• No results found

-GI-metoden är inte krånglig!

-Det handlar helt enkelt om blodsockernivån, att vi och våra kroppar mår bättre när blodsockernivån inte åker jojo, säger Ewa Söderström.

Textstorlek ABC Spara som Favorit Skriv ut

GI, Glykemiskt index, är ett mått som enkelt visar hur snabbt blodsockret stiger beroende på vilka sorts kolhydrater du äter.

Knepet för att må bra och hitta rätt vikt med GI-metoden är helt enkelt att välja kolhydrater med lågt GI-värde. Det finns långa listor, där du kan se precis vilka värden olika livsmedel har, hur mycket bättre det är att äta fullkornspasta än snabbmakaroner.

Men det finns också enkla tumregler att hålla sig till: Lågt GI = mat som tar tid att bryta ner.

Du bör alltså äta mat som det tar kroppen längre tid att bryta ner. Med snabba kolhydrater som i vitt bröd och pasta skjuter blodsockernivån i höjden, men kicken går lika fort över och du är snart hungrig igen.

Det finns många vinster med GI-metoden. Att du går ner i vikt är bara början. Du blir piggare, orkar mer, förebygger sjukdomar, får lättare att koncentrera dig och höjer din prestationsförmåga.

Trött och okoncentrerad- Innan jag började med GI-metoden hade jag otroligt

stora energitapp på eftermiddagarna, blev dödstrött och okoncentrerad. Det var inte roligt vare sig för mig eller omgivningen, berättar Ewa själv.

Ewa är idrottsinstruktör och har hållit på med idrott i många år, men precis som många andra idrottare åt hon mycket pasta och vitt bröd.

- När jag fick blodsockerfall åt jag dessutom en massa godis.

Ett högt blodsocker ökar insulinpåslaget, vilket gör oss feta och sliter på vårt hjärt- och kärlsystem. Ett för lågt blodsocker ökar stresshormonerna, vilka bryter ned kroppen och gör oss trötta, griniga och okoncentrerade.

- GI är ingen bantningsmetod utan ett sätt att leva hälsosammare. Det är en ren bonuseffekt att man går ned i vikt, om man behöver det.

- Det är inte bara blodsockret som hamnar i balans utan även vikten, säger Ewa Söderström. Av EXPRESSEN.SE expressen@expressen.se Publicerad: 2005-11-08 15:39 Bilaga 2 Så här gör du! GI-metoden i 10 steg 30 november 2005

Ewas GI-skola: Bli kvitt sötsuget!

15 november 2005

Minska ditt socker-beroende 26 oktober 2006 Veckans GI-skola: Fredriks 15 genvägar 29 november 2005 Veckans GI-skola: Bli smalare med kryddor & meditation 7 december 2005 Snabba GI-skolan 27 december 2005 I TOPPFORM 2006 2 januari 2006

Känner du igen dig i någon av dessa personligheter? Bantar Greta

Du har provat många bantningsprogram, lyckats gå ned i vikt för att sedan gå upp lika mycket eller mer. Du kämpar hela tiden mot vågen, håller igen men går inte ned i vikt. Ibland hoppar du över måltider eller äter något "lätt" du kanske har ett stressigt jobb som gör att du inte hinner äta. Trots att du äter väldigt lite så gå du inte ned i vikt utan tvärtom, upp i vikt. Din

fettförbränningen är urspel.

Trötta Sture

Du tänker ofta på mat. Du småäter. Du blir trött och lätt irriterad efter lunch och har svårt att koncentrera dig. Du har humörsvängningar. Du önskar kontroll över dina matvanor.

Du behöver någonting sött eller en kopp kaffe för att hålla igång. Du somnar i soffan på kvällen, inte bara fredagkväll utan måndag, tisdag, onsdag, torsdag...

Socker Maja

Du vill absolut ha ett specifikt livsmedel och känner dig bättre till mods när du ätit detta livsmedel. Du är sockerberoende. Du skulle kunna gå flera kilometer mitt i natten bara för att få detta specifika livsmedel. Du känner ett stort välbehag medans du äter t ex kolapåsen och ett stort obehag när du ätit upp den.

Sportiga Sven

Tränar du utan att få förbättra dina resultat. Du är intresserad av att lära dig om hur rätt kost kan förbättra din prestation i motionsspåret såväl som på gymet. Du känner att du ibland tappar orken mitt under träningspasset eller motionsloppet. Konditionen blir aldrig bättre trots att du tränar och tränar och tränar.

GI Viktkoll ger dig möjlighet att förbättra din hälsa på flera områden

Vill du gå ned i vikt utan att banta? Minska risken för hjärt -och kärlsjukdomar? Förbättra dina träningsresultat? Bli piggare och gladare och samtidigt njuta av livets goda?

"Nu är kroppen och själen på samma

plan"

Det bästa med GI-metoden är att man tappar suget efter sötsaker.

Det säger Maria Wränghede, 34 år, som gått ner från nästan 115 kilo till 85 kilo på 1 år.

Flera positiva saker med GI är att man slipper mäta och väga allt, säger Maria. Det är en livsstil som är väldigt lätt att följa.

Marias förändrade livsföring har sänt ringar på vattnet till omgivningen.

- Mina arbetskamrater köper mörk choklad och nötter till fikat. Vänner och familj frågar "vad äter du nuförtiden" och lagar sedan GI-mat till alla!

En annan positiv sak som underlättar det nya livet är att fler och fler restauranger och kaféer har GI-alternativ på menyn.

Det enda jobbiga för 160 långa Maria var omställningen i början. - Jag fick verkligen börja om från början när jag lagade mat. Halvfabrikat var inte att tänka på.

Mindre storlek

Detta med kläder är ett särskilt kapitel när man är överviktig. Maria berättar:

- Det är lätt att bli lite köpgalen när man kan handla kläder i normala storlekar och slipper gå till avdelningar för plusstorlekar. Sen är det så att kläder för överviktiga faktiskt är dyrare än kläder för normalviktiga. Oftast är de också väldigt "tantiga".

Tidigare hade Maria storlek 52. Nu har hon storlek 42-44 och mindre storlekar skall det bli. - Jag fortsätter och har som mål att våga visa mig i bikini sommaren 2007!

När man får avstå från sådant man ätit tidigare kan längtan bli stark efter just det, har du något sådant?

- Kanske bröd i så fall. Jag levde på bröd tidigare. I dag äter jag det i måttliga mängder. Maria äger ingen våg men har järnkoll på hur kroppen mår.

- Går hos GI-experten Marlene Gustawson. Vi går igenom min matdagbok, som är ett måste, och pratar om hur GI-veckan har varit.

Även på gymmet där Maria tränar väger hon sig en gång i månaden och mäter kroppsfettet var tredje. - Det känns bra att ha läget under kontroll.

Som många andra bantare har Maria testat det mesta i bantningsväg.

- Denna gång är det annorlunda. Nu har jag arbetat både med kroppen och själen. För första gången befinner jag mig på samma plan.

Den fysiska träningen med konditions-och styrketräning på gym två gånger i veckan är ett måste för Maria.

- Ibland är det jättemotigt, erkänner hon. Men min tränare Joel Delvert på Sats peppar mig så jag orkar fortsätta.

Maria har också koll på hur många steg hon går varje dag. - Minst 10 000!

Av KICKI LINDBERGH kicki.lindbergh@expressen.se

Publicerad: 2006-11-07 12:16 Uppdaterad: 2006-11-07 12:53 Bilaga 4 Sommaren 2005 vägde Maria Wränghede närmare 115 kilo.

Related documents