• No results found

I LSU:s bok O/LIKA finns övningen Hela havet stormar20 som visar hur det kan vara att vara diskriminerad.

Syfte

Övningen väcker diskussion och får deltagarna att börja se till männi-skors olika villkor, förutsättningar och hinder. Detta för att belysa att normer i samhället gör att vissa grupper är privilegierade eller inte.

Hur1. Ställ stolar på rad i mitten av ett rum med ryggen mot varandra.

Det ska vara en eller några stolar färre än antalet deltagare.

2. Sätt på musik och låt deltagarna gå runt stolarna. Stoppa musiken efter ca 10-20 sekunder. När musiken stannar ska deltagarna hitta en ledig stol och sätta sig på. Den som inte hittar en stol åker ut och går cirka tre meter från stolarna som står med ryggen mot varandra.

Dela upp gruppen i tre mindre grupper genom att räkna dem. Säg att grupp nummer ett, förutom platserna i mitten, även måste gå runt stolen längre bort varje varv. De får inte sätta sig på stolen.

5. Ta bort ytterligare en eller flera stolar och fortsätt på samma sätt.

Det kan korta ned tiden på övningen om du tar bort flera stolar tidigt. Ganska snabbt kommer personerna i grupp ett att känna sig orättvist behandlade och många av dem kommer att åka ut.

6. Låt deltagarna sätta sig ner och diskutera när övningen är färdig.

Försök att belysa normer genom att utgå från de grupper som har Övning diskriminering

fördelar i samhället.

Det kan ibland vara lättare att fråga vilka som måste gå runt dret (stolen längre bort) i verkligheten. Det är dock viktigt att sätta ord på de personer som gynnas i samhället, alltså de som inte

Koppla diskussionen till samhället och privilegier:

→ Tror ni att man säger ifrån när man får högre lön bara för att man är man?

→ Hur regerar man på att vara den som springer runt stolen långt bort? Blir man arg och kämpar eller ger man upp? Vad händer när man inte orkar kämpa och inte orkar säga ifrån?

Om vi skulle översätta leken till verklighet:

→ Vilka behöver inte gå runt den extra stolen? I samhället? I lan? I organisationen? På företaget?

Börja gärna generellt och bli sedan mer specifik. Skriv gärna upp grup-perna på tavlan/blädderblocket.

TipsUtgå från det som händer i övningen – om någon blir upprörd kan ni ta upp det, om ingen säger ifrån kan ni ta upp det, om någon springer fort och någon ger upp kan ni prata om det. Generalisera gärna gruppens reaktioner och koppla dem till normer och diskriminering.

Det kan vara bra att betona att det är du som delade ut fördelarna och nackdelarna, och att alla hade samma förutsättningar från början.

Därigenom belyser du hur normer fungerar – det handlar inte om att

Övning diskriminering

Ramarna

I RFSL-Ungdoms och Forum för levande historias metod-material BRYT finns det en övning som tar upp normer kring män och kvinnor som de kallar Ramarna21.

I vårt samhälle har vi mer eller mindre uttalade regler för hur vi ska vara som tjej eller kille. Det går att säga att det är två ramar som alla ska passa in i. Antingen ska vi vara i kill- och mansramen med man-lighet eller så ska vi vara i tjej- och kvinnoramen med kvinnman-lighet.

Syfte

Syftet med metoden är att få syn på hur de här reglerna ser ut och hur de hänger ihop med regler för etnicitet och sexualitet. En viktig del av metoden handlar om att fundera på vilken roll ramarna spelar för vilken makt och status någon får.

Material

→ Whiteboardtavla/blädderblock → Whiteboardpenna/spritpenna → Två ritade ramar att fylla med ord Brainstorming

Berätta om våra samhällsramar för kön och rita två ramar bredvid varandra på tavlan. Be deltagarna brainstorma om ramarna:

→ Vad anses manligt? Hur ska killar och män vara och se ut i vårt samhälle?

→ Vad anses kvinnligt? Hur ska tjejer och kvinnor vara och se ut i vårt samhälle?

Poängtera att det handlar om vad som allmänt anses vara kvinnligt och manligt i samhället, inte vad någon själv personligen tycker.

Ta en ram i taget. Skriv upp det som sägs som kvinnligt i ramen för kvinnligt på tavlan och det som sägs som manligt i ramen för manligt på tavlan. Upprepa högt så att alla kan höra.

Övning diskriminering

Reflektioner

Be deltagarna att två och två fundera en stund över det som står i ramarna:

→ Vad tänker man när man ser alla orden?

→ Varför är det många ord i kill-ramen som värderas högre än de i tjej-ramen?

Gå sedan igenom några av reflektionerna och diskutera i grupp.

Lägg gärna till några poänger om de inte kommer upp, som att det är omöjligt att helt leva upp till alla orden i ramarna.

Var också tydlig med att killramen kan placeras högre upp än tjej-ramen eftersom manlighet och killar värderas högre i vårt samhälle än tjejer och kvinnlighet. Och peka på att både manliga män och kvinn-liga kvinnor antas vara heterosexuella i vårt samhälle.

Be deltagarna att återigen fundera två och två:

→ Vad får man för fördelar av att hålla sig inom ramarna?

→ Vad händer om någon går utanför ramarna för mycket eller på fel sätt, till exempel om en tjej tar mycket plats eller om en kille är väldigt känslig?

→ Vad händer om man inte kan se om någon är kille eller tjej?

→ Vad spelar hudfärg och klasstillhörighet för roll för hur man ser på tjejer och killar?

→ Varför är ordet pojk-flickor oftast förknippat med något positivt, medan vi inte använder ordet flick-pojkar?

Diskutera sedan i helgrupp vilka följder det kan få om en person går utanför ramarna. Det kan handla om allt från skämt, kommentarer och blickar till trakasserier och våld.

Övning diskriminering

Related documents