ordförande beskriver hur situationen i området såg ut innan han engagerade sig i VFH, när han fortfarande satt som ordförande i kulturföreningen For the People.

Vi brukade kalla det för det stängda huset, inte Folkets hus. Vi visste inte vilka som var där, vilka som var välkomna och de få vi kände till som jobbade där hade vi svårt att relatera till då de inte bodde i området. Det kändes som en institution, så då var vi emot det, vi gillade inte det.60

2017 gick FTP med i en organisation vid namn Förenade förorter.61 På en träff med organisationen fick de höra om den rikstäckande organisationen Folkets hus och Parker och vad de arbetade med. De åkte på ett möte där de träffade folk som representerade Folkets hus från andra förorter. Informanten berättar hur dessa representanter från andra orter har kunnat driva igenom ett maktskifte i föreningarna med stöd av riksorganisationen. Hur det tidigare hade varit många äldre pensionärer på maktpositioner i föreningarna som mest arrangerade aktiviteter för sin egen målgrupp, och att dessa nya medlemmar hade engagerat sig i föreningarna för att sedan kunna ställa upp som kandidater på dessa maktpositioner.

57 León-Rosales (2019).

58 León-Rosales (2019).

59 Polisen, Kriminell påverkan i lokalsamhället. (2017).

60 Intervju med person 2.

61 Förenade förorter, ”Om oss”, https://forenadefororter.wixsite.com/2020, 2020-06-24.

29

2017 fick vi också idén, Vivalla är ett stort hus med mycket resurser. FTP som förening har en stark lokal förankring och alla har tillit till oss, men vi har inga lokaler och inga pengar. Då tänkte vi: låt oss mobilisera oss, vi testar! Från oktober till mars samlade vi in så många medlemmar som möjligt. [---]

Årsmötet kom och där hade vi plötsligt 120 personer som röstade på oss ungdomar. De andra kunde inte göra så mycket, så där började förändringen ske, det blev ett Folkets Hus på riktigt. Det var inte lika stängt.62

Föreningen har efter det årsmötet arbetat med att utveckla verksamheten, utöka samarbeten med fler lokalt förankrade föreningar, engagera ungdomar etc., med stödet från riksorganisationen blev den nya ordföranden uppbackad inifrån och uppifrån, något som annars är sällsynt vid dessa typer av plötsliga maktskiften inom ideella föreningar. Utan riksorganisationens stöd hade den nya ordföranden arbetat i motvind och upplevt ett motstånd uppifrån. Nu har de istället fått de stöd och verktyg som de behöver för att kunna driva den förändring som krävs. Det är i grunden en resursstark förening med konferenslokaler, festlokaler, hemkunskapslokal och mötesrum trots att ekonomin till och från har varit instabil.

Föreningens huvudsyssla är att vara lokalförmedlare till andra lokala föreningar som har behov av en mötesplats, men att de också själva är arrangörer av kulturevenemang för lokalsamhället.

Informanten beskriver också hur de bistår med annan praktisk hjälp, som att hjälpa personer med idéer att starta egna föreningar, hjälpa till med projektansökningar och bolla idéer.

Ordförandens har också kommit att fungera som en tydlig samhällsresurs i stort och smått för hela det lokala civilsamhället, inte bara när det gäller aktiviteter för unga och förmedling av lokaler för föreningar. Tack vare att ordförande är en person som alla känner till finns det ett offentligt ansikte knutet till Vivalla Folkets hus som de boende har förtroende för och som de vet hur de ska kontakta. Många boende i området söker sig till honom med allmänna frågor istället för att kontakta myndigheterna direkt. Det kan handla om att hjälpa till med att förstå och hantera papper från migrationsverket, hjälpa till med att skriva en rapport till arbetsförmedlingen eller att skicka in uppgifter till skatteverket. Hans roll som ordförande i Vivalla Folkets hus har därmed kommit att handla om mer än vad uppdragsbeskrivningen omfattar och har blivit en viktig funktion för Vivallas invånare då avsaknaden av ett resurscenter länge varit påtaglig, en funktion som senare har fått finansiellt stöd från MUCF (Myndigheten för Ungdoms och civilsamhällesfrågor) för att kunna fortsätta med och utveckla stödfunktionen inom Vivalla Folkets husförening. Han upplever att det är enklare för honom att vara tydlig och ibland mycket hårdare än vad myndigheterna är, eftersom det finns ett uppbyggt förtroende sinsemellan som gör att personen inte tar åt sig lika mycket och risken för missförstånd är mycket mindre. Den här funktionen upplever han bidrar starkt till att göra Folkets hus till ett hus för folket.

Det fanns inget resurscenter i Vivalla dit man kunde gå om man undrade något, “varför Skatteverket har skickat det där brevet” till exempel. Då måste man antingen åka in till Skatteverket, där man kanske inte blir bemött på det sättet man förväntat sig och önskat. Då är det enklare att dyka in hos oss och fråga “kan du förklara vad de menar med det här papperet”. [---] Så sätter vi oss ner och tittar på det tillsammans.63

62 Intervju med person 2.

63 Intervju med person 2.

Informanten beskriver att tack vare det stora privata nätverket från engagemanget genom FTP har han kunnat engagera många ungdomar in i Vivalla Folkets husförening, som själva har börjat arrangera evenemang och driva igenom sina egna projekt genom föreningen.

Bilden av Vivalla Folkets hus har de senaste åren förändrats och fått bättre förtroende i civilsamhället, hos samarbetspartners och kommunpolitikerna. Det finns därför en tydlig strategi för hur de två föreningarnas olika styrkor används för att gynna varandra. FTP har fått ett varumärke utåt av att vara en aktiv ungdomsförening med stark samhörighet och Folkets hus ses som ett hus fyllt med resurser där det finns möjligheter.

När vi vill få hit folk så använder vi lokalerna, men jag kallar alltid i FTPs namn. Politikerna, föreningar och lokalbefolkning tycker att det är mer spännande med FTP. Samma sak när vi ska röra oss utanför Vivalla, det är via FTP som jag tar med mig ungdomarna. Folkets hus är den som gör att vi kan utföra saker. Vi hade inte kunnat baka munkar med politikerna om vi inte hade haft hemkunskapsköket. Vi hade inte kunnat ha information om coronaviruset om vi inte hade kulturarena.64 Vi hade inte kunnat ha festivaler utan Folkets hus.65

Vid en analys av deras aktivitetsflöde och kommunikationskanaler framgår det att huset nu anordnar och samordnar en stor mängd av folkbildande och demokratistärkande evenemang.

Under starten av pandemin Covid-19 hölls en rad informativa möten i deras aulalokal där yrkesproffessionella informerade om Folkmyndighetens rekommendationer för att undvika smittspridning som också spelades in och delades i sociala kanaler med tolköversättning på ett flertal språk. Vivalla Folkets hus har därefter även spridit en informationsvideo i samma sociala kanaler som informerar att Folkets hus erbjuder vardagshjälp till personer som befinner sig i riskgrupper. Videon kommunicerar ett telefonnummer som man kan ringa om man befinner sig i riskgrupp och uppmanar också frivilliga att höra av sig för att för att erbjuda sin hjälp. Videon är inspelad på svenska, somaliska, romani och arabiska och är inspelad i samarbete med föreningen Transtation, en digital mötesplats för ungdomar i Vivalla. En annan tydlig insats under pandemin har varit det annorlunda firandet av Eid al-fitr, den årliga muslimska högtiden som avslutar fastemånaden ramadan. Då moskén höll stängt för att undvika smittspridning arrangerade Vivalla Folkets hus i samarbete med föreningarna Starka broar och Gemensam förening ett firande för 40 besökare åt gången med mat, aktiviteter för barn och filmvisning, något som var mycket uppskattat hos invånarna.

Vivalla Folkets hus kommunikationskanaler har en tydlig funktion att fungera som en plattform för att visa upp de föreningar och aktiviteter som finns i huset samt andra initiativ av föreningar runt om i området, även om Vivalla Folkets hus inte själva är involverade i initiativen. Folkets hus kanaler fungerar som en typ av lokal informationssajt. Där får föräldrarådet, ett initiativ för att kunna mobilisera föräldrar och lyfta frågor inom föräldraskapet, en egen presentation. Även fritidsgården för unga, undervisning i svenska för alla, undervisning i datorkunskap i samarbete med Gemensam förening, läxhjälp för barn, jobbrekrytering genom Miljonbemanning (ett bemanningsföretag med fokus på att rekrytera från miljonprogramsområden), naturvandringar runtom förorten i samarbete med

64 Kulturarenan är en aula-lokal i angränsande skola.

65 Intervju med person 2.

31

Naturskyddsföreningen och olika sommaraktiviteter för unga. Huset har också täta samarbeten med de lokala företag som finns i området genom att anordna studiebesök för ungdomsgrupper, där företagen presenterar hur de startade, vad de jobbar med och ger ungdomar chans att ställa frågor, få nya karriärsidéer och hitta nya kontakter. Ordföranden berättar om hur mycket det gör för ungdomarna att de får nya förebilder som de kan relatera till. Huset har också i samarbete med en advokatbyrå börjat erbjuda fri juridisk rådgivning på onsdagar.

Olika typer av kulturarrangemang har också haft stor betydelse för att stärka gemenskapen i området. Arrangemang som lyfter och stärker samhörighet med kulturer från andra länder, firandet av religiösa högtider, populärkulturella arrangemang och mer traditionell svensk kultur spelar stor roll i Vivalla. Då kontakten med och konsumtionen av äldre svensk kultur ofta upplevs som svårtillgänglig för familjerna har det genom riksorganisationen varit möjligt att till exempel kunna ta del av turnerande barnteatrar, något som varit extra uppskattat bland barnfamiljerna i området.

Varje år arrangerar Folkets hus tillsammans med många andra föreningar i området en gemensam folkfestival, Vivallafestivalen. Det är en festival som skapar stort engagemang bland invånarna, har en hög variation och bredd på innehållet och som arrangeras för och av dem som bor i Vivalla. På festivalen får alla som vill utrymme att lyfta sin egen kultur, något som gör att festivalen blir till för alla målgrupper med folkdans, musik, mat, poesi, lekar, sportturneringar och annan underhållning där fler och fler unga har kommit att engagera sig i planerandet av festivalen. Vivallafestivalen arrangeras i Vivallaskolan, utomhus och i Folkets hus med stora musikscener och hoppborgar för barnen. Andra musikprojekt har också haft stor betydelse, bland annat som tidigare nämnt Ortens bästa poet som arrangerades på Vivalla Folkets hus, som skapat ett enormt intresse och en trendliknande situation hos de unga att uttrycka sig i skrift.

Under sommaren 2020, tiden för studiens slutfas, lanserade Förenade förorter ett nytt projekt, Ortens bästa penna. En uppföljare på föregångaren, men i ny tappning anpassad till pandemins förutsättningar. En digital tävling uppdelade i två kategorier, bok och scen, där två vinnare utses och belönas med priset 25.000 SEK vardera och chansen att arbeta med en förläggare respektive dramaturg för att utveckla det vinnande verket. I juryn av de respektive kategorierna sitter sex representanter från branschen med tydlig koppling till orten. Ordförande uttrycker i en intervju med lokaltidningen att han tror att den nya tävlingen kommer vara något som betyder mycket för de röster som idag inte blir hörda, en chans att locka fram berättelser som människor bär på.

Tidigare har det bara varit folk som rappar och sjunger som har kunnat lyfta sina stories eller berättelser.

Nu kan vi se en helt ny dimension som också är poesi, som är väldigt häftig. Efter det har det nu börjat komma mycket skrivande, där man bara vill ha texter. Alla vågar inte stå på scenen, så de vill uttrycka sig i skrift. Många är kreativa och har ett behov av att uttrycka sig. Kulturen är jätteviktig på det sättet.

Den ska vara öppen, inte begränsande.66

Vid frågan om vad han har för personliga mål och drivkrafter med verksamheten svarar han tydligt: att få in fler unga i styrelserummen. Han ser att om de får lära sig verktygen till att söka medel, styra egna projekt utifrån deras egna intressen och på lång sikt fortsätta engagera

66 Intervju med person 2.

sig i föreningslivet, så kommer Folkets hus kunna fortsätta vara en självgående medborgardriven, ung mötesplats med stark förankring i området. Befolkningen i stort nås också effektivt genom ungdomars engagemang, då ungdomarna själva sprider ordet och engagerar fler bland sina egna familjer och vänner. Genom sitt eget engagemang i föreningslivet sedan ung ålder har han fått tillgång till nätverk i Örebro och resten av landet som inte annars hade varit tillgängliga för honom, och som han nu arbetar för att unga ska förstå och värdera.

Han ser det som den största nyckeln ut i arbetslivet för ungdomarna.

Vivalla och resten av Örebro är väldigt segregerat. För att det ska kunna gå bra i livet måste man ha kontakter i övriga Örebro, det går inte att bara ha kontakter i Vivalla. Det är där föreningslivet gör den största skillnaden.67

Han känner också ett ansvar över att ge Vivallaborna transparens för att förtjäna deras tillit som ordförande. Han anser att det är hela Vivallas angelägenhet att få veta vad som sker och varför, inte bara hans i rollen som ordförande. Han berättar om hur han ser en ökad medvetenhet bland befolkningen, att det numera finns en stark aktivism, organisering och en fin samhörighet samt fler synliga förebilder för de unga.

Nu finns det jättestora företagare som är från Vivalla, fler som är framgångsrika inom yrkeslivet (läkare, advokater osv) som man inte såg så mycket av när vi var små. Antingen fanns det någon spelare i allsvenskan som var härifrån eller så var det de kriminella som hängde i centrum som man såg upp till som kille. Det har förändrats nu.68

Det finns också svårigheter som kommer med det ideella engagemanget som gör det svårare att behålla motivationen och drivkraften. Det uppges, trots många åtgärder, vara svårt att förändra den gamla bilden av att Vivalla folkets hus är en stor institution med mycket pengar, något som bidrar till svårigheten att få ett större ideellt engagemang till föreningen. Det unga engagemanget som finns i föreningen möter också svårigheter i kontakt med bidragsgivare, då det har uppstått konflikt när bidragsgivaren vill kontrollera innehållet på musikevenemangen och väljer att inte ge bidrag till musikevenemang som vill boka artister som rappar om sk.

“dåliga saker”. Ungdomarna anser inte att de instanser som ska möjliggöra kultur också ska ha makten att avgöra vad som är “dålig” kultur, då ungdomarna menar att det artisten rappar om endast är en skildring och dramatisering av hur den verkliga situationen ser ut i många av förorterna, och att det måste få finnas en äganderätt och en stolthet i det.

En annan punkt som försvårar arbetet är mediabevakningen av Vivalla, eller snarare bristen på bevakning. Majoriteten av den rapportering som finns om Vivalla har fokuserat på kriminalitet och otrygghet, något som kritiserats genom bland annat insändare till lokaltidningen.69 Den största identifierade svårigheten är att få tillit från myndigheter, kommun och andra i maktpositioner som ung rasifierad kille från förorten, att han fortfarande efter två

67 Intervju med person 2.

68 Intervju med person 2.

69Abdelsalam Nour och Khalid Mohammed, ”Media kommer till Vivalla endast för att svartmåla”, Nerikes Allehanda https://www.na.se/artikel/media-kommer-till-vivalla-endast-for-att-svartmala, 2020-06-24.

33

år som ordförande möter brist på tillit och förtroende hos personer i maktpositioner, jämfört med kassören i föreningen som är en vit kvinna i medelåldern.

Om jag ska vara helt helt helt ärlig, är det svårt för att jag är en ung svart kille från Vivalla. [...] Än idag så är jag inte ens i närheten av att ha den tillit som vår kassör har när vi går in i mötesrummen. Men för mig är det lugnt, för jag lär mig något hela tiden [hur han ska hantera sådana situationer].70

Sammanfattningsvis finns det många identifierade effekter som har kommit ur Vivalla Folkets hus vitaliseringsprocess där användandet av kultur och folkbildning spelar en avgörande roll, dels inom föreningen och dels i det lokala samhället. Det ökande användandet av resurscentret är ett konkret sådant inom föreningen, där nu de boende kan få stöd med allmänna frågor, stort som smått. Föreningen har fått ett ökat antal medlemsföreningar som är anslutna till huset och har nu blivit en naturlig samlingsplats för både privatpersoner och föreningar, det råder på så sätt en närmare kommunikation i organiseringen som rör området och gör projekt mer effektiva att genomföra då kontakten är starkare. På initiativ av ordförande har det startats ett stort antal projekt i huset som fokuserar på folkbildning och demokratisering. Den ökade tillgången till kulturevenemang har också bidragit till en starkare upplevd gemenskap i området. De många samarbeten som huset har arbetat för har gett ringar på vattnet i form av större och starkare nätverk i civilsamhället och föreningslivet, fler ungdomar i sysselsättning, ökat antal startade företag, fler synliga förebilder med lokal förankring. Dessa effekter har enligt informanten tillsammans bidragit till att ge en generell stärkt positiv bild av Vivalla och dess invånare.

Ersboda Folkets hus

Ersboda är en stadsdel drygt sex kilometer nordöst om Umeå centrum. Området byggdes under -70 och -80 talet och är uppdelat i två stadsdelar, Västra och Östra Ersboda. Under slutet av 1990-talet byggdes ett stort handelsområde i anslutning till E4 i området, något som geografiskt sett är placerat mitt emellan Ersbodas bostadsområden och övriga Umeå och på så sätt separerar Ersboda från andra stadsdelar, en geografisk särskiljning som har bidragit till områdets stigmatisering. År 2018 bodde det 9929 invånare i Ersboda. Valdeltagandet till riksdagen år 2018 var 83% för Västra Ersboda, 83,3% för Östra Ersboda, 81,6% för Mellan Ersboda och 78% för Norra Ersboda. Samma år var valdeltagandet 89,6 % i Umeå Kommun.71 Andelen utrikes födda i Ersboda år 2017 var 19,6%, samma år var motsvarande andel 11,7% i Umeå kommun. Vanligaste boendeformer var 41,1% bostadsrätter, 34,7% hyresrätter och 23,4%

äganderätter år 2017. För Umeå kommun var motsvarande siffror 22,3% bostadsrätter, 47,1%

hyresrätter och 30,6% äganderätter. Den höga andelen hyresrätter i Umeå Kommun förklaras genom den stora mängd studentlägenheter som erbjuds till studerande på Umeå Universitet, ett av landets största utbildningsuniversitet. Andelen invånare med eftergymnasial utbildning i Ersboda var 26,7% år 2016, motsvarande andel i Umeå Kommun var 53%. Arbetslösheten i åldrarna 16-64 år var 4,6% i Ersboda jämfört med 2,9% i Umeå kommun. Ohälsotalet för

70 IP 2

71 Valmyndigheten, ”Valrepresentation 2018”

https://data.val.se/val/val2018/slutresultat/R/kommun/24/80/index.html, 2020-06-20.

området var 2016 49,8 för kvinnor och 29,7 för män, jämfört med 35 för kvinnor och 21,2 för män i övriga Umeå kommun.72

Sammanfattningsvis visar statistiken att området har en befolkning med större socioekonomiska utmaningar jämfört med resten av Umeå, men med allt mindre sociala satsningar. Kommunen har kritiserats för att istället för att satsa på områdets skola och fritid ha

Sammanfattningsvis visar statistiken att området har en befolkning med större socioekonomiska utmaningar jämfört med resten av Umeå, men med allt mindre sociala satsningar. Kommunen har kritiserats för att istället för att satsa på områdets skola och fritid ha

Related documents