• No results found

8. Diskussion

8.6. Fortsatt forskning

Syftet med studien har varit att via den hermeneutiska metodansatsen nå en djupare förståelse av erfarenheter bland högutbildade utrikesfödda från Afrika av att ta sig in på den svenska arbetsmarknaden. Deltagarnas egna berättelser och perspektiv har varit viktiga och detta kan inte uppnås med endast färdiga formulerade påstående. Kravet på social kompetens har dykt upp i tidigare forskning, teorier och deltagare, men frågan är vem är det som ställer de höga kraven på individer, särskilt på de utrikesfödda personerna från Afrika? Gömmer arbetsgivare sig bakom krav på social kompetens för att diskriminera vissa personer på arbetsplatsen. I studien av Helgesson (2000) säger Jacobson från arbetsförmedlingen i Umeå att kraven på social kompetens ökar, men han anser att dessa luckor finns hos många svenskar och därför social kompetens inte kan kopplas till etnicitet. Här är det relevant att fråga vem är det som värderar kompetens hos vissa individer? Är det myndigheterna? Arbetsgivare? Jag föreslår att mer kvalitativa studier om etnisk diskriminering på den svenska arbetsmarknaden, som för närvarande inte anses vara ett aktuellt problem, genomförs, vilket bekräftats av de los Reyes, Molani och Molinari (2005) att diskriminering av utrikesfödda människor inte har varit en viktig fråga i integrationsdebatten.

41

Litteraturförteckning

Aktas, V & Persson, S. Roland. (2017). ”Fel person på fel plats: om högutbildade invandrare på den svenska arbetsmarknaden” s.191–206 i Ahl.H, Bergmo-Prvulovic, I & Kilhammar, K.(red.), HR: Att ta tillvara mänskliga resurser. Lund: Studentlitteratur.

Aldén, L. & Hammarstedt, M. (2014). Utrikesfödda på den svenska arbetsmarknaden: en översikt och en internationell jämförelse. Linnéuniversitet. Hämtad från:

http://lnu.divaportal.org/smash/record.jsf?pid=diva2%3A706490&dswid=5198

Berggren K, Omarsson A, Ura 2001:5 Rätt man på fel plats - en studie av arbetsmarknaden för utlandsfödda akademiker som invandrat under 1990-talet.

Binding, L. L. & Tapp, D. M. (2008).” Human understanding in dialogue: Gadamers recovery of the genuine.” Nursing Philosophy, 9, s. 121-130.

Broomé, Bäcklund, A-K., Lund, C. och Ohlsson, R. (1996). Varför sitter ”brassen” på bänken? Eller Varför har invandrarna så svårt att få jobb? Stockholm: SNS.

Bryman, A. (2015). Samhällsvetenskapliga metoder: Liber.

Dahlberg, K., Dahlberg, H. & Nyström, M. (2008) Reflective Lifeworld Research. Lund: Studentlitteratur.

de los Reyes, P., Molina, I., & Mulinari, D. (2005). ”Introduktion- Maktens (o)lika förklädnader” s.9-28 i de los Reyes, P., Molina, I.& Mulinari, D., Maktens (o)lika förklädnader. Kön, klass & etnicitet i det postkoloniala Sverige. Atla (Adam, 2012)s Akademi.

de los Reyes, P. (2005). ”Det problematiska systerskapet om svenskhet och invandrarskap inom svensk genushistorisk forskning” s.29-46 i de los Reyes, P., Molina, I. & Mulinari, D., Maktens (o)lika förklädnader. Kön, klass & etnicitet i det postkoloniala Sverige: Atlas Akademi. de los Reyes, P. (2005). ”Kalla mörkret natt! Kön, klass och ras/etnicitet i det postkoloniala Sverige” s.293–315 i de los Reyes, P., Molina, I. & Mulinari, D., Maktens (o)lika förklädnader. Kön, klass & etnicitet i det postkoloniala Sverige: Atlas Akademi.

42

Fejes, A. & Thornberg, R. (2012) Handbok i kvalitativ analys: Liber.

Helgesson, L. Högutbildad, men diskvalificerad. Några invandrares röster om den svenska arbetsmarknaden och vägen dit. 2000:2

https://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:918797/FULLTEXT01.pdf https://www.svd.se/darfor-ar-sverige-samst-pa-integration

https://moderaterna.se/helt-oacceptabelt-med-1-miljon-manniskor-i-utanforskap

https://www.scb.se/contentassets/d1119bacc6cb472093d01f95e86dbe1f/uf0529_2018a01_br_ a40br1901.pdf

IFAU (2007) Diskriminering i anställningsprocessen (Rapport 2007:17)

https://www.ifau.se/sv/Forskning/Publikationer/Rapporter/2007/Diskriminering-i- anstallningsprocessen-resultat-fran-en-Internetbaserad-sokkanal/

Nygren, L. (2012). ”Risken finns, finns nyttan?” i Kalman, H. & Lövgren, V. (red.), Etiska dilemman. Malmö: Gleerups. s. 23-37.

Olli Segendorf, Å. och Teljosuo, T. (2011). Sysselsättning för invandrare – en ESO rapport om arbetsmarknadsintegration. Finansdepartementet på uppdrag av Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi, Rapport 2011:5. Hämtad från:

https://eso.expertgrupp.se/wpcontent/uploads/2013/06/2011-5-till-webben.pdf

Patton, M. Q. (2002). Qualitative Research & Evaluation Methods. Thousand Oaks, London & New Delhi: Sage Publications. s.230-246.

Sjögren, A., & Zenou, Y. (2007). Vad förklarar invandrarens integration på arbetsmarknaden – en teoriöversikt. Integrationsverkets stencilserie 2007:09. Hämtad från:

https://www.ifn.se/publikationer/forskningsoversikter/2007- 05_vad_forklarar_invandrares_integration_pa_arbetsmarknaden

Trots, Jan (2010). Kvalitativa intervjuer. Lund: Studentlitteratur

Vetenskapsrådet (2002). Forskningsetiska principer inom humanistisk-samhällsvetenskaplig

forskning. Stockholm: Vetenskapsrådet: http://www.codex.vr.se/texts/HSFR.pdf

Ödman, P-J. (2017). Tolkning, förståelse, vetande. Hermeneutik i teori och praktik. Studentlitteratur AB, Lund.

43

Bilagor

Bilaga 1: Informationsbrev

Jag heter Inès Iteka och skriver min kandidatuppsats i sociologisk socialpsykologi på Mälardalens högskola Eskilstuna/ Västerås i syfte att studera erfarenheter hos högutbildade utrikesfödda från Afrika av att ta sig in på den svenska arbetsmarknaden.

Jag är intresserad av att intervjua dig som är högutbildade utrikesfödda från Afrika som jobbar i Sverige och har samma jobb som du hade i ditt hemland och du som är högutbildade men inte har samma jobb som du hade i ditt hemland. Med dina egna ord vill jag att du beskriver erfarenheterna relaterade till att ta dig in på den svenska arbetsmarknaden. Intervjun kommer att pågå i cirka 45 till 60 minuter.

Deltagande i intervjun är frivilligt och kan avbrytas när som helst. Jag kommer att behöva spela in intervjun och transkribera den i skriftlig form. All information om dig som kommer fram under intervjun behandlas konfidentiellt. Bara jag som författare och min handledare har tillgång till din information. Ljudfiler och transkriptioner kommer endast att användas för studien och tas bort efter att examensarbetet är avslutat. Jag tar hänsyn till forskningsetiska riktlinjer under planering, under forskningsprocessen och avslutat arbete. Ditt riktiga namn eller annan känslig information som kan avslöja din identitet kommer inte att ingå i den färdiga uppsatsen.

När uppsatsen godkänns tas det transkriberade materialet bort och uppsatsen presenteras i ett avslutningsseminarium för granskning av andra studenter och examinator. Uppsatsen publiceras sedan i DIVA, en elektronisk databas från Mälardalens högskola. Arbetet förväntas vara klart den 10 juni 2021.

Med vänliga hälsningar Inès Iteka

Mälardalens Högskola Eskilstuna/ Västerås

iia19001@student.mdh.se

44

Bilaga 2: Samtyckesblankett

Skriftligt, informerat samtycke till medverkan i intervjustudien med syftet; Om erfarenheter hos högutbildade utrikesfödda från Afrika av att ta sig in på den svenska arbetsmarknaden.

Jag har informerats om studiens syfte, om hur informationen samlas in, bearbetas och handlas. Jag har även informerats om att mitt deltagande är frivilligt och att jag, när jag vill, kan avbryta min medverkan i studien utan att ange orsak. Jag samtycker härmed till att medverka i denna intervjustudie som handlar om erfarenheter hos högutbildade utrikesfödda från Afrika av att ta sig in på den svenska arbetsmarknaden.

Namnunderskrift Namnförtydligande Forskarens underskrift Namnförtydligande: Handledarens namn: Namnförtydligande

45

Bilaga 3: Intervjuguide

Tema 1: Bakgrund/ presentation

1. Skulle du kunna presentera dig lite? 2. Hur länge har du bott i Sverige?

3. Vilken utbildning har du från ditt hemland? 4. Skulle du kunna beskriva ditt arbete i hemlandet?

Tema 2: Erfarenheter av att ta dig in på den svenska arbetsmarknaden

1. Skulle du kunna beskriva arbetssituation idag? 2. Trivs du med din arbetssituation?

3. Skulle du kunna berätta om hur du har gått tillväga för att ta dig in på den svenska arbetsmarknaden?

4. Skulle du vilja att någonting var annorlunda

5. Har du gått någon utbildning i Sverige? ( Ex. SFI, andra utbildningar, praktikplatser, arbetsförmedlingen )

6. Har du upplevt några hinder i ditt arbetssökande?

7. Har du upplevt att det funnits någonting som underlättat ditt arbetssökande?

Tema 3: Framtiden

1. Hur ser du på din arbetssituation i framtiden?

2. Gör du någonting för att försöka förändra din arbetssituation i framtiden? 3. Har du några önskemål från det svenska samhället för att kunna uppnå ditt mål?

Related documents