• No results found

Syftet med denna studie är att undersöka om aktiemarknaden värderar frivilliga och lagstadgade hållbarhetsredovisningar lika. Närmare bestämt, kommer aktievärdet för företag som inte frivilligt upprättat hållbarhetsredovisningar förändras mer än företag som självmant publicerat sådana uppgifter. Denna eventuella förändring av aktievärdet syftar på att det justerade aktiepriset har ökat förhållandevis mer eller mindre vid införandet av

23 lagstadgad hållbarhetsrapportering. För att studera detta eventuella samband har fyra hypotestester upprättats. I hypotestesterna studeras förändringen i aktievärdet per sista juli, aktievärdet per sista december, price-to-book i december och price-to-earnings i december. RI (Total Return Index), som är det justerade aktiepriset, sista juli är relativt nära publicering av företagens rapporter och datumet är satt då samtliga bolag med kalenderår som räkenskapsår måste ha lämnat in handlingarna till bolagsverket. Som tidigare nämnt har studien ingen data på exakta datum för när respektive företag offentliggör sina rapporter varför sista juli fungerar som en uppsamling för alla företagen.

Eftersom studiens fokus är på hur bolagens aktievärde förändras i och med tvång på hållbarhetsredovisning behövs inte heller exakta datum för publicering. RI per sista december fungerar som ett mått på mer långsiktig förändring av aktievärderingen med anledning av att datumet är längre från publicering av rapporterna. Genom att använda RI för fler än ett tillfälle är det lättare att bekräfta studiens resultat. Ett resultat som visar att RI för både gruppen av företag med frivillig hållbarhetsredovisning och gruppen utan frivillig hållbarhetsredovisning förändras ungefär lika mycket och åt samma håll stärker studiens trovärdighet. Om resultatet visar att den ena gruppen av företagen har en bättre förändring för juli medan samma grupp har en sämre förändring för december bidrar det med osäkerhet till studien. Ett oförändrat RI mellan gruppen som frivilligt redovisat hållbarhetsarbete och gruppen som inte gjort det tyder att investerarna inte gör någon skillnad på frivilliga och lagstadgade hållbarhetsredovisningar.

För att ytterligare säkerställa om det marknaden värderar frivilliga och lagstadgade hållbarhetsredovisningar lika har även förändringen i price-to-earnings och price-to-book undersökts. Eftersom aktiepriset är en central del i båda nyckeltalen och både vinst och tillgångar är intressant för investerare är det en bra komplettering till RI. När aktiepriset ökar kommer både P/B och P/E talen att öka förutsatt ceteris paribus. Alternativhypotesen är att förändringen i aktievärde för företag med frivillig och lagstadgad hållbarhetsrapportering skiljer sig från företag utan frivillig. Nollhypotesen är det motsatta, att ingen skillnad finns.

RI tillsammans med nyckeltalen påverkas av hur investerare värderar företagen på aktiemarknaden och kan tillsammans hjälpa till att förklara om värderingen förändras beroende på om uppgifterna är frivilliga eller lagstadgade. Ett eventuellt samband kan inte fullt ut härledas till enbart rapportering av kravmässiga hållbarhetsredovisningar men det kan påvisa att det har betydelse för hur intressenter ser på sina investeringar.

Samtliga tester baseras på de 203 bolagen som utgör studiens bolag. Av dessa kommer inte samtliga företag att representeras i alla fyra hypotesprövningar. För varje enskild hypotesprövning kommer företag som saknar uppgifter för just det testet att exkluderas.

Till exempel, när förändringen i RI för sista december testas exkluderas företag utan uppgifter för den variabeln. I ett annat hypotestest kan företaget istället vara inkluderat.

5.2.1 Hypotes 1

Hypotes ett (1) undersöker om grupp ett eller grupp noll har en procentuell förändring av aktieprisvariabeln RI som är större än för den andra. Grupp ett (1) består av företag med frivillig hållbarhetsredovisning och grupp noll (0) består av företag utan frivillig hållbarhetsredovisning. Förändring syftar på den relativa förändringen av RI mellan åren innan lagkrav och åren efter kravets införande. RIjulig1 är variabeln för förändringen i procent av RI i juli för gruppen med frivilliga hållbarhetsrapporter. RIjulig0 är variabeln för förändringen i procent av RI i juli för gruppen utan frivilliga hållbarhetsrapporter. RI förändringen i sista juli mellan tidsperioderna 2016-2019 har räknats ut genom formeln ((RI2019/RI2018)-1)-((RI2017/RI2016)-1).

24 H01: Grupp 1 och grupp 0 har en lika stor procentuell förändring i RI juli mellan åren 16-17 och 18-19.

H01: RIjulig0 = RIjulig1

HA1: Grupp 1 och grupp 0 har en procentuell förändring i RI juli mellan åren 16-17 och 18-19 som är skild från den andra.

HA1: RIjulig0 ≠ RIjulig1 5.2.2 Hypotes 2

Hypotes två undersöker om grupp ett eller grupp noll har en procentuell förändring av aktieprisvariabeln RI som är större än för den andra. Grupp ett (1) består av företag med frivillig hållbarhetsredovisning och grupp noll (0) består av företag utan frivillig hållbarhetsredovisning. Förändring syftar på den relativa förändringen av RI mellan åren innan lagkrav och åren efter kravets införande. RIdecg1 är variabeln för förändringen i procent av RI i december för gruppen med frivilliga hållbarhetsrapporter. RIdecg0 är variabeln för förändringen i procent av RI i december för gruppen utan frivilliga hållbarhetsrapporter. RI förändringen i sista december mellan tidsperioderna 2016-2019 har räknats ut genom formeln ((RI2019/RI2018)-1)-((RI2017/RI2016)-1).

H02: Grupp 1 och grupp 0 har en lika stor procentuell förändring i RI december mellan åren 16-17 och 18-19.

H01: RIdecg0 = RIdecg1

HA2: Grupp 1 och grupp 0 har en procentuell förändring i RI december mellan åren 16-17 och 18-19 som är skild från den andra.

HA1: RIdecg0 ≠ RIdecg1 5.2.3 Hypotes 3

Hypotes tre undersöker om grupp ett eller grupp noll har en förändring av price-to-earnings-variabeln som är större än för den andra. Grupp ett (1) består av företag med frivillig hållbarhetsredovisning och grupp noll (0) består av företag utan frivillig hållbarhetsredovisning. Förändring syftar på förändringen av P/E mellan åren innan lagkrav och året efter kravets införande. Peg1 är variabeln för skillnaden av P/E-talen för gruppen med frivilliga hållbarhetsrapporter. Peg0 är variabeln för skillnaden av P/E-talen för gruppen utan frivilliga hållbarhetsrapporter. P/E förändringen per sista december mellan tidsperioderna 2016-2018 har räknats ut genom formeln (P/E2018-((P/E2016+P/E2017)/2)).

H03: Grupp 1 och grupp 0 har en lika stor förändring i P/E mellan åren 16-17 och 18.

H03: Peg0 = Peg1

HA3: Grupp 1 och grupp 0 har en förändring i P/E mellan åren 16-17 och 18 som är skild från den andra.

HA3: Peg0 ≠ Peg1

25 5.2.4 Hypotes 4

Hypotes fyra undersöker om grupp ett eller grupp noll har en förändring av price-to-book-variabeln som är större än för den andra. Grupp ett (1) består av företag med frivillig hållbarhetsredovisning och grupp noll (0) består av företag utan frivillig hållbarhetsredovisning. Förändring syftar på förändringen av P/B mellan åren innan lagkrav och året efter kravets införande. Pbg1 är variabeln för skillnaden av P/B-talen för gruppen med frivilliga hållbarhetsrapporter. Pbg0 är variabeln för skillnaden av P/B-talen för gruppen utan frivilliga hållbarhetsrapporter. P/B förändringen per sista december mellan tidsperioderna 2016-2018 har räknats ut genom formeln (P/B2018-((P/B2016+P/B2017)/2)).

H04: Grupp 1 och grupp 0 har en lika stor förändring i P/B mellan åren 16-17 och 18.

H04: P/Bg0 = /P/Bg1

HA4: Grupp 1 och grupp 0 har en förändring i P/B mellan åren 16-17 och 18 som är skild från den andra.

HA4: P/Bg0 ≠ P/Bg1

5.3 Statistik

Related documents