• No results found

5. Analys och resultat

5.5 Frågeställning 2

Vilka attityder har intervjupersonerna gentemot ”genusöverskridande” hos homosexuella män och kvinnor, går det att urskilja mer negativa föreställningar om antingen homosexuella mäns eller kvinnors genusöverskridande?

5.5.1 Mer negativa attityder till homosexuella mäns än homosexuella kvinnors genusöverskridande

I intervjun med Håkan uttryckte han då jag explicit frågade om han hade något emot homosexuella kvinnor som enligt honom betedde sig eller såg manliga ut, att han inte alls hade några problem med detta. Däremot menade han att han hade svårare för män som beter sig kvinnligt, eftersom han inte kunde förstå behovet hos en man att vilja agera kvinnligt. Han kunde förstå att man blev kär i en annan man, men inte att man skulle vilja bete sig kvinnligt. Niklas uttrycker heller inga negativa attityder gentemot lesbiska som överskrider genusgränserna vilket bland annat framgår av citaten ovan där han beskriver sin erfarenhet av en bisexuell kvinna. Han uttrycker dock också att det är lite svårare att förstå män som beter sig kvinnligt, eftersom det strider mot hans bild av att man som man borde vara manlig. Han tillägger dock att detta beteende ändå accepteras av honom:

N: Ja den första bilden man får, om man träffar en kille som är jättekvinnlig, så tänker man att ojojoj, vad har den här hamnat på för nånting? Man vet inte riktig, det är lite svårt att sätta sig in i situationen men desto mer man pratar med dom och lär känna dom så blir det lättare hela tiden. Första steget kan ju alltid vara lite svårt då. Man kan ju börja undra lite vad dom gör på fritiden och sånt där.

J: Ja, hur tänker du då liksom?

N: Ja man tänker att det där är kanske inte riktigt rätt, men… J: Vad är det som inte känns riktigt rätt?

36 N: Det är ju samma där, man har fått den bilden att en man ska vara lite

manlig, men så länge dom är nöjda och trivs med det så får dom göra vad dom vill för mig.

Även Simon menar att han har ”lite halvsvårt” för homosexuella killar som överskrider genusgränserna, medan lesbiska (i de fall de betraktas som mer genusöverskridande) inte skapar samma känsla:

J: Vad har du för attityder mot det här, ja men mot killar, homosexuella killar som klär sig lite mera tajt och sådär, som du beskrev det?

S: Alltså jag har lite halvsvårt för det. J: Mm, på vilket sätt då?

S Alltså jag vet inte, jag tycker det känns fel. Det är liksom inte så det ska vara, ändå.

J: När det kommer till lesbiska då, dom som kanske har lite halvkort hår t ex?

S: Ja men det där är en lite skum grej, för där är det ändå lättare för tjejer, eller att bli accepterad för att… nej jag vet inte varför. Men där har jag inte samma bekymmer.

Graden av genusöverskridande hos män verkar dock påverka attityderna hos Simon:

J: Hur tänker du kring transpersoner då? S: Usch! Nej det har jag riktigt svårt för. J: Ja, på vilket sätt då?

S: Ja men, alltså det finns ju dom som… som kan göra det snyggt, det är en sak, alltså jag tycker inte det är rätt fortfarande det är fortfarande liksom helt… men jag menar dom som går omkring, skäggiga och i damkläder, det är liksom bara snuskigt.

J: Mm, på vilket sätt då eller varför känner du så, tror du?

S: Det är ju bara… ja… ja men det är liksom bara att det är fel. Det finns… det saknas en kromosom (skratt).

J: Ja… känner du nån eller har du träffat nån sån person nån gång? S: Ja, jag har träffat på, men det är ingen jag känner.

J: Vill du beskriva det mötet då, om man säger…? S: (Suck)… läskigt.

37 S: Ja, det var en kille som… ja. Och han, han ville ju operera sig och

alltihopa, gå så pass långt men… det är tydligen en jäkla procedur då. Men… jag har svårt att förstå det, är man född till kille så är man kille är man född till tjej så är man tjej. Det ska inte behöva hålla på och daltas om.

Simon hade ju bara ”lite halvsvårt” för homosexuella killar som överskrider genusgränserna, men då jag använder ordet transpersoner så har han istället ”riktigt svårt” för detta. Graden av genusöverskridande spelar således roll, och kanske ses då inte homosexuella män som lika genusöverskridande som transpersoner? Att ”operera sig” och helt bli det andra könet är mest obegripligt för Simon, eftersom man ska ”vara” det kön man är född till.

Åke uttrycker negativa attityder mot genusöverskridande homosexuella män som beter sig kvinnligt i hans bransch. Här ser man också att han även föreställer sig den manliga parten i förhållandet som överdrivet fjollig, på ett sätt som inte tjejer är:

Å: Om det kommer in en homosexuell och jobbar… som snickare, nu finns det inte så många. Men eh, om det nu gör det… jag har inget emot det men, eh… men beroende lite på hur dom är. För att många män som försöker… det finns ju alltid två parter, i ett homosexuellt förhållande. Det finns en kvinnlig och en manlig del, i det hela. Och kommer det då in, den kvinnliga delen i… hos oss då, eller kanske även, vi vänder på det, dom skulle kanske aldrig ställa sig hos oss, och jobba med betong men… den manliga delen där, kanske. Så, det som man retar sig lite på, det är väl det här med att dom, dom fjollar till det, lite för mycket. För det finns inga tjejer som beter sig på det viset. Det gör inte det, för jag har aldrig upplevt det, så.

J: Så dom överdriver nästan kvinnligheten, då?

Å: Ja, ja, det tycker jag och sen… just det här att dom… ja, i och för sig spelar väl inte det nån roll om dom sköter sina uppgifter. Men jag kan föreställa mig om dom kanske, håller på och smörjer händerna väldigt mycket, just den här, biten, inte mer än nödvändigt. Det kanske är lite sånt där gammalt man har i sig, men, ehm… dom är rädda för att bli skitiga och då tycker man ju kanske att då har dom inget här att göra.

Åke menar också att denna överdrivna fjollighet, som han menar uttrycks av homosexuella män i exempelvis Pride-festivalen, förlöjligar kvinnan. Han uttrycker dock inga negativa åsikter kring just lesbiska som överskrider genusgränserna spontant under intervjun. Då vi pratar om könsroller och jämställdhet sägs dock följande, som tyder på att kvinnor som agerar på ett manligt sätt i yrkeslivet inte ses med blida ögon:

38 J: Tror du att kvinnorna har börjat bejaka manlighet mer, och… på vilka sätt

då?

Å: Ja tror utav dom som… utav kvinnorna som man märker det på, det skulle vara nån form av karriärkvinna, som, försöker, eh liksom… komma in bland hannarna, litegrann och det märks, det syns. Och dom brukar inte va så populära bland män, dom heller.

J: Nej, varför inte då tror du?

Å: Ja dom blir så överdrivna. Dom blir liksom, lite bitchiga. Man kan säga att dom är, dom trampar… för sin egen framgång så trampar dom på lik liksom.

I intervjun uttryckte inte Adam spontant något som tydde på några attityder, vare sig positiva eller negativa, till just homosexuellas genusöverskridande. Men eftersom det redan framkommit att han hade föreställningar om homosexuella män som genusöverskridande, så valde jag här fråga hur han kände inför killar som ”transar”, till exempel genom att klä sig i kvinnokläder:

”Alltså trivs han med det så är det varsågod. ja det passar ju inte mig men vill man… jag vet inte. Man gör det väl som att, inte fly från verkligheten, men ja… som nått annorlunda.” Adam

Adam verkar inte heller ha några problem med genusöverskridande då det kom till utseende hos kvinnor:

”Ja alltså det är väl som sagt är det en, en kroppsbyggande… kvinna som ser väldigt manlig ut och som snusar så, så varsågod det får hon göra absolut men… men som sagt det ses inte, det känns inte lika kvinnligt.” Adam

Det betraktas således som ett avvikande från normerna att överskrida genusgränserna, det är ”annorlunda” eller ”känns inte lika kvinnligt” men han uttrycker dock inte någon antipati mot det personligen. Notera också att Adam inte tillskriver just lesbiska kvinnor detta genusöverskridande då det kommer till utseende.

Related documents