• No results found

přehled oborů, v nichž se očekává vznik spin-off

Obrázek 18: přehled oborů, v nichž se očekává vznik spin-off Zdroj: vlastní zpracování

Obrázek 18 ukazuje, že obory, v nichž jsou nejvíce očekávány spin-off firmy jsou informační technologie a biotechnologie. Tento poznatek podporuje dosavadní přehled spin-off firem, kdy většina z nich je právě z těchto oborů.

2.4.8 Shrnutí výsledků výzkumu

Výsledky výzkumu potvrdily dosavadní předpoklady a splnily předem stanové cíle. Je zřejmé, že většina VŠ má zájem o zakládání spin-off firem, avšak existují zde stále překážky v podobě nedokonalosti nebo neexistence systému pro případ založení spin-off firem. Hlavním problémem je nejasnost řešení plnění povinností zaměstnancem v rámci dosavadního pracovního poměru v případě, že spin-off založí právě zaměstnanec instituce.

Dále se zde opět potvrdila jakási citlivost tématu spin-off. Je třeba upozornit na fakt, že dotazování se zúčastnily převážně takové školy, jejichž spin-off firmy byly předem identifikovány v rámci předchozích průzkumů (projekt SGS v roce 2013). Podrobnější shrnutí problematiky je uvedeno v závěrečné části této práce, a to se zahrnutím výsledků ostatních výzkumů a analýz (primárních i sekundárních dat), které předcházely této kapitole nebo které budou přímo následovat.

2.5 Podpora komercionalizace ze strany VŠ

Pro komercionalizaci VaV je důležitá samotná podpora VŠ. Podpora komercionalizace může být projevena existencí výše zmíněných systémů pro komercionalizaci (systém pro ochranu duševního vlastnictví, systém pro vznik off, systém pro případ založení spin-off zaměstnancem aj.). Jak uvádí Rydvalová a kol. (2013), monitoring systémů pro komercionalizaci výsledků vědy a výzkumu prostřednictvím spi-off byl proveden v září 2013 a výsledkem tohoto monitoringu bylo zjištění, že většina škol má své systémy připraveny.6 Existencí systémů na VŠ se také zabýval výše zmíněný průzkum.

6 Rydvalová SGS str. 33

Dalším projevem podpory komercionalizace může být vytvoření CTT. Jak bylo zmíněno v teoretické části, CTT můžou velmi usnadnit zakládání spin-off firem, jelikož jejich existencí odpadá složitost formálního vzniku, vycházející z komplikovanosti organizačních struktur VŠ. Toto potvrzuje praxe v zahraničí, kdy po založení těchto center docházelo k rapidnímu nárůstu nově založených spin-off firem.

Následující část diplomové práce se zabývá monitoringem realizace center pro transfer technologií na českých VŠ. Cílem tohoto monitoringu je zjistit, na kolika VŠ již takové centrum existuje. Monitoring vychází z dostupných internetových zdrojů, zejména z informací dostupných na webových stránkách vysokých škol. Dále byla provedena analýza vztahu mezi existencí těchto center a množstvím identifikovaných spin-off firem daných VŠ. K tomu byl využit existující přehled spin-off firem, který byl hlavním výstupem prvního průzkumu. Pro celistvost monitoringu byly zahrnuty všechny veřejné VŠ, přestože u některých je vznik spin-off téměř nereálný, vzhledem k neexistenci vhodných poznatků. Aktuální situaci k datu 30. 11. 2014 ohledně CTT na veřejných VŠ zobrazuje následující tabulka 1.

Tabulka 1: Přehled existence CTT na veřejných VŠ k 30. 11. 2014

Název VŠ CTT ano/ne

Akademie múzických umění v Praze (AMU) ne

Akademie výtvarných umění v Praze (AVU) ne

Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU) ano

České vysoké učení technické v Praze (ČVUT) ano

Janáčkova akademie múzických umění v Brně (JAMU) ne

Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU) ano

Masarykova univerzita (MUNI) ano

Mendelova univerzita v Brně (MENDELU) ano

Ostravská univerzita v Ostravě (OU) ne

Slezská univerzita v Opavě (SLU) ne

Technická univerzita v Liberci (TUL) ne

Univerzita Hradec Králové (UHK) ne

Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP) ne

Univerzita Karlova v Praze (UK) ano

Vysoká škola báňská-Technická univerzita Ostrava (VŠB-TUO) ano

Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE) ne

Vysoká škola chemicko-technologická v Praze (VŠCHT Praha) ne

Vysoká škola polytechnická Jihlava (VŠPJ či VŠP Jihlava) ne

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích (VŠTE) ano

Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze (VŠUP v Praze) ne

Vysoké učení technické v Brně (VUT, zkrácený název: VUT v Brně) ano

Západočeská univerzita v Plzni (ZČU) ano

Zdroj: vlastní zpracování

V tabulce 1 jsou barevně zvýrazněny vysoké školy a univerzity, které mají založena centra transferu technologií buď formou samostatného subjektu, nebo jako útvar v rámci organizační struktury. Z tabulky je patrné, že školy, které na první pohled představují potenciál pro transfer výsledků VaV prostřednictvím odloučeného podnikání, mají převážně CTT zřízena. Většina z nich vznikla v posledních letech, zejména v roce 2012.

Celkově představuje poměr škol se zřízenými CTT 54 % z celkového počtu. Zároveň má většina VŠ v cílech, zaměřit se na transfer výsledků VaV prostřednictvím tvorby spin-off, i přes dosavadní neexistenci CTT, což je velice pozitivní jev.

Dále bylo provedeno srovnání zjištěného stavu ohledně CTT s identifikovanými spin-off firmami daných VŠ. Bylo zjištěno, že žádná ze škol, která nemá zřízené CTT nemá na svém kontě identifikovanou spin-off firmu.

Následující obrázek 19 udává přehled 14 VŠ s fungujícím CTT a s počtem spin-off, který u nich byl identifikován. Jednoznačně největší množství spin-off firem má na svém kontě Masarykova univerzita (MUNI). Zde je třeba dodat, že se nepodařilo v rámci monitoringu identifikovat všech univerzitou avizovaných 13 firem. Identifikováno jich bylo pouze 6, z toho 1 je ve fázi zániku (fúzí). Informace o 13 firmách pochází z dotazníkového šetření, kde přímo jejich CTT udělilo souhlas s plným zveřejněním dat, ovšem bez uvedení konkrétních názvů firem. Informace o počtu firem ostatních VŠ již plně vychází z vlastního monitoringu. Další výraznou školou v počtu založených spin-off je Vysoké učení technické v Brně (VUT) s počtem 10 identifikovaných spin-off. Třetí největší množství spin-off má pak na svém kontě České vysoké učení technické Praha (ČVUT). Na Západočeské univerzitě v Plzni (ZČU) byly identifikovány 2 spin-off, u dalších čtyř škol

byla identifikována pouze 1 firma. U 7 škol nebyla identifikována dosud žádná spin-off, přestože mají zřízené CTT.

Obrázek 19: Počet spin-off firem u VŠ s CTT