• No results found

2020 har alla invånare i Gnosjö kommun möjligheter till rik fritid i en hälsosam och hållbar livsmiljö

In document Årsredovisning 2019 Gnosjö kommun (Page 70-75)

Indikator:

Simhallens öppethållande utöver 08-17 på vardagar, timmar/vecka Utgångsvärde Nuläge Lägsta acceptabla värden

2017 2018 2019 2018 2019 2020

25* 25* 25 25* 25* 28*

*avser beslutade vinteröppettider (okt-mars) Analys:

Resultatet uppnår acceptabelt värde för året.

69

Verksamhetens intäkter 87,0 94,7 95,1

Verksamhetens kostnader -93,9 -109,6 -102,1

Verksamhetens nettokostnad -6,8 -14,9 -7,0

Kapitalkostnad -32,1 -33,0 -31,7

Kommunbidrag (skattefinansierad del) 38,9 38,9 38,1

Bidrag till förändring av eget kapital 0,0 -9,1 -0,6

Investeringar (netto) 97,1 43,9 45,8

Analys:

Teknik- och fritidsförvaltningens resultat ligger på -9 074 tkr, där den budgetfinansierade verksamheten gör ett underskott på 7 579 tkr och den taxefinansierade verksamheten (VA + renhållning) gör ett underskott på 1 495 tkr. VA-verksamheten särredovisas i kommunens årsredovisning.

Den största bidragande faktorn till förvaltningens underskott är ansvarsområdet Fastigheter.

Förvaltningens lokalvårdsenhet har under verksamhetsåret infört ”heltid som norm” för att möte upp de löften som givits. Resultatmässigt påverkar detta med 2,4 tjänster vilka inte var budgeterade för.

Under 2019 införde Gnosjö kommun komponentredovisning fullt ut. Detta resulterade i ökade avskrivningskostnader då flera komponenter har en teknisk livslängd på kortare än 50 år vilket var standard tidigare. Den utredda planen prognosticerade lägre avskrivningskostnader än tidigare men skulle dessvärre inte ge någon rättvisa i kommunens redovisning då komponentindelningen var för grov.

Hellmansgatan 9 skrevs av på fem månader istället för fem år, förvaltningen hade med andra ord en budgettäckning på 20 procent av kostnaden.

Förvaltningen har under 2019 rivit flera fastigheter då de var i dåligt skick, ett exempel på detta är fastigheten på Hellmansgatan 7 där kostnaden för byggnaden lades på driften eftersom den inte var avsedd för stadigvarande bruk och därmed inte kunde klassas som en anläggningstillgång.

Den reinvestering som gjordes i Folktandvårdens lokaler medförde stora utrangeringskostnader om ca 800 tkr och förvaltningen har identifierat ett stort behov av att skapa ordning i vårt anläggningsregister som föreligger mer eller mindre akut.

Kostnaderna för drift av fastigheten Ekbackens förskola i Åsenhöga har även dessa belastat budgeten negativt då man baserat den interna hyressättningen på gamla underlag och prissättningsmodeller.

Inköpet av Hillecenter har fyllts med kommunal och föreningsverksamhet. De driftskostnader vilka fordras för att hålla Hillecenter igång har inte varit budgeterade och förvaltningen har fått täcka dessa inom befintlig budgetram.

Något annat som påverkat resultatet på Teknik- och fritidsförvaltningen negativt är saneringskostnader i Käringagärde; vid VA-utbyggnaden i området identifierade man förorenade massor i marken. Då

70 arbetet redan var påbörjat kunde man inte ansöka om bidrag för efterbehandlingsåtgärderna. Sanering av mark är inte en nödvändig kostnad för att bedriva VA-verksamhet enligt lagen om allmänna vattentjänster (2006:412) varpå den budgetfinansierade verksamheten belastades med kostnaderna.

Förvaltningen har under 2019 uppmärksammats om gällande miljölagstiftning rörande mellanlagring av schaktmassor. Den ändrade hanteringen har bidragit med ökade kostnader om ca 235 tkr, fler kostnader är att vänta för att uppfylla de krav som ställs i lagstiftningen.

En hel del mark såldes under verksamhetsåret 2019 och i de flesta fall gjorde man en reavinst på försäljningen. I de fall där en enkronastomt såldes gjorde förvaltningen en reaförlust. Gemensamt för Gnosjö kommun med andra kommuner är att det finns ett behov av att harmonisera

anläggningsregister med fysisk markreserv.

Ansvarsområdet Service är till stor del en resultatenhet, vilket innebär att de kostnader som finns ska täckas av intäkter. Vi noterar dock att lön till arbetsledning belastar resultatenheten och med de

intäkter som genereras blir det omöjligt att täcka varvid man planerar att se över detta till budget 2021.

Utemiljöer framförallt intill skolor med lekplatser t ex Ankarets utemiljö där vi inte kan debitera någon motpart för det arbete som vi utfört. Extern hyresvärd, ingen förvaltare. OBS dock genomfört på egen mark men i anslutning till skolan. Dryga kostnader kring påkallade utemiljöer, eftersatt underhåll i utemiljöer – ej budgeterat material och endast en utförare.

Ett antal åtgärder som påverkar resultatet negativt har under perioden utförts på och vid våra fastigheter. Åtgärderna har utförts av förvaltningen utanför det förvaltningsavtal som finns med Järnbäraren. Åtgärderna har dock varit fullt rimliga och behovet stort.

Åtgärdsplan:

Ett annat sätt att följa det ekonomiska utfallet kommer tillämpas baserat på ekonomiavdelningens nya uppföljningsblankett.

Ny organisation på tekniska förväntas bidra med att kostnader för inköp av varor och tjänster konteras mer rätt och att ett nytt ansvarstagande är infört.

Tekniska har infört planeringsmöten för projekt och planerade där såväl investeringar som driftskostnader är en del av agendan.

Aktivt verka för ett fungerande anläggningsregister, detta fordrar support av ekonomiavdelningen.

Detta arbete omfattar hela registret med tyngd på byggnader, fastigheter och tillgänglig mark för bostäder och industri.

Under kommande år öka fastighetsengagemanget från förvaltningen för att därmed skapa en ny kunskap om bl a kostnader och intäkter – såväl intern som i samarbete med Järnbäraren.

Vi kommer och ska ha en omfattande verksamhet för våra invånare i syfte att nå kommungemensamma mål.

71

Framåtblick

För kommande år ser förvaltningen fram emot ett mer omfattande samarbete med kommunens ideella föreningar för att öka utbudet av aktiviteter såväl vid lov som övrig fritid.

Förvaltningen kommer i samarbete med SKA initiera ett ökat samarbete med kommunens samhällsföreningar i syfte att skapa trygghet vid oförutsedda händelser med tonvikt på trygghetspunkter.

Teknik- och fritidsförvaltningen kommer tillsammans med kommunalinterna verksamheter och myndigheter arbeta för att ”bygga bort” hinder som kan förvärra skadan av en oförutsedd händelse, till exempel vatten, storm, snö.

Som fastighetsägarens representant kommer förvaltningen arbeta för en effektivare, mer

verksamhetsnära fastighetsförvaltning med tonvikt på proaktivt underhållsarbete med tillhörande planer. Arbetet kommer att bedrivas i nära samarbete med kommunens förvaltare Fastighets AB Järnbäraren.

I samarbete med våra vägstyrelser inventera och skapa en samlad bild av den underhållsskuld som gatunätet omfattas av. Vägstyrelserna prioriterar redan idag det mest nödvändiga.

Gnosjö och Hillerstorps centrumpunkter, det vill säga kring järnvägsstationerna, avses fräschas upp beträffande utemiljöer för att ge ett välkomnande intryck.

I Gnosjö kommer vi att etablera en offentlig toalett samt en vattenkiosk för att möta behovet av dricksvatten vid torka.

72

Personalredovisning

Personalstatistik

2019 2018

Antal anställda 60 62

varav Tillsvidare 56 58

varav Visstid 4 4

Heltid 42 40

Deltid 18 22

Kvinnor 37 39

Män 23 23

Sysselsättningsgrad medel i %

94,2 91,4

Medelålder 51 52

Sjukstatistik

Sjukfrånvaro i timmar i % av tillgänglig arbetstid Teknik- och Fritidsförvaltningen 2019 2018

Totalt 4,5 3,1

Kvinnor 5,8 3,9

Män 2,6 1,9

29 år eller yngre 0,6 2,1

30 – 49 år 7,2 5,0

50 år eller äldre 3,5 2,2

Sjukfrånvaro >=60 dgr i % av total sjukfrånvaro

53,3 7,1

73

Redovisning av Gnosjö kommuns

In document Årsredovisning 2019 Gnosjö kommun (Page 70-75)