• No results found

Sammanställning analys läromedel

In document Recept för en ”god” konsument (Page 80-92)

9 Bilagor

9.6 Sammanställning analys läromedel

Steget mellan resultat och sammanfattning, föregicks av ett steg där innehållet kategorise-rades på nedan beskrivna sätt. Sammanställt efter var lärobok för sig.

9.6.1 Algotsson & Eriksson

BOENDE SAMMANFATTNING: I Algotsson & Eriksson (2010) finns den faktaorienterade undervisningsstrategin i kunskapsområdet Boende i avsnitten ”Inred bostaden”, ”Vad säger etiketten om tvätten?” och ”Miljömärkning”. Sammantaget finns detta faktainnehållet på 4 sidor i läroboken. I Algotsson & Eriksson (2010) finns information om märkningar såsom Mö-belfakta, tvättsymboler och miljömärken som Svanen och Bra miljöval.

I Algotsson & Eriksson (2007) finns den normerande undervisningsstrategin i kunskapsom-rådet Boende i avsnitt som ”Bostaden”, ”Städa måste man”, ”Ta hand om tvätten” och ”Vårt ansvar för miljön”. Innehållet finns i läroboken på 6 sidor.

Normerande innehåll finns beskrivet som uppmaningar, värderingar, råd, bör, jobbigt och i form av en varning. Varningen förekommer i avsnittet Färg och textilier påverkar helhetsin-trycket, med värderingen att en kraftig färg på en stor yta kan bli tröttsam. Köp inte heller plagg som måste tvättas separat, för det blir extra jobbigt. Sedan följer en rad råd och upp-maningar om inredning, både om att inreda begagnat och köpa en bra säng. Uppmaningen i avsnittet Välj lättskötta sängkläder uppmanar eleven att läsa varuinformation för att hitta dessa. Det normerande avsnittet Städa måste man, bidrar med råd om att använda mirakel-trasor vid fönsterputsning, välj miljövänliga tvättmedel och överdosera inte. I samband med avsnittet Kontrollera tvättmärkningen när du handlar kläder, uppmanas eleven ta hänsyn till material vid klädinköpet och att inte heller köpa plagg som behöver kemtvättas. Eftersom det senare är både skadligt för miljön och dyrt. Utgångspunkten är att Spara miljön redan när du handlar, vilket innebär att välja miljömärkta tvätt- och rengöringsmedel. Avslutnings-vis förstärks miljöperspektivet i avsnittet Så här kan man sortera, med innehåll om miljös-kadliga sopor lämnas på sopstationer.

Fakta, Boende, Algotsson & Eriksson, 2007

Huvudavsnitt Avsnitt Sida Erbjudande till eleven Kapitel

Bostaden Inred bostaden 96 Möbelfakta Boende

Ta hand om tvätten Vad säger etiketten om tvätten 109 Fakta om tvättsymboler Boende Tvätta miljöanpassat 112 Påverka utsläppen Boende

Vårt ansvar för miljön Miljömärkning 120 Svanen, Bra miljöval Boende

81

Normerande, Boende, Algotsson & Eriksson, 2007

Huvudavsnitt Avsnitt Sida Erbjudande om vad eleven bör Normerande Kapitel

Bostaden Inred bostaden 96 Inred begagnat, Köp en bra säng, Uppmaning Boende Köp en bra säng 97 Ska vara plan o mjuk, 20 cm längre

än kroppen, inte för låg Råd, uppma-ningar Boende Välj lättskötta sängklä-der

97 På varuinformationen Råd, info Boende Bord o stolar för fler

aktiviteter

98 Ryggstödet bör vara vinklat Bör Boende Färger o textilier

påver-kar helhetsintrycket

99 En kraftig färg på en stor yta kan dominera o snart bli tröttsam

Varning Boende

Städa måste man

Putsa fönster 108 Använd mirakeltrasor Uppmaning Boende Välja rengöringsmedel 108 Välj miljövänliga, överdosera inte,

titta efter Bra miljö val o Svanen

Uppmaning Boende Ta hand om tvätten Kontrollera tvättmärk-ningen när du handlar kläder

109 Måste ta hänsyn t material, tvätta separat jobbigt, kemtvätta inte, skadligt för miljön o dyrt

Råd, jobbigt Boende

Vårt ansvar för miljön

Spara miljön redan när du handlar

117 Anges på klädernas etiketter, välj miljömärkta tvätt- o rengöringsme-del

Uppmaning Boende

Så här kan man sortera 119 Miljöskadliga sopor lämnas på sopstationer

Uppmaning Boende

Summa sidor 6

KONSUMENTEKONOMI SAMMANFATTNING: I Algotsson & Eriksson (2010) finns innehåll inom kunskapsområdet Konsumentekonomi endast i kapitlet som benämns Konsumenteko-nomi. Med anledning av det utgår den kolumnen i tabellen. Den faktaorienterade undervis-ningsstrategin finns i avsnitten ”När du ska köpa något” och ”Spara, låna, köpa på kredit”. Sammantaget finns faktainnehållet på 12 sidor i läroboken. I Algotsson & Eriksson (2007) finns rikligt med information om olika lagar och regler som gäller i samband med inköp samt hur eleven öppnar ett bankkonto.

I Algotsson & Eriksson (2007) finns den normerande undervisningsstrategin i kunskapsområ-det Konsumentekonomi i avsnitt som ”Lite om ekonomi”, ”När du ska köpa något”, ”Spara, låna köpa på kredit”. Innehållet finns i läroboken på 5 sidor. Innehållet kännetecknas av råd vad gäller att göra budget, föra kassabok och betala räkningar. Eleven ska inte heller nöja sig, om det är fel på en vara och ta gärna hjälp av kommunens konsumentvägledare. Sedan följer en rad varningar i samband med att inte betala sina räkningar, skriva på borgen, lånekredit och vad som händer om kronofogden kommer.

Fakta, Konsumentekonomi, Algotsson & Eriksson, 2007

Huvudavsnitt Avsnitt Sida Erbjudande till eleven

När du ska köpa något

Öppet köp och bytesrätt, Lagar om säkerhet o prisinformation, Kon-sumentköplagen: När är det fel på varan?, Om det är fel på en vara – garanti, Om varan inte kommer i tid, Om du handlar av en privatper-son. Konsumenttjänstlagen, Paketreselagen m.m., Reklamation, Juri-disk rådgivning, Ångerrätt vid distansköp o hemförsäljning, Handla på distans, Hemförsäljning

127-137

Information om lagar o regler

Reklam o annan marknadsföring 129 Vad reklam är

Spara, låna, köpa på kredit

Eget bankkonto 138 Vad som gäller

82 Normerande, Konsumentekonomi, Algotsson & Eriksson, 2007

Huvudavsnitt Avsnitt Sida Erbjudande om vad eleven bör lära sig Normerande

Lite om eko-nomi

Räcker pengarna 123 Budget, kassabok Uppmaning,

råd Betala räkningar på billigaste

sättet

123 Kan hamna hos kronofogden, att betala räkningar Varning, råd

När du ska köpa något

Öppet köp o bytesrätt Är det fel på en vara behöver du inte nöja dig med ett tillgodokvitto

Uppmaning Konsumentvägledare 130,

132

Ta reda på konsumentvägledare i din kommun, ta hjälp av

Uppmaning

Spara, låna, köpa på kredit

Lån - krediter 139 Du ska aldrig låta dig övertalas att skriva på borgen

Varning Kontokrediten kan bli dyr 139 Låt dig inte luras av t.ex. räntefrihet Varning Om man inte betalar sina

skulder

140 Kronofogden kan göra utmätning, sälja mopeden Varning

Summa sidor 5

MAT & MÅLTIDER SAMMANFATTNING: I Algotsson & Eriksson (2007) finns den faktaorien-terade undervisningsstrategin inom Mat & måltider i avsnitt som definieras som: Livsmedel-slag och livsmedlens märkning, Välja mat och köpa mat, Mat och matvanor i olika länder samt Vårt ansvar för miljön. I läroboken finns faktainnehållet med hänsyn till konsumentfrå-gor på 14 sidor.

Innehåll som ges fakta om är livsmedelslagen, livsmedelsmärkningar, genmodifierade livs-medel, tillsatser och främmande ämnen. Matkostnader beskrivs med hjälp av Konsument-verkets beräkningar för 14-17 åringar. Författarna menar att det inte är möjligt att spara hur mycket som helst på maten, utan att det får konsekvenser för hälsan. Faktainnehåll om jäm-förpriser uppmärksammas med tanke på vad det är och hur det används. Kulturperspektivet belyses dessutom med hjälp av en historisk tillbakablick om självhushållning vid 1900-talets början och några konkreta exempel om förändringar som påverkat konsumenten från 1950-talet och framåt. Matvalen påverkar inte bara hälsan, utan också miljön, vilket belyses ytter-ligare genom att begreppen miljö och kretsloppdefinieras.

Fakta, Mat & måltider, Algotsson & Eriksson, 2007

Huvudavsnitt Avsnitt Sida Erbjudande till eleven Kapitel

Livsmedelslag o livsmedlens märkning

72-74 Livsmedelsmärkningar för lättare matval Mat Märkning av livsmedel 72 Information på förpackningen, nyckelhålet

Nya livsmedel genmodifierade livsmedel

73 Fakta om genmodifierade livsmedel Tillsatser o främmande ämnen

i mat

73-74 Ämnen som oavsiktligt kommit i livsmedel, kontrolleras av Livsmedelsverket

Välja mat o köpa mat 78-85 Matkostnader Mat

Kan man spara på maten? 78 Sparar för mycket bidrar till sämre hälsa Maten o miljön 79 Matvalet påverkar både hälsa och miljö Jämförpriser 79 Vad det är och hur det används

Mat o matvanor i olika länder

80-90 Mat

Svenska traditioner 80 Självhushåll även under1900-talet

De senaste 50 åren 84-85 Äta omväxlande, mat från hela världen, snabb-köp, hel- och halvfabrikat, farlig mat, fast food o functional food.

Vårt ansvar för miljön

116-120

Miljö definieras, kretslopp och vad vi kan göra Boende Miljömärkning Förklaringar på miljömärken

83 I Algotsson & Eriksson (2007) finns den normerande undervisningsstrategin inom Mat & mål-tider i avsnitt som är definierade som: Välja mat och köpa mat samt Vårt ansvar för miljön. Sammantaget finns innehållet på 6 sidor.

Det normerande innehållet är av tre slag: normerande (se definition metod), råd och upp-maningar. Det normerande innehållet handlar om att det finns ”riktig mat” och man kan vara bra på att laga mat. Författarna ger råd och uppmaningar hur det går att spara på mat-kostnaderna under rubriken Kan man spara på maten?: Planera maten, Skriv en inköpslista, Titta på jämförpriser, Köp bara grönsaker som ser fräscha ut, Utnyttja förmånliga erbjudan-den, Använd tillräckligt av billiga och mättande varor, Välj matvaror som har säsong, Baka själv, Laga så mycket mat som möjligt själv. Liknande uppräkning av råd tillämpas i samband med Maten och miljön: Välj närodlat o närproducerad mat, Köp ekologiska livsmedel, Ät mer frukt, grönsaker och rotfrukter, Slösa inte på energi. I avsnittet Vårt ansvar för miljön ges ytterligare miljöråd: Spara miljön redan när du handlar, Spara el o vatten, Spola o släng mil-jövänligt, Så här kan man sopsortera. Algotsson & Eriksson (2007) ger till slut råd om hur den egna matlådan ska värmas.

Normerande, Mat & måltider, Algotsson & Eriksson, 2007

Huvudavsnitt Avsnitt Sida Erbjudande om vad eleven bör Begrepp Kapitel

Välja mat – köpa mat Kan man spara på maten? 78-79

”Riktig mat”, Om man är bra på att laga mat, Planera maten, Skriv en inköpslista, Titta på jämförpriser, Köp bara fräscha grönsaker, Utnyttja förmånliga erbjudanden, Använd tillräck-ligt av billiga o mättande varor, Välj matvaror som har sä-song, Baka själv, Laga så mycket mat som möjligt själv.

Norm, Råd

Mat

Maten o miljön

79 Välj närodlat o närproducerad, Köp ekologiskt, Ät frukt, grönsaker o rotfrukter, Slösa inte energi.

Råd

Vårt ansvar för miljön

116-119

Spara miljön redan när du handlar, Spara el o vatten, Spola o släng miljövänligt, Så här kan man sopsortera

Uppmaning Boende

Matsäck - matlåda

260 Råd om värmning i vanlig ugn och mikrovågsugn Råd Nu ska vi laga mat

Summa sidor 6

9.6.2 Hedelin m.fl.

BOENDE SAMMANFATTNING: I Hedelin m.fl. (2010) finns i den faktaorienterade undervis-ningsstrategin i kunskapsområdet Boende i avsnitt som ”Inreda sin lägenhet” samt ”Städa och tvätta”. I läroboken finns faktainnehållet på 4 sidor.

Fakta finns i Hedelin m.fl. (2010) om Möbelfakta och vad det innebär, Vilka rengöringsmedel behövs?, med en särskild hänvisning till Kemikalieinspektionen. Där finns information om medel som bör undvikas. Tvätta ägnas ett särskilt avsnitt med början med hur tvättens ruti-ner har förändrats från förr till idag. Information finns om olika tvättsymboler, miljömärken och hur det är möjligt att räkna ut kostnaden för tvätt.

Fakta, Boende, Hedelin m.fl., 2010

Huvudavsnitt Avsnitt Sida Erbjudande till eleven Kapitel

Inreda sin lägenhet Möbelfakta 139 Möbelfaktamärkningen Bostaden

Städa o tvätta Vilka rengöringsmedel behövs 153 För mer information kemikalieinspektionen Bostaden Tvätta 160 Från förr till idag, Tvättsymboler Bostaden

84 I Hedelin m.fl. (2010) finns den normerande undervisningsstrategin i kunskapsområdet Bo-ende i avsnitt som ”Inreda sin lägenhet”, ”Olycksrisker i hemmiljön”, ”Tvätta och städa” och ”Miljövänlig konsumtion”. I läroboken finns det normerande innehållet på 15 sidor.

Normerande innehåll finns beskrivet som frekvent förekommande råd och uppmaningar. Begreppet viktigt används vid ett tillfälle i avsnittet Dela på arbetet, där författarna betonar att det är viktigt att ALLA hjälps åt och känner ansvar. En varning utfärdas i samband med avsnittet Tvättekonomi, där eleven varnas för att köpa lågpristvättmedel. Förutom detta är det råd och uppmaningar som eleven bör ta till sig. I samband med avsnittet Möbler finns givna instruktioner hur dessa ska inköp ska genomföras. Råden gäller funktion, personlig smak och att skaffa information innan inköpet. En soffa bör ha en tålig klädsel och en säng bör vara utformad på ett speciellt sätt. Detta gäller också bäddsoffan, som bör ha plats för sängkläder. Råd ges också om hur en bra säng ska vara. Om det finns råd gällande möblernas form och funktion, finns det även givna uppmaningar om när dessa inköp ska genomföras: Inte allt från början, bo in dig, köp inte vilka möbler som helst, spartips och köp begagnat. När sedan inköpen genomförs ska de föregås av en strukturerad inköpsplanering (Se tabell ovan). I avsnittet Olycksrisker i hemmiljön finns råd gällande inköp av elapparater, där eleven ska titta efter CE-märkningen. Miljöperspektivet betonas vidare i samband med inköp av lågenergilampor, tvättmedel och rengöringsmedel. I avsnittet Så här tvättar du i maskin be-tonas att dosera rätt, undvik sköljmedel och kemtvätt. Tips om hur stryksulan kan rengöras, med lämpligt medel som finns i handeln. Avslutningsvis uppmanas eleven att i avsnittet Mil-jövänlig konsumtion att köpa refillförpackningar för både tvättmedel och rengöringsmedel. Normerande, Boende, Hedelin m.fl., 2010

Avsnitt Erbjudande om vad eleven bör lära sig Normerande Kapitel

Inreda sin lägenhet

Möbler

138-141

Råd om användning o funktion, personlig smak, framtiden, Innan du gör dina inköp bör du skaffa information, Bekväm sittställning är ett krav, Om du blir trött i ryggen kan det bero på, denna typ av kläder bör ha tålig klädsel, möbeln bör vara utformad så, bör den också ha plats för sängklä-derna, En bra säng ska vara

Råd, uppma-ningar, bör

Bostaden

Energisparlampa 143 Väljer du lågenergilampor gör du samtidigt en miljöinsats

Uppmaning Bostaden Köpa möbler 144 Skaffa inte allt från början, Bo in dig, köp inte

vilka möbler som helst, det är dyrt, skaffa det allra nödvändigaste, Spartips, köp begagnat

Uppmaning, normerande, uppmaning

Bostaden

Inköpsplanering 145 Innan du köper möbler och hemutrustning måste du planera inköpen, Ta god tid på dig

Uppmaning Bostaden

Olycksrisker i hemmiljön

CE-märket 149 Titta efter CE-märket Uppmaning Bostaden

Städa o tvätta

Dela på arbetet hemma

151 För allas trivsel är det viktigt att ALLA hjälps åt o känner ansvar för hemarbetet.

Viktigt Bostaden Maskindiskmedel 157 Välj ett miljömärkt maskindiskmedel Uppmaning Bostaden Tvättekonomi 162 Låt dig inte luras av lågpristvättmedel! Varning Bostaden Så här tvättar du i

maskin

164 Använd miljömärkt tvättmedel, mät upp rätt, Undvik sköljmedel!

Råd, uppma-ningar

Bostaden

Kemtvätt 166 Undvik Uppmaning Bostaden

Så här stryker du 167 Rengöringsmedel för stryksulor Råd Bostaden Tvättmedel 162 Svanen, Överkänslighet

Tvättekonomi 162 Formel för tvättkostnad Bostaden

85

tvätt

Miljövänlig konsumtion

Minska sopberget 95 Köpa refillförpackningar av miljömärkta tvätt-, disk- och rengöringsmedel

Uppmaning Hållbar utveckling

Summa sidor 15

KONSUMENTEKONOMI SAMMANFATTNING: I Hedelin m.fl. (2010) finns fakta innehåll i den faktaorienterade undervisningsstrategin i avsnitten ”Konsumtion”, ”Spara och låna”, ”Kon-sumentskydd” och ”Konsumentlagar”. Sammantaget finns faktainnehållet på 11 sidor i läro-boken. I Hedelin m.fl. (2010) finns information om vad marknadsföring är, plastkort, vilka organisationer och statliga myndigheter som tar vara på konsumenternas intressen. Fre-kvent med fakta om konsumentlagar delges eleven.

Normerande innehåll finns i Hedelin m.fl. (2010) i kunskapsområdet Konsumentekonomi i avsnitt som ”Lite om ekonomi”, ”När du ska köpa något”, ”Spara, låna köpa på kredit”. Inne-hållet finns i läroboken på 5 sidor. InneInne-hållet kännetecknas av råd vad gäller att göra budget, föra kassabok och betala räkningar. Eleven ska inte heller nöja sig, om det är fel på en vara och ta gärna hjälp av kommunens konsumentvägledare. Sedan följer en rad varningar i sam-band med att inte betala sina räkningar, skriva på borgen, lånekredit och vad som händer om kronofogden kommer.

NORMERANDE: I Hedelin m.fl. (2010) finns den normerande undervisningsstrategin i kun-skapsområdet Konsumentekonomi i avsnitt som ”Vad är konsumentekonomi?”, ”Håll koll på din ekonomi”, ”Konsumtion”, ”Spara och låna”, ”Din rätt som konsument” och ”Konsument-lagar §”. Innehållet finns i läroboken på 13 sidor. Innehållet kännetecknas av råd i samband med Budget, Olika sätt att spara, Låna kreditköp. Hedelin m.fl. (2010) tillämpar en form av negationer för att varna eleven eller för att beskriva begränsningar för eleven. Det handlar om att inte vara myndig, när föräldrarna inte har försörjningsplikt, vad som gäller när eleven inte går i skolan och inte har rätt till barnbidrag samt att inte handla på kredit. I samband med din rätt som konsument tillämpas återigen liknande negationer i samband med Öppet köp och Bytesrätt. En tydlig uppmaning utfärdas i samband med att spara kvittot! Råd ges vidare i samband med att avbeställa reklam genom NIX och hur det är möjligt att reklamera. Frågor med givna svar finns i samband med beskrivning om vad som händer om eleven inte kan betala sina skulder.

Normerande, Konsumentekonomi, Hedelin m.fl., 2010

Huvudavsnitt Avsnitt Sida Erbjudande om vad eleven bör lära sig Normerande

Fakta, Konsumentekonomi, Hedelin m.fl., 2010

Huvudavsnitt Avsnitt Sida Erbjudande till eleven

Konsumtion Åtgärder som säljaren använder för att sälja en vara eller tjänst. 105 Definition marknads-föring

Spara och låna Plastkort, Automatkort, Bankkort/Debetkort, Betalkort o Kreditkort 113 Information

Konsument-skydd

Vem tar till vara konsumenternas intressen?, Konsumentverket/KO, Konsument Europa, Kommunal konsumentverksamhet, Sveriges

Kon-sumenter o tidningen Råd & Rön, KonKon-sumenternas Bank- och finans-byrå, Konsumenternas Försäkringsfinans-byrå, Konsumenternas tele- o internetbyrå – KTIB o Konsumenternas elrådgivningsbyrå

118-120

Information

Konsumentla-gar

Konsumentköplagen, Köplagen, Distans- och hemförsäljningslagen, E-handelslagen, Konsumenttjänstlagen, Konsumentkreditlagen,

Avtals-villkorslagen, Prisinformationslagen, Paketreselagen, Marknadsförings-lagen, Produktsäkerhetslagen

122-127

Information

86 Vad är

konsumente-konomi?

Dina pengar 101 Om du inte är myndig, inte försörjningsplikt, inte går i skolan, inte handla på kredit, inte rätt till barnbidraget

Negationer

Håll koll din ekonomi Budget 102 Lär man sig tidigt Råd

Kassabok 103 Skriv in varje dag Uppmaning

Konsumtion Reklam lockar dig till köp 105 Reklam lockar Varning

Reklamknepen är många 105 Reklamknep Varning

Andra knep att locka kunder 106 Locka kunder Varning

Butiksreklam lurar oss 106 Luras Varning

Så här lockas du till köp du inte planerat

107 Lockas Varning

Handla på distans 108 Mer köp än vad man tänkt Varning Hur vet man allt detta? 108 Kartlagt köpbeteende Varnande

Spara o låna Olika sätt att spara 111 Buffertspara, Målspara, Trygghetspara Råd Låna 112 Tänk dig för noga, Akta dig för skuldfällan, Tips

för hur du håller koll på din ekonomi

Varning, råd Goda råd vid kreditköp 114 Vad händer om du inte kan betala?,

Skuld-exempel, Många ungdomar hamnar i Krono-fogdens register, Kan du inte betala dina skulder?

Frågor besvaras

Din rätt som konsu-ment

Öppet köp 121 Det finns ingen lag Negation

Bytesrätt 121 Du har inte rätt att kräva pengarna tillbaka Negation

Bra att veta vid köp 121 Spara kvittot! Uppmaning

Konsumentlagar § Nix- mot telefonförsäljing 125 Spärra telefonreklam Råd

Så här gör du när du reklame-rar

128 Reklamera Uppmaning

Summa sidor 13

MAT & MÅLTIDER SAMMANFATTNING: I Hedelin m.fl. (2010) finns i den faktaorienterade undervisningsstrategin inom Mat & måltider i avsnitt som definieras som Livsstil och Sjuk-domar, Livsmedel, Tillsatser i främmande ämnen och Miljövänlig konsumtion. I läroboken finns faktainnehållet med hänsyn till konsumentfrågor på 12 sidor.

Fakta finns i Hedelin m.fl. (2010) om Märkning av livsmedel vid allergi och intolerans, hur produkter ska märkas, nyckelhålet, GDA, rättvisemärket, märkning av charkprodukter, miljö-vänlig fisk och kvalitetsmärkning av ägg. Vidare ges fakta om Tillsatser och främmande äm-nen vad gäller berikningsmedel, främmande ämäm-nen, ekologiskt jordbruk och genmodifierade livsmedel. I samband med Miljövänlig konsumtion förklaras en rad miljösymboler.

Fakta, Mat & måltider, Hedelin m.fl., 2005

Huvudavsnitt Avsnitt Sida Erbjudande till eleven Kapitel

Livsstil och sjuk-domar

Glutenöverkänslighet o celiaki

33 Glutenfria produkter, Laktosöverkänslighet Mat o hälsa Laktosöverkänslighet 33 Mjölk kan ersättas med havremjölk, rismjölk och

sojamjölk

Livsmedel Märkning av livsmedel 42 Förpackade varor ska märkas Mat o hälsa

Jämförpris 43 Etiketten på hyllkanten, kilo eller liter av varan. Nyckelhålet 43 Hitta hälsosammare alternativ

GDA-märkning 43 Vägledande dagligt intag Rättivsemärkt 43 Bättre arbets- och levnadsvillkor Charkprodukter 69 Garanterad traditionell specialité Fiskkonsumtion 71 Världsnaturfondens fiskguide Ägg 74 Hur de producerats och var

Tillsatser o främ-mande ämnen

78-81

Berikningsmedel, Teknologiska tillsatser, Innehålls-förteckning på förpackade livsmedel, Främmande ämnen i livsmedel, Naturliga gifter, Ekologiskt lantbruk o Genmodifierade livsmedel

87 I Hedelin m.fl. (2010) finns i den normerande undervisningsstrategin inom Mat & måltider i avsnitt som definieras som Dagens måltider, Planera måltiderna, Matkostnaderna, Kultur och traditioner, Miljövänlig konsumtion, Sopor och avfall samt Planera arbetet. I läroboken finns normerande innehåll med hänsyn till konsumentfrågor på 14 sidor.

Normerande innehåll finns beskrivet som varningar, uppmaningar, råd, normer, bör och vik-tigt. Varningar finns i avsnittet Äta ute med innehållom att snabbmat innehållet mycket salt

In document Recept för en ”god” konsument (Page 80-92)

Related documents