• No results found

Forma spolupráce VO/VŠ a podniky, k jejichž založení byl podnětem výsledek

Zdroj: Rydvalová, et al., 2013, s. 44, upraveno

Po posouzení kritérií z různých hledisek došlo k vytipování potenciálních spin-off firem.

Tyto podniky byly prověřeny v obchodním rejstříku (prostřednictvím databáze ARES4), na internetových stránkách daných organizací, ze kterých by podnik mohl vzejít, a dále byla prověřena zmínka o případné vazbě na mateřskou organizaci na stránkách samotných podniků. Na základě dotazníkového šetření byla identifikována pouze jedna nová (dosud neznámá) spin-off firma. Výsledek byl velice překvapivý, ovšem výsledku napovídal již

emailu, že nejsou ochotni tyto informace sdělovat, neboť je považují za příliš citlivé. Řada

Někteří z těchto společníků mají zároveň na starost transfer technologií v dané organizaci.

Zajímavé bylo zjištění, že u několika podniků, u kterých bylo prokazatelně zjištěno, že se jedná o spin-off, nebyli v obchodním rejstříku uvedeni zakladatelé podniku, nýbrž rodinní příslušníci. Toto zjištění potvrzuje tvrzení, že v ČR stále nejsou nastaveny vhodné podmínky pro to, aby podniky byly ochotny akceptovat označení spin-off. Stav těchto podmínek ze strany výzkumných institucí bude rozebrán v následujících průzkumech.

2.4 Druhá část primárního průzkumu dat – vztah VŠ ke spin-off

Jak již bylo zmíněno v teoretické části, v zahraničí se pod pojmem spin-off firma nejčastěji vyskytují tzv. univerzitní spin-off firmy. Aby bylo možné reálně zhodnotit stav v ČR a případně jej srovnat s dostupnými údaji ze zahraničí, byly z dotazníkového šetření vyňaty VO a dotazování bylo směřováno pouze veřejným VŠ.

Fáze procesu průzkumu:

1. definování problému;

2. stanovení cíle průzkumu a konstrukce výzkumných otázek;

3. výběr vzorku respondentů, rozhodnutí o metodě sběru dat, shromažďování kontaktů;

4. konstrukce dotazníku v Microsoft (dále jen MS) Word, vycházejícího z výzkumných otázek;

5. konstrukce elektronického dotazníku na webu www.vyplnto.cz a spuštění zkušební verze;

6. realizace dotazníkového šetření prostřednictvím portálu www.vyplnto.cz a elektronického dotazníku v MS Word tj. sběr dat;

7. vyhodnocení odpovědí respondentů v programu MS Excel;

8. analýza dat, grafická a písemná interpretace výsledků dotazníkového šetření.

2.4.1 Definice problému

Jak již bylo zmíněno, v České republice bylo identifikováno (pomocí informací dostupných z internetu a prvního dotazníkového šetření) pouze malé množství spin-off firem tj. 30 včetně 2 spin-off Akademie věd ČR5, zatímco v zahraničí je evidováno množství spin-off v tisících. Byla zde zjištěna neochota českých firem označovat se jako spin-off a rozdíl přístupu v ČR a v zahraničí. V zahraničí se spin-off firmami chlubí jak samotné univerzity, tak i konkrétní odštěpené podniky, zatímco v českém podnikatelském prostředí je toto téma citlivé. Problémem, který vedl k následujícímu průzkumu je malé množství spin-off firem a s tím související tabuizace tématu.

2.4.2 Stanovení cíle výzkumu

Hlavním cílem dotazníkového šetření bylo zjistit postoj VŠ k zakládání spin-off firem, který by mohl souviset s výše definovaným problémem.

Výzkumné otázky:

• Mají české VŠ zájem o zakládání spin-off firem svými zaměstnanci?

• Je hlavním důvodem malého množství identifikovaných spin-off firem nepřipravenost systému na českých VŠ nebo pouze neochota daných firem se jako spin-off označovat?

• Z čeho plyne neochota označovat konkrétní podnik jako spin-off, přestože jím je?

2.4.3 Rozhodnutí o respondentech a metodě sběru dat

Volba respondentů

Jak bylo uvedeno výše, průzkum byl směřován veřejným vysokým školám (tj. 26 VŠ).

Nejprve byl řešen problém v nalezení konkrétní kompetentní osoby, která by mohla otázky zodpovědět. Problém v nalezení kompetentní osoby vychází ze složitosti a vzájemné rozdílnosti organizačních struktur jednotlivých vysokých škol, z nichž jsou sice známy funkce, ale nikoli konkrétní úkoly spadající do pracovní náplně jednotlivých osob.

Zdánlivě kompetentní osoby se nacházejí na různých úrovních. Je nutné vzít v úvahu, zda se může konkrétní osoba např. na rektorátní úrovni dovědět o činnostech souvisejících se zakládání spin-off v rámci některé z fakult. Níže jsou uvedeny různé možnosti respondentů, ovšem ani u jedné z možností není jasné, zda je v jejich kompetencích i problematika spin-off firem. V rámci všech organizačních struktur českých VŠ je uveden prorektor pro vědu a výzkum (či pro obdobně nazvanou činnost). Dále u vysokých škol univerzitního typu, jsou zvoleni proděkani pro vědu a výzkum pro každou fakultu (či pro obdobně nazvanou činnosti). Některé VŠ mají vedle fakult na stejné úrovni také ústavy, které se také věnují vědecko-výzkumné činnosti. Mimo proděkanů je na některých fakultách/ústavech určena osoba zodpovědná za vědu a výzkumnou činnost (či obdobné pojmenování funkce), v rámci samostatného oddělení pro vědu a výzkum. Některé VŠ pak mají zřízená CTT či jiná výzkumná centra, buď na úrovni útvaru v rámci jedné organizační struktury, nebo jako samostatný nezávislý subjekt s vlastní organizační strukturou.

Vyvstává zde tedy otázka, zda nesměřovat průzkum spíše přímo těmto výzkumným útvarům.

Z důvodu komplikovanosti organizačních struktur, bylo po zvážení všech kladů i záporů a pro zajištění co největší návratnosti rozhodnuto o provedení průzkumu na různých úrovních. Primárně jsou pro účely této DP podstatné údaje získané za celou VŠ, a proto

byli osloveni všichni prorektoři pro vědu a výzkum tj. 26 osob, a zároveň (měla-li daná VŠ zřízeno CTT) ředitelé či jiné odpovědné osoby CTT tj. 13 osob. Lze předpokládat, že má-li VŠ zřízeno CTT, kompetentní osobou pro zodpovězení dotazů za celou VŠ nebude projektor, ale právě odpovědná osoba z CTT. Proto byly odpovědi od prorektorů rovny úrovni odpovědím z CTT.

Zároveň dostali možnost se vyjádřit i jednotlivé fakulty/ústav, a to prostřednictvím proděkanů pro vědu a výzkum (příp. odpovědných osob v ústavu) tj. 159 osob. Toto však nebyla stěžejní část výzkumu, sloužila pouze jako doplňující. Celkem tedy bylo osloveno 198 respondentů. Pro přehlednost je schéma respondentů znázorněno v obrázku 6.

Obrázek 6: Schéma respondentů pro průzkum