• No results found

Gnosjö kommun tar tillvara brukarens självbestämmande och stärker medborgaren till ett tryggt och självständigt liv

In document Årsredovisning 2019 Gnosjö kommun (Page 91-95)

Indikator:

Andel av Gnosjö kommuns restauranger som erbjuder sina brukare möjlighet att välja på två olika huvudrättssalternativ varje dag som mat serveras

Analys:

Målet är uppnått.

Utgångsvärde Nuläge Lägsta accepterade värde

2017 2018 2019 2018 2019 2020

0% 87,5% 100% 33% 66% 100%

90

Ekonomiskt resultat

Ekonomisk översikt Budget 2019 Bokslut 2019 Bokslut 2018 (miljoner kronor)

Verksamhetens intäkter 53,4 65,2 68,1

Verksamhetens kostnader -335,5 -355,5 -344,5

Verksamhetens nettokostnad -282,1 -290,3 -276,4

Kapitalkostnad -2,0 -2,1 -1,9

Kommunbidrag (skattefinansierad del) 284,1 284,1 275,4

Bidrag till förändring av eget kapital 0,0 -8,3 -2,9

Investeringar (netto) 2,1 1,3 3,0

Analys:

Förvaltningen visar ett negativt resultat på 8245 tkr vilket är ett bättre resultat än prognos vid T1 som uppgick till -15 000 tkr och vid T2 där prognos uppgick till -9000 tkr.

Svårigheter med uppföljning och information till budgetansvariga i verksamheten då det varit olika personer som varit anställda som förvaltningsekonom under första delen av året. I slutet av augusti anställdes en förvaltningsekonom med tillsvidaretjänst, vilket förbättrar möjligheter till uppföljning under hösten.

I budget 2019 lades det ut ett sparkrav på 15 mkr som fördelades ut på respektive budgetansvarig utefter omsättning, detta har man haft svårt att anpassa verksamheten efter.

De största underskotten ligger på grundskolan F-6, här har man inte klarat av att anpassa

organisationen till befintlig budget efter sparkrav. Den största orsaken till att man inte lyckats är att organisationen haft ett stort antal elever i behov av särskilt stöd och för att lösa skollagens krav har man varit tvungen att anställa resurspersoner.

Även på GKC finns ett underskott, det beror till viss del på att budgeten för interkommunala ersättningar har vart för liten.

För att klara ett så stort sparkrav som på 15mkr hade det behövts reducering av personal i större utsträckning än vad som är gjort.

Åtgärdsplan:

Under hösten har förvaltningsekonom haft regelbundna möten med budgetansvariga och administrativa resurser har satts in för att stödja budgetansvariga med uppföljning av personalkostnaderna. Det har även funnits ett inköps- och anställningsstopp under hösten.

91

Framåtblick

Förvaltningen har flera utmaningar att arbeta med, vid en genomgång av de socioekonomiska förutsättningarna har Gnosjö högst andel elever med utländsk bakgrund i länet och lägst andel föräldrar med eftergymnasial utbildning i länet. Det är två faktorer som kan påverka elevernas möjligheter att nå läroplanens mål. Verksamheten behöver därför resurser för att lyckas med en högre måluppfyllelse.

Utvecklingen går allt mer mot digitalisering i verksamheten och detta något som kommer att utvecklas allt mer. Nationella prov kommer eleverna att besvara digitalt och det ställer krav på

uppkopplingshastighet och digital utrustning.

I samarbete med högskolor och där främst HLK i Jönköping kommer lärarna att utbildas den senaste forskningen när det gäller att utveckla undervisningen.

Kostverksamheten måste framhållas och det arbete som genomförts för att hålla kostnaderna och samtidigt använda hållbara och närodlade råvaror. Målen för perioden 2018–2020 är redan uppnådda och nu sätts nya mål för att öka andelen hållbara och närodlade råvaror och även fokuseras på att minska svinnet både i tillagning och skolrestauranger.

Kultur- och biblioteksverksamheten håller hög kvalité i förhållande till anslagna medel och målet är att införa meröppet i Hillerstorp co att öka antalet evenemangstillfällen i kommunen.

Förskoleverksamheten har varit i period med flera nyöppnade förskolor med flera paviljonger och nu kommer fokus att ägnas åt planering och byggande av den nya förskolan i Hillerstorp som skall inrymma åtta avdelningar.

En stor utmaning för förvaltningen är att anpassa verksamheten till beslutad budget med de årliga procentuella effektiviseringskrav som beslutats. Föra att komma i fas med kostnader och budget krävs åtgärder som inbär lägre personaltäthet i verksamheten

Personalredovisning

Personalstatistik

2019 2018

Antal anställda 480 491

varav Tillsvidare 360 366

varav Visstid 120 125

Sjukfrånvaro i timmar i % av tillgänglig arbetstid

92 Kultur- &

Utbildningsförvaltn 2019 2018

Totalt 5,3 5,8

Kvinnor 5,9 6,3

Män 2,6 3,5

29 år eller yngre 5,8 6,1

30 – 49 år 5,2 4,7

50 år eller äldre 5,3 7,3

Sjukfrånvaro 60 dgr el mer i % av total sjukfrånvaro

53,8 59,8

93

Köp- och anställningsstopp infördes under året på grund av budgetunderskott i kommunen, vilket påverkat hela socialförvaltningen. Beslut om ny enhet för administratörerna togs strax innan årsskiftet och kommer startas upp i början av 2020. IT-störningar i augusti månad påverkade verksamheten negativt då det orsakade merarbete och därmed extra personalkostnader. Verksamhetschefer har genomgått ekonomiutbildning i syfte att stärka kompetensen kring ämnet. Socialutskottets politiker samt socialförvaltningens ledningsgrupp genomförde en gemensam utbildningsdag där syftet var att stärka samarbetet samt att diskutera strategier för kommande utmaningar. Arbetet med att införa det nya digitala verksamhetssystemet Pulsen Combine har under året påbörjats.

Arbetsmarknadsenheten

Under året har AME haft besök av tjänstemän från Skellefteå kommun vilka var intresserade att undersöka hur AME och Vuxenutbildning samarbetar kring bland annat jobbspår kopplat till praktik och coaching. AME startade upp ett nytt FINSAM-finansierat projekt 2019, Nya Vägar, som syftar till att personer med funktionsnedsättningar, psykisk ohälsa och/eller utländsk bakgrund i större utsträckning ska berika arbetsmarknaden med sina respektive kompetenser. Projekt Nya Vägar pågår 2019–2021. Arbetsmarknadsenheten har under året varit en byggarbetsplats, både i gamla lokaler på Järnvägsgatan 14 och nya lokaler på Långgatan 35. Återstående renovering kommer färdigställas våren 2020.

Individ – och familjeomsorgen

Under året har anlitade konsulter fasats ut och ersatts av tillsvidare anställd personal. Samtliga

placeringar har granskats och avtal har omförhandlats och flera placeringar har avslutats. Öppenvården har utökat sin verksamhet med behandlare för vuxna och hela teamet sitter tillsammans i nya lokaler.

Vi har sedan september månad 2019 en gemensam familjerätt tillsammans med Värnamo och Vaggeryds kommuner.

Funktionshinderomsorgen

Funktionshinderomsorgen stod inför en stor utmaning 2019 då en verksamhetschef som varit anställd i 30 år gick i pension. Genom en snabb rekrytering av ny verksamhetschef kunde överlämningen bli bra genom en längre bredvidgång. Funktionshinderomsorgen har fått två nya ärenden inom personlig assistans, varav ett med privat utförare. Två ärende inom personlig assistans har avslutats, varav en finns kvar i vår verksamhet. Två brukare med privat assistans har flyttat från kommunen.

Verksamheten har fått två nya ärenden inom daglig verksamhet. Ett av dessa var ett

hemtagningsärende där verksamheten erbjudit daglig verksamhet, vilket klarades med befintlig personalstyrka. Ett ärende avslutades inom daglig verksamhet. Stödpedagogutbildning och basutbildning har genomförts för personal under året. Verksamheten har haft stor nytta av sin verksamhetspedagog som fungerat som metodstödjare för både chefer och medarbetare.

Inom socialpsykiatrin pågår förändringsarbete med genomförandeplaner och dokumentation enligt IBIC samt planering för införande av Recovery College (länsgemensam satsning för personer som är i behov av återhämtningsinriktad psykiatri). Under året deltog socialpsykiatrin i projekt MISU (modell för individanpassad uppföljning) tillsammans med Eksjö, Vetlanda och Jönköping kommun.

In document Årsredovisning 2019 Gnosjö kommun (Page 91-95)