• No results found

3. Teorianknytning

4.2. Snapchat ur användarens perspektiv

För att se till användarens roll på Snapchat hölls två fokusgruppsamtal. Fokusgrupp 1 var ett samtal med två pojkar och fyra flickor mellan 13 och 15 år på Lerbergsskolan i Lerberget. För att få en jämn åldersfördelning var det två elever från varje högstadieårskurs. Fokusgrupp 2 hölls med deltagare från åk 1 på Nicolaiskolan, en gymnasieskola i Helsingborg. Denna grupp bestod av tre flickor och fem pojkar. Samtliga deltagare, från såväl Fokusgrupp 1 som 2 använder Snapchat flera gånger dagligen och anses således vara flitiga snapchattare.

Under samtalet med första fokusgruppen visade det sig att anledningen till varför de använder applikationen handlar om möjligheten att kommunicera med sina kompisar. I gruppen

diskuterades Snapchat som kommunikationskanal och hur själva applikationen fungerar. För gymnasieeleverna från Nicolaiskolan är Snapchat en kanal som är till för kommunikation mellan vänner. De skickar snaps på samma sätt som de skickar sms, och i flera fall väljer de att ”snappa” före att skicka sms då de upplever bild- och videomeddelanden som mer

skickar snaps när det handlar mer om att skicka roliga meddelanden, medan hon skickar sms när det gäller något mer seriöst (D1, Fokusgrupp 2, 2016).

Samtliga deltagare använder Snapchat för att skicka bilder och videos till varandra, men även för att chatta. De följer i stort sett bara sina vänner och använder det på samma sätt som de använder sms. De använder Snapchat delvis för att det är populärt, men även för att det är där alla vänner finns. Har man då inget eget Snapchatkonto så kanske man missar något.

Anledningen till varför de använder Snapchat är för att det är ett roligt sätt att kommunicera med sina vänner. Det är snabbt, enkelt, och roligt att kommunicera med varandra genom bilder och videos. Något som också upplevs vara roligt är att det ständigt kommer nya uppdateringar som utvecklar användandet av applikationen.

Samtliga deltagare i båda fokusgrupperna använder Snapchat och andra sociala mediekanaler såsom Facebook och Instagram. Dock använder de Snapchat mest med anledning av att Snapchat enligt dem är roligare än andra sociala mediekanaler. Skillnaden mellan hur de använder Snapchat och Facebook är tydlig. En av tjejerna i fokusgrupp 1 säger att hon använder Facebook mer för att få ett nyhetsflöde från grupper och företag medan hon använder Snapchat för att hålla kontakt med sina vänner. Hon förklarar att ”Snapchat blir mer privat eftersom det är kommunikation med personer man känner och vill prata med” (D2, fokusgrupp 1, 2016). Skillnaden mellan Snapchat och övriga sociala mediekanaler förefaller enligt Fokusgrupp 1 främst vara att det genom Snapchat inte är ett flöde av människors budskap utan att det är mer direkt kommunikation mellan vänner.

4.2.1.

Vilka följer ni på Snapchat?

Samtliga deltagare i såväl Fokusgrupp 1 som 2 använder Snapchat för att kommunicera med sina vänner. Tre av deltagarna i Fokusgrupp 1 följer kända personer på Snapchat. En av pojkarna följer olika fotbolls- och hockeyföreningar. Han har valt att göra det för att de låter sina följare följa med in i omklädningsrummet efter en match och ta del av det som händer bakom kulisserna (D4, Fokusgrupp 1, 2016). Ingen av deltagarna i Fokusgrupp 1 följer företag på Snapchat. De är medvetna om att de kan, men är ointresserade av företag som sprider sina budskap på Snapchat.

På frågan om huruvida de skulle vara intresserade av att följa företag på Snapchat bemöts intervjuaren av ett skeptiskt uttryck från flera av deltagarna. Deltagarna i Fokusgrupp 1 menar att Snapchat är en kanal som de använder för att kommunicera med sina vänner och hålla

personliga kontakter vid liv. De är således inte intresserade av att ta del av reklambudskap. De säger att det skulle kunna finnas intresse för att följa exempelvis klädföretag eller andra med fysiska produkter. Den information som då skulle vara intressant för dem att ta del av är erbjudanden, nya produkter och förhandsinformation. De säger också att unga inte alltid är intresserade av bakgrundsinformation och av att veta hur det ser ut bakom kulisserna på ett företag. D2 (Fokusgrupp1, 2016) menar att det trots allt är mer intressant att ha Snapchat som en personlig kanal för kommunikation mellan vänner och förklarar att ”företag på Snapchat kan bli mer som reklam, detta är inget jag vill ta del av.” D1 (Fokusgrupp 1, 2016) instämmer och förklarar att hon inte hade valt Snapchat för att titta på exempelvis nya klädkollektioner från olika företag, till sådan kommunikation hade hon hellre valt Instagram då det känns som en bättre kanal att förmedla sådan information genom. Dock menar pojkarna att fler och fler företag dyker upp på Snapchat och att det är ett bra sätt för dem att snabbt kommunicera med sina kunder (D3 & D4 Fokusgrupp 1). Trots detta menar en av dem att detta är en

utvecklingsprocess och att det inte riktigt ser ut så än (D3 Fokusgrupp 1).

Av respondenterna på Nicolaiskolan följer samtliga deltagare någon känd person på nätet. Anledningen till varför de valt att följa kända personer på Snapchat är för att man genom applikationen får ta del av deras liv och se både deras glamorösa offentliga liv samtidigt som man även får följa med i deras vardag. Ingen av deltagarna i Fokusgrupp 2 följer företag på Snapchat, men samtliga är medvetna om att fler företag nu söker sig till Snapchat för att vara tillgängliga där. Om de skulle följa ett företag på Snapchat så hade de velat ha information om nya produkter, få erbjudanden och följa med backstage för att se hur företaget fungerar bakom kulisserna.

Snapchat fungerar, utifrån båda fokusgrupperna, främst som kanal för kommunikation mellan vänner. Det är dessutom svårt att hitta personer att följa om man inte vet exakt vad de har för användarnamn (D1, Fokusgrupp 1, 2016). Detta är också något som skiljer sig från övriga sociala mediekanaler där det är enklare att exempelvis hitta vänner genom andra vänner, något som D1 (Fokusgrupp 2, 2016) menar är mycket enklare på exempelvis Facebook och Instagram.

4.2.2.

Tekniken bakom Snapchat

När vi pratar om den tekniska biten i att Snapchat är en efemär kanal och att meddelanden försvinner efter att mottagaren sett dem menar deltagarna att denna faktor gör det enklare att lägga upp något på Snapchat eftersom man vet att det kommer att försvinna. Detta innebär att användare inte behöver tänka lika mycket på vad som publiceras. Dessutom är det så att en

användare måste vara vän med en användare för att kunna skicka snaps direkt till den personen. På Snapchat handlar det således inte om att leta efter personer att följa. Det är en kanal som först och främst används till kommunikation med vänner.

I takt med att Snapchat utvecklats har det uppkommit nya applikationer som gör det möjligt att spara och arkivera de snaps som användare mottar. Detta är något som pojkarna i Fokusgrupp 2 tror medför en viss respekt för applikationen. De menar att det innebär att användare trots allt tänker på vad de publicerar på Snapchat. En av deltagarna i fokusgrupp 1 upplever dessutom att det finns en del hat som cirkulerar på Snapchat. ”Just för att snaps försvinner när de blivit sedda kanske det är lättare att skicka olämpliga meddelanden till människor.” (D3, Fokusgrupp 1, 2016). Det finns dock en risk för att mottagaren tar en skärmavbild av det hen mottagit för att kunna visa detta för sin omgivning och anmäla det till Snapchat. Det faktum att det då finns funktioner som möjliggör arkivering av snaps har således både positiva och negativa sidor. Pojkarna i Fokusgrupp 1 upplever dock att det innebär att man som användare har större respekt för applikationen. Att användare dessutom aktivt väljer vilka hen vill följa innebär att de också kan ta bort personer som sprider hat på Snapchat. (D3 & D4, Fokusgrupp 1, 2016)

När det gäller Snapchats olika funktioner använder deltagarna i Fokusgrupp 2 främst

direktmeddelanden till vänner och My story. En av respondenterna menar att My Story främst används för att visa att man har ett socialt liv (D6, Fokusgrupp 2, 2016). Genom att posta en story kan samtliga som följer en (såvida man inte avgränsat det i inställningar till att enbart vänner kan se) se det som publiceras där under 24 timmar. I många fall använder snapchattare stories vid specifika tillfällen såsom på fester eller konserter för att visa sina följare att de har ett socialt liv. (Ibid.) En av flickorna i gruppen menar att den funktionen ofta handlar om att få bekräftelse. (D4, Fokusgrupp 2, 2016)

En faktor som en av deltagarna i Fokusgrupp 2 menar är positiv med Snapchat är att användare inte aktivt måste gå in på en väns profil för att se hens snaps. Allt material kommer direkt till mottagaren vilket gör att användare kan vara både deltagande och passiv på samma gång. Du behöver inte aktivt söka information, utan kan passivt ta emot informationen samtidigt som du kan vara aktiv och själv skicka meddelanden. (D6, Fokusgrupp 2, 2016) Detta är något som de menar skiljer sig från övriga sociala medier där det krävs mer aktivitet från användaren själv.

Related documents