• No results found

Ekologisk hållbarhet

Förslaget innebär en förtätning av bostäder och skola inom redan befintlig bebyggelse, vilket bidrar till en effektivare användning av mark och resurser.

Det kan exempelvis bidra till att jordbruksmark och värdefulla naturområden kan bevaras samt att redan befintliga VA- och el-ledningar kan kopplas på. En förtätning bidrar även till ett större underlag för kollektivtrafik. Närmsta busshållplats ligger dock längre än 500 meter från planområdet men samtidigt ligger planområdet väldigt centralt. Planområdet ligger ungefär 1 kilometer från både centrum och Västerås Centralstation. Även en utveckling av nya gång- och cykelvägar ökar tillgängligheten att röra sig i området och till närliggande områden.

En exploatering av ny bebyggelse, torg- och skolgårdsytor samt anläggning av ny gata och gång- och cykelvägar kommer resultera i fler hårdgjorda ytor, vilket kan påverka dagvatten och skyfall i området. En dagvattenutredning görs i samband med att planförslaget arbetas fram. Förslaget innebär även att området utformas med flera mindre grönytor och grönska mellan bebyggelsen samt på byggnadernas tak. Planförslaget möjliggör även för nyplantering av träd och andra växtligheter vilket ökar den biologiska mångfalden. Dock kommer träd att tas ned vid Stallhagsparken, vilket är en negativ påverkan på den ekologiska hållbarheten. Här krävs det att kompensationsåtgärder utförs.

Området har tidigare nyttjats för tennisverksamhet, vilket har gjort att marken är förorenad. Ett genomförande av planen kommer bidra till att en sanering av

marken görs och att risk för påverkan på hälsa och miljö minskar (5 § 2 kap.

Plan- och bygglagen).

Social hållbarhet

En ny skolbyggnad med skolgård bidrar till att ett större antal elever kan vistas och utbildas i området, vilket är viktigt för att möta skolbehovet i området. En ny skolbyggnad i kombination med uppförande av en bullerskärm mot

järnvägen Mälarbanan och Sjöhagsvägen bidrar även till en bättre skolmiljö för eleverna.

Området består idag av igenvuxna tennisbanor, ingen belysning och av lummig vegetation vilket kan upplevas som otryggt under kvälls- och nattetid. En exploatering av ny bebyggelse, mötesplatser och belysning kan bidra till en ökad upplevd trygghet i området.

Idag finns det fotbollsmål (inte anordnade fotbollsplaner) placerade på de igenvuxna tennisplanerna, vilket tyder på att platsen idag nyttjas för att spela fotboll på och eventuellt andra aktiviteter. Tidigare var även området en målpunkt för tennisverksamhet. Planförslaget möjliggör för en ny idrottshall för skolan samt bidrar till nya mötesplatser både utomhus och inomhus genom torg, parker och gemensamhetslokaler. Området angränsar även till

Stallhagsparken. Förslaget innebär även att en ny gata anläggs och nya

byggnader placeras i angränsande till parken där entréer till byggnaderna riktas mot parken, vilket skapar en större aktivitet och rörelse längs parken och därmed kan öka den upplevda tryggheten. Söder om planområdet ligger även Lögarängen där det finns många offentliga mötesplatser.

Området är relativt homogent, med mestadels villabebyggelse. Planförslaget bidrar med en större variation i området då förslaget föreslår parhus och flerfamiljshus.

Ny bebyggelse och ny gata längs Stallhagsparken, som idag kan upplevas som otrygg under kvälls- och nattetid, bidrar till mer fönster och överblickbarhet mot skogspartiet, vilket kan öka den upplevda trygghet och den sociala kontrollen. Även ny belysning längs gatan och från bostäderna skapar förbättrade siktförhållanden. Ny bebyggelse och dess höjder kommer dock påverka siktförhållandena genom området. Förslaget tar hänsyn till detta genom att skapa siktlinjer både i nord-sydlig riktning och i öst-västlig riktning.

36 (46)

Barnperspektivet

Den 1 januari 2020 blev FN:s konvention om barnets rättigheter svensk lag.

Det innebär att barnens rättigheter ska beaktas vid avvägningar och bedömningar som görs i beslutsprocesser i mål och ärenden som rör barn. Nedan beskrivs hur planförslaget påverkar barn utifrån fyra teman;

rörelsefrihet och trafiksäkerhet, hälsa och lekmiljö, gårdsmiljö och upplevd trygghet samt skola och lärmiljö.

En barnkonsekvensbeskrivning avses genomföras under projekteringsskedet för att utforma platsen på ett så bra sätt som möjligt utifrån barnens

förutsättningar och önskemål.

Rörelsefrihet och trafiksäkerhet

Planförslaget ger nya förutsättningar för barn att ta sig till skolan på ett säkrare sätt jämfört med nuläget. Längs med Eriksgatan och Västmannagatan anläggs en ny gång- och cykelväg separerade från biltrafik. Därutöver tillskapas en ny gång- och cykelväg på skolans östra sida, i parkstråket, för att möjliggöra angöring till skolan i en bilfri zon. Cykelvägen i parkstråket på skolans östra sida ansluter mot befintlig gång- och cykelväg söder om befintlig skolbyggnad, längs järnvägen, och blir en ny länk som ansluter området till befintligt gång- och cykelnät.

Hälsa och lekmiljö

I och med Fridnässkolans utbyggnad kompletteras befintlig skolgård med nya lek- och aktivitetsfunktioner som även kan användas av barn utanför skoltid.

Med tanke på närheten till järnvägen är den befintliga skolgården i en

bullerutsatt miljö. Bullernivåerna på befintliga skolgården är trots uppförande av en bullerskyddskärm längs järnvägen, högre än riktvärden för ny skolgård.

Däremot inryms bullernivåerna inom riktvärden för äldre skolgård som gäller här, vilket gör att skolmiljön kan bedömas som lämplig enligt riktvärden.

Vistelse på den befintliga skolgården kan dock innebära negativa hälsoeffekter avseende buller. En ny bullerskyddskärm längs järnvägen blir däremot en avsevärd förbättring jämfört med nuläget.

I den nya skolbyggnaden tillkommer även en ny idrottshall. Hallen har potential att kunna samnyttjas med stadsdelen och därmed också ge en möjlighet för barn att motionera och nyttja lokalen under kvällar, helger och skollov.

Rekommendationen enligt Analys av friytetillgång (uppdatering för del av Social konsekvensanalys) om max 1000 meters gångavstånd till idrottsytor, uppnås från samtliga delar av planområdet. Planförslaget möjliggör däremot ingen möjlighet för exempel aktivitetsytor och spontanidrott inom de delar av planområdet som planläggs som allmän platsmark, det vill säga offentliga ytor.

Möjlighet till lek och motion kommer inrymmas inom kvartersmark.

Gårdsmiljö & upplevd trygghet

De tidigare nedlagda tennisbanorna var primärt till för den målgrupp som hade intresse för sporten och tillträde till banorna. Det nya bostadsområdet tillskapar nya iordninggjorda vistelseytor för både barn och vuxna. Med fler bostäder i området kommer även aktiviteten och rörelsen längs Stallhagsparken och gatorna att öka. Fler bostäder ger fler entréer och fler fönster och ögon som vänder sig mot en park-och skolmiljö som annars kan upplevas som otrygga under årets möka timmar. Vidare kommer mer belysning tillföras jämfört med nuläget. Planförslaget medför en förändring när det gäller överblickbarhet och orienterbarhet, vilket är viktiga faktorer för barnens upplevda trygghet. Mörka skrymslen kan dock förekomma mellan de högre byggnaderna, vilket kan påverka den upplevda tryggheten negativt.

Skola & lärmiljö

Den nya skolbyggnaden gör det möjligt för Fridnässkolan att möta det behov av skolplatser som finns i närområdet. Kort väg till skolan gör det lättare för föräldrar att följa med de yngre barnen till skolan till fots, och ger de lite äldre barnen ökad rörelsefrihet och självständighet genom att de kan gå till och från skolan på egen hand.

Idag saknar Fridnässkolan lokaler för idrott, delar av slöjdämnet och

hemkunskap samt matsal. Med den nya byggnaden kommer Fridnässkolan ha tillgång till alla de lokaler som krävs för årskurs F-6. I den nya skolan ökas tryggheten genom en indelning i hemvister. Hemvisterna fungerar som elevens trygghetszon och innehåller de funktioner som används mest under skoldagen – större undervisningsrum för större grupp och mindre rum för grupparbete eller enskilt arbete men även öppna ytor som används både under skoldagen och i fritidshemsverksamheten. På så vis stödjer undervisningsmiljön skolans uppdrag att anpassa undervisningen efter varje elevs förutsättningar och behov.

37 (46)

Ekonomisk hållbarhet

Planförslaget föreslår en förtätning av ny bebyggelse inom bostadsstadsdelen Stallhagen, vilket kan bidra till ett effektivare användning av resurser, exempelvis att befintlig infrastruktur kan nyttjas.

Samlad bedömning

Stadsbyggnadsförvaltningens bedömning är att planförslaget är lämplig utifrån ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet och att planförslaget inte

överskrider riktlinjer för miljökvalitetsnormer. Planförslaget bedöms särskilt tillgodose en social hållbarhet, både inom och utanför planområdet, i och med en ny skola, nya bostäder, parkyta samt gång- och cykelvägar. Den nya bebyggelsen samt utvecklingen av ny skolbyggnad anses medför en stor samhällsnytta.

Att förtäta redan bebyggda områden är även positivt ur ett ekologiskt och ekonomiskt perspektiv då exempelvis infrastruktur kan användas mer effektivt.

En förtätning kan dock riskera att påverka kulturmiljön negativt. Den nu föreslagna exploateringen bedöms ta hänsyn till kulturmiljön och syftar till att stärka platsens identitet för att bidra till en positiv utveckling inom stadsdelen.

38 (46)

Related documents