• No results found

Teknik & fritidsförvaltningen

In document Årsredovisning 2019 Gnosjö kommun (Page 67-70)

Ordförande: Kristine Hästmark Förvaltningschef: Jan Sandberg

Viktiga händelser

Förvaltningen har under 2019 fungerat väl inom flera områden, men har också prövats hårt av flera händelser som inte kunnat förutses, bl.a. åsknedslag, IT-systemkrasch och vattenläckor. Det har även funnits andra utmaningar i form av ökade behov p.g.a. ökad användning av verksamheternas tjänster, dels behov av om- och tillbyggnader samt nyproduktion av anläggningar och utrustning.

Fastighet

Förvaltningen har återställt Hamngårdens våning 2 som nu är redo att tas i bruk. Detta möjliggör en större flexibilitet för äldreomsorgen vid demografiska förändringar.

Vårdcentralen med Folktandvårdens lokaler är tagna i bruk och därmed är investeringar aktiverade.

Reinvesteringen innebar anpassningar för att verksamheten ska vara ändamålsenlig och inte minst för personalens arbetsmiljö. I förlängningen gynnar det patienter och invånare genom att verksamheten kan bedrivas effektivt och med hög kvalitet.

Gamla Storåvallen har köpts in för att möjliggöra en ny förskola i Hillerstorp samt bereda möjligheter till bostäder, såväl villor som flerfamiljshus. I området kommer ny lokalgata att byggas med

tillhörande infrastruktur. Utöver detta kan förvaltningen uppfylla en gammal vision om ett naturnära och trevligt grönområde med gångstråk utmed Storån.

En förskola om två gånger fyra avdelningar med generösa utemiljöer i naturnära miljö är under förprojektering i Hillerstorp på området.

Järnvägsgatan 14 har blivit kontor för Öppenvårdsteamets arbete med att i bygga två lägenheter på bottenplanen är igång – färdigställs under våren 2020.

AMEs verksamhet är till stora delar flyttad till Långgatan 35, där produktions- och kontorslokaler är tagna i bruk, byggnation av omklädningsrum, toaletter och kök med tillhörande matsal är

inflyttningsklara i februari 2020. Arbetet färdigställs under 2020.

Förvaltningen har köpt in och rivit huset på Hellmansgatan 7 – där byggs parkeringsplats för framför allt kommunhusets personal och besökare. Parkeringen kommer att skapa en ordnad parkeringsform centralt vid större evenemang, t.ex. Järnbärardagen. Storgatan/Regeringsgatan/Hellmansgatan kommer att få ett minskat trafikflöde och därmed ökad trafiksäkerhet då infart till denna görs via Strömgatan.

Läroverksgatan 18 (vita villan) befann sig i ett väldigt dåligt skick varvid förvaltningen rev byggnaden. Läroverksgatan 20 köptes in under året. Kvarteret med de tre fastigheterna möjliggör projektering av nya trafiklösningar vid Bäckaskolan samt utrymmen för att bygga ny idrottshall.

Disponering av skolgård kommer också att ske samt att utrymme finns för ytterligare byggnation av skollokaler.

66 På Bokskogens förskola har man investerat i ny parkering samt uppfört ytterligare en avdelning. I anslutning till modulerna har tryggare och säkrare trafiklösningar byggts.

Förskolan Ankaret har fått ny utemiljö i samarbete med Fastighets AB Järnbäraren. Kommunal mark i anslutning till förskolan har tagits i bruk och bebyggts med lekyta för förskolans barn.

Mark och exploatering

Industrimark har sålts i Hillerstorp och efterfrågan på mark är förhållandevis hög. Plangruppen jobbar med framtida markfrågor tillsammans med tekniska delen av förvaltningen.

Glädjande nog har några villatomter sålts i kommunen och det finns flera förfrågningar. Intresset för mark att uppföra flerfamiljshus på har också ökat. Ett par offerter på mark finns ute hos såväl stora som små privata byggherrar.

Med den ökade efterfrågan på mark, såväl bostad som industri, och med det ökade antal bygglov som Samhällsbyggnadsförvaltningen hanterar har förvaltningens kart- och mätfunktioner jobbat med högt arbetstryck under året för att tillgodose såväl privatpersoner som näringsliv med hög kvalitet- och servicegrad.

Gata/park

Övriga verksamheter har fortsatt att förvalta sitt goda arbete inom gata och park vilket innebär både försköning av kommunen men även lagningar, service, röjning, gallring och avverkning (det sista gjordes inför tomtförsäljning).

Utöver det som nämnts ovan har det dagliga arbetet med att sköta kommunala ytor fortskridit och förvaltningen ser ett antal områden som aktuella för kommande åtgärder t ex ligger det politiska uppdraget att se över Bäckadalsparken i en förstudie i samarbete med Kommunala

utvecklingsberedningen och övriga förvaltningar. Parken är en samlingsplats för individer som inte delar samhällets värderingar och vi vill i en samverkan skapa trygghet och trivsel. Målet är en mötesplats där alla kan och vill vistas.

För andra året i rad har pilotprojektet Yttre Service varit igång som en samarbetsform mellan

Socialförvaltningen och Teknik- och fritidsförvaltningen; Yttre Service utför arbete i vårt samhälle där ordinarie gata/park-verksamhet inte har resurser, till exempel skötsel av grönytor/sly, skräpplockning – helt enkelt det lilla extra i samhället. Den varma sommaren har medfört ökat tryck på våra allmänna badplatser. På dessa har Yttre Service parallellt med skötselansvariga tagit ansvar för att hålla rent och snyggt.

Vägstyrelserna har under året uppfyllt sina uppdrag med en budget i balans.

Fritid

Förhöjning av kvaliteten kan t.ex. ses på Hammargården, som förutom väl fungerande verksamhet också kunnat fördubbla sin dansverksamhet vilket skett i samarbete med ett företag. Hammargårdens aktiviteter är populära och utgör en viktig del av fritids- och kulturutbudet för framförallt barn och unga i kommunen. Hammargården samarbetar också nära med invånare, företag, kyrkor och kulturen vilket är ett strålande exempel på Gnosjöandan, kommunens koncerntänk och vision som är

”möjligheternas anda”.

Verksamheten är drivande i lovaktiviteter för ungdomar och har under 2019 samverkat med Kultur- och utbildningsförvaltningen. Till exempel Hela hallen gungar, bågskytte, bio, konserter och utflykter

67 till Skara Sommarland. I projektform har förvaltningen med stor framgång jobbat med att motverka utanförskap och öka integration i vårt samhälle genom samarbete med föreningslivet. Verksamhet har genomförts i projektet ”Aktiv fritid” och ”After-school”. Målgruppen har primärt varit utlandsfödda flickor men man har lyckats med en blandning av ungdomar från olika kulturer och ursprung.

Projektet har uppmärksammats av Smålands idrottsförbund i en sådan omfattning att förbundet går in med ekonomiskt stöd till förlängning av projektet villkorat att grannkommunen Gislaved får ta del av projektledare under våren 2020.

En annan verksamhet som också utvecklat sin verksamhet under året är Töllstorpshallen. Numera ligger turistkontoret på Töllstorpshallen, man har arbetat med spa-upplevelser, extra öppettider i simhallen, köpt in ny lekutrustning (rutschkana) och byggt en ny spinninglokal. Detta sammantaget har ökat kvaliteten för invånarna i kommunen. 2019 var det bästa året på många år. En förklaring till ökningen kan vara våra frikostiga öppettider runt loven.

Det finns dock en platsbrist i simhallen under dagtid, då skolans behov av simtider har ökat. Töllstorps rehabbassäng med tillhörande spamiljö är också under förprojektering, ritningsunderlag tas fram för bygglov och upphandling.

I Töllstorpsområdet har en ny parkeringsplats färdigställts med god tillgänglighet och utrustad med ställplatser och laddstolpar – intill denna uppför föreningslivet en pumptrackbana för barn.

Framöver finns flera projekt igång däribland Hillecenter i Hillerstorp som köptes in under hösten som ett allaktivitetshus för framförallt föreningslivet. Passage och bokningsfunktion är implementerat i lokalen i samma omfattning som Töllstorpshallen. Gymmet är kommunalt och är en del av

Töllstorpshallens verksamhet; nu kan en kund med sitt träningskort träna både på Hillecenter och på Järnlyftet.

Övrigt

Förvaltningen pilotkör just nu ett ärende-/felanmälansystem vilket lanseras efter årsskiftet och kommer att vara ett bra verktyg för våra invånare att snabbt kunna uppmärksamma ansvariga på uteblivna funktioner i våra samhällen – inbyggda funktioner kommer effektivisera och säkerställa att åtgärder utförs. Med andra ord ett hjälpmedel med stor tydlighet för våra invånare.

En fisketrappa i Mellansjöns utlopp har i samarbete med markägare och länsstyrelse färdigställts på sensommaren. Kostnaden för den har dock tagits av samhällsbyggnadsförvaltningen.

Sammantaget har förvaltningen utvecklat många delar av samhället men även prövats med oförutsedda händelser.

68 Faktaruta

2019 2018 2017

Deb mängd vatten, m3 552 721 531 104 536 921

Hammargården, biopublik 1 467 2 178 3 188

Vandrarhem, antal gästnätter 2 797 2 873 2 363

Simhall, antal bad 52 505 50 039 51 115

Gym, antal sålda kort 1 017 991 1 001

Uppföljning av nämndmål

Utgångsvärde: Det värde som fanns vid beslutet om lägsta accepterade värde.

Nuläge: Det värde som föreligger vid denna uppföljning Lägsta accepterade värde: Lägsta accepterade värde för det specifika året.

Nämndmål:

2020 har alla invånare i Gnosjö kommun möjligheter till rik fritid i en hälsosam

In document Årsredovisning 2019 Gnosjö kommun (Page 67-70)