• No results found

Alle gruppene ble bedt om å drøfte bilens fordeler, uavhengig av tilgang til bil. Med tilgang til bil menes her det å eie en bil som man kan kjøre selv eller at man har en bil i familien (familie kan også være kjæreste eller voksne barn som man ikke bor sammen med). Ikke alle med tilgang til bil har behov for spesialtilpasset bil. Selv de som ikke har god tilgang til bil, har likevel erfaring og betraktninger omkring det bilens fordeler og deltok også i denne diskusjonen. Nedenfor blir det angitt hvilken erfaring de som siteres har mht bilbruk.

2.3.1 Spontanitet

Veldig mange av informantene utbryter ”spontane reiser” eller ”spontanitet” på spørsmålet om bilens fordeler. Det å kunne foreta reiser når og hvor man vil, enten på grunn av lyst eller av nødvendighet, er en av de mest sentrale fordelene ved bilen, uavhengig av biltilgang. Bilen kan brukes om man plutselig skulle få lyst til å gjøre noe (som dra på besøk, shoppe eller bare dra av sted for å komme seg ut), eller om man har hastverk (barn som må hentes, behov for å dra til

sykehuset). Å kunne være spontan er en fordel som spesielt blir satt opp mot bruk av ”Färdtjänst”, som en ung kvinne sier det:

”Den store fordelen med att ha bil är at man inte behöver planera på samma sätt”

2.3.2 Dra hvor man vil, stoppe hvor man vil

Å kunne dra hvor man vil, ikke bare fra punkt A til B, blir også trukket fram som en motsats til Färdtjänst. Med egen bil har man mulighet til å kjøre rundt uten mål og mening. Også det å kunne stoppe hvor man har man vil, av lyst eller behov, blir poengtert:

”Om jäg åker med en privat bil så kan jag ju såga att jag har kramper og att jeg måste stanna och köpa en dricka för at lugna ner mig. Det kan jag ju inte säge til Färdtjänsten utan då får man bita ihop.”

2.3.3 Frakte ting og kjøre andre

Bilen gir også mulighet til å transportere andre eller å frakte ting. Mange benytter den enten for å bringe/hente barn eller til å storhandle. Mange oppgir også

muligheten til å ta med seg hunder i egen bil, uavhengig om man kjører selv eller bruker familien bil.

”Det är friheten och det är nödvändighet med bil. Jag skulle inte ha hundar om vi inte hade bil.”

(eldre kvinne, voksen, spesialtilpasset bil, passasjer)

2.3.4 Frihet og uavhengighet

Noen av emosjonelle fordelene ved bil er tett knyttet opp til de praktiske

fordelene, spesielt når det gjelder det å kunne dra når og hvor man vil. Dette gir en følelse av frihet og uavhengighet. Dette er en følelse som gjelder også

funksjonsfriske bilbrukere (se for eksempel …). Det kan imidlertid tenkes at denne frihetsfølelsen er sterkere for de som er funksjonshemmede, ettersom de allerede i utgangspunktet er mindre fysisk ”frie”. En ung kvinne beskriver friheten og uavhengigheten knyttet til bil på følgende måte:

”Du kommer ju ut och du kan göra som du vill och år inte beroende av andra uten kan leva ditt eget liv”

(ung kvinne, fødsel, kjører)

2.3.5 Viktig for selvfølelsen

Å kjøre eller sitte på i vanlig privatbil bidrar til økt selvfølelse på mange måter. Mange av informantene har trolig erfaring med å få hjelp fra andre i ulike situasjoner, og når disse snakker om ”uavhengighet” legger de nok enn annen betydning i dette enn de funksjonsfriske personer gjør. En yngre kvinner som kjører bil selv sier det på følgende måte:

”Det är väldig rolig med bil att kunna vara den som skjutsar iblant att inte alltid vara den som år beroendre av andre.”

(ung kvinne, voksen, kjører)

Det at man slipper å være avhengig av andre kan trolig sees i sammenheng med at de fleste av informantene som kjører selv mener at bilen er viktig for selvfølelsen:

”… Jag har ett handikapp och vi skiljer oss frän mängden. Men här kommer man in i bilen så är man en i mängden. Det jag kände är självförtroende, det är en självförtroende grej for mig.”

(eldre mann, voksen, kjører)

Det er flere av informantene som fremhever betydningen av det å ikke skille seg ut når man er i en bil og at man er opplever seg som likestilt med andre

(funksjonsfriske) når de setter seg inn i en bil. Det gjelder både de som kjører selv og de som er passasjerer. I tillegg kommer det fram en rekke andre fordeler med bil som kan sees i sammenheng med å være funksjonshemmet. Mange av de som kjører selv sammenlikner livet med bilen med et liv uten, dvs. et liv der Färdtjänst

ville vært et mer sentralt transportmiddel. Fordeler som nevnes er større grad av kontroll over eget liv fordi man slipper den planleggingen av reisene som bruk av Färdtjänst krever. Dette har trolig også betydning for selvfølelsen som de fleste opplever i forhold til å kunne kjøre bil selv.

2.3.6 Trygghet – og moro

Flere oppgir også trygghet som en fordel, om man kan kjøre selv. Denne tryggheten er gjerne knyttet til at man kan bestemme selv når man vil dra, som følgende sitat illustrerer:

”Bilen är for mig en väldig social grej … Med bilen har jag min trygghet och så kan jag umgås med mina vänner och kan åka hem när jag känner att jeg inte klarer mer av det sociala.”

(ung kvinne, fødsel, kjører)

Tryggheten med bil kan også knyttes til det at man er funksjonshemmet. En ung mann med nevrologiske problemer (med smerter i hodet og rygg) forteller at tryggheten ligger i at han ikke vet hva som skjer i løpet av dagen og at det kan hende at han plutselig må på akutten.

Og ikke minst, det er rett og slett også gøy å kjøre bil. Dette er noe som blir trukket fram av flere.

2.3.7 Økte muligheter og større valgfrihet

De som kjører selv opplever bilen først og fremst som et ekstra sett ben. Flere av informantene sier at ”Bilen – den er mine ben”, noe som tyder på at bilen har en like viktig funksjon som det rullestolen har for noen. Bevegelsesfrihet og

mobilitet er viktige begrunnelser for å skaffe seg bil man kan kjøre selv, i tillegg til det å kunne være spontan. Bilen brukes til alle typer reiser, og mange opplever bilen som en forutsetning for økonomisk trygghet og for å kunne ha et sosialt liv. Noen sier de til tider også har behov for bil i jobben. Bilen oppleves som en smidig, tidsbesparende og bekvem måte å reise på sammenliknet med for eksempel Färdtjänst og kollektivtransport. Bilen gir også valgfrihet i forhold til hvor man vil bo og hvor man vil arbeide. En person har for eksempel bil fordi han bor på en plass hvor det er vanskelig å komme seg rundt uten bil.

De som kjører bil selv gir klart uttrykk for at de ikke kan tenke seg et liv uten bil. En sier han ville blitt helt isolert. En annen sier at hans største frykt er å ikke kunne kjøre bil lenger.

For alle som har tilgang til bil gjelder det at bilen synes å gi økt mobilitet og større valgfrihet enn om man ikke hadde den. For de som ikke kjører selv, men som har tilgang til bil, gir bilen muligheter til å foreta andre typer reiser enn om de ikke hadde tilgang til bil.