• No results found

7 Framgångsfaktorer

En av utgångspunkterna med utvärderingen av biogasåtgärderna har varit att försöka identifiera och lyfta fram faktorer som karakteriseras lyckade bio- gasprojekt. Det har inom Klimp genomförts nästan 200 biogasåtgärder av varierande typ och storlek vilket inte bara har lett till konkreta förbättringar av miljön utan även gett värdefull kunskap och erfarenhet kring att genom- föra biogasprojekt. Detta kapitel kommer att sammanfatta och presentera de viktigaste faktorerna för en lyckad biogassatsning och förhoppningen är att de kan vara till nytta för framtida biogasprojekt.

Införandet av ett biogassystem drivs i princip av två faktorer, miljönytta och lönsamhet. Många studier har visat att biogassystem har en stor potential när det gäller att förbättra vår miljö, sluta kretsloppet och vara en del i omställ- ningen till ett mer hållbart samhälle. Dock så är biogassystemen mångfacet- terade och kräver samverkan mellan olika aktörer för att fungera tillfreds- ställande. Ekonomisk lönsamhet är dessutom fortfarande ett problem för biogassystemen och det ställer höga krav på en effektiv resurshantering i alla processer inom biogasens värdekedja.

Att införa ett biogassystem i en region kräver idag mycket drivkraft och engagemang. Under de intervjuer som genomförts påtalar många att genom- förandet av biogasåtgärderna troligtvis inte hade lyckats om det inte funnits en eller flera starka tjänstemän som drivit på projekten. Även om det ofta krävs en politisk enighet så verkar det vara viktigare att viljan finns på tjäns- temannanivå och att de nödvändiga politiska besluten har fått följa efter. En förklaring för detta är att politiska majoriteter kan ändra sig medan det på tjänstemannanivå finns en större kontinuitet vilket krävs för ett långsiktigt arbete. Tjänstemännen har också en närmare anknytning till den dagliga verksamheten och bidrar därför direkt till projektens framdrift.

7.1

Kartlägg och förstå biogasens värde-

kedja

För att lyckas med genomförandet av ett biogasprojekt krävs en mycket god förståelse för biogasens värdekedja och dess primära och stödjande proces- ser. Det är viktigt att kartlägga processerna och vilka aktörer som är inblan- dade inom den aktuella värdekedjan. Därefter måste de egna processerna och vilka systemdelar som innefattas tydligt definieras så att en klarhet i vad som ingår i verksamheten framgår för alla i projektet.

Vid de intervjuer som har genomförts har det framkommit att de mer erfarna aktörerna har en mycket god förståelse för både sina egna och andras pro- cesser vilket ger dem en god överblick av värdekedjan. Det är ofta samröt-

ningsanläggningarna som har den bästa förståelsen eftersom deras verksam- het är beroende av många andra aktörer för att fungera tillfredsställande.

7.2 Samverka

Biogaskedjan spänner över många olika områden och aktörer. Lantbruk, avfallsbolag, reningsverk, energibolag, länstrafik, fordonsindustri för att nämna några. Lyckade biogasprojekt har ofta haft tydliga arbetsgrupper där representanter från alla inblandade aktörer regelbundet träffas för att under- lätta samverkan. Detta gäller under uppbyggnadsfasen men även då biogas- systemet är på plats och under utveckling. I rapporten Förutsättningar och framgångsfaktorer för utvecklingen av biogas inom regionerna för Biogas Öst (Johansson & Roth, 2009) lyfts två nyckelfaktorer fram för samverkan.

 Samsyn kring nyttan med biogassystemet  Tillräckliga incitament för varje aktör

Det är viktigt att alla inblandade aktörer har samma syn på miljöeffekterna och samhällsnyttan med biogassystemet. Det gör att alla ser helhetsbilden och förstår att det är nödvändigt med samverkan för att lyckas tillgodose sig de positiva effekterna av biogassystemet. För varje enskild aktör så måste det också finnas tillräckliga incitament för samverkan. Ett exempel på detta kan vara en lantbrukare som förstår att biogasen som ersätter fossila driv- medel ger ett minskat utsläpp av växthusgaser. Han/hon är även villig att låna ut sin gödsel för rötning där incitamentet är att den biogödsel som kommer tillbaka från biogasanläggningen är ett bättre gödselmedel än tidi- gare.

Det har under utvärderingen visat sig skilja en del beroende på om biogas- verksamheten återfinns inom den kommunala förvaltningen eller inte. Kommunala förvaltningar har länge haft en tradition av nära samarbete mel- lan t ex samhällsbyggnad och teknisk förvaltning varför införandet av ett biogassystem därför ofta skett utan komplikationer. Dock är samverkan med lantbruket ofta någonting nytt för både kommunala och privata aktörer och det är kanske här avstånden har varit längst.

7.3

Involvera de offentliga aktörerna

Det är ofta de offentliga aktörerna såsom region/kommunförbund, landsting, kommuner och länsstyrelser som är ansvariga för många av de stödjande processerna i biogasens värdekedja. Det är t ex ansvaret för att ta fram regi- onala utvecklingsprogram, handlägga miljötillstånd, upphandla fordon, kun- skapsspridning osv. Att dessa aktörer mer eller mindre involveras i biogas- projekten har ofta lyfts fram som en framgångsfaktor för biogasprojekten.

Kommunens nyckelroll i biogassystemet som upphandlare av fordon och transporttjänster är en viktig pusselbit för att garantera avsättningen av den producerade biogasen. Detta är ofta viktigt i det initiala skedet vid lansering av fordonsgas i en region innan den privata marknaden har hunnit mogna. Här är samordningen mellan aktörerna viktig så att upphandling av gasfor- don matchar den biogasproduktionen som finns för tillfället. Finns det för liten marknad så drabbas produktionsanläggningen då det inte går att få avsättning för fordonsgasen. Överstiger efterfrågan produktionen så skapas det förutom problem för kunderna snabbt en negativ attityd gentemot bioga- sen som drivmedel och exempel på det finns tyvärr på flera håll i landet. Då stora delar av biogassystemet har legat hos kommunala förvaltningar eller bolag så har generellt avståndet till de offentliga aktörerna varit korta- re. Privata aktörer har oftare upplevt att de har varit tvungna att skapa nya kommunikationsvägar och kontakter till de offentliga aktörerna. Här är det viktigt att från båda hållen förstå nyttan med biogasen och varför samverkan är viktigt.

7.4

Långsiktiga och genomarbetade affärs-

Related documents