• No results found

Frågor kopplade till estetik

In document Hedonic and aesthetics above all? (Page 50-55)

3 Metod och material

4.2 Resultat intervju

4.2.3 Frågor kopplade till estetik

det är ett personligt tips. Reklam ska vara tydligt.” (Anonym

intervjudeltagare)

Samtliga deltagare uppgav att det inte spelade någon roll huruvida en influencers innehåll var reklam eller inte, och att de kan gilla och kommentera det ändå baserat på om de tyckte om materialet eller inte. Vad en influencer lägger upp för slags innehåll har alltså mer betydelse än om det är ett reklamsamarbete.

”Ja, det kan jag göra. Om innehållet är bra och relevant för mig så kan jag gilla det, de har ju ändå lagt tiden på att göra en bra bild eller video.”

(Anonym intervjudeltagare)

4.2.3 Frågor kopplade till estetik

Detta stycke avser att redogöra för deltagarnas upplevelser kring estetik. Estetik sätts också i relation till hur den upplevs när den kombineras med en mer eller mindre meningsfull text då deltagarna får utvärdera vad som värderas högst och i relation till varandra. Slutligen utvärderas begreppet estetik när deltagarna får uttrycka sina personliga referensramar kring vad som är estetiskt tilltalande. Övervägande positiva svar erhölls när deltagarna blev tillfrågade om estetikens relevans för interaktionen med ett innehåll. Sex av åtta deltagare menade på att estetiken är viktig och att det påverkar hur de väljer att gilla eller kommentera. ”Det har betydelse för vem jag från början väljer att följa”, ”är en bild tilltalande så gillar jag den” och ”om det är en fint tagen bild” är sådant som deltagarna uttryckt i frågan om estetik kopplat till interaktion.

”Ja, för mig är det den största anledningen till varför jag gillar, om bilden är estetiskt tilltalande. Det beror mycket på personlig stil och smak. De konton som jag dras till är såna som har lite samma stil som mig.” (Anonym intervjudeltagare)

Alla deltagare förutom en uppgav att de kan gilla eller kommentera en bild som har en, för dem, meningsfull bildtext trots att de inte finner innehållet estetiskt tilltalande.

”Ja, absolut. Många är inte estetiskt lagda, men jag gillar ändå på grund av bildtexten” (Anonym intervjudeltagare)

Sex av åtta deltagare skulle dock gilla eller kommentera ett innehåll som de finner estetiskt tilltalande utan att läsa den tillhörande bildtexten. En av deltagarna uppgav att ”Jag kollar oftast bara på bilden, om bilden är tilltalande så kan det bli så att jag även läser texten.”. De två resterande deltagarna uppgav

45

att de aldrig gillar eller kommenterar ett inlägg utan att läsa bildtexten. De flesta menar ändå att bildtexten har mindre betydelse om de uppskattar bilden.

”Ja, jag gillar nog oftast bilder utan så mycket text. Det har mindre betydelse för mig, jag fokuserar främst på bilden.” (Anonym

intervjudeltagare)

Alla deltagare angav att färg och redigering har betydelse för hur de upplever ett innehåll som estetiskt tilltalande. Sex av åtta deltagare angav att motivet och arrangemanget var en estetiskt tilltalande faktor. Fem av åtta deltagare uppgav att kvalité och känslan i ett innehåll påverkade huruvida de upplevde ett innehåll som estetiskt tilltalande eller inte. Två av de åtta deltagarna uppgav att bildens kvalité är viktigare än de andra egenskaperna. Två deltagare uttryckte att själva motivet är det viktigaste i frågan om estetik. Återstående fyra deltagare kunde vi tolka som att de värderade känslan i bilden högst. Dessa uttryckte bland annat att ”Jag gillar när en bild ser ’hemtrevlig’ ut”, ”Jag tilltalas av känslan i bilden”, ”vill komma åt känslan”.

”Eftersom att jag följer influencers på grund av de sprider positivitet, så får de gärna genomsyra någon känsla av glädje.” (Anonym

intervjudeltagare)

4.2.4 Sammanfattning och slutsats för resultat av intervjuer

Sammanfattningsvis är inspiration den främsta anledningen till att våra deltagare följer influencers på Instagram. Många deltagare uttryckte också att de följer influencers för att de kan relatera till dem. Vidare interagerar en övervägande del av våra deltagare med influencers inlägg genom att gilla, de flesta kommenterar aldrig (se Tabell 7).

Adventure

Värdet ”Adventure” handlar enligt To et al. (2007) om att kunder stöter på något nytt och intressant. Sett till vår studie handlar detta värde om att ta reda på huruvida deltagarna kände sig uttråkade av att stöta på liknande material flera gånger om, och om detta påverkar interaktionen med innehållet. I vår studie uttryckte alla deltagare att de blir uttråkade om liknande innehåll läggs upp gång på gång och att det påverkar hur de interagerar med innehåll.

Social

Enligt To et al. (2007) handlar värdet ”Social” om att kunder har sociala interaktioner när de shoppar och att detta även är en av de största anledningarna

46

till att de shoppar. I kontexten av vår studie ville vi ta reda på om användare blir påverkad av hur social en influencer är med sina följare i kommentarsfältet och om det påverkar hur de gillar eller kommenterar. Våra deltagare tyckte att det var trevligt om detta värde uppfylldes av influencers och om de svarade på följarnas frågor. Hälften av deltagarna menade att huruvida en influencer är social med sina följare, påverkade hur de interagerar med ett innehåll.

Idea

Värdet ”Idea” handlar enligt To et al. (2007) om att kunder shoppar för att lära sig om nya trender. I vår studie handlar värdet ”Idea” om användare blir inspirerad av innehåll som läggs upp. Våra deltagare bekräftade att de tyckte att inspiration är ett av de allra viktigaste värdena, det var bara en deltagare som inte tyckte att det var viktigt att få inspiration av de influencers hon följer. Vidare upplevde fem av åtta deltagare att de blir påverkade att interagera om de finner materialet inspirerande. Två deltagare uttryckte att det inte spelar någon roll om materialet är inspirerande, utan att de interagerar främst om de upplever ett innehåll som roligt eller speciellt.

Value

Enligt To et al. (2007) så handlar värdet ”Value” om att kunder känner sig tillfreds när de kan förhandla med en försäljare och få en rabatt. I kontexten av vår studie handlar värdet om huruvida tävlingar eller rabattkoder kan påverka användare till att gilla eller kommentera. Vi fick fram att ”Value” var det värde som hade minst påverkan på deltagarna. Endast tre deltagare hade interagerat med ett innehåll om de kunde vinna en tävling eller erhålla en rabattkod.

Authority and status

To et al. (2007) menar att värdet ”Authority and status” handlar i internet-shopping om kundens kontroll över teknologin. I vår studie handlar värdet om huruvida användarna bryr sig om ett inlägg är tydligt klassat som marknadsföring eller inte, samt om de blir negativt påverkade till att gilla eller kommentera om det är ett reklaminlägg. Intervjuerna visade att majoriteten av deltagarna tyckte att reklaminlägg bör redovisas, men att de inte låter bli att interagera med ett inlägg bara för att det är reklam. De uttryckte att det handlar om huruvida de tycker om materialet eller inte.

Estetik

Slutligen uttryckte sex av åtta deltagare att estetiken har betydelse för om de gillar eller kommenterar ett inlägg. De skulle dock interagera med ett innehåll som de inte fann estetiskt tilltalande om de tyckte att bildtexten var meningsfull (detta kan kopplas tillbaka till Hassenzahl et al.:s (2010) behov ”Meaning”).

47

Majoriteten av deltagarna uppgav att de kan gilla och kommentera en bild som de tycker är estetiskt tilltalande utan att läsa tillhörande text. Vi tolkar detta som att deltagarna tycker att själva estetiken i innehållet är viktigare än bildtexten när dessa samspelar med varandra. Vidare uppgav alla deltagare att de kopplar färg och redigering med estetiskt tilltalande. Sex av åtta deltagare tyckte att motiv och arrangemang är estetiskt tilltalande och fem av åtta menade att bildens känsla och kvalité spelar roll huruvida de upplever ett innehåll som estetiskt tilltalande eller ej.

Utifrån resultatet från intervjuerna har vi kvantifierat resultatet för att kunna visualisera det i ett stapeldiagram, detta för att kunna presentera data på ett överskådligt sätt i en simplifierad summarisk bild av utfallet. Eftersom studien syftar till att finna svar på vilka hedoniska värden som är av betydelse för den specifika kontexten visar diagrammet enbart de värden som respondenterna angav som positiva. Denscombe (2018, s. 379) menar att stapeldiagram ofta används i småskaliga forskningsprojekt för att effektivt presentera frekvenser. Stapeldiagrammet redogör för medelvärdet av positiva svar kopplat till varje kategori och syftet är att se vilka värden som kan anses aktuella med utgångspunkt i To et al.:s (2007) modell samt värdet estetik. Vid summering av resultatet visualiserat i Figur 7 ser vi att ”Adventure” är det allra viktigaste hedoniska värdet som kan påverka interaktionen på influencers Instagram. Därefter har deltagarna värderat ”Idea”, ”Authority and status” samt ”Estetik”. Vi ser därför att dessa fyra värden är av störst betydelse att en influencer tillfredsställer, för att kunna nå en hög interaktion på sitt Instagramkonto. Det som visade sig minst viktigt sett till intentionen att gilla eller kommentera var värdena ”Social” och ”Value”.

48 Figur 7

Stapeldiagram som visar medelvärdet av varje positivt intervjusvar kopplat till To et al.:s (2007) forskningmodell

49

5 Återkoppling till frågeställningar och

In document Hedonic and aesthetics above all? (Page 50-55)

Related documents