• No results found

Naturmiljö

Planområdet är relativt öppet och består till största del av före detta och delvis igenvuxna tennisplaner, gräsytor samt ett fåtal lövträd och buskar. Området sluttar svagt från nordväst ner mot sydöst. Den öppna ytan med de äldre tennisplanerna ramas in längs Västmannagatan av tre lövträd i form av björk.

Längs både Västmannagatan och Eriksgatan finns det även en nivåskillnad ner till den öppna ytan. Planområdet innefattar även ett antal träd från

Stallhagsparken i öst i form av fyra ekar, en lönn, en tall, åtta granar och en hel del sly. Inom planområdet finns det även blommande växter som är viktiga för pollinerande insekter. Det finns inga mistelträd inom planområdet enligt inventering. En kontinuerlig inventering fortsätter under planarbetets gång.

På den befintliga skolgården söder om planområdet finns flera stora lövträd, bland annat flertalet ekar.

Park och lek

Inom stadsdelen Stallhagen finns flera stora grönytor. Villatomterna inom stadsdelen gör dock att det är dåligt med mindre allmänningar, vilket gör att boende i stora delar av villaområdet får längre än 200 meter att gå.

Angränsande planområdet i öst ligger Stallhagsparken som pekas ut i Grönstrukturplanen (samrådshandling 2019) som ett mycket värdefullt grönområde. Parken var tidigare en hage tillhörande Västerås slott och har även nyttjats som beteshage för landshövdingens hästar. Den nuvarande användningen som park fick den i slutet av 1800-talet. De två i parken genomkorsande vägarna tros ha anlagts även under den här tiden. Idag är Stallhagsparken en viktig skogspark för rekreation.

Den befintliga skolgården, som ligger söder om planområdet, är utpekad i Grönstrukturplanen (samrådshandling 2019) som övrigt grönt område med medelhögt värde. Utöver lekplatsen på Fridnässkolan finns två lekplatser som kan nås inom 500 meter från planområdet, den ena vid Lögarängsparken och den andra längs järnvägen västerut.

44 (46)

Söder om järnvägen och Sjöhagsvägen ligger Lögarängen. Parken är ett välanvänt område som används för rekreation, lek och idrott och pekas ut som ett mycket värdefullt grönområde i Grönstrukturplanen (samrådshandling 2019). Området har en öppen karaktär med stora gräsbelagda friytor. Det finns bland annat en nyanlagd skatepark, en wakeboard-bassäng, lekplats, badplats och plats för husbilar sommartid. Lögarängsbadet med både inomhus- och utomhusbad samt volleybollplaner finns även här. Järnvägsspåret och

Sjöhagsvägen avgränsar hela Stallhagen från Lögarängen och Mälaren. Gående och cyklister når området via cykelbron som går från Stallhagsparken över järnvägen och Sjöhagsvägen.

Tillgänglighet

Planområdet ligger ungefär en kilometer sydväst om centrum. Det finns vissa höjdskillnader mellan planområdet och omkringliggande områden, vilket gör att få integrerade stråk tar sig vidare in i området. I söder finns endast en koppling över spårområdet och Sjöhagsvägen, som utgör en fysisk barriär ner mot Lögarängen och vattnet. Övergången ligger dock vid Stallhagsparken, ungefär 200 meter öster om planområdet och gör därmed att planområdet har en relativt gen koppling till Lögarängen.

Inom planområdet finns det en mindre nivåskillnad från Eriksgatan och Västmannagatan ner till gräsytan. De igenvuxna tennisbanor och stängslen kan försvåra möjligheterna att röra sig inom området. Längs Eriksgatan och Västmannagatan finns det trottoarer på båda sidorna av körbanan. Dock är en del av trottoaren längs Västmannagatan på fastighet Palla 4 igenvuxen. Ett upphöjt övergångsställe finns även vid korsningen

Eriksgatan/Västmannagatan.

Cyklister cyklar i blandtrafik på stadsdelens 30-gator för att ta sig ut till huvudcykelnätet som nås både norrut och söderut.

Avståndet till hållplatser för kollektivtrafik överskrider 500 meters gångavstånd.

Trygghet

Planområdet och dess omnejd består till stora delar av bostäder och saknar verksamheter eller målpunkter som lockar människor att befinna sig och röra sig i området på olika tider över dygnet. De nedlagda och flyttade

tennisplanerna har även resulterat i ännu mindre aktivitet i området. Inom den

öppna ytan med de igenvuxna tennisbanorna finns det idag ingen belysning och området består av lummig vegetation och flertalet stängsel från de före detta tennisbanorna. Detta kan antas upplevas som otryggt under kvälls- och nattetid.

Stallhagsparken med dess skogskaraktär kan även antas upplevas som otryggt.

I parken finns det dock belysning längs de två korsande gångarna.

Geotekniska förhållanden

Enligt Sveriges geologiska undersökning (SGU) består berggrunden av Granodiorit-granit och jordarten av glacial lera, med undantag av ett litet område i norra delen som består av jordarten sandig morän.

Vattenområden, dagvatten och översvämning

Del av planområdet kan påverkas av kraftiga skyfall. En spillvattenledning sträcker sig igenom området, från Eriksgatan i norr ner mot Stallhagens dagcentrum. Dagvattnet rinner ut i Mälaren – Västeråshamnområde. Vatten-förekomsten har en dålig ekologisk status och uppnår inte god kemisk

ytvattenstatus enligt Vatteninformationssystem Sverige (VISS). Dagvatten och översvämningsrisk undersöks genom en dagvattenutredning på planförslaget.

Sammanfattning av utredning finns under rubriken Planförslag > Dagvatten och översvämning.

Infrastruktur

Gång-, cykel- och biltrafik

Västmannagatan, Eriksgatan och Backgatan är dubbelriktade. Dessa samt andra närliggande gator består till största del av 30-gator med smala trottoarer.

Längs Eriksgatan och Västmannagatan finns trottoarer på båda sidorna om körbanan men en del av trottoaren längs Västmannagatan på fastighet Palla 4 är igenvuxen. Ett upphöjt övergångsställe finns vid korsningen

Eriksgatan/Västmannagatan. Backgatan är idag dragen från Västmannagatan, norr om den befintliga skolan till dagcentret och avslutas i öster med en vändplan.

45 (46)

Cyklister cyklar i blandtrafik på stadsdelens 30-gator för att ta sig ut till huvudcykelnätet som nås både norrut och söderut.

Drygt 100 meter söder om planområdet sträcker sig Sjöhagsvägen som är en infartsled till Västerås centrum. Vägen har en hastighet på 50 km/h och få säkra passager för cyklister och fotgängare.

Befintlig gatustruktur.

Parkering och angöring

Parkering är förlagd på privata uppfarter till områdets villabebyggelse. Det finns även längsgående parkering längs Eriksgatan (3 timmar). Parkering för dagverksamheten finns i sydöstra planområdet. Cykelparkeringar finns inte inom planområdet eller vid den befintliga skolan. Till Stallhagens dagcenter kommer det dagligen varutransporter och färdtjänst-bilar.

Kollektivtrafik

Planområdet ligger cirka 600 meter från två busshållplatser; Strandbron som ligger längs Sjöhagsvägen, söder om planområdet, och Stora gatan som ligger längs Stora gatan, norr om området. Hållplats Strandbron trafikeras av stadsbusslinjen 7 samt förortslinjerna 22 och 23. Hållplats Stora gatan trafikeras av stadsbusslinjerna 1, 3 och 4 samt busslinjen 515 som går mellan

Köping och Västerås. Till Västerås Centralstation, där de flesta stads- och ortsbussar samt tågtrafik går att nå, är det cirka 1,3 kilometer.

Busslinjer. Planområdets avgränsning utgörs av röd streckad linje.

Järnväg

Järnvägen Mälarbanan sträcker sig ungefär omkring 100 meter söder om planområdet.

Teknisk försörjning

Vatten- och avloppsledningar, el-ledningar, fjärrvärme, tele, bredband finns framdraget till planområdet. Det finns en befintlig nätstation längs Eriksgatan vid Stallhagsparken som ligger cirka 30 meter nordöst om planområdet.

Det finns en mobil fjärrvärmepanna inom planområdet, söder om planerad skolbyggnad. Pannan finns som reserv ifall det skulle uppstå haveri på

ledningen som finns under järnvägen. Det finns inga juridiska säkerhetsavstånd till fjärrvärmepannan men byggnader bör inte uppföras närmare än 10 meter från pannan.

46 (46)

Risker och störningar

Trafikbuller

Trafikbuller från Eriksgatan och Västmannagatan överskrider idag inte de nivåer som utgör risk för de boende. Sjöhagsvägen och järnvägen sträcker sig ungefär 100 meter söder om planområdet och exponerar Fridnässkolan, den befintliga skolgården samt södra delen av planområdet för buller och höga ljudnivåer.

Farligt gods och skyddszoner

Planområdets sydöstra hörn är placerat cirka 80 meter från järnvägen som är en transportled för farligt gods.

Luftföroreningar

Trafikens påverkan på luftkvalitet måste utredas i planförslaget. Läs sammanfattning av utredning under rubriken Planförslag > Risker och störningar > Luftföroreningar

Skred och ras

Enligt Västerås kartportal finns risk för ras och skred längs slänterna mot Eriksgatan, på den östra delen av fastighet Palma 9 där Villa Asea ligger, mellan Fridnässkolan och Stallhagens dagcentrum samt vid Västmannagatan vid fastighet Palla 4.

Förorenad mark

Befintliga tennisbanor innefattar markföroreringar. Läs sammanfattning om markföroreningar under rubriken Planförslag > Risker och störningar >

Förorenad mark Radon

Den geotekniska undersökningen visar att friktionsjorden i området klassas som normalradonmark. Området bedöms således inte vara inom

radonriskområde.

Strålning

Nätstation medför magnetfältstrålning där behörigt avstånd måste säkerställas.

Ingen nätstation finns inom planområdet. Den närmsta nätstationen finns längs Eriksgatan, cirka 30 meter nordöst om planområdet.

Förutsättningar för ras och skred i orange.

Related documents