• No results found

Hemlösheten oroar

In document Tekniska nämndenSekreterare (Page 32-42)

“​Program för att motverka hemlöshet” är i många stycken bra. Vänsterpartiet i Malmö ser i  dokumentet en positiv utveckling till hur hemlösheten i Malmö kan hanteras. Men, vackra ord  minskar inte hemlöshet och bostadsbrist. Att säga att bostaden är en social rättighet räcker inte. 

Att skriva under FN-initiativet ”​The Shift” hjälper inte heller.  

Vackra ord bygger inga bostäder - men det förpliktigar Malmö Stad att faktiskt göra nåt.  

Vänsterpartiet har flera synpunkter på det program som nu föreligger, kan sammanfattas i fyra  delar: 

1. Hemlösheten måste hanteras tillsammans med en aktiv bostadspolitik även på kommunal nivå. De strategiska insatserna måste startas tidigare än som föreslås, före problemformulering och uppdragsdefinition.

2. I det reviderade programmets handlingsplan beskrivs skapandet av “en hållbar och

kostnadseffektiv sekundär bostadsmarknad” som en viktig åtgärd. Hemlösheten ​är​ en del av bostadskrisen i Malmö, bättre då med en hållbar primär bostadsmarknad så att den

sekundära kan, om än inte försvinna så krympa radikalt?

3. Stadsrevisionens synpunkter kring bristande ledning, styrning och samverkan i arbetet för att minska hemlösheten måste tas på större allvar. Det räcker inte med att den ska följas upp av en egen åtgärdsplan.

4. De definitioner och kategoriseringar som används gör det svårt att förstå hemlösheten och behöver nyanseras. I programmet syns t ex inte den diskriminering som utlandsfödda svenska medborgare strukturellt möter på bostadsmarknaden. Vi ser inte heller den generation av ungdomar som inte har möjlighet att ta sig in på bostadsmarknaden.

Rätten till bostad är stadgad i svensk grundlag. Det är Malmö Stad som har det yttersta ansvaret  för att de som visas i kommunen får det stöd och den hjälp de behöver. 

Enligt den senaste statistiken finns det 1181 hushåll i Malmö som saknar egen bostad - 1355  vuxna och 692 barn! 

Vänsterpartiet har sammanställt sina synpunkter kring remissversionen, finns att läsa i sin helhet  här: 

Den version av “​Program för att motverka hemlöshet” (Antagandehandling) som ligger för beslut vid  dagens sammanträde har inte tagit tillräcklig hänsyn till de synpunkter som lämnats av 

remissinstanserna. 

Vänsterpartiet yrkar därför återremiss på hela ärendet. 

   

       

Malmö 2020-01-28   

   

Susanna Lundberg   

 

med instämmande av   

Mats Billberg Johansson   

       

Vänsterpartiet Malmö  malmo@vansterpartiet.se  http://www.vmalmo.se 

§ 13 Stadsrevisionens verifikationsgranskning 2019

TN-2019-3587 Sammanfattning

Stadsrevisionen har genomfört en granskning som avser hantering av inventarier samt redovisning av dessa. Den sammanfattande bedömningen är att tekniska nämnden dels säkerställer att räkenskaperna beträffande inventarier i allt är väsentligt är rättvisande, dels i huvudsak säkerställer en tillräcklig intern kontroll avseende inventarier.

Bedömningen grundas på att huvuddelen av stickproven är korrekta. Avvikelser är med något undantag beloppsmässigt låga. Det är dock viktigt att räkenskaperna i sin helhet är korrekta, så att intressenter får korrekt information såväl på kontonivå som på övergripande nivå.

Fastighets- och gatukontoret föreslår några förbättringsåtgärder med anledning av de iakttagelser, avvikelser och bedömningar som redovisas i rapporten, för att framöver kunna säkra att räkenskaperna i sin helhet blir korrekta.

Beslut

Tekniska nämnden beslutar

att till stadsrevisionen avge yttrande i enlighet med förvaltningens förslag, samt att förklara paragrafen vara omedelbart justerad.

Beslutet skickas till

Stadsrevisionen

Beslutsunderlag

 G-Tjänsteskrivelse TN 200128 Stadsrevisionens verifikationsgranskningar 2019

 Yttrande TN 200128 Stadsrevisionens verifikationsgranskningar 2019

 Missiv till stadsrevisionens verifikationsgranskning 2019

 Stadsrevisionens rapport från verifikationsgranskning 2019

Paragrafen är justerad

34

§ 14 Remiss från Miljödepartementet - Genomförande av reviderade EU-direktiv på avfallsområdet: rapportering och

miljösanktionsavgifter

TN-2019-4075

Sammanfattning

Kommunstyrelsen har bett tekniska nämnden inkomma med yttrande över genomförande av EU-direktiv på avfallsområdet: rapportering och miljösanktionsavgifter. Fastighets- och gatukontoret har förutom egen beredning också tagit del av VA SYDs respektive miljöförvaltningens synpunkter.

Beslut

Tekniska nämnden beslutar

att till kommunstyrelsen avge yttrande i enlighet med föreliggande förslag, då dock med tillägget att det i yttrandet ska tillföras att kommunernas ålagda inrapportering till Naturvårdsverket bör ske efter en mer generös och ändamålsenlig tidplan, på det att inrapporteringen ska kunna ske på ett tillförlitligt sätt, samt med tillägget att det i

nuvarande förslag finns en överhängande risk för dubbelrapportering avseende det avfall som insamlas per så kallat "frival", vilket bör bemötas ytterligare.

Yrkanden

Ordförande Andréas Schönström (S) yrkar att tekniska nämnden ska besluta att till

kommunstyrelsen avge yttrande i enlighet med föreliggande förslag, då dock med tillägget att det i yttrandet ska tillföras att kommunernas ålagda inrapportering till Naturvårdsverket bör ske efter en mer generös och ändamålsenlig tidplan, på det att inrapporteringen ska kunna ske på ett tillförlitligt sätt, samt med tillägget att det i nuvarande förslag finns en överhängande risk för dubbelrapportering avseende det avfall som insamlas per så kallat "frival", vilket bör bemötas ytterligare.

Beslutsgång

Ordföranden konstaterar att det endast föreligger ett förslag till beslut och finner att tekniska nämnden beslutat i enlighet med detta.

Beslutet skickas till

Kommunstyrelsen

Beslutsunderlag

 G-Tjänsteskrivelse TN 200128 Remiss från Miljödepartementet - Genomförande av reviderade EU-direktiv på avfallsområdet: rapportering och

miljösanktionsavgifter

 Förslag till yttrande TN 200128 Remiss från Miljödepartementet - Genomförande av reviderade EU-direktiv på avfallsområdet: rapportering och

miljösanktionsavgifter

 Promemoria Genomförande av reviderade EU-direktiv på avfallsområdet:

Rapportering och miljösanktionsavgifter, M2019/02091/R

36

§ 15 Nämndinitiativ rörande uppdaterad cykelstrategi inom ramen för TROMP

TN-2019-3920 Sammanfattning

Ledamot Susanna Lundberg (V) har vid tekniska nämndens sammanträde den 22 november 2019 väckt initiativ rörande en uppdaterad cykelstrategi inom ramen för Malmö stads trafik- och mobilitetsplan (TROMP). Tekniska nämnden beslutade vid sammanträdet ifråga, § 297, att överlämna initiativet till tekniska nämndens arbetsutskott för beredning.

Beslut

Tekniska nämnden beslutar att bifalla initiativet, samt

att uppdra åt förvaltningen att, i enlighet med initiativets intention, uppdatera Malmö stads trafik- och mobilitetsplan med ett kapitel om samordnad cykelstrategi.

Yrkanden

Henrik Malmberg (C) biträder förvaltningens beslutsförslag och yrkar därmed, med instämmande av Stefana Hoti (MP), att tekniska nämnden ska besluta att bifalla initiativet, samt att uppdra åt förvaltningen att, i enlighet med initiativets intention, uppdatera Malmö stads trafik- och mobilitetsplan med ett kapitel om samordnad cykelstrategi.

Stefan Plath (SD) yrkar att tekniska nämnden ska besluta att avslå förvaltningens beslutsförslag.

Beslutsgång

Ordföranden ställer yrkandena mot varandra och finner att tekniska nämnden beslutat i enlighet med Henrik Malmbergs (C) respektive Stefana Hotis (MP) yrkande.

Reservationer

Stefan Plath (SD) och Anders Pripp (SD) reserverar sig skriftligen mot beslutet till förmån för Stefan Plaths (SD) yrkande. Se bilagd reservation, § 15a.

Särskilda yttranden

Stefana Hoti (MP) anmäler ett särskilt yttrande till protokollet. Se bilagt yttrande, § 15b.

Beslutsunderlag

 §87 TNAU 191216 Nämndinitiativ rörande uppdaterad cykelstrategi inom ramen för TROMP

 §297 191122 TN Nämndinitiativ rörande uppdaterad cykelstrategi inom ramen för TROMP

 Nämndinitiativ rörande uppdaterad cykelstrategi inom ramen för TROMP

Reservation

Tekniska nämnden 2020-01-28 Ärende: TN-2019-3920

Nämndinitiativ rörande uppdaterad cykelstrategi inom ramen för TROMP

Sverigedemokraterna stödjer inte den styrande minoritetens trafikpolitiska visioner.

Vi har reserverat oss mot trafiksäkerhetsstrategin, trafik och mobilitetsplanen, samt diverse andra strategiska dokument inom Malmö stad och yrkade därför även avslag på detta förslag.

Då vårt yrkande inte fått majoritet, reserverar vi oss mot detta beslut.

_______________________ ____________________________

Stefan Plath (SD) Anders Pripp (SD)

_______________________ ____________________________

Ilvars Hansson (SD) Lars Hallberg (SD)

bilaga § 15a

38

Telefon: 040-23 46 00 Epost: malmo@mp.se Adress: Drottningtorget 2a, 211 25 MALMÖ

www.mp.se/malmo

Särskilt yttrande

Tekniska nämnden, 2020-01-28

Nämndsinitiativ rörande uppdaterad cykelstrategi inom ramen för TROMP Diarienr: TN-2019-3920

Det är positivt att det även fortsättningsvis görs en långsiktig strategi för hur Malmö kan bli en ännu bättre stad att cykla i. Den förra cykelstrategin som gällde för åren 2012-2019 var ambitiös och tydlig. Den visade tyvärr också på att det inte räcker med strategidokument.

Problembeskrivningar, planer och mål behövs för att man målmedvetet ska kunna skapa en grön människovänlig stad. Men utan verkliga prioriteringar i budgetarna blir det tyvärr inte mer än visioner och goda intentioner. Det är i budgetarbetet som strategierna får förutsättningarna att förverkligas.

Potentialen för omställning till hållbara transporter är väldigt stor i Malmö. Det räcker att ta en tur över sundet till Köpenhamn för att se vad kombinationen strategi, prioritering och finansiering kan göra med en stad. Det finns ingen anledning till att vi skulle behöva vara sämre än Köpenhamn.

För Miljöpartiet de gröna Stefana Hoti

ledamot Tekniska nämnden Med instämmande av Lucas Carlsson

ersättare Tekniska nämnden

§ 16 Motion från Michael Hård af Segerstad (SD) om översyn av Malmös parkeringsavgifter, STK-2019-1294

TN-2019-3320 Sammanfattning

Sverigedemokraterna har inlämnat en motion om en översyn av Malmös parkeringsavgifter.

Förvaltningen har nyligen utfört olika översyner kopplade till parkering och taxa. Dessutom är en ny policy och norm för parkering och mobilitet på väg att behandlas i

kommunfullmäktige. Den behandlar synen på hur den allmänna platsen ska regleras för att ordna trafiken. Förvaltningen har formulerat i sitt förslag till yttrande, att nämnden ska föreslå kommunfullmäktige att avslå motionen.

Beslut

Tekniska nämnden beslutar

att till kommunfullmäktige avge yttrande i enlighet med förvaltningens förslag, samt att, med hänvisning till nämnda yttrande, föreslå kommunfullmäktige besluta att avslå motionen.

Yrkanden

Ordförande Andréas Schönström (S) biträder förvaltningens beslutsförslag och yrkar därmed att tekniska nämnden ska besluta att till kommunfullmäktige avge yttrande i enlighet med förvaltningens förslag, samt att, med hänvisning till nämnda yttrande, föreslå

kommunfullmäktige besluta att avslå motionen.

Stefan Plath (SD) yrkar att tekniska nämnden ska besluta att till kommunfullmäktige avge yttrande vari framgår att tekniska nämnden ställer sig positiv till motionens innehåll, samt att, med hänvisning till ett dylikt yttrande, föreslå kommunfullmäktige besluta att bifalla

motionen i dess helhet.

Beslutsgång

Ordföranden ställer yrkandena mot varandra och finner att tekniska nämnden beslutat i enlighet med eget yrkande.

Reservationer

Stefan Plath (SD) och Anders Pripp (SD) reserverar sig skriftligen mot beslutet till förmån för Stefan Plaths (SD) yrkande. Se bilagd reservation, § 16a.

Särskilda yttranden

Håkan Fäldt (M), Lars-Göran Jönsson (M) och Karin Olsson (M) anmäler ett särskilt yttrande till protokollet. Se bilagt yttrande, § 16b.

Beslutsunderlag

 G-Tjänsteskrivelse TN 200128 Motion från Michael Hård af Segerstad (SD) om översyn av Malmös parkeringsavgifter, STK-2019-1294

 Förslag till yttrande TN 200128 Motion från Michael Hård af Segerstad (SD) om översyn av Malmös parkeringsavgifter, STK-2019-1294

 Motion av Michael Hård af Segerstad (SD) om översyn av Malmös parkeringsavgifter

40

Reservation

Tekniska nämnden 2020-01-28 Ärende: TN-2019-3320

Motion från Michael Hård af Segerstad (SD) om översyn av Malmös parkeringsavgifter, STK-2019-1294

Sverigedemokraterna yrkade på bifall till förmån för vår egen motion. Då vårt yrkande inte fått majoritet, reserverar vi oss mot detta beslut.

_______________________ ____________________________

Stefan Plath (SD) Anders Pripp (SD)

_______________________ ____________________________

Ilvars Hansson (SD) Lars Hallberg (SD)

Tekniska nämnden

In document Tekniska nämndenSekreterare (Page 32-42)

Related documents