• No results found

Ett av arbetslagen uttrycker att de har en turbulent arbetssituation och att de därför väljer att jobba vidare på egen hand ett tag framöver, samtidigt som de vill kunna ha möjlighet att följa utbildningen i möjligaste mån. De andra två arbetslagen är i färd med var sin undersökning riktad mot medarbetarna för att få veta mera om medarbetarnas förståelse och attityd till hälsa och sjukskrivning. Båda arbetslagen har valt ett frågeformulär, det ena arbetslaget arbetar med öppna frågor och det andra arbetslaget har konstruerat en enkät med slutna frågor. Arbetsledarna ses inte tillsammans så ofta och är på det sättet inte tydliga arbetslag. Det innebär att de har svårt att hitta varandra ibland i det här arbetet och att de inte vågar vara tydliga alla gånger till varandra i dialoger. Det blir missförstånd då och då för att man inte känner varandra och inte vet hur var och en fungerar i vardagsarbetet. Det finns dock inget tvivel nu utan alla vill fortsätta arbetet, de har formulerat frågor som de vill undersöka vidare i sina egna verksamheter.

Avstämning och reflektioner

Eftersom de inte känner varandra så bra i arbetslagen uppmanar jag dem att vara måna om att alla i gruppen förstår vilka aktiviteter som planeras. Ibland påminner jag dom om att säkerställa att alla kommer till tals i gruppen för att behålla aktivitet hos alla. Jag uppfattar det här lite av ett kritiskt skede, ambitionen är att få med alla aktivt då arbetet annars kan stanna av eller övergå i att några lämna arbetet. På så sätt skulle det kunna påverka närvaron på fortsatta arbetsdagar.

5.6.1 Tre ytterligare utbildningsdagar

Det har varit byte av deltagare i gruppen, några har slutat, några hade nyanställts och deltagarna vittnar även om pågående omorganisation. När vi nu fortsätter noterar jag att flera ur förvaltningsledningen är närvarande, något som tidigare

efterlysts av deltagarna. Sammantaget är det lite av nya förutsättningar, nya deltagare, medvetenhet hos ledningen och medvetenhet hos mig om att det tar tid att erövra sättet att arbeta. Till första arbetstillfället kommer många deltagare i mycket god tid och jag tolkar det som att de är positivt inställda och förväntansfulla. Jag tar initiativet till att strukturera den första dagen med mycket tid till arbetslagsarbete där deltagarna kan ta tag i och få ordning på sitt arbete. Dagen inleds med en repetition av uppdraget och spelreglernas betydelse för att arbetsformen ska fungera. Jag påminner om anknytningen till vardagsarbetet, att de ska utgå från den egna verksamheten. Det klargör också förvaltningsledningens behov av att närvara och följa arbetet. Arbetsdagen fortsätter med ett samtal om hur de olika grupperna har tänkt ta sig an sin informationsmängd. Deltagarna i arbetslagen har med sig ett antal ifyllda frågeformulär som nu ska sammanställas och bearbetas. Det ena arbetslaget som har slutna frågor har sammanställt sitt resultat efter några timmar och uttrycker lite förvåning över sitt resultat samtidigt som de finner informationen intressant. Ett annat arbetslag listar svaren på en fråga i taget, delar upp arbetet mellan sig och uttrycker att man behöver mera tid. I slutet av dagen samlas hela gruppen och beskriver sina resultat och sina reflektioner så långt.

Förvaltningsledningen som inte medverkat tidigare i arbetslagens arbete uttrycker nu uppskattning över arbetet. Ledningen ger inspel på hur de skulle kunna fortsätta arbetet och ger ett stöd till arbetslagens ambitioner och seriösa förhållningssätt till sina undersökningar. En reflektion från förvaltningsledningen är att man beskriver det som att arbetsledarna håller på att erövra kompetens för att genomföra kartläggningar och utvärderingar, uppdrag som man tidigare köpt som externa tjänster i förvaltningen. Jag ser hur gruppen uppskattar sådan respons och det ger både gruppen och arbetsformen tydlig legitimitet.

Nästa utbildningsdag börjar med att vi diskuterar vad arbetslagen har tänkt arbeta med, hur långt de kommit, mm. De beslutar att hela gruppen ska träffas efter ett par timmar för att de ska kunna utbyta erfarenheter mellan de olika arbetslagen. Vid redovisningen visar det sig att två av arbetslagen anser sig klara med den genomförda undersökningen medan det tredje arbetslaget säger att de har kört fast. De har genomfört intervjuer med medarbetare och har ställt fem öppna frågor och de har skriftlig dokumentation för varje medarbetares svar.

Jag föreslår att alla deltar i sammanställningen och argumenterar också etiskt för fördelen med att inte känna till de aktuella medarbetarna. Deltagarna ser lite förvånade ut först, men sedan vidtar en stor aktivitet i att dela upp materialet

och att komma överens om hur svaren ska hanteras. Vi för därefter ett samtal om fördelen med att ta sig an ett material med ”friska ögon” och diskuterar hur de kan ta vara på fler möjligheter att arbeta på det sättet.

Kommunens hälsoutvecklare presenterar därefter litteratur och deltagarna får själva välja vad de vill läsa. Presentationen av böcker är inom ramen hälsa och ledarskap. Var och en väljer bland böckerna; Att leva och verka till 100%, Leva vidare, Coaching för bättre resultat, Bli din egen coach, Konsten att leda sig själv och Stressens olika ansikten. De flesta väljer en bok som är inriktad på ledarskap. Dagen avslutas med att varje arbetslag presenterar vilka aktioner de planerar.

Arbetslag I beslutar att ta reda på varför friskvårdstimmen inte används. Varje medarbetare har möjlighet till en timmas friskvård i veckan under arbetstid. I enkätundersökningen har det framkommit att den utnyttjas i liten utsträckning.

Arbetslag H beslutar att använda kommande arbetsplatsträffar till att föra ett samtal med medarbetarna om hälsa och ohälsa. Deras undersökning visade att medarbetarna tyckte att det pratades lite om hälsofrågor på arbetsplatsen.

Arbetslag Ä tänker gå vidare med en ny enkät, de anser själva att de gjort en misslyckad enkät med brister i frågekonstruktion och vill ha hjälp i konstruktionen av nya frågor.

En ytterligare arbetsdag återstår och den börjar med att varje arbetslag arbetar med egna frågor, de går vidare där de avslutade förra utbildningsdagen. De presenterar för varandra hur de tänker genomföra sina undersökningar och får återkoppling av de andra deltagarna. Jag påminner om etiska frågor och uppmärksammar dem på urval och värdet med att genomföra provenkät och provintervju. Jag nämner alternativet med bandspelare och de funderar på hur de kan få tag i bandspelare för att kunna genomföra bandade intervjuer. Dagen fortsätter med litteraturseminarium. Arbetsledarna har läst de valda böckerna och samtalar om böckerna i mindre läsgrupper. Varje grupp presenterar sedan sin bok i storgrupp. Presentationen innehåller bokens budskap, deras egen uppfattning om boken, en sammanfattning av innehållet och en fråga som man finner intressant för fortsatt diskussion.

Avstämning och reflektioner

Konventionella kurser berör inte alltid den egna verksamheten men här är syftet att varva en utbildning med spegling i vardagen vilket får till följd att kursdagar också är rena arbetsdagar för den egna organisationen. Jag tror inte att den här

förvaltningsledningen från början såg potentialen i arbetsformen men nu visas ett större engagemang från ledningen vilket deltagarna visar att de uppskattar.

Förvaltningens deltagare väljer böcker som lyfter fram olika sätt att förhålla sig i sitt ledarskap Arbetsledarna uttrycker att de inte alltid tänker på sitt uppdrag utifrån ett ledarskap eller chefskap. Som arbetsledare i den här förvaltningen leder man mindre personalgrupper och är nära knuten till medarbetarnas vardag. Genom utbildningen har de börjat lära känna varandra och därigenom också börjat problematisera det egna ledaruppdraget. Det finns därför ett intresse av att läsa om ledarskap och behov av teoretisk fördjupning.

Under det fortsatta arbetet upptäcker deltagarna att de olika grupperna inte befinner sig på samma ställe, i samma fas, vilket leder till att varje grupp nu går vidare i sin egen process. Nu vänder initiativet från att de avvaktat min struktur till att de själva ber om mer tid och utrymme för att göra det de själva vill. För mig så är det återigen ett kännetecken på när styrningen av handlingsutrymmet omfördelas och när arbetsformen implementeras. Samtidigt med det så ökar engagemanget påtagligt. När vi avslutar den dagen får deltagarna återkoppling från den närvarande förvaltningsledningen, vilket betyder mycket för hela gruppen och den fortsatta arbetsprocessen. Från att i början av arbetsprocessen ha famlat lite efter hur man gör aktioner och undersökningar visar de nu att de är medvetna om svårigheten med exempelvis frågekonstruktion. De har gjort erfarenheten av att ha provat en enkät som inte gav det resultat de hade hoppats på. Jag korrigerade inte deras frågekonstruktion, de har utprövat själva och gjort egna erfarenheter som de nu kan använda i det fortsatta arbetet.

Erfarenheterna av brister i frågekonstruktion leder till att de till viss del får börja om, men också till att de har erfarenheter av ta vara på och lära av. Någon kritisk händelse i gruppen som helhet är inte märkbar, däremot kan det antas att den tid som projektet har pågått nu har lett till en insikt hos deltagarna om hur arbetsformen i praktiken går till. Efter att ha utbytt erfarenheter av aktionen, resultatet av den och tillvägagångssättet, förbereder de nu nästa undersökning och nu syns en märkbar förändring i gruppen. Det blir en febril aktivitet, många är ivriga och det diskuteras högljutt om vilken metod som ska användas. De diskussionerna fanns inte alls när vi började arbetet.