• No results found

3. Teorianknytning

4.3. Frågeformulär

För att samla in ytterligare information kring snapchatanvändaren och deras syn på applikationen ställdes ytterligare frågor i ett frågeformulär. Resultatet av formuläret presenteras nedan.

4.3.1.

Sociala medieanvändare

Formuläret inleddes med tre mer generella frågor kring användning av sociala medier. De första mönster som kan identifieras utifrån respondenternas svar på frågan vilka sociala medier de använder och varför, är att majoriteten använder Facebook, Snapchat och Instagram. Varför majoriteten använder dessa tre kanaler är för att de möjliggör kommunikation med vänner och familj, men i flera fall även kommunikation i arbetssammanhang. Andra anledningar är att sociala medier är något som roar och gör att användare kan ”hålla koll” på folk i omgivningen. Flera av respondenterna beskriver att de använder de olika tre kanalerna på olika sätt. Facebook används för att hålla kontakt med vänner och familj genom privata meddelanden och chatt. Somliga använder det för att ta del av ett särskilt nyhetsutbud genom att följa intressanta företag eller liknande. På så vis finns det möjlighet att ta del av nyheter som inte syns i andra

mediekanaler. Flera uppger även att Facebook fått en betydande roll i skol- och

arbetssammanhang då de genom Facebook kommunicerar i grupparbeten, med kollegor och tar del av skoluppgifter. Gällande Instagram menar majoriteten att de använder kanalen för att ta del av människors liv i bildform och att inspireras av andra. En av respondenterna beskriver sin syn på Instagram som att det är en kanal där hen ”publicerar mer genomtänkta bilder och lägger mer vikt vid att det ska vara snyggt och representera mig på något sätt” (Respondent 32, 2016). Snapchat är en kanal som enligt respondenterna används för att skicka och ta emot bilder till och från vänner. Många beskriver det som ett roligt sätt att visa sin egen vardag och ta del av andras. Det handlar om att dela med sig av ögonblicket och det som händer just nu. Snapchat är enligt respondenterna en bra kanal för snabba meddelanden till andra och att den känns mindre uppstyrd vilket innebär att de skickar bilder med roliga motiv. Flera beskriver det som en kanal där de skickar fåniga bilder till sina vänner och att det är en roligare variant av kommunikation genom sms. En av respondenterna svarar att hen inte enbart använder Snapchat för att

kommunicera med vänner och ta del av kända personers liv utan även för att ta del av information från företag och längre stories (Respondent 26, 2016).

4.3.2.

Snapchatanvändare

Många anser att Snapchat är en kanal där användare kan vara mer privata då de enbart skickar snaps till sina närmaste. Utifrån detta frågeformulär uppfattas Snapchat även vara mer lättsamt, mindre seriöst och snabbare än andra sociala medier. Samtidigt upplevs Snapchat vara mer äkta. Snapchat beskrivs som kravlöst och det finns inga krav på att en snap måste vara perfekt. Flera menar att det inte är lika mycket prestige bakom en bra snap som det är bakom en bild som läggs ut på Instagram. De menar på att det handlar om att det som skickas på Snapchat försvinner efter ett visst antal sekunder medan det som publiceras på Instagram finns kvar i flödet av bilder eller på användarens personliga profil. På frågan ”Hur mycket använder du Snapchat om du jämför med hur mycket du använder övriga sociala medier, skickar sms eller mailar?” är svaren väldigt varierande. 47 % av respondenterna använder inte Snapchat lika frekvent som de använder Facebook och Instagram. Hos övriga varierar svaren. Vissa av respondenterna är flitiga snapchattare och använder Snapchat mer än de använder andra sociala medier medan andra använder Snapchat i lika stor utsträckning som de använder övriga sociala medier. Samtliga respondenter som använder applikationen följer sina vänner. 46 % av dessa följer dessutom kända personer och 9,2 % följer företag, se figur 1.

Figur 1. En sammanställning från datainsamlingen genom ett frågeformulär. Sammanställningen

visar vilka snapchatanvändarna följer på Snapchat.

Respondenterna anser att det kan vara intressant att följa kända personer på Snapchat för att de delar med sig av sin vardag på ett mer personligt sätt. Många menar att kända personer på Snapchat ofta delar med sig av information som allmänheten i vanliga fall inte får ta del av samt att man som följare får ta del av en mer ”oretuscherad” bild av personen i fråga.

71,6 % av de tillfrågade är medvetna om att även företag finns på Snapchat. Dock är det väldigt få som följer företag. Flera av respondenter att de inte är intresserade av att följa företag, vissa menar att det är för att Snapchat är en privat kanal som är till för kommunikation med nära och

kära. Andra menar att de inte är intresserade av reklam. De som följer företag på Snapchat gör det för att dels få en inblick i företaget, och dels för att ta del av nyheter, produkter och trender. På frågan om den finns någon specifik anledning till varför du valt att inte följa företag på Snapchat svarar 25 av 69 respondenter att det är ”helt ointressant” för dem att ta del av information från företag. Ytterligare respondenter menar att det inte finns någon specifik anledning till varför de inte följer företag. Vissa vet inte om att de kan följa företag. Ett problem är också att det är svårt att hitta företag på Snapchat om man inte aktivt letar, detta med

anledning av att följaren själv måste söka på ett specifikt användarnamn eller använda en kod för att hitta ett specifikt Snapchatkonto. En av respondenterna förklarar att företags närvaro på Snapchat ”känns lite för säljande och är inte anpassat för alla företag. Snapchat ska kännas kul och underhållande.” (Respondent 64, 2016). En annan skriver att anledningen till varför hen inte följer företag är för att ”Jag slipper gärna få reklam riktat till mig där” (Respondent 42, 2016). En av respondenterna har tidigare följt ett företag på Snapchat och svarar ”Jag följde bikbok förut men nu upplevs det som tråkigt. Tittar hellre på de my story snapsen som är typ från en fotbollsmatch eller någon parad.” (Respondent 56, 2016).

För att besvara frågeställningen kring huruvida det kan vara relevant för företag att finnas på Snapchat var frågeformulärets sista fråga: Om du skulle följa ett företag på Snapchat, vilken information skulle vara intressant för dig att ta del av om företaget? (Exempelvis att få följa med och se hur företaget fungerar bakom kulisserna, få erbjudanden, se nya produkter, etc.) Majoriteten av respondenterna är intresserade av att i sådana fall få information om nya produkter och erbjudanden, men även att få förhandsinformation, VIP-erbjudanden samt att få följa med bakom kulisserna.

Related documents