• No results found

Gardfjället nord Obj.nr: 15 Kommun: Storuman

Total areal: 9 248

Mittkoordinat: 526169, 7260199

Inventeringsmetod: Helikopter, fält (östra delen) Beskrivning av området

Området ligger ca tre mil sydsydost om Tärnaby. Det består av Norra Gardfjällets nordsluttningar ned mot sjöarna Lill-Björkvattnet och Gardiken. På andra sidan vattnet ligger ön Rönnbäcksnäset, Aavnjuana och Lill-Stalofjället. Altituden varierar från 395 m ö h vid strandlinjen till ca 1000 m ö h uppe vid Njallahobben. Området utgörs av ganska jämna och branta moräntäckta skogssluttningar, med ett antal markerade bergkullar. Det finns några mindre myrar och tjärnar i området och ett större antal bäckar rinner i sluttningarna ned mot Lill- Björkvattnet och Gardiken. I vissa bäckar finns det både vattenfall och ravin- eller kanjonartade delar. Det geologiska underlaget gör området botaniskt mycket intressant, då det finns inslag av både ser- pentinberg och kalkrik berggrund som ger upphov till en både artrik och särpräglad flora.

I de övre delarna av området växer opåverkad fjäll- björkskog där bara enstaka veduttag har gjorts. Inte heller i den övre delen av fjällbarrskogen märks någon skoglig påverkan. Det är urskogsartad granskog som bitvis är gles och lågproduktiv. Gran- skogen hyser rikligt med gamla träd och död ved.

De mellersta delarna av sluttningen är en övergångs- zon mellan de opåverkade skogarna högre upp i sluttningen och de tydligt plockhuggna skogarna längst ner. I övergångszonen förekommer spridda spår efter plockhuggning, men skogen har en väl- utvecklad naturskogskaraktär och innehåller rikligt med gamla träd och död ved.

I de nedersta delarna närmast sjön växer gammal granskog med sparsamt till allmänt med död ved. Skogen är påverkad av äldre tiders plockhugg- ningar. I östra delen finns äldre, lövrik granskog, som är skiktad i stora delar och som innehåller ett varierande inslag av död ved. Här förekommer även mindre avsnitt med ungskog efter tidigare avverkning.

Nedanför Haukanjuonne finns en mycket fin, sen succession av luckig grannaturskog med gamla och grova träd. Det finns även rikligt med lågor och bitvis mycket rikligt med torrträd, ofta med kläckhål från insekter, spår efter tretåig hackspett. Det är gott om vedsvampar som rosenticka, harticka, trådticka och rynkskinn.

Noterade naturvårdsarter

Blodticka, gammelgransskål, granticka, granticke- poring, gränsticka, harticka, kristallticka, kådvax- skinn, kötticka, lappticka, ostticka, rosenticka, rynkskinn, tajgaskinn, trådticka, vedticka, ullticka, bårdlav, garnlav, knottrig blåslav, lunglav, skinnlav, skrovellav, stuplav, vitskaftad svartspik, gyllenmos- sa, kärrkammossa, praktflikmossa, purpurvitmossa, späd skorpionmossa, trådfräken, brudsporre, dvärg- rödblära, finbräken, kal rödblära, kung Karls spira, nordisk stormhatt, skrednarv, smal hönsarv, smal ängssyra, spenslig fjällnejlika, torta, ängsnycklar, bronshjon, fjällvråk, gärdsmyg, hökuggla, järpe, lavskrika, smålom, spillkråka, tretåig hackspett,

Länsstyrelsens bedömning

Gardfjället nord är ett mycket stort och väl sam- manhållet område med grandominerad naturskog och urskogsliknande fjällbarrskog. Området har mycket höga naturvärden knutna till orördheten och det stora inslaget av gamla träd och död ved. I de nedre delarna finns skogar som har påverkats av fjällskogsblädning men som trots det har påtagliga naturvärden. Ett stort antal rödlistade och i övrigt naturvårdsintressanta arter har påträffats inom området. Länsstyrelsen bedömer att områdets höga naturvärden kan skadas påtagligt av skogsbruk och annan exploatering. Rönnbäcknäset Njallejaevrie Gïertejaevrie Gardiken Lill-Björkvattnet Aavjaevrie Raajesejaevrie Rajastjärnen Skäftesberget Faahtsangieles Vijriegieles Rättfjället Ryöktehkevaerie Faarrohktjahke Tjohkele Faarrohkvaajja Klipentjahke Södra Gardfjället Skaarjehkåelkie Gealta Norra Gardfjället Tjahkevaartoe Darvejebåvne Aavnjuana Njierievbeäjvvie Stoere Geabnja Gebnafjället Noerhte Geabnja Raajesebåvne Biessiegielas Näverliden Vaellie NjallevaartoeNjallahobben Skravelberget Ripsnuten Gardvikhobben Skravelberget Mårkhobben Stenträsk Lövlund Rönnbäcken Nedre Björknäs Rönnbäck Björkvik Stålfjäll Anjona Aajaevrie Norrberget Gardvik Glunkvik Geabna Virisholmen Vijrisensååle Södra Matsdal Gajhrege Matsdal Såafoe Kanan Gosen

Brattiken Björkås NVA BS BS BS Aavnjuana Gardfjället nord Ryfjället Södra Gardfjället FDR 0 5 000 meter Haavhkannjuenie

43

Gardsjönäs

Obj.nr: 16 Kommun: Storuman Areal: 1 584 hektar Mittkoordinat: 567892, 7256815 Inventeringsmetod: Fält Beskrivning av området

Gardsjönäs ligger ca 5 mil nordväst om Storuman och 5 km norr om Ankarsund. Området består av södra delen av Gardsjön med dess många små öar och näs samt delarna väster, söder och öster om sjön. Området kring sjön är mycket flackt och sjöns utlopp ligger 488 m ö h, medan Gardsjölidens nord- sluttning når upp till 562 meter som högst. Särskilt i de sjönära delarna är det gott om myrar med inslag av moränbackar. Området gränsar mot Vindelfjäl- lens naturreservat i nordväst.

Den östra delen består av en flack, svagt sluttande myrmosaik med skogsklädda moränbackar. Skogen här är en senvuxen men välskiktad och luckig granskog med gott om äldre träd. Vid sjön finns partier med 130-åriga självgallrande granbestånd och fläckvis finns gott om björk och asp. Före- komsten av död ved i form av lågor och torrträd är allmän till riklig. I det sydöstra hörnet finns en äldre granbränna med stort inslag av gamla granar och

rikligt med lågor. Här finns också grupper av äldre grova tallöverståndare. I hela denna del saknas spår av skogsbruk. I de torrare lägena domineras fältskik- tet av blåbärsris medan de lägre delarna ofta är av fattigris- eller fräkentyp. Mindre fläckar med hög- örtsinslag finns också.

Den västra delen består till stor del av blöt och fuktig mark samt en del torrare, grovblockig mark. Skogen utgörs av en sen gransuccession som möjligen är en äldre bränna. Träden är senvuxna med många gamla granar på uppemot 200–250 år. Det finns också ett stort inslag av bukettbjörkar. Fö- rekomsten av död ved är ganska sparsam, delvis på grund av den låga produktiviteten. I området finns en del gamla stubbar från äldre tiders plockhuggning samt en del nyare stubbar.

Noterade naturvårdsarter Harticka, rynkskinn.

Länsstyrelsens bedömning

Området är till stora delar orört med naturvär- den som framförallt är knutna till grannaturskog med gott om gamla träd och lågor, samt ett mindre område med gamla grova tallar. Länsstyrelsen bedömer att områdets höga naturvärden kan skadas påtagligt av skogsbruk och annan exploatering.

Akkan Angasjön Dragtjärnen Gárddiejávrrie Gardsjön Átjieke Bojasjön Holmträsket Gárddietjuvvielge Gardsjöliden Luspnäset Luspiejávrrie Luspsjön Roparnäset Lövberget Kattögelhobben Gardsjöberget Gárddievárrie Spänningknösen Lasseshobben Sörgården Akkan Gárddiejávrrie Gardsjönäs bäcken Angasjö- Gárddiejuhka Gardsjöbäcken Vindelfjällen NR Gardsjönäs 0 1 000 meter

45

Beskrivning av området

Ryfjället är ett mycket stort område beläget öster om väg E12 mellan Slussfors och Tärnaby. Det utgörs av ett friliggande högfjällsområde och dess branta sluttningar åt norr, nordost och väster, samt en flackare lågfjällsutlöpare som breder ut sig åt öster. Området är på flera sidor omgivet av sjöar och reg- leringsmagasin. I öster gränsar området mot Vindel- fjällens naturreservat. Höjden över havet varierar från 475 m i områdets sydöstra del till 1 413 m på Ryfjällets högsta punkt.

Det dryga 38 000 hektar stora fjäll- och skogs- området innehåller många olika naturtyper. I de nedre delarna finns produktiva fjällgranskogar som på högre höjd övergår i blandskogar bestående av främst björk och gran, för att sedan bytas ut mot fjällbjörkskog och högst upp mot gräsmarker och kala fjällmiljöer. Frånvaron av tall är i stora delar nästintill fullkomlig. På ett par platser är dock tallen beståndsbildande, t.ex. kring Formtjärn längst i nordväst.

Skogarna i området har överlag mycket höga na- turvärden och stora delar utgörs av urskogar där spår från plockhuggningar eller annat skogsbruk saknas helt. I många sluttningar är skogarna mycket produktiva med grova och högvuxna granar och rikliga mängder med grov död ved i olika stadier av nedbrytning. Närmast E12:an och i Boksjödalgång- ens lägre delar har skogen på sina ställen plockhug- gits för länge sedan, men tack vare den höga nä- ringstillgången är skogen ändå mycket grovvuxen och hyser rikligt med död ved.

Girjesliden

Det här är en långsträckt utlöpare från Ryfjälls- massivet och utgör det östligaste delområdet. I de högre delarna är påverkansgraden mycket liten och det finns stora områden med högproduk- tiva urskogar med mycket grova träd och riklig förekomst av död ved. Terrängen är relativt flack och blockfri. Skogarna i Girjeslidens västra del, alltså rakt söder om Järvsjöns östra del, utgörs av hänglavsrika urskogar. Särskilt på nordsidan är skogen produktiv med mycket grova träd och rikliga

Ryfjället

Obj.nr: 17