• No results found

6 SEK arbetar i enlighet med de

internationella riktlinjer som finns inom området för hållbart företa- gande kring miljöhänsyn, antikor- ruption, mänskliga rättigheter, arbetsvillkor och affärsetik. EKN och SEK har ett nära samarbete inom hållbarhetsområdet, exem- pelvis genom att samarbeta i OECD i syfte att höja lägstanivån på internationell hantering av frå- gor rörande antikorruption, miljö- frågor och mänskliga rättigheter och därmed främja konkurrens- neutralitet. EKN och SEK genomför också gemensamma och regelbundna kund- och intressentdialoger kring olika håll- barhetsfrågor. I sin egenskap av kreditmarknadsinstitut är SEK även medlem i Equator Principles Association.

6.2.4 Svenska institutet

Svenska institutet (SI) sprider information och kunskap om Sverige, främjar svenska intressen internationellt och bidrar till lång- siktiga relationer mellan Sverige och andra länder. SI samarbetar med bl.a. företag, universitet, kul- turella institutioner och svenska ambassader världen över. Genom stipendier till internationella stu- denter, ledarskapsprogram och kurser bidrar SI till kapacitetsut- veckling för personer som har förmågan att bidra till en positiv förändring. De utvalda deltagarna i denna verksamhet blir även en del av SI:s alumnnätverk.

Ledarskapsutbildningen SIMP, Svenska institutets manage- ment-program, vänder sig till individer som har viljan och potentialen att bli framtidens ledare genom ett ansvarsfullt ledarskap med fokus på håll- barhet. Programmet utbildar deltagarna i både hållbart företagande och ansvarsfullt ledarskap genom att utmana traditionella sätt att göra affä- rer samt utforska hur företag kan bli mer fokuserade på hållbarhet i världsekonomin. Deltagarna möter framstå- ende personer inom både privat och offentlig sektor för att diskutera ämnen som kli- matförändringar, ansvarsfull finansiering, intresserelationer och ledarskapsutveckling. 6.2.5 Sida

Sida samarbetar med näringslivet både i Sverige, i partnerländer och internationellt för att mobilisera dess kapacitet för initiativ, krea- tivitet, erfarenhet och expertis inklusive finansiella resurser för hållbar utveckling. Bl.a. har en större satsning kring yrkesutbild- ning i ett antal afrikanska länder genomförts och ett gemensamt projekt kring minskad vatten- och kemikalieanvändning i textilbran- schens produktionsled där flera svenska företag deltagit. Sida har också genomfört ett antal ”Chal- lenge funds” för att stödja innova- tiva företag att utveckla lösningar för fattigdomsbekämpning.

6.2.6 Swedfund

Det statligt ägda bolaget Swed- fund har till uppdrag att bidra till det biståndspolitiska målet genom att investera i hållbart företagande i utvecklingsländer. Swedfund har skrivit in FN:s vägledande princi- per för företagande och mänskliga rättigheter i sina styrdokument. I egenskap av utvecklingsfinansiär är Swedfund en ledande aktör inom områden såsom skatt, klimat och kvinnors ekonomiska egenmakt.

6.2.7 Hållbart företagande i statligt ägda bolag förmedlar värden och ger affärsmöjligheter

Staten är en betydande bolags- ägare i Sverige och dess företag återfinns i hela landet. Som ägare har staten en hög ambitionsnivå för hållbart företagande med utgångspunkten att bolagen genom sina affärsmodeller ska bidra till värdeskapande på ett sätt som gynnar en långsiktigt hållbar utveckling. Det innebär att bola- gen, utifrån sin bransch och de marknader de verkar på, ska iden- tifiera och minimera risker för negativ påverkan av sina verksam- heter men även ta tillvara nya affärsmöjligheter och innovativt tänkande för ett hållbart värde- skapande. Genom att den statliga bolagsportföljen är en stor och viktig del av Sveriges näringsliv kan bolagens agerande tjäna som exempel för andra företag.

Internationella riktlinjer är väg- ledande i arbetet med hållbart företagande inom den statliga bolagsportföljen och regeringen har under de senaste åren stärkt fokus på mänskliga rättigheter i styrningen av bolag med statligt ägande, framför allt genom tyd- ligare krav i statens ägarpolicy, kompetenshöjande insatser och utökad uppföljning av bolagens arbete med FN:s vägledande prin- ciper för företagande och mänsk- liga rättigheter. Ett exempel på hur man arbetat med detta är att bolagsförvaltningen genomfört en undersökning av hur väl bolagen med statligt ägande kommuni- cerar sitt arbete med mänskliga rättigheter.

Det är styrelsens ansvar att inte- grera hållbart företagande i bola- gets affärsstrategi. Det innebär att bolaget ska utgå från sin affär, och i förekommande fall sitt sär- skilt beslutade samhällsuppdrag i fastställandet av målen och strate- gier för att uppnå dessa mål. Upp- följningen av strategiska mål för hållbart företagande som fast- ställts av bolagsstyrelserna är en del av bolagsförvaltningens löpande arbete och en viktig del i ägardialogen mellan styrelseord- förande, VD och politisk ledning. Vidare följs bolagens hållbarhets- arbete genom analys och kontinu- erliga möten, både enskilt men också genom att årligen hålla workshops och nätverksträffar på aktuella teman.

6.2.8 CSR-centret i Kina – en satsning på hållbara värdekedjor och dialog

En stor del av världens tillväxt äger rum i Asien och Kina har en särställning både vad gäller storlek och komplexitet. Över 10 000 svenska företag handlar med Kina. Drygt 600 företag finns etablerade i Kina.

Sverige har ett unikt samarbete kring hållbart företagande med Kina på basis av ett samförstånds- avtal med Kinas handelsministe- rium från 2007. Avtalet utgör en plattform för erfarenhetsutbyte om hållbart företagande på cen- tral, regional och lokal nivå i Kina men även mellan svenska och kinesiska företag för att underlätta och främja svenska företags affärsmöjligheter på den kinesiska marknaden samt informera om risker och utmaningar på den kinesiska marknaden.

I samband med ett nytt avtal 2015 utökades Sveriges CSR­samarbete med Kina till fler ämnesområden och fler aktörer som fackliga orga- nisationer och andra ministerier. Dialogen och samverkan med svenska företag om villkoren och riskerna på den kinesiska markna- den ökar. En viktig uppgift för centret är att stärka hållbarhets- perspektivet i Team Sweden Chinas arbete genom samverkan med generalkonsulaten i Shanghai och Hongkong och ambassadens tematiska områden.

Ett område som särskilt ägnas uppmärksamhet är hållbarheten i värdekedjor och de utmaningar svenska företag kan möta i sin verksamhet och hur de påverkas av Kinas ökande internationella engagemang och investeringar. Aktiviteter med det kinesiska han- delsministeriet har genomförts i enlighet med årliga arbetsplaner med fokus på aktiviteter i sam- verkan med svenska företag i Kina och industriorganisationer. Centret är en del av Sveriges ambassad i Peking med tre hel- tidsanställda och finansieras från anslaget för export- och investe- ringsfrämjande.

Fokus ligger på stärkt kommuni- kation och driften av CSR­hem­ sidan som når miljoner kineser, Belt and Road initiativet, hållbart företagande som en central del i de bilaterala handelsrelationerna, offentlig upphandling, ökat antal aktiviteter på regional nivå samt fortsatt utbyte av delegationer.

7

Related documents