• No results found

Stora Köpinge

In document KOMMUNEN YSTAD 2030 (Page 176-185)

Kulturhistoriska karaktärsdrag

- Större glest bebyggd kyrkby med kyrka på höjdläge vid landsvägkorsning centralt i byn.

- Svagt böljande jordbrukslandskap kring byn och svagt kuperat även inne i byn.

- Uppvuxna trädgårdar och gröning i östra delen av området samt jordbruksmark bland bebyggelsen.

- Blandad bebyggelse i 1,5-plan placerad utmed landsvägarna och mindre bygator med gathus, mindre gårdar, ett antal korsvirkesbyggnader, egnahemsvillor, tidigare skolbyggnader och större prästboställe vid kyrkan i 2-plan.

- Bebyggelsen placerad med långsida mot vägen. Äldre bebyggelse nära vägen och yngre bebyggelse indragna på tomt. Ett antal gårdar i byns utkanter, framförallt i norr och söder av området.

- Putsade och avfärgade fasader i vitt eller ljusa varma kulörer som gult dominant inom området men även rött tegel förekommer frekvent.

- Sadeltak täckt med lertegelpannor eller svart plåt, papp alternativt eternitplattor i facettmönster som taktäckning. I de fall kupor finns är de små och placerade mot vägen likaså frontespiser. Skorstenar i nock.

- Järnvägssträckningen i öster ett karaktäristiskt drag i byn som delar av den med bebyggelsekoncentration väster om spåret.

Bebyggelsen nära kyrkan är främst bestående av gathus och mindre gårdar, egnahemsvillor och större utsmyckade villor från strax före sekelskiftet 1900, placerade utmed landsvägen genom byn eller mindre bygator. Fasaderna är putsade och avfärgade i vitt eller ljusa varma kulörer som dominant karaktärsdrag, alternativt uppförda i rött tegel. Sadeltaken är täckta med lertegelpannor eller svart plåt, eternit i facettmönster och papp. Skorstenar i nock, i de fall kupor finns är de små och placerade mot gatan och gavelröstena är panelklädda och målade i brunt, svart, blått eller rött. Foto: Alexander Hansson.

Svenstorp

Kulturhistoriska karaktärsdrag

- Stationssamhälle med mölla i väster, järnväg och dubbla vägkorsningar i norr och väster. Byn uppdelad i två områden.

- Böljande jordbrukslandskap kring byn och svagt kuperad terräng inne i byn.

- Uppvuxna trädgårdar och gröning centralt i byn.

- Låg blandad bebyggelse i 1,5-plan placerad utmed vägarna, gathus, mindre gårdar, ett antal korsvirkesbyggnader, egnahemsvillor och större utsmyckade villor från strax före sekelskiftet 1900.

- Den ursprungliga byn kring möllan är varierad i utförande med bostadsbebyggelse i 1,5-plan och större ekonomibyggnader samt Svenstorps villa i 2-plan.

- Stationssamhället: Framförallt putsade och avfärgade fasader i ljusa varma kulörer dominant med utsmyckande profileringar. Även rött tegel förekommer i relativt stor utsträckning.

- Sadeltak täckta med lertegelpannor eller svart plåt, eternit i facettmönster och papp. Skorsten i nock, frontespiser mot gatan och i det fall kupor finns så är de små.

- Bebyggelsen placerad utmed vägarna med långsida mot vägen. Äldre bebyggelse nära vägen och yngre bebyggelse indragna på tomt. Ett antal gårdar i byns västra delar.

- Möllebyn: Mönstermurade tegelfasader, naturstensfasader eller putsade och avfärgade fasader i vitt.

- Sadeltak täckt med förzinkad plåt, lertegelpannor eller svart plåt alternativt papp. I det fall kupor finns är de små och placerade mot vägen likaså frontespiser. Skorstenar i nock.

- Ådalen karaktärsskapande med sluttande strandbankar.

Bebyggelsen kring möllan är karaktäristiskt placerad nära vägen i den kuperade terrängen och med långsidan mot den samma. Fasaderna är putsade och avfärgade i vitt eller mönstermurade i rött tegel, även natursten förekommer i ekonomilängorna. Sadeltaken här är täckta med lertegelpannor men papp och rödmålad plåt förekommer i byn. Foto: Alexander Hansson.

Sövestad

Kulturhistoriska karaktärsdrag - Större kyrkby vid vägkorsning.

- Böljande jordbrukslandskap omgärdar byn och terrängen fortsätter inne i byn.

- Uppvuxna trädgårdar och mindre grönområde intill kyrkogården.

- Låg blandad bebyggelse i 1,5–2-plan placerad utmed vägarna, gathus, gårdar, ett antal korsvirkesbyggnader, egnahemsvillor och verksamhetsbyggnader.

- Putsade fasader avfärgade i ljusa varma kulörer och rött tegel dominerande, panel på gavelrösten i gathusbebyggelsen.

- Sadeltak täckta med röda pannor, eternitplattor eller svart plåt. Skorsten i nock och i det fall kupor finns så är de små samt placerade mot vägen. Frontespiser även de mot vägen i de fall de finns.

- Slingrande och svagt kuperad landsväg i öst-västlig riktning är karaktärsskapande i gathusmiljön.

Valleberga

Kulturhistoriska karaktärsdrag

- Kyrkby med kyrka vid landsvägkorsning.

- Svagt böljande jordbrukslandskap kring byn.

- Uppvuxna trädgårdar och mindre gröning väster om kyrkan.

- Blandad bebyggelse i 1,5-plan placerad utmed landsvägarna och matargator med gathus, mindre gårdar, egnahemsvillor, och kyrkobyggnader som skolhus och större sekelskiftesvillor.

- Bebyggelsen placerad vid vägarna med långsida mot vägen. Ett antal gårdar i byns västra delar.

- Mönstermurade röda tegelfasader dominant kring kyrkan och korsningen, putsade och avfärgade fasader i vitt eller ljusa varma kulörer som dominant i övriga delar.

- Sadeltak, som i relativt många fall är brutet, täckt med lertegelpannor eller svart eller röd plåt som

dominerade taktäckning. Även papp, betongpannor och eternit förekommande. I de fall kupor finns är de små och placerade mot vägen likaså frontespiser. Skorstenar i nock.

- Ytterligare karaktäriserande är kyrkans placering en mindre höjdrygg och vilken ligger fritt mot norr och söder vilket gör den synlig vida omkring.

Bebyggelsen kring kyrkan som det gamla skolhuset är karaktäristiskt placerad nära vägen i den svagt kuperade terrängen och med långsidan mot den samma. Fasaderna är mönstermurade i rött tegel. Sadeltaken här är täckta med lertegelpannor eller eternit. Foto: Alexander Hansson.

Vallösa

Kulturhistoriska karaktärsdrag

· Långsträckt kyrkby med kyrka på höjdläge i vägkorsning.

· Slingrande landsvägar åt norr och söder.

· Böljande kuperat jordbrukslandskap, svagt kuperat inom byn.

· Uppvuxna och stora trädgårdar.

· Låg blandad bebyggelse i 1,5-plan placerad utmed vägarna, gathus, gårdar, sekelskiftesvillor, egnahemsvillor och kyrkomiljön med kyrka, prästboställe och smedja.

· Putsade och avfärgade fasader i vitt dominerande. Även putsade och målade fasader i ljusa, varma kulörer samt rött tegel vanligt. Naturstenssocklar, synliga eller putsade. Panelklädda gavelrösten målade i rött eller grått alternativt facettmönstrad eternit på gårdar och gathus.

· Sadeltak täckta med röda pannor, papp, eternitplattor i facettmönster eller svart plåt. Skorstenar i nock och det fall kupor finns så är de små och placerade i takfallet mot vägen.

· Byggnaderna ligger nära vägen i korsning, men indragna på tomten längre ifrån. Ligger med långsida mot vägarna.

· Storgårdar i södra delen av byn, egen karaktär med mönstermurade tegelfasader, eller dekorerade och avfärgade putsfasader i mangårdsbyggnaderna och ekonomilängor i bland annat natursten. Sadeltak med lertegel eller papp.

· Entréer mot vägen.

Årsjö

Kulturhistoriska karaktärsdrag

- Statarby som legat under Krageholms slott.

- Böljande jordbrukslandskap kring byn och svagt kuperad terräng inne i byn.

- Uppvuxna trädgårdar och byn är omgärdad av ett mindre skogsparti.

- Låg bebyggelse i 1,5-plan placerad utmed landsvägen och den tidigare vägen för arbetare ner till sjön och godset. Statarlängor, en egnahemsvilla och ett torp utgör hela byn.

- Statarlängorna är uppförda i rött tegel med mönstermurade fasader och den övriga bebyggelsen är varierad i sitt utförande med putsade och avfärgade fasader i ljusa varma kulörer dominant eller panelklädda fasader målade i rött.

- Sadeltak täckta med lertegelpannor. Skorsten i nock och det fall kupor finns så är de små och placerade mot vägen.

- Bebyggelsen placerad utmed vägarna med långsida mot vägen. Den äldre bebyggelsen ligger nära vägen och egnahemsbebyggelsen är indragen på tomt.

- Byn upplevs som ”grön oas” tack vare skogspartiet som omgärdar den.

Örum

Kulturhistoriska karaktärsdrag

- Mindre bondby i landsvägskorsning med byggnadsminne i byns västra del.

- Flackt till svagt böljande jordbrukslandskap kring byn och svagt kuperat även inne i byn.

- Uppvuxna trädgårdar och mindre gröning inom byn.

- Låg blandad bebyggelse i 1,5-plan vid landsvägen med mindre torp, gathus, gårdar och ett antal villor från omkring sekelskiftet 1900.

- Bebyggelsen ligger med långsida mot och nära vägen. Ett antal gårdar i byns utkanter.

- Putsade och avfärgade fasader i vitt eller ljusa varma kulörer, men även rött tegel i mönstermurade fasader

- Karaktärsskapande för byn är bebyggelsekoncentrationen utmed bygatan, likt en radby, samt byns byggnadsminne.

In document KOMMUNEN YSTAD 2030 (Page 176-185)

Related documents