• No results found

Resultat enkät

In document Hedonic and aesthetics above all? (Page 37-45)

3 Metod och material

4.1 Resultat enkät

För att den kommande data ska presenteras på ett så tydligt och överskådligt sätt, kommer informationen som vi samlade in genom vår kvantitativa datainsamlingsmetod att redovisas i sammanställda tabeller där varje tabell redovisar en kategori. Vi delade upp de olika kategorierna baserat på vilka hedoniska behov de tillhörde (se 2.6.1). Vidare valde vi att formulera frågorna till påståenden som därmed kunde besvaras i form av en likertskala. Skalan är ”Instämmer helt”, ”Instämmer delvis”, ”Neutral”, ”Instämmer inte” och ”Instämmer inte alls”. Den insamlade data presenteras efter kategori med visuella tabeller och tillhörande text. Ytterligare tankar och analys kommer att presenteras i de kommande kapitlen (se kapitel 5 och 6).

4.1.1 Behovet ”Relatedness”

Nedan följer en presentation av det hedoniska behov som Hassenzahl et al. (2010) benämnt som ”Relatedness” och resultaten av de frågor vi ställde i vår enkätundersökning (se Bilaga A). Resultatet presenteras i Tabell 1.

Vid analys av resultat på frågor rörande ”Relatedness” svarade elva av tjugo (55 procent) respondenter positivt (”Instämmer helt” och ”Instämmer delvis”) på påståendet ”Jag känner en kontakt med de influencers som jag följer”. Fem av tjugo (25 procent) respondenter var neutrala i frågan och fyra av tjugo (20 procent) respondenter höll inte med (”Instämmer inte” och ”Instämmer inte alls”). Däremot svarade en respondent (5 procent) att de ”Instämmer helt” på påståendet ”Jag kan relatera till influencers innehåll som de publicerar”, femton av tjugo (75 procent) respondenter svarade ”Instämmer delvis”. Detta ger sammanlagt ett 80 procentigt positivt svar. Fyra av tjugo (20 procent) var neutrala och ingen av deltagarna uttryckte ett negativt svar. Liknande inställning hade respondenterna till påståendet ”Jag följer influencers som jag kan relatera till” där svaren var övervägande positiva. Fem av tjugo (25 procent) respondenter ”Instämmer helt” och fjorton av tjugo (70 procent) ”Instämmer delvis”, endast en (5 procent) av respondenterna var neutrala till påståendet.  

32 Tabell 1

Tabell som visar frågor och svar för kategorin ”Relatedness”

4.1.2 Behovet ”Meaning”

Nedan följer en presentation av det hedoniska behov som Hassenzahl et al. (2010) benämnt som ”Meaning” och resultaten av de frågor vi ställde i vår enkätundersökning (se Bilaga A).  Resultatet presenteras i Tabell 2.

Vid summering av behovet ”Meaning” svarade arton av tjugo (90 procent) respondenter att influencers helt eller delvis inspirerar dem inom mode och livsstil, en (5 procent) var neutral och en (5 procent) av respondenterna svarade ”Instämmer inte” på påståendet. På påståendet ”Influencers som jag följer lägger upp meningsfullt innehåll” svarade tolv av tjugo (60 procent) positivt (15 procent ”Instämmer helt” respektive 45 procent ”Instämmer delvis”), fem av tjugo (25 procent) ställer sig neutrala och tre av tjugo (15 procent) ”Instämmer inte”. Huruvida det är mer troligt att respondenten gillar eller kommenterar influencers innehåll om de finner det meningsfullt svarade tretton av tjugo (65 procent) att de ”Instämmer helt”, fyra av tjugo (20 procent) ”Instämmer delvis”, en (5 procent) är neutral och två av tjugo (10 procent) ”Instämmer inte alls”. 

33 Tabell 2

Tabell som visar frågor och svar för kategorin ”Meaning”

4.1.3 Behovet ”Stimulation”

Nedan följer en presentation av det hedoniska behov som Hassenzahl et al. (2010) benämnt som ”Stimulation” och resultaten av de frågor vi ställde i vår enkätundersökning (se Bilaga A).  Resultatet presenteras i Tabell 3.

Sett till behovet av ”Stimulation” uppgav arton av tjugo (30 procent ”Instämmer helt”, 60 procent ”Instämmer delvis”) positiva svar på påståendet om influencers som respondenten följer ger tips på trender inom mode och livsstil. Två av tjugo var neutrala i frågan. Vidare på påståendet om influencers ger respondenten tips på nya personer att följa på Instagram svarade sexton av tjugo positivt (25 procent ”Instämmer helt” och 55 procent ”Instämmer delvis”). Av de resterande respondenterna var en neutral (5 procent), två (10 procent) ”Instämmer inte” och en (5 procent) ”Instämmer inte alls”. Endast åtta av tjugo (40 procent) gav positiva svar (15 procent ”Instämmer helt” och 25 procent ”Instämmer delvis”) på påståendet ”Influencers jag följer ger mig tips på nya hobbys”. Sju av tjugo (35 procent) svarade ”Neutral” och fem av tjugo (20 procent ”Instämmer inte” och 5 procent ”Instämmer inte alls”) upplever inte att influencers de följer ger tips på nya hobbys. 

34 Tabell 3

Tabell som visar frågor och svar för kategorin ”Stimulation”

4.1.4 Behovet ”Security”

Nedan följer en presentation av det hedoniska behov som Hassenzahl et al. (2010) benämnt som ”Security” och resultaten av de frågor vi ställde i vår enkätundersökning (se Bilaga A). Resultatet presenteras i Tabell 4.

På behovet ”Security” var nästan alla respondenter överens om att de förstår att influencers kan välja att bara publicera material som representerar de mest attraktiva delarna av deras liv, här svarade nitton av tjugo (95 procent) att de ”Instämmer helt” och en (5 procent) ”Instämmer delvis”. Vidare uppgav fyra av tjugo (20 procent) att de upplever att influencers innehåll kan påverka respondenten negativt mentalt och tretton av tjugo (65 procent) ”Instämmer delvis” på samma påstående. Av återstående tre respondenter svarar en neutralt, en ”Instämmer inte” och en ”Instämmer inte alls”. Påståendet ”Jag tycker att en influencer har ett ansvar att vara mer transparent och öppen mot sina följare gällande deras liv, då deras följare kan påverkas negativt av att bara se de glamorösa delarna” gav blandade svar från respondenterna, men med övervägande medhåll. Nio av tjugo (45 procent) ”Instämmer helt” och fyra av tjugo (20 procent) ”Instämmer delvis” att influencers bör ta ett ansvar. Två av tjugo (10 procent) av respondenterna ställer sig neutrala till påståendet medan fem av tjugo (15 procent ”Instämmer inte” och 10 procent ”Instämmer inte alls”) inte tycker att influencers bör ta något sådant ansvar. 

35 Tabell 4

Tabell som visar frågor och svar för kategorin ”Security”

4.1.5 Behovet ”Popularity”

Nedan följer en presentation av det hedoniska behov som Hassenzahl et al. (2010) benämnt som ”Popularity” och resultaten av de frågor vi ställde i vår enkätundersökning (se Bilaga A).  Resultatet presenteras i Tabell 5.

En influencers popularitet verkar ha mindre betydelse för respondenterna. Endast fyra av tjugo (20 procent) uppgav att de delvis är mer villiga att följa en influencer baserat på antalet följare. Resterande sexton av tjugo (80 procent) respondenter svarade negativt på påståendet (30 procent ”Instämmer inte” och 50 procent ”Instämmer inte alls”). Något mer villiga var respondenterna till att följa en influencer om de hade vänner som redan följer. På det påståendet ställde sig sex av tjugo (30 procent) positiva (5 procent ”Instämmer helt” och 25 procent ”Instämmer delvis”). Majoriteten av svaren är dock negativa, fyra av tjugo (20 procent) ”Instämmer inte” och sju av tjugo (35 procent) ”Instämmer inte alls”. Tre av tjugo (15 procent) svarade neutralt på samma fråga. Likaså svarade större

36

delen av respondenterna att många gillningar och kommentarer på ett inlägg inte gav mer motivation att själva gilla eller kommentera. Endast en (5 procent) av respondenterna ”Instämmer helt”, tre av tjugo (15 procent) ”Instämmer delvis” och två av tjugo (10 procent) svarade neutralt. Av resterande respondenter uppgav sex av tjugo (30 procent) svaret ”Instämmer inte” och åtta av tjugo (40 procent) svarade ”Instämmer inte alls”.

Tabell 5

Tabell som visar frågor och svar för kategorin ”Popularity”

4.1.6 Behovet ”Competence”

Nedan följer en presentation av hedoniska behov som Hassenzahl et al. (2010) benämnt som ”Competence” och resultaten av de frågor vi ställde i vår enkätundersökning (se Bilaga A).  Resultatet presenteras i Tabell 6.

När respondenterna fick svara på påståenden om influencers kompetens uttryckte nio av tjugo (45 procent) att de delvis upplever att influencers kan utmana och hjälpa respondenten att utvecklas som person. Sex av tjugo (30 procent) svarade neutralt. Resterande 25 procent av respondenterna höll dock

37

inte med, tre av tjugo (15 procent) ”Instämmer inte” och två av tjugo (10 procent) ”Instämmer inte alls”. Vidare visar resultatet att majoriteten av respondenterna upplever att influencers kan besitta kunskap och kompetens inom områden som respondenten vill bli bättre på. Fem av tjugo (25 procent) instämde helt på påståendet och nio av tjugo (45 procent) instämde delvis. Resterande 30 procent av svaren fördelades lika mellan ”Neutral”, ”Instämmer inte” och ”Instämmer inte alls”. Slutligen svarade fyra av tjugo (20 procent) att de delvis instämmer på påståendet att respondenten i större utsträckning kan ta råd från en influencer snarare än från vänner när det kommer till mode och livsstil. Vidare svarade fyra av tjugo (20 procent) neutralt och nio av tjugo (45 procent) ”Instämmer inte” samt tre av tjugo (15 procent) ”Instämmer inte alls”.  

Tabell 6

38

4.1.7 Sammanfattning och slutsats för resultat av

enkätundersökning

”Relatedness”

Behovet av ”Relatedness” står enligt Hassenzahl et al. (2010) för att man känner en tillhörighet och kontakt med personer. Sett till vår studie ville vi ta reda på om respondenterna känner ett behov av att knyta an till influencers. Resultatet visar att majoriteten av deltagarna kan relatera till influencers men att de verkar känna en sämre kontakt med dem.

”Meaning”

Att känna att något är meningsfullt och bidrar till att förbättra ens liv är behovet benämnt som ”Meaning” (Hassenzahl et al., 2010). I kontexten av vår studie har detta studerats utifrån huruvida respondenterna upplever influencers publicerade material som meningsfullt. Sett till svaren ser vi att många upplever att influencers innehåll delvis är meningsfullt men flera upplever också att innehåll inte är meningsfullt. Hade influencers lagt upp mer meningsfullt innehåll hade detta kunnat generera mer aktivitet från användaren.

”Stimulation”

”Stimulation” är ett behov som Hassenzahl et al. (2010) beskriver utifrån nöje och glädje. Vi har tolkat det som att om influencers ger tips som stimulerar användaren på Instagram uppfylls detta behov. De flesta upplever att de får tips om mode och livsstil men upplever inte denna stimulans inom andra områden, exempelvis tips på nya hobbys.

”Security”

Behovet ”Security” står enligt Hassenzahl et al. (2010) för att användaren upplever en kontroll över situationen. På dessa påståenden var det många som uppgav en medvetenhet om att influencers bilder inte är en verklig spegling av deras liv, utan att de bara lägger upp det mest positiva och roliga. Trots detta uppgav sjutton av tjugo respondenter att influencers påverkar dem negativt mentalt och tretton av tjugo menar att influencers bör vara mer öppna med sina följare.

”Popularity”

”Popularity” som behov menar Hassenzahl et al. (2010) syftar till att känna sig omtyckt och att ens åsikt räknas. Utifrån aspekten av influencers har detta behov

39

studerats för att avgöra om en influencers popularitet påverkar respondenternas aktivitet på deras Instagramkonto. Huruvida en influencer har hög aktivitet på sitt konto eller ej verkar dock inte ha någon betydelse när det kommer till att gilla, kommentera eller följa.

”Competence”

Behovet ”Competence” beskrivs av Hassenzahl et al. (2010) som hur man upplever att man besitter kompetens att uträtta uppgifter. Vi har såldes utvärderat detta värde utifrån en aspekt av lärande och personlig utveckling och frågan i enkäten utreder hur respondenten upplever att en influencer kan bidra till denna utveckling. Svaren på dessa frågor ser vi indikerar att respondenterna upplever att influencers besitter kunskap som de skulle kunna använda för att själva bli bättre på saker. Många uppger att de i högre grad värderar kunskap från personer som respondenterna har en personlig relation till.

Sammanfattningsvis har vi genom att studera respondenternas svar kunnat identifiera vissa behov som är mer relevanta än andra. De flesta behov verkar ha betydelse för användaren. Hur populär en influencer är, baserat på aktivitet på dess konto, har dock minst betydelse för respondenterna. Vidare uppgav många att de är medvetna om att influencers konton inte är realistiska men att de ändå tycker att influencers konton behöver spegla verkligheten mer. Vi tolkar detta som att respondenterna upplever att influencers kan ha en negativ påverkan på dem, men de är samtidigt medvetna om att innehållet som läggs ut inte alltid är realistiskt. Sammantaget tolkar vi att om influencers kan bli bättre på att skapa en personlig kontakt med sina följare får de en högre auktoritet. Vidare var nästan alla respondenter överens och uppgav att influencers inspirerar inom mode och livsstil men detta verkar inte vara något som de värderar som tillräckligt meningsfullt. Om influencers kan skapa innehåll som för följarna är mer meningsfullt kan detta generera i bättre respons i form av aktivitet från följarna.

In document Hedonic and aesthetics above all? (Page 37-45)

Related documents