• No results found

hälsa utifrån befolk- befolk-ningens behov

In document Region Uppsala 2019 Årsredovisning (Page 96-99)

Inom ovanstående strategiskt mål har det under 2019 funnits tre indikatorer och två uppdrag.

Måluppfyllelse indikatorer

INDIKATORER BEDÖMNING Andelen patienter utan ny karies vid 19

respektive 70 år

Antal gemensamma hälsofrämjande projekt med kommunerna

Andel av befolkningen som uppfattar att vården ges på lika villkor

Vad gäller indikator andelen patienter utan ny karies vid 19 respektive 70 år har målvärdet uppnåtts för patienter 70 år, men inte för patienter 19 år. Dock kan en förbättring ses jämfört med 2018. Det före-byggande arbetet som Folktandvården bedriver för alla barn och i alla åldrar är ett långsiktigt arbete.

Kariesutvecklingen hos Region Uppsalas 19-åringar är oft a kopplat till specifika socioekonomiskt utsatta områden. Där arbetar Folktandvården med olika

extra insatser i skolor och på klinikerna. Det natio-nella regeringsbeslutet om gymnasielagen har medfört att flera av dessa nya patienter inte har haft samma förutsättningar till förebyggande tandvård i sina ursprungsländer och många har haft ett stort och eft ersatt vårdbehov.

Region Uppsala nådde inte målet med fyra gemen-samma hälsofrämjande projekt med kommunerna.

Dock är det tre projekt som pågår, med bland annat Upplands Idrottsförbund, Kultur och bildning och Enköpings kommun.

Andel av befolkningen som uppfattar att vården ges på lika villkor är högre än förra året, den ökade från 50 procent 2018 till 55 procent 2019. Tydliga köns-skillnader förekommer. Det är en lägre andel kvinnor som uppfattar att vården ges på lika villkor jämfört med männen (51 procent respektive 60 procent). Var man bor i länet har också betydelse, 48,9 procent av de som bor på landsbygden tycker att de uppfattar att vården ges på lika villkor. Motsvarande siff ra för de som bor i mindre stad är 54,1 procent och 57,7 procent för de som bor i en större stad. Utlandsfödda utanför Norden uppfattar att vården ges på lika villkor i högre grad än bland svenskar, 75 procent respektive 52 procent bland svenskar.

Genomförande av uppdrag

Regionkontoret ska fortsätta utveckla en regio-nal plattform för bred samverkan för att nå en god och jämlik hälsa med tydliga prioriteringar, lång-siktiga mål och förslag till uppdrag:

Den regionala plattformen utgör en grund för sam-verkan för att nå en god och jämlik hälsa i länet och stödjer Rådet för social hållbarhets prioritering om att främja hälsa, trygghet och goda livsvillkor i socio-ekonomiskt utsatta områden. Arbete pågår med att ta fram gemensamma insatser inom områdena:

kompensatoriska insatser för god och jämlik hälsa;

förutsättningar för goda levnadsvanor; egenmakt, inflytande och delaktighet; samt trygga miljöer.

Regionkontoret ska fortsätta att utveckla ett webbaserat uppföljningssystem för god och jämlik hälsa och stödja kommunvisa analyser:

Regionkontoret har tagit fram ett analysverktyg

för regional utveckling (ARU), som har publicerats på Region Uppsalas externa webbsida. I ARU finns data från befolkningsenkäter och nationella register samman ställda och visualiserade på ett sätt som underlättar och stödjer lokala och regionala analyser.

Bedriver hälso- och sjukvård som utmärks av god tillgänglighet

Inom ovanstående strategiskt mål har det under 2019 funnits fem indikatorer och två uppdrag.

Måluppfyllelse indikatorer

INDIKATORER BEDÖMNING Andelen patienter som får telefonkontakt

med vårdcentralen samma dag

Andelen patienter som inom primärvården får medicinsk bedömning inom 3 dagar på vårdcentral (vid bedömt vårdbehov) Andelen väntande patienter som får sitt första besök inom 90 dagar

Andelen väntande patienter som får behand-ling/operation påbörjad inom 90 dagar Andelen patienter inom allmäntandvården som får planerad vård inom tre månader

Vad gäller indikatorn som mäter andelen patienter som får telefonkontakt

med vårdcentralen samma dag uppnås inte målvärdet av de off entligt drivna vårdcentra-lerna inom Nära vård och hälsa, däremot uppnås det för de pri-vata vårdcentralerna. En av orsa-kerna till att målvärdet för indikatorn inte uppnås är att sjuksköterskor hanterar både callbacksystemet och frågor via 1177 Vård-guiden. Ett arbete för att förenkla och förbättra de off entliga vårdcentralernas överblick över inkomna samtal har påbörjats och utbildningsinsatser har

gjorts under året. Vakanta tjänster för både sjuk-sköterskor och distriktssjuk-sköterskor har påverkat bemanningen i telefonen.

Målvärdet för indikatorn andelen patienter som får medicinsk bedömning inom tre dagar till primär-vården uppnås inte för de off entliga eller privata vårdcentralerna. Orsaker till att målvärdet inte uppnås är att lagen om förstärkt vårdgaranti innebar förändrade arbetssätt, kvalitetssäkring av utdata i kombination med minskad produktion, lägre andel inhyrd personal, vakanta tjänster och ökad andel administration. Utvecklingsarbete att kvalitetssäkra registrering av medicinsk bedömning pågår, vilket möjliggör korrekta jämförelser och bedömning av de stödinsatser som behövs.

Vad gäller indikatorn andelen väntande patienter som får sitt första besök och andelen väntande till operation/behandling inom 90 dagar har målvärdena inte uppnåtts. Mot bakgrund av rådande kapacitets-brister, ökad patienttillströmning och krav på fort-satta åtgärder för att bromsa kostnadsutvecklingen är utvecklingen delvis förväntad för Akademiska sjukhuset. Akademiska sjukhusets strategi har fort-satt varit att stödja verksamheter som lång siktigt har haft svårt att nå en tillfredsställande tillgänglighet.

Lasarettet i Enköpings tillgänglighetssiff ror är en blandning av lasarettets och Akademiska sjukhusets tillgänglighet. Lasarettet övertar långa väntetider för de operationsfall från Akademiska sjukhuset som opereras inom gynekologi, proteskirurgi och hand-kirurgi. Möjligheten att slussa via vårdgarantienheten har upphört från sommaren 2019. Lägre tillgänglig-hetssiff ror är även en konsekvens av ökad restrik-tivitet för inhyrd personal och problem gällande materialförsörjning.

Folktandvården har uppnått sitt målvärde för pla-nerade besök till både barn och vuxna under 2019.

För vuxna är det 93,09 procent och för barn 99,51 procent, vilket till och med är lite högre än före-gående år.

Genomförande av uppdrag

Hälso- och sjukvårdsförvaltningarna ska identi-fiera och genomföra riktade åtgärder inom de områ-den där respektive förvaltning har problem med att nå vårdgarantin:

Akademiska sjukhuset, Lasarettet i Enköping och primärvården har arbetat ett flertal områden för att förbättra tillgängligheten. Förvaltningarna arbetar med produktionsplanering, förändrade arbetssätt, utvecklingsarbeten som videobesök, utskrivnings-lounge och hotellplatser för bland annat dagvårds-patienter samt samverkan både inom och mellan

Akademiska insatser inom flera verksamhetsområden på Akademiska sjukhuset har

ökat tillgängligheten. Lasarettet i Enköping öpp-nade en ny avdelning för ortopedisk rehabilitering och platser har utökats på medicinavdelningen.

Antalet väntande till återbesök har ökat under 2019 samtidigt som fler patienter behandlas. Slussning av patienter genomfördes via vårdgarantienheten, specialistremisser slussas till andra huvudmän och remisser skickas till avtalspart inom regionen.

Inom Folktandvården har en ökning av tillgänglig-heten påvisats för planerad vård inom tre månader för både barn och vuxna jämfört med föregående år.

I samband med att Folktandvårdens klinik Stationen öppnades under 2018 har kliniken stöttat andra kliniker, utfört utvecklingsarbete med nya flöden och arbetssätt för spridning till andra kliniker.

Regionkontoret ska i samverkan med Nära vård och hälsa stödja omställningen för att uppfylla den förstärka vårdgarantin inom primärvården:

Regionkontoret i samverkan med primärvården har arbetet med den nya lagen om förstärkt vårdgaranti.

Arbetet har fokuserat på fyra målområden; högre andel diagnos och/eller åtgärdsregistrerade besök och en kvalitetssäkrad utdata, anpassat stöd till vårdcentraler och medarbetare utifrån behov, inklu-derande av Region Uppsalas jourmottagningar och genomlysning av vårdcentralernas förutsättningar kring måluppfyllnad av vårdgarantin med fokus på psykologer och kuratorer. Förändringsarbetet i primärvården kommer även framöver att fortsätta med att kvalitetssäkra utdata, förändrade arbetssätt och riktade stödinsatser till verksamheterna. När Närakuten och jourmottagningarna inkluderades i statistiken ökade tillgängligheten i Region Uppsala för november och december månad.

Bedriver hälso- och

In document Region Uppsala 2019 Årsredovisning (Page 96-99)