• No results found

En funktionsnedsatt är inte enbart sin funktionsnedsättning utan ska som alla andra kunna delta i verksamheten utifrån det syfte som verksamheten har. Här kommer tips för detta.

Ta hela ansvaret

För att alla ska kunna delta måste tillgängligheten vara garanterad innan och inte läggas över på den funktionsnedsatte att hjälpa till med på plats. Otillgänglighet är en form av diskriminering även om det inte står med i diskrimineringslagen.

Tänk på att inte peka ut eller beskylla någon för sin funktionsnedsätt-ning. Säg exempelvis inte att ni nu har en person här som inte tål rök och att därför får ingen röka eller att nu fick vi byta restaurang för att det inte gick att komma in med rullstol.

Informera alla innan

Informera om tillgänglighet, vad som gäller, inför varje aktivitet för att alla ska kunna delta. Detta speciellt med tanke på allergier som kan innebära ett direkt livshotande tillstånd.

Informera både vid anmälan, i utskick till deltagare, vid kontakt med till exempel konferensanläggningen, genom lappar vid ingångar och dubbelkolla på plats med alla så att de verkligen har koll.

Fokusera på lösningar

Självklart kan det trots noggranna förberedelser uppstå oväntade situ-ationer som måste lösas på plats tillsammans med den funktionsned-satte. Men fokusera då på själva lösningen och undvik att beklaga er över hur jobbigt det måste vara att råka ut för detta.

Det är jobbigt som det är att bli diskriminerad – man har inte lust att säga att det inte är någon fara när det är det. Och be gärna om ursäkt eftersom det är ni som är ansvariga för att tillgängligheten inte hållit.

Öka er kunskap

Se bortom funktionsnedsättningen

När ni träffar en funktionsnedsatt är det viktigt att inte enbart prata om personens funktionsnedsättning. Ställ hellre de frågor som ni skulle ställt till den som inte är funktionsnedsatt.

Låt personen själv ta initiativ till att prata om hur den har det med sin egen funktionsnedsättning. Det här är så klart inte det samma som att prata om frågor som har med personens deltagande att göra. Ställ alltså helst generella frågor och inte privata.

Gör ingen stor grej av att ni har fixat tillgänglighet. Det är inget undantag utan en självklarhet. Den som är funktionsnedsatt ska inte behöva visa sig tacksam för att hen slipper bli diskriminerad.

På sidan 55 finns checklistor med konkreta metoder för hur man bland annat kan göra en verksamhet tillgänglig.

Kom ihåg!

Ta hela ansvaret själv

Informera om tillgängligheten innan

Fokusera på lösningar vid problem

Se människan bortom funktionsnedsättningen

Öka er kunskap

Välkommen?

I LSU:s bok O/LIKA finns övningen Välkommen22 som visar hur vårt samhälle inte är tillgängligt.

Syfte

Att synliggöra normen att inte vara funktionsnedsatt genom att själva prova på att inte tillhöra den. Det är i många fall lätt att tillgängliggöra miljöer som är otillgängliga, ändå händer det alltför sällan.

Material

Ögonbindlar (sjalar, halsdukar eller liknande).

Hur1. Dela in deltagarna i par. Dela ut ögonbindlar. En person i varje par bär ögonbindeln, och den andra fungerar som guide. Guiden rar för sin partners säkerhet.

2. Låt paren promenera i 15 minuter. De får gärna gå upp och ner för trappor och gärna utomhus. Du kan själv välja om du tycker de ska byta så att båda får prova båda rollerna. Det är viktigt att ni går i en ”riktig” miljö och inte bygger upp en labyrint eller liknande. gen är att se hur våra inomhus- och utomhusmiljöer är skapade från normer, i det här fallet att vi kan se.

3. Dela in deltagarna i mindre grupper. Låt deltagarna få möjlighet att reflektera över vad de visste från början, och vad de lärde sig av övningen.

Diskussionsfrågor

→ Vad gjorde ni? Varför?

→ Hur kändes det under promenaden?

→ Vad var det svårast?

Övning tillgänglig

→ Vem är miljön anpassad för?

→ Vad hade kunnat ändras för att det skulle vara lätt för dig?

→ Vad kan detta skapa för inställning till personer med nedsättningar?

→ Hur ser det ut i vår närmiljö? Hur tillgängligt är det för personer med funktionsnedsättningar?

→ Hur kan miljön göras mer tillgänglig? Är det till exempel ligen nödvändigt med trappor och trottoarkanter? Prova att rita om skolan/företagets/organisationens lokaler så att de blir mer tillgängliga.

→ Vad kan förändras i samhället så att en funktionsnedsättning inte nödvändigtvis innebär ett funktionshinder? Funktionshinder står i mötet med ett otillgängligt samhälle.

→ Hur påverkar normer?

Tillgänglighet

Om det är någon som inte hör eller pratar så hitta ett annat sätt än att prata som guiden kan kommunicera på. Det kan till exempel vara genom knackningar på ryggen.

Variant

Fundera på en variant som skulle passa just din organisation för att synliggöra hur normer kan fungera.

En variant för SCUF skulle kunna vara att lägga upp massor av kakor på ett bord. Genom att dela in personer i grupper där vissa bara får äta glutenfritt, laktosfritt med mera synliggör du hur vissa inte kan äta allt. Kanske finns det ibland inget uppdukat.

Övning tillgänglig

Kom igång

I denna del finns enkla metoder och tips på hur ni på ett struk-turerat och demokratiskt sätt kan få in ett mångfaldsperspektiv i ert arbete.

Det finns övningar för hur ni kan göra en egen inventering och en mångfaldsplan, samt konkreta checklistor att följa. Ni får även tips på hur ni leder en övning på bästa sätt.

Related documents