• No results found

Frågan om vikten av användning av finskan inom åldringsvården och i sjukvården

möjligheter och rättigheter i Stockholm och Mälardalen – En intervjustudie

6 Resultat från innehållsfrågorna .1 Inledning

6.5 Behovet av finskspråkig service på hemorten .1 Introduktion

6.5.5 Frågan om vikten av användning av finskan inom åldringsvården och i sjukvården

Frågan om hur viktigt det är att man har tillgång till service på finska inom åldringsvården resp. sjukvården formulerades som föl-jer:

37) a Kuinka tärkeänä pidät suomenkielistä palvelua vanhusten huollossa?/Hur viktigt anser du att det är att man får finskspråkig äldreomsorg, -service?

37) b Kuinka tärkeänä pidät suomenkielistä palvelua sairaanhoidossa?/Hur viktigt anser du att det är att man får finsk-språkig sjukvård?

- +

1 2 3 4 5 6 7

Tanken var att man skulle få kunskap inte bara om vissa service-funktioner anses viktiga, utan också hur man graderar eller priorite-rar dessa.

Vissa frågor i enkäten har inte direkt relevans för samtliga in-formanter, men de har det i de flesta fallen åtminstone indirekt.

Många av de yngre har föräldrar eller mor-/farföräldrar som kom-mit till Sverige i vuxen ålder. Dessa har av olika skäl inte kunnat lära sig svenska till en mångsidig nivå. I kontakter med myndighe-ter har de ofta fått anlita professionella tolkar när sådana funnits tillgängliga, eller anhöriga, vänner och arbetskamrater när tolkar inte funnits tillgängliga. För de yngre är också för de flesta frågan om finska inom äldreomsorg och sjukvård en annan än för de äldre.

De yngre har en förmåga i svenska som räcker till även för de be-hov som uppstår i kontakter med fr.a. sjukvården. Äldreomsorg blir en ännu mer hypotetisk och avlägsen fråga, om frågeställningen ska gälla dem själva. De svar som de avger för denna fråga gäller därför för en del av dem antingen nära anhöriga eller från en gene-rell synvinkel, utan att de själva nödvändigtvis gör anspråk på en sådan service på finska.

Frågorna 37a och 37b visade sig ha en ganska liten spridning i svarsalternativen och de låter sig generaliseras utan att någon stati-stik i tabellform behöver användas. Ett par generella drag framstår vid analysen av enkätsvaren på fråga 37a, om åldringsvården/äldre-omsorgen:

− alla äldre (100 %) oavsett region, ålder och kön, anser att äldre-omsorg på finska är extremt/mycket viktig: samtliga har grade-rat det som 7 (det högsta värdet), och en del har dessutom lagt till egna siffror som utgör en fortsättning på skalan uppåt,

− 17 av de 22 (77,3 %) yngre anser att finska i äldreomsorgen är extremt/mycket viktig (=7), en anger värdet 6, och fyra anger värdet 5.

Ett par generella drag framstår vid analysen av enkätsvaren på fråga 37b om sjukvården:

− 18 av 23 (78,3 %) äldre har angett att sjukvård på finska är ex-tremt/mycket viktig, och de använder graden 7, fyra anger 6 och en anger 5 på skalan,

− 15 av de 22 (68,2 %) yngre anger 7 för vikten av användning av finska inom sjukvården, fyra anger 6, en anger 5, en anger 3 och en anger 2.

Ett par generella drag framstår vid analysen av de båda frågorna sammantagna:

− samma personer graderar möjligheten att få service på finska inom åldringsvården/äldreomsorgen högre än inom sjukvården,

− äldre graderar möjligheten att använda finska något högre inom båda omsorgsområdena än yngre,

− fr.a. några yngre hänvisar till andras behov, beroende på om de äldre/patienterna är finskspråkiga eller inte, varvid dessa borde ges möjligheten att använda och få höra finska. Endast två (som är yngre) av 45 (4,4 %) anger att det inte är viktigt med finsk service, och detta gäller inom sjukvården.

Nedan följer ett antal kommentarer om finsk service i åldringsvår-den, först från de äldre:

Kokemukset: … voi olla epäinhimillistä tyytyä kielettömään palveluun SLÄM56

(Erfarenheter: …det kan vara omänskligt att nöja sig med en språklös service) SLÄM56

[se on]…ensiluokkaisen tärkeää SSÄK86

Bilaga 7 SOU 2005:40 ([det är] av första klassens vikt) SSÄK86

(markerat grad 7 extremt/mycket viktigt)

kieli ja kulttuuri merkitsevät äärimmäisen paljon vain heille [vanhuksille] MCÄM64

språk och kultur betyder extremt mycket bara för dem [för gamla människor] MCÄM64

dementoituville, …erityisesti traagista MCÄK46 (speciellt tragiskt för dementa) MCÄK46

hirveän tärkeää, kieli [ruotsi] unohtuu monilla MMÄM64

([det är] jätteviktigt, många glömmer språket [svenskan] MMÄM64 Om finsk service i sjukvården, kommentarer från de äldre:

[olen] nähnyt ja kokenut, miten lähteä toipumaan, … elintärkeää.

SLÄM56

([har] sett och upplevt, hur man ska börja rehabilitera sig, … det är livsviktigt) SLÄM56

välttämätöntä SSÄK86 (oundgängligt) SSÄK86

(markerat grad 7 extremt/mycket viktigt) tulevaisuudessa, …10 vuotta eteenpäin MCÄM60 (i framtiden,…10 år framåt i tiden) MCÄM60 (markerat grad 7 extremt/mycket viktigt)

on jo olemassa suomalaisia lääkäreitä, joille hakeutuu MCÄM64 (det finns redan finska läkare, som man söker sig till) MCÄM64 (Markerat 3 (av 1–7) på skalan om behovet av finska i sjukvården)

tietty vastaanottoaika [olisi hyvä] MCÄK46 (en bestämd mottagningstid [vore bra]) MCÄK46 joka paikassa oltava joku suomenkielinen MMÄK62 (det måste finnas en finskspråkig på varje ställe MMÄK62

Allmänna utsagor fanns också med, som gällde både åldringsvård och sjukvård:

Asian saa paremmin hoidettua omalla kielellä. MMÄM71 (Man får saker bättre ordnade på det egna språket) MMÄM71 Om finsk service i åldringsvården, kommentarer från de yngre:

(markerat 7 för både åldringsvård och sjukvård)

jos on suomalaisia vanhuksia. … tarve suomalaisille hoitajille, lääkäreille SLYK24b

(om det finns finska äldre. …behov av finska skötare, läkare) SLYK24b (markerat 7 för behovet av finska inom åldringsvården)

svenskan kan försvinna [hos de äldre] MMYK22

Om finsk service i sjukvården, kommentarer från de yngre:

(markerat 2 på skalan 1–7 om behovet av finsk service) [se on] vanhuksille tärkeämpi SSYM22

([det är] viktigare för de äldre) SSYM22

(markerat 6 för behovet av finska inom sjukvården) man ska få rätt vård MMYK22

Sammanfattningsvis kan man notera att en klar majoritet (40 av 45;

89 %) anser det extremt/mycket viktigt att få använda och höra finska inom äldreomsorgen/ åldringsvården. En nästan lika stor majoritet (33 av 45; 73 %) anser också att det är extremt/mycket viktigt att få använda finska inom sjukvården, men det verkar fin-nas en liten tendens, fr.a. bland de yngre, att man anser att det är

”bara” är mycket viktigt eller viktigt att den finskspråkiga servicen finns att tillgå även på sjukvårdssidan. Flera, speciellt yngre, ut-trycker sig allmänt, t.ex. att man bör få finsk service ”om behov finns”.

6.5.6 Diskussion kring frågorna om vikten att erhålla