• No results found

Frågor kopplade till To et al.:s hedoniska värden

In document Hedonic and aesthetics above all? (Page 47-50)

3 Metod och material

4.2 Resultat intervju

4.2.2 Frågor kopplade till To et al.:s hedoniska värden

Tabell 7

Intervjuns deltagare, kön och generell aktivitet på Instagram

4.2.2 Frågor kopplade till To et al.:s hedoniska värden

Detta avsnitt kommer att redovisa de intervjusvar som vi baserade på de hedoniska värden av To et al. (se 2.6.2). Vi presenterar data baserat på vilken kategori frågan tillhör så att de svar som redovisas blir överskådliga och lätta att utläsa. Frågorna till intervjuerna återfinns i Bilaga B.

Adventure

I intervjuns fråga kopplad till To et al.:s värde ”Adventure” kunde vi se att alla deltagare var överens om att detta var viktigt som motivation. Alla åtta deltagare uttryckte att det på Instagram är viktigt att influencers lägger upp nytt material. En av deltagarna uttryckte sig ”Ja absolut, det sista man vill är ju att något tråkigt tar upp ens flöde.” och en annan ”Ja, jag blir mätt på innehåll som dyker upp flera gånger om. Det blir tråkigt. Och har jag redan gillat eller kommenterat en liknande bild känns det meningslöst att interagera igen.”. Vidare uttryckte deltagarna att detta till stor del kan påverka huruvida de gillar eller kommenterar materialet. Två av deltagarna uttryckte till och med att de slutat följa en influencer som lagt upp mycket likadant material.

”Ja, jag tycker det är skittråkigt. Brukar sluta följa såna som bara lägger upp selfies i samma vinkel 85 gånger. Jag gillar att ha lite olika contents, inte bara en selfie.” (Anonym intervjudeltagare)

42

”Ja, jag har valt att sluta följa influencers när jag tycker att det blir lite väl mycket av något.” (Anonym intervjudeltagare)

Social

I frågorna kopplad till To et al.:s (2007) värde ”Social” kunde vi se att majoriteten av deltagarna uppskattade att influencers gav någon form av respons till sina följare i kommentarsfältet, men att detta inte är ett krav. Flera av deltagarna uttryckte att det inte är viktigt, men att de tycker det är en kul grej. En av deltagarna sa ”Nej, i och med att jag själv inte kommenterar. Men jag tycker ju ändå att det är gulligt, de influencers som gör de, då gillar man dom lite mer.”.

”Ja det tycker jag är viktigt. Det är något som får en att känna att det faktiskt är en riktig person, annars är det bara bilder.” (Anonym

intervjudeltagare)

När vi frågade om detta kunde påverka huruvida de valde att interagera med materialet svarade hälften att det skulle kunna ha betydelse om de vet att de får någon form av respons av en influencer.

”Ja, det tror jag. Sen är det inte alltid att man får respons, men jag tror att jag gör det med chansen av att få svar.” (Anonym intervjudeltagare) Idea

Utifrån svaren från intervjuerna har vi kunnat utläsa att de flesta av deltagarna tycker att det är viktigt att influencers som de följer bidrar till nya idéer och/eller ger inspiration. Endast en deltagare uttryckte att detta inte var viktigt.

”Ja, absolut. Inspiration för mig kan handla om allt från hur man tar en bild till hur något är stylat. Instagram fungerar som ett magasin för mig och då behöver innehållet ha nått litet extra för att fånga min uppmärksamhet.” (Anonym intervjudeltagare)

När vi i följdfrågan frågade huruvida deltagarna skulle vara mer benägna att gilla eller kommentera ett innehåll om de fann det inspirerande, svarade fem av åtta deltagare positivt till detta. Tre av deltagarna upplevde inte detta som en motivation. Anledningen till detta uttryckte en av deltagarna var att hon ”inte känner en personlig koppling” till influencern, andra menade på att de inte känner en större benägenhet att gilla eller kommentera inspirerande material,

43

utan att de snarare interagerar om det är ”någon speciell händelse” eller om något upplevs som ”roligt”.

”Ja. Inspiration gör att jag känner att jag vill vara mer delaktig i deras liv. Om de lyckas inspirera mig är det större chans att jag gillar eller kommenterar, för att jag vill visa uppskattning men också för att be om råd eller liknande.” (Anonym intervjudeltagare)

Value

Få av deltagarna känner en motivation att interagera med innehåll i främsta syfte att delta i en tävling eller erhålla en rabattkod. Bara tre av deltagarna uttryckte att de gillar eller kommenterar ett innehåll på grund av att de vill vinna en tävling eller ta del av en förmånlig rabattkod, en av dem sa ”Är det en produkt jag verkligen vill ha skulle det nog kunna påverka att jag kommenterar.”. Två av deltagarna uttryckte att de inte låter bli att gilla eller kommentera ett innehåll på grund av att det innehåller rabattkoder eller tävlingar. Syftet med deras interaktioner är att de gillar själva innehållet utan att ha någon intention att delta i någon tävling eller ta del av erbjudanden.

”Nej, jag gillar aldrig såna tävlingar eller liknande. Jag känner mig inte inspirerad av rabattkoder eller tävlingar. Jag är aldrig med i tävlingar för jag tror aldrig att jag ska vinna, så därför gillar jag eller kommenterar jag inte de inläggen över huvud taget.” (Anonym

intervjudeltagare)

Authority and status

Majoriteten av deltagarna anser att influencers bör redovisa om inlägg är reklam eller innehåller personliga tips. Sex av åtta är intresserade av att veta om inlägg syftar till marknadsföring eller om produkterna är sådana som en influencer själv använder och gillar. En av deltagarna sa ”Jag vill veta om det är något som de själva står bakom och gillar.”. De som inte tyckte att reklaminlägg bör redovisas menade att ”vi omges av reklam överallt” och att hon inte lägger värdering i om influencers redovisar sina samarbeten. En annan menar på att det inte har någon betydelse så länge en influencer ”är genuina med vilka de samarbetar med och att de gör reklam för produkter som de faktiskt själva använder och tycker om”. Av de som värderade öppenhet med reklam uttryckes meningar som ”det ska vara personligt och att de förklarar varför de gillar en produkt”, ”det handlar om professionalitet” och att man ”vill veta om det är något de själva gillar”.

”Enligt mig är det jätteviktigt. Jag tycker inte att man ska behöva göra det tydligt när det INTE är reklam. Man ska inte behöva förtydliga att

In document Hedonic and aesthetics above all? (Page 47-50)

Related documents