• No results found

7 hållbarhetslösningar som konkur-

rensfördel inom främjarinsatser och stötta utlandsmyndigheterna i extern samordning.

• Tydligare rutiner införs för

utlandsmyndigheterna avseende hanteringen av komplicerade företagsärenden i fält. Även honorärkonsulaten kan i samråd med ansvarig utlandsmyndighet engageras i detta arbete.

• Den vilande interdepartementala

arbetsgruppen (IDA) för hållbart företagande har återupprättats för att samordna policy, inte minst visavi arbetet inom EU, men även ge bättre stadga i det löpande främjandet.

1 7.1.2 Utred hur ökad transparens kan uppnås. 7.7.1 Förtydliga hur olika policydokument förhåller sig till varandra. 7.7.2 Stärk kompeten- sen om företagande och mänskliga rättigheter. 7.7.3 Överväg inrättande av en plattform för företag och mänskliga rättigheter. 7.8.4 Överväg hur arbetet i den nationella kontakt- punkten kan stärkas.

7.12

Stärkt samverkan med näringslivet och i civilsamhällets plattformar

Statskontorets rekommendationer 7.1.2, 7.7 och 7.8.4.1

Ett mer strukturerat utbyte med såväl civilsamhället som närings- livet är något som Statskontoret för fram i sin utvärdering. Civilsamhället fyller en viktig funktion både vad avser policyut- veckling och kompetens avseende hållbarhet i fält. Utvecklingssam- arbetet i dag involverar närings- livet på ett helt annat sätt än tidi- gare. I plattformen understryks vikten av fortsatt samverkan med civilsamhällesorganisationer. Deras fältverksamhet erbjuder

både företag och aktörer i Team Sweden en möjlighet att på ett mer systematiskt sätt synliggöra risker och inte sällan bidra till lös- ningar på dilemman som uppstår på komplexa marknader.

Vad avser näringslivet finns en betydande efterfrågan på dialog och deltagande i en rad olika pro- jekt, initiativ och organisationer. Därutöver finns ett ömsesidigt behov att också individuellt föra dialog med företag som är etable- rade på många marknader.

Planerade åtgärder

• Ambassadören för hållbart före-

tagande, ska fortsätta föra dialog med företag och näringslivsorga- nisationer samt hålla regelbundna möten om hållbart företagande med civilsamhället. Syftet är dels att diskutera pågående policy- frågor, dels att skapa bättre sam- verkan och informationsutbyte för de risker som handel och investeringar på svåra marknader kan innebära. Det handlar också om att skapa utrymme för diskus- sioner om lösningar och vägen framåt på ofta svåra dilemman i enskilda fall.

1 7.1.2 Utred hur ökad transparens kan uppnås. 7.7.1 Förtydliga hur olika policydokument förhåller sig till varandra. 7.7.2 Stärk kompeten- sen om företagande och mänskliga rättigheter. 7.7.3 Överväg inrättande av en plattform för företag och mänskliga rättigheter. 7.8.4 Överväg hur arbetet i den nationella kontakt- punkten kan stärkas.

7.13

Stärkt kommunikation

Statskontorets rekommendationer 7.7.1

Genomförda åtgärder

• På den nya hemsida Doing Busi-

ness samlas aktuell information om hållbart företagande som är riktad till näringslivet. Löpande information om nationella kontakt- punktens roll och verksamhet upp- dateras på hemsidan. Fortsatta satsningar på LinkedIn där vi f.n. når i genomsnitt ca 1 000–10 000 visningar.

• Ett kvartalsvis utgivet nyhetsbrev

har getts ut av Teamet för hållbart företagande om Team Swedens insatser och allmänna policy- trender.

• Den för Sverige och Kina gemen-

samma hemsidan som finns på kinesiska handelsministeriet upp- dateras löpande och når ca 7–8 miljoner personer.

• På Business Swedens hemsida

har upprättats en Hållbarhets- guide tillgänglig för främst små- och medelstora företag i syfte att strukturera upp hållbarhetsarbe- tet i tydliga steg, med start i en risk- och möjlighetsanalys, inom mänskliga rättigheter, arbetsvill- kor, miljöhänsyn och korruption.

• Svenska institutet har tagit fram

ett toolkit på hemsidan ”Sharing Sweden” som är ett digitalt verktyg som riktar sig mot en utländsk publik på olika teman, och används särskilt av Team Sweden, men är öppet för alla. Bland annat finns länkar till e-mobilitet, https:// sharingsweden.se/toolkits/

• Bolagsförvaltningen har genom-

fört en undersökning av hur väl bolagen med statligt ägande kommunicerar sitt arbete med mänskliga rättigheter.

• En ”verktygslåda” för bredare rela-

tioner har sjösatts på Regerings- kansliets intranät. Verktygslådan knyts också till upplägget för regeringens klimatdiplomati.

Planerade åtgärder

• År 2020 genomförs Sveriges i

särklass största främjandesats- ning, den svenska paviljongen på världsutställningen Expo 2020 i Dubai, som tematiskt genom- syras av gröna lösningar och Sveriges arbete med Agenda 2030 och aktiviteter om hållbart företagande planeras. En serie workshops kommer genom- föras av Regeringskansliet med de statligt ägda bolagen på temat Agenda 2030 med fokus på strategi, rapportering och kommunikation.

• Business Sweden erbjuder de

minsta företagen en möjlighet till ökade kunskaper om hållbarhet inom ramen Småföretagspro- grammet. Digitalt finns även Online Steps to Export, via hem- sidan och verksamt.se. Utbildning sker även vid seminarier och andra tillfällen.

• Regeringen ska regelbundet

anordna en större konferens om internationellt hållbart före- tagande i UD:s regi.

• Teamet för hållbart företagande

planerar för fortsatta företags- besök, konferenser i Sverige och i utlandet (2018–19 ca 40 stycken).

• En rad verktyg har tagits fram av

Svenska institutet för att utlands- myndigheterna enklare ska kunna kommunicera Sverige som ledande hållbarhetsnation.

• För att öka miljömedvetenheten,

minska matsvinnet och stärka bilden av ett hållbart Sverige görs därför en satsning på hållbar gast- ronomi inom svenska ambassader och generalkonsulat. Att hela leve- rantörskedjan är hållbar är en för- utsättning för att skapa ”hållbar gastronomi”.

1 7.7.1 Förtydliga hur olika policydokument förhåller sig till varandra.

7.7.2 Stärk kompetensen om företagande och mänskliga rättigheter.

7.7.3 Överväg inrättande av en plattform för företag och mänskliga rättigheter.

Produktion: Springtime Intellecta Foto: Kristian Pohl (sid 2) Erica Kanold (sid 3)

Mikael Svensson/Scandinav (sid 13) Philippe Carly/Reporters/TT (sid 25) Ulf Grünbaum/TT (sid 33)

Regeringskansliet

Related documents