• No results found

Hedelin m.fl

In document Recept för en ”god” konsument (Page 35-38)

4 Resultat läroböcker

4.1 Boende

4.1.2 Hedelin m.fl

FAKTA I huvudavsnittet ”Inreda sin lägenhet” finns i Hedelin m.fl. (2010) avsnittet Möbel-fakta. Det är ett kvalitetssystem för europeisk standard, som objektivt kontroller möbler med tanke på både slitage och miljöhänsyn.

Möbelfakta är ett kvalitetssystem för möbler som är anpassat till fastställda Europastandarder, så kallad EN-standard. Möbelfaktamärkningen talar om att möbelns kvaliteter och egenskaper är objektivt (opartiskt) kon-trollerade. Man kontrollerar bland annat om möbeln tål normalt slitage i den miljö (till exempel hemmiljön) som den har testats för. Godkänd möbel märks med en möbelfaktaetikett som är en viktig konsumentupplysning. Möbeln miljödeklarareras också. I miljövarudeklarationen finns beskrivet hur möbeln påvekrar miljön och krets-loppet (Hedelin m.fl., 2010, s 139).

36 I huvudavsnittet ”Städa och tvätta” med avsnittet Vilka rengöringsmedel behövs?. Förfat-tarna visar på vilka symboler som bör undvikas, med hänvisning till kemikalieinspektionen för mer information.

Farligt för miljön, Brandfarliga gaser, Akut Toxicitet (förgiftning), Frätande på huden, allvarliga ögonskador, Allergiframkallande vid inandning, Hud- ögonirritation, allergiframkallande vid hudkontakt. Undvik medel som är märkta med de här symbolerna. För mer information, gå in på kemikalieinspektionen www.kemi.se (Hedelin m.fl., 2010, s 153).

I avsnittet Tvätta ges en historisk bakgrund med början i bondesamhället fram till idag. För-fattarna menar att idag kräver olika textilier olika tvättmetoder och temperatur, vilka finns information om i avsnittet Tvättsymboler om: ”Tvättsymboler, Kemtvätt, Blekning och Stryk-ning” (a.a. 161). Vidare ges fakta om tvättmedel gällande: ”Svanen och överkänslighets märkning från Astma och allergiförbundet” (a.a. s 162). I avsnittet Tvättekonomi finns en formel för att räkna ut tvättkostnaden.

I det gamla bondesamhället hade man inte mycket kläder och hushållslinne att byta med. Smutstvätten samla-des till stora ”byk”, där allt tvättasamla-des samtidigt. Man hade bara ett fåtal olika textila material och de tålde den tidens tvättmetod – att kokas i stora kar och sköljas i kallt vatten eller vid stranden. Så småningom tillkom ge-mensamma tvättstugor och idag har de flesta hushåll tillgång till tvättmaskin. Vi har många olika textila material som kräver olika tvättmetoder och tvättemperatur, se tvättsymboler på nästa sida.

Priset på tvättmedelspaketet = kostnad för en tvätt Antal dl i paketet x antal dl per tvätt (Hedelin m.fl., 2010, s 160, 162).

NORMERANDE I huvudavsnittet ”Inreda sin lägenhet” i Hedelin m.fl. (2010) finns råd om hur eleven ska gå tillväga: ”När du ska inreda din lägenhet behöver du vissa kunskaper för att kunna välja förnuftigt vad gäller möbler, belysning och övrig utrustning” (a.a. s 138). Förfat-tarna framhåller att det är ”tre viktiga saker du bör tänka på när du planerar din lägenhet: Användning och funktion: Tänk på att vardagsfunktionen är viktigast att tillgodose…, Person-lig smak: Planera lägenheten efter din personPerson-liga smak… Framtiden: …Skaffa inte något som inte är helt nödvändigt med det samma. Bo först in dig i din lägenhet” (a.a.).

I avsnittet Möbler finns rikligt med goda råd gällande Bord, Stolar, Fåtöljer, soffor och bädd-soffor samt Sängmöbler.

Bord: Vid val av bord tar du hänsyn till de sittmöbler som du ska ha till bordet. Bekväm sittställning är ett vik-tigt krav… Stolar: Om du blir trött i ryggen, om benen domnar eller om armar och ben värker – då kan det bero på fel ryggstöd, för hög sitthöjd, fel avstånd från stolsits till bordskiva… Fåtöljer, soffor och bäddsoffor: Denna typ av sittmöbler bör ha tålig klädsel och tåla hårt slitage… Möbeln bör vara utformad så att den är lätt att sätta sig i och resa sig ur, En bäddsoffa fungerar som sittmöbel och säng. Därför bör den också ha plats för sängkläderna... Sängmöbler: En bra säng ska vara: Plan och lagom fast, ytmjuk så att den följer kroppens kon-turer, fjädrande, minst 20 cm längre än kroppen och så bred att det finns god plats för armbågarna. Ett gott råd är att provligga sängen innan du köper den (Hedelin m.fl., 2010, s 140f).

Innan du gör dina inköp bör du skaffa information genom broschyrer, kataloger och besök i olika affärer. Jämför pris och kvalitet från olika inköpsställen. Kom ihåg att dyra möbler inte alltid är bra möbler. En dyr soffa kan vara både ömtålig och obekväm. Kvalitet ger däremot garanti för ett bra köp. Läs därför alltid igenom möbelns möbelfakta. I avsnittet Belysning

37 ges råd om att spara energi genom att byta ut vanliga lampor till lågenergilampor och gör en miljöinsats.

Ett enkelt sätt att spara energi och pengar är att byta ut den vanliga glödlampan mot lågenergilampa. Den drar 80 procent mindre ström och håller 8 gånger längre. Väljer du lågenergilampor gör du samtidigt en miljö-insats (Hedelin m.fl., 2010, s 143).

I avsnittet Köpa möbler uppmärksammar författarna att det är dyrt att flytta till sin första lägenhet. Tipset är att skaffa det nödvändigaste först och i avsnittet Köpa begagnat ges vi-dare tips om hur det är möjligt att få tag på både begagnade möbler och annan hemutrust-ning. Ytterligare råd ges i samband vid inköp av nya möbler om hur inköpslistan utformas.

Det är dyrt med all inredning och utrustning, särskilt för den som flyttar till sin första lägenhet. Ett tips är att man först skaffar sig det allra nödvändigaste och därefter kompletterar efter hand. Ett bra spartips till dig som är ung är att titta på begagnade prylar och möbler. Då kan du möblera din lägenhet till ett betydligt lägre pris än om du köper nytt. Dessutom kan du skapa ett personligt hem samtidigt som du sparar miljön” …Det finns många möjligheter att få tag på begagnade möbler och annan hemutrustning. På många orter finns auktions-firmor och affärer med begagnade möbler och prylar. I tidningarnas småannonser kan du också göra begag-nade fynd. På Internet finns auktionssajter och på hemsidan: www.blocket.se finns en stor marknad med be-gagnade möbler och prylar av olika slag. Loppmarknader är ett annat spartips där du kan fynda det mesta till hemmet. På hemsidan www.loppmarkander.se hittar du loppmarknader både där du bor och på andra ordet…

Gör en inköpslista för varje enskilt rum med all inredning och utrustning som du behöver.

Kryssa för saker som kan köpa när du bott in dig i lägenheten.

Skriv upp saker du redan har och saker som du kan få hemifrån eller från vänner.

Nu har du fått en överblick över det du saknar och måste köpa i första hand. Då är det dags att ta reda på vad sakerna

kostar och skriva upp det i inköpslistan. Förslag på inköpslista (Hedelin m.fl., 2010, s 144).

Möbler/Utrustning Har jag Köpa senare Köpa nytt Kostnad

KÖK SOVRUM VARDAGSRUM

I huvudavsnittet ”Olyckrisker i hemmiljön” finns avsnittet CE-märket, som ger råd i samband med köp av elapparater: ”Titta efter CE-märket när du ska köpa en ny elapparat. CE-märket innebär att tillverkaren intygar att elprodukten uppfyller gällande europeiska säkerhetsregler och den är energieffektiv och ger minsta möjliga effekt på miljön” (a.a. s 149). I huvudavsnit-tet ”Städa och tvätta” finns i avsnithuvudavsnit-tet Dela på arbehuvudavsnit-tet hemma. Författarna menar att det är viktigt att alla hjälps åt och känner ansvar för hemarbetet, gör upp en arbetsfördelning och ”personlig service” bör var och en göra själv: ”För allas trivsel är det viktigt att ALLA hjälps åt och känner ansvar för hemarbetet. Gör upp en arbetsfördelning så går det mycket lättare. Det som vi kallar ”personlig service” bör var och en göra själv:

Hänga upp sina kläder.

Lägg smutsiga kläder till tvätt.

Plocka undan efter sig.

Göra rent handfat, dusch och badkar efter sig. Ta av skorna i hallen (Hedelin m.fl., 2010, s 151).

I avsnittet Diska i maskin ges information om att: ”Så här diskar du miljövänligt. Välj ett mil-jömärkt maskindiskmedel”(a.a. s 157). I huvudavsnittet “Tvätta” finns vidare avsnittet Tvätt-ekonomi med varning för lågpristvättmedel: ”Låt dig inte luras av billiga lågpristvättmedel som ofta kräver större mängd per tvätt, vilket gör att kostnaderna därför inte blir lägre” (a.a

38 s 162). Vidare ges råd i avsnittet Så här tvättar du i maskin, med hänsyn till miljömärkta me-del, dosera rätt och att undvika sköljmedel: ”Använd miljömärkt tvättmedel. Mät upp så do-seringen blir rätt. Undvik sköljmedel!” (a.a. s 164). Tvättråd ges även i samband med avsnit-tet Kemtvätt om: ”Undvik att köpa kläder som måste kemtvättas. Det mår både miljön och din plånbok bra av!” (a.a. s 166) och i avsnittet Så här stryker du tvätt ges råd om hur en stryksula rengörs: ”I handeln finns speciella rengöringsmedel för strykjärn. Dessa är särskilt bra för stryksulor med svåra beläggningar. Medlen är skonsamma och mycket enkla att an-vända” (a.a. s 167).

In document Recept för en ”god” konsument (Page 35-38)

Related documents