• No results found

Tekniska nämnden 2020-01-28

In document Tekniska nämndenSekreterare (Page 42-48)

Särskilt yttrande

§16 Motion från Michael Hård af Segerstad (SD) om översyn av Malmös parkeringsavgifter, STK-2019-1294

Sverigedemokraterna har inlämnat en motion om en översyn av Malmös parkeringsavgifter.

Tekniska nämnden gav för flera år sedan dåvarande gatukontoret i uppdrag att se över parkeringsregleringen i 3 olika områden i Malmö.

2018-10-11, redovisades det första av dessa områden, nämligen Limhamn. (S) drog då slutsatsen att, trots vår reservation däremot, omedelbart agera och införa avgifter i Limhamn, oaktat att de övriga två redovisningarna ännu inte förelåg och att vi därmed inte hade något underlag för en helhetssyn på frågan.

Vi har därefter vid flera tillfällen efterlyst resterande utredningar och senast 2019-04-24, i samband med att tekniska nämnden antog en ny struktur för stadens parkeringstaxor, blev vi lovade att förvaltningen snarast skulle återkomma med ett samlat förslag för hur gatuparkeringen skulle regleras till både tider och belopp.

Eftersom en utredning redan pågår valde vi att inte stödja den nu aktuella motionen om att genomföra ytterligare en utredning av parkeringsavgifterna i Malmö, men vill med detta särskilda yttrande understryka vikten av att den pågående utredningen snarast redovisas så att vi får en möjlighet att likabehandla våra invånare och besökande i hela Malmö.

Håkan Fäldt (M) Lars-Göran Jönsson (M) Karin Olsson (M) Med instämmande av

Niclas Röhr (M) Petter Naef (M) Lena Hjalmarsson (M) bilaga § 16b

42

§ 17 Nedskrivning av anläggningstillgångar - investeringsprojekt

TN-2020-16

Sammanfattning

I projekt 8027 Varvsparken etapp 4 och 9147 Fridhemstorget har utredningar genomförts och utgifterna för dessa anses vara förgävesutgifter och kan inte nyttjas i det framtida arbetet med projekten. Nedskrivningar föreslås därför göras på 3 775 726,16 kr och 129 203,94 kr i investeringsbidrag.

Beslut

Tekniska nämnden beslutar

att skriva ner projekt 8027 Varvsparken etapp 4 och 9147 Fridhemstorget med 3 775 726,16 kr avseende utgifter och 129 203,94 kr avseende inkomster.

Beslutsunderlag

 G-Tjänsteskrivelse TN 200128 Nedskrivning av anläggningstillgångar - investeringsprojekt

§ 18 Objektsgodkännande för ombyggnation av Mäster Johansgatan

TN-2019-3588 Sammanfattning

Ärendet avser ansökan om objektsgodkännande för ombyggnation av Mäster Johansgatan, detta till en projektkalkyl om 2 mnkr.

Beslut

Tekniska nämnden beslutar

att godkänna investeringsutgift för projekt 9542 Ombyggnation av Mäster Johansgatan om 2 mnkr och driftkostnader om 260 tkr (kapitalkostnader) årligen, samt

att uppdra åt förvaltningen att genomföra projektet.

Yrkanden

Ordförande Andréas Schönström (S) biträder förvaltningens beslutsförslag och yrkar därmed att tekniska nämnden ska besluta att godkänna investeringsutgift för projekt 9542

Ombyggnation av Mäster Johansgatan om 2 mnkr och driftkostnader om 260 tkr (kapitalkostnader) årligen, samt att uppdra åt förvaltningen att genomföra projektet.

Beslutsgång

Ordföranden konstaterar att det endast föreligger ett förslag till beslut och finner att tekniska nämnden beslutat i enlighet med detta.

Särskilda yttranden

Håkan Fäldt (M), Lars-Göran Jönsson (M) och Karin Olsson (M) anmäler ett särskilt yttrande till protokollet. Se bilagt yttrande, § 18a.

Beslutsunderlag

 G-Tjänsteskrivelse TN 200128 Objektsgodkännande för projekt 9542 Ombyggnation av Mäster Johansgatan

 Underlag Objektsgodkännande för projekt 9542 Ombyggnation av Mäster Johansgatan

44

Tekniska nämnden 2020-01-28 Särskilt yttrande

§18 Objektsgodkännande för ombyggnation av Mäster Johansgatan

Med etta särskilda yttrande vill vi påpeka att den renovering av Mäster Johansgatan som vi i dag tvingas fatta beslut om beror på att (S) och (Mp) för tre år sedan, när gatan renoverades förra gången, inte hade förmåga att inse att den föreslagna beläggningen i form av granithällar inte skulle klara trafiken med tunga fordon.

Vi begärde då att man i stället för att lägga granithällar skulle ha kvar den tidstypiska beläggningen med smågatsten, som förutom god hållbarhet även har visat sig ha en god hastighetsdämpande effekt.

Med nämndens ekonomiska förutsättningar och med alla behov som finns känns det extra tråkigt att nu behöva åtgärda tidigare felinvestering och vi kan inte låta bli att säga; vad var det vi sa?

Håkan Fäldt (M) Lars-Göran Jönsson (M) Karin Olsson (M) Med instämmande av

Niclas Röhr (M) Lena Hjalmarsson (M)

§ 19 Objektsgodkännande för projekt Trygghetsåtgärder 2020–2022

TN-2019-3127 Sammanfattning

Syftet är i hög grad att öka trygghetskänslan för alla som vistas i den offentliga miljön i Malmö men åtgärderna har även visat sig vara till stor nytta för polisens utredningsarbete efter att brott har ägt rum. Förvaltningen utför olika trygghetsskapande åtgärder i Malmö i samråd med polis. Investeringen omfattar bland annat framdragning av el och bredband till kamerapunkter, byte och montering av stolpar, investering i påkörningsskydd på de platser som bedöms vid t.ex. arrangemang. Det kan även bli aktuellt med andra trygghetsskapande åtgärder under perioden.

Investeringens kalkyl uppgår till 9 mnkr och fördelas över tre år. Inga intäkter finns i detta projekt. Driftskonsekvenser beräknas uppgå till 714 tkr och utökade driftskostnader till 80 tkr per år.

Åtgärder kommer att genomföras regelbundet under treårsperioden, utifrån de riskbedömningar som görs av polis.

Beslut

Tekniska nämnden beslutar

att godkänna investeringsutgift för projekt Trygghetsåtgärder 2020–2022 om 9 mnkr, fördelat på åren 2020–2022 och driftkostnader om 0,714 mnkr (brutto), samt

att uppdra åt förvaltningen att genomföra projektet.

Yrkanden

Susanna Lundberg (V) yrkar att tekniska nämnden ska besluta att avslå förvaltningens beslutsförslag.

Ordförande Andréas Schönström (S) biträder förvaltningens beslutsförslag och yrkar därmed att tekniska nämnden ska besluta att godkänna investeringsutgift för projekt

Trygghetsåtgärder 2020–2022 om 9 mnkr, fördelat på åren 2020–2022 och driftkostnader om 0,714 mnkr (brutto), samt att uppdra åt förvaltningen att genomföra projektet.

Beslutsgång

Ordföranden ställer yrkandena mot varandra och finner att tekniska nämnden beslutat i enlighet med eget yrkande.

Reservationer

Susanna Lundberg (V) reserverar sig skriftligen mot beslutet till förmån för eget yrkande. Se bilagd reservation, § 19a.

Beslutsunderlag

 G-Tjänsteskrivelse TN 200128 Objektsgodkännande för projekt Trygghetsåtgärder 2020 - 2022

46

 Underlag Objektsgodkännande för projekt Trygghetsåtgärder 2020 - 2022

Vänsterpartiet

Reservation

Objektsgodkännande för projekt Trygghetsåtgärder 2020-2022

In document Tekniska nämndenSekreterare (Page 42-48)

Related documents