• No results found

Godsmiljöer: Charlottenlund

In document KOMMUNEN YSTAD 2030 (Page 142-155)

Kulturhistoriska karaktärsdrag

- Godsmiljö med aktivt jordbruk. Slottet uppfört av A. Posse mellan 1849–1850 på ritningar av arkitekt Strömberg.

Godsets huvudbyggnad är restaurerat under första decenniet av 1900-talet av nuvarande ägarfamilj vid förvärvet.

Godset har tidigare legat under Marsvinsholms gods under namnet Snårestad.

Skydd av kulturmiljö

Särskilt värdefulla miljöer enligt PBL 8 kap 13 §

Värdefulla miljöer_

Alléer

Detaljplan med skydd för kulturmiljö

Områdesbestämmelser med skydd för kulturmiljö

Esri Community Maps Contributors, Lantmäteriet, SD…

- Slottet är stilistiskt en medeltids romantisk byggnad präglad av 1800-talets nystilar, flertalet ekonomibyggnader ligger på fastigheten i samma stil men något förenklade i sitt uttryck i jämförelse med slottet. Huvudbyggnaden är rikt utsmyckad med detaljer och profileringar i mönstermurat rött hårdbränt tegel. Det samma går igen i de värderade byggnaderna, flygeln väster om landsvägen genom godset, förvaltarbostaden och ekonomilängorna som ligger som två flyglar väster om slottet, den U-formade kringbyggda längan i norr samt smedjan längst i väster. Mönstermurat tegel i romantiserande medeltidsstil är därför det dominerande och gemensamma karaktärsdraget.

- Huvudbyggnadens taktyp är ett pyramidtak med ett mittorn med glasat tak ovan en invändig ljusgård, ritat likt Paladios loggia principer. Täcket är av svartmålad bandplåt. Sadeltak är dominant bland ekonomibyggnaderna, valmat tak på förvaltarbostaden och flygeln, alla täckta med lertegelpannor, papp eller plåt som dominerande karaktärsdrag.

- Arbetarbostäderna i nordöst har putsade fasader av ädelputs, stramt utsmyckade och är avfärgade i vitt.

Sadeltak täckt med lertegel och skorstenar i östra takfallet. Byggnaderna är inte ombyggda så det saknas kupor eller tillbyggnader.

- Ekonomibyggnaderna är placerade utmed och i närhet landsvägen genom miljön med långsida mot vägen.

Arbetarbostäderna är placerade i grupp för sig. Slottet, flygeln, smedjan och förvaltarbostaden ligger i dag fritt på med stora trädgårdar.

Förvaltarbostaden från 1902 med sitt halvvalmade tak och mönstermurade tegelfasader utgör en del av de värdefulla karaktärsdragen i miljön.

Foto taget från öster. Foto: Alexander Hansson

Fröslöv

Kulturhistoriska karaktärsdrag

- Bondby utmed äldre slingrande landsvägssträckning.

- Flackt jordbrukslandskap kring byn och vilket fortsätter även inne i byn.

- Uppvuxna trädgårdar.

Skydd av kulturmiljö

Särskilt värdefulla miljöer enligt PBL 8 kap 13 §

Värdefulla miljöer_

Alléer

Detaljplan med skydd för kulturmiljö

Områdesbestämmelser med skydd för

kulturmiljö

- Bebyggelsen placerad nära vägarna. Gathusen har långsidan mot vägen och gårdarna gårdsplanen alternativt bostadslängan.

- Putsade och avfärgade fasader i vitt eller ljusa varma kulörer inom avgränsningen men även rött

mönstermurat tegel förekommer. Panelade gavelrösten vanligt förekommande vilka är målade i blått, rött eller svart som dominanta kulörer.

- Sadeltak täckt med lertegelpannor, svart plåt, eternit alternativt papp dominerade taktäckning. I det fall kupor finns är de små och placerade mot vägen likaså frontespiser. Skorstenar i nock.

- Liten välbevarad bondby med dubbla vägkorsningar.

Fårarp

Kulturhistoriska karaktärsdrag

- Mindre glest bebyggd bondby med vägkorsning där den värdefulla bebyggelsen är placerad utmed landsvägen åt ost-sydost.

- Böljande jordbrukslandskap kring byn.

- Uppvuxna trädgårdar.

- Låg bebyggelse i 1,5-plan placerad utmed vägen mot Svenstorp bestående av gathus och mindre gårdar.

- Putsade och avfärgade fasader i vitt eller ljusa varma kulörer. Panelklädda gavelrösten i blått, brunt eller svart.

- Sadeltak täckta med lertegelpannor, papp eller svart plåt dominerande. Skorsten i nock och det fall kupor finns så är de små och placerade mot vägen.

- Bebyggelsen placerad utmed vägarna med långsida mot vägen.

Glemmingebro

Kulturhistoriska karaktärsdrag

- Större kyrkby med kyrka på höjdläge i norra delen av byn och stationssamhället i södra delen.

- Svagt böljande jordbrukslandskap kring byn och svagt kuperat även inne i byn.

- Uppvuxna trädgårdar och grönstråk centralt.

- Blandad bebyggelse i 1,5–2-plan placerad utmed landsvägarna och matargator med gathus, gårdar, egnahemsvillor och styckebyggda villor.

- Bebyggelsen placerad med långsida mot vägen som dominant placering. Äldre bebyggelse nära vägen och yngre bebyggelse indragna på tomt. Ett antal gårdar i byns utkanter.

- Putsade och avfärgade fasader i vitt eller ljusa varma kulörer som gult dominant inom området men även rött tegel förekommer.

- Sadeltak täckt med lertegelpannor, svart eller röd plåt, eternit i facettmönster eller papp. I det fall kupor finns är de små och placerade mot vägen likaså frontespiser. Skorstenar i nock.

- Skolbyggnader, bibliotek, ålderdomshem, brandstation och 2-plans flerbostadshus är karaktärsskapande för byn.

Biblioteket och det intilliggande äldreboendet är tidsenliga 1960-talstillägg i de centrala delarna av samhället. Foto: Alexander Hansson.

Hagestad

Kulturhistoriska karaktärsdrag

- Större radby som är mycket välbevarad.

- Flackt jordbrukslandskap kring byn och flackt även inne i byn.

- Uppvuxna trädgårdar och lucktomter mellan gårdarna.

- Gårdsbebyggelse, ofta kringbyggda, i 1,5-plan placerad längs landsvägen. Ett fåtal mindre gårdar och gathus längre ifrån vägen.

- Bebyggelsen ligger utmed vägen, men något indragen och ofta med långsidan av bostadslängan mot densamma.

- Varierande utförande i fasaderna mellan ekonomilängor och bostadslängor. Bostadslängorna är ofta uppförda i rött eller gult mönstermurat tegel alternativt putsat och avfärgat i vitt eller andra ljusa varma kulörer.

Ekonomilängorna är ofta av natursten, tegel eller korsvirke.

- Sadeltak täckt med lertegelpannor, plåt, papp eller eternit som dominerade taktäckning. I det fall kupor finns är de små och placerade mot vägen likaså frontespiser. Skorstenar i nock.

- Byn är långsträckt och den enda av sitt slag i kommunen och således har den en säregen karaktär.

Bebyggelsen är framförallt placerad på norra sidan av landsvägen. Här ses exempel på ovan beskrivna karaktärsdrag. Foto: Alexander Hansson.

Hammar

Kulturhistoriska karaktärsdrag - Bondby nära kusten.

- Bebyggelsen är dels koncentrerad i en klunga utmed Gamla kustvägen och dels glest bebyggd norrut utmed Kustvägen.

- Flackt jordbrukslandskap som är svagt sluttande från havet.

- Uppvuxna trädgårdar och vida utblickar i nordostlig riktning på luckor bland den glesa bebyggelsen i norr.

- Låg bebyggelse i 1,5-plan. Gathus och mindre placerade utmed Gamla kustvägen och nära densamma med långsidan utmed. Gathus, egnahemsvillor och mindre gårdar utmed Kustvägen där gathusen ligger nära vägen och egnahemsvillorna och de mindre gårdarna indragna på tomten.

- Putsade och avfärgade fasader målade i vitt eller ljusa varma kulörer eller uppförda i rött tegel. Panel på gavelrösten målade i svart, brunt, blått.

- Sadeltak täckta med lertegelpannor, eternit, papp eller svartmålad plåt. Skorstenar i nock och i de fall kupor finns så är de förhållandevis små och placerade mot vägen, likaså frontespiser.

- Landskapet söderut är storslaget med de höga strandbankarna och mot norr är det flackt och glesbebyggt vilket ger vida utblickar.

Gathusen utmed kustvägen ligger karaktäristiskt nära, med lång- eller kortsidan mot vägen. Här varierande i fasadmaterial med rött tegel eller putsade och avfärgade. Sadeltak täckta med plåt eller eternitplattor i facettmönster. Skorstenar i nock och inga kupor. Foto: Alexander Hansson.

Hedvigsdal

- Stationssamhälle med nedlagd järnvägssträckning med bebyggelsekoncentration utmed landsvägen, matargator och den gamla järnvägssträckningen.

- Böljande jordbrukslandskap kring byn och svagt kuperat även inne i byn i nord-sydlig riktning.

- Uppvuxna trädgårdar och gröning vid det tidigare stationsområdet.

- Blandad bebyggelse i 1,5-plan vid landsvägen och matargator med gathus, mindre gårdar, egnahemsvillor och styckebyggda villor samt skolbyggnader. Större finns i centrala byn med lantmännens gamla magasinsbyggnad och äldre lanthandelsbyggnad.

- Bebyggelsen placerad med långsida mot vägen som dominant karaktärsdrag. Äldre bebyggelse är placerad nära densamma och yngre bebyggelse är indragen på tomten. Ett antal gårdar i byns södra del.

- Putsade och avfärgade fasader i vitt eller ljusa varma kulörer dominant inom området men även rött och gult tegel förekommer ofta.

- Sadeltak täckt med lertegelpannor, svart plåt, eternit, betongpannor och papp dominerade taktäckning. I de fall kupor finns är de små och placerade mot vägen likaså frontespiser. Skorstenar i nock.

- Karaktärsskapande för byn är den centrala bebyggelsen och platsen den skapar med SLL-magasinet och de andra större byggnaderna.

Högestad

Kulturhistoriska karaktärsdrag

- Större slotts-/godsmiljö och kyrkby vid vägkorsning med kyrka och herrgård på höjdläge.

- Böljande jordbrukslandskap kring byn och svagt kuperad terräng inne i byn.

- Alléer, uppvuxna trädgårdar och gröning centralt i byn.

- Bostadshusen består av låg blandad bebyggelse i 1,5-plan placerad utmed vägarna i vad som kan liknas med en parkmiljö. Arbetarbostäder och mindre arrendegårdar utgör merparten av bebyggelsen. Slottsmiljön med kyrka är det dominerande inslaget i byn med sina många och stora ekonomilängor kopplade till det storskaliga

jordbruket.

- Mönstermurade fasader i rött tegel eller putsade med profilerade detaljer och avfärgade fasader i vitt eller gult dominant.

- Sadeltak täckta med lertegelpannor eller facettmönstrade eternitplattor dominerande. Skorsten i nock och det fall kupor finns så är de små och placerade mot vägen.

- Bebyggelsen placerad utmed vägarna med långsida mot vägen. Bebyggelsen är utplacerad med större enheter på stora tomter och arbetarbostäder utmed vägarna. Ett antal mindre gårdar i byns östra delar.

- Central gröning och alléerna gör att - Byn upplevs som ”grön oas”.

Godsets dominerande ekonomibyggnader i västra delen av byn med parkstråket i förgrunden. Fasaderna är mönstermurade i rött tegel.

Sadeltaken här är täckta med betongpannor. Foto: Alexander Hansson.

Hörup

Kulturhistoriska karaktärsdrag

- Mindre kyrkby med kyrka på höjdläge i norra delen av byn.

- Kuperat jordbrukslandskap kring byn och kuperat även inne i byn.

- Stora uppvuxna trädgårdar.

- Blandad bebyggelse i 1,5-plan placerad längs landsvägen och bygator bestående av större sekelskiftesvillor, gårdar och egnahemsvillor samt enstaka styckebyggda villor.

- Bebyggelsen ligger indragen på tomterna och med långsidan mot vägen. Ett antal gårdar i byns östra del.

- Putsade, utsmyckade och avfärgade fasader i ljusa varma kulörer och rött tegel i mönstermurade fasader är dominant i byn.

- Sadeltak täckt med lertegelpannor eller svart plåt dominerade taktäckning. I det fall kupor finns är de små och placerade mot vägen likaså frontespiser. Skorstenar i nock.

- Kyrkans dominanta höjdläge ger byn en säregen karaktär.

Ingelstorp

Kulturhistoriska karaktärsdrag

- Större kyrkby och sockencentrum (Häradscentrum) med kyrka på höjdläge i norra byn.

- Svagt böljande jordbrukslandskap kring byn och svagt kuperat även inne i byn, framförallt i norra delarna.

- Uppvuxna trädgårdar och två gröningar i byn.

- Blandad bebyggelse i 1,5-plan vid landsvägarna och matargator med gathus, mindre gårdar, kyrkobyggnader med skolhus, prästgård och församlingshem, egnahemsvillor, styckebyggda villor och bank- och industribyggnader.

- Bebyggelsen placerad nära vägarna, vanligtvis med långsida mot vägen. Äldre bebyggelse nära vägen och yngre bebyggelse mer indragen på tomten. Ett antal gårdar i byns utkanter.

- Putsade och avfärgade fasader i vitt eller ljusa varma kulörer men även rött eller gult mönstermurat tegel förekommer ofta. Panelade gavelrösten vanligt förekommande i kulörerna rött, brunt, svart och blått.

- Sadeltak täckt med lertegelpannor, svart plåt eller eternit är dominerade taktäckning. I det fall kupor finns är de små och placerade mot vägen likaså frontespiser. Skorstenar i nock.

- Kyrkan och kyrkparken i höjdläge är ett betydande karaktärsdrag i byn, även den påkostade tegel- och putsarkitekturen.

Egnahemsvillor centralt i byn. De gemensamma karaktärsdragen och värdena är den gemensamma gestaltningen, mönstermurade tegelfasaderna eller de putsade och utsmyckade fasaderna avfärgade i ljusa varma kulörer under sadeltak täckta av lertegelpannor.

Skorstenarna är i nock och små kupor. Foto: Alexander Hansson.

In document KOMMUNEN YSTAD 2030 (Page 142-155)

Related documents