• No results found

Källa: Enkätundersökning 2009-12-

8.2 Historiabloggens innehåll

En av de viktigaste funktionerna med Historiabloggen är att fungera som en dagsaktuell länk mellan historia och nutid. Ett frekvent återkommande tema i bloggen är därmed ”Historien bakom…”. I detta tema utreds och diskuteras de historiska orsakssamband som lett fram till dagens aktuella händelser och skeenden. Varje dag sker det saker omkring i världen som kan vara svåra att förstå. Vare sig nyhetssändningarna rapporterar om konflikter, katastrofer, fattigdom eller presidentval så kan det underlätta på många sätt och vis att förstå det historiska orsaksförloppet. I vissa fall finns det inte klara historiska orsakssamband, men det finns ofta något ur historien som kan underlätta förståelsen av vad läsaren nyss har läst i tidningen eller sett på nyheterna. Det finns oftast inte en möjlighet till

71 Berggren & Johansson, 2006, s. 11 72 Berggren & Johansson, 2006, s. 11

33

historieundervisning varje dag i skolan och även om så var fallet så finns det helt enkelt inte tillräckligt med tid till att förklara och diskutera de historiska orsakssamband som har lett fram till vad eleverna nyss såg på nyheterna. Kursplanen ska hinnas med, alla de inplanerade områdena ska hinnas med, klassen måste vara färdig med området innan provet och så vidare. Här kan Historiabloggen vara till användning. Då bloggen uppdateras varje dag finns det stora möjligheter för författarna av bloggen att utifrån nyhetssändningarna backa tillbaka tiden och beskriva hur det blivit som det blivit alternativt ge exempel på liknande händelser i historien. Bloggen blir då en dagsaktuell länk mellan nu och då och ett sätt att med hjälp av historia förstå nutiden.

En majoritet av informanterna i enkätundersökningen var mest intresserade av att läsa om 1900-talshistoria i bloggen. Även i Johanssons undersökning var en majoritet intresserade av att lära sig mer om historia som ligger närmare nutiden. Att intresset för den historia som ligger närmast dagens händelser är störst kan tolkas som att det finns en önskan att förstå dagens händelser. Det var en relativt stor andel av informanterna i enkätundersökningen (24,5%) som ville läsa om just ”historiska orsaker till dagens händelser”. Det var dock en större andel som angav att de ville läsa om krig (49%). Det var även en majoritet av informanterna som svarade att de ville läsa om 1900- tals historia samt världshistoria. Temat ”Historien bakom…” kan svara mot vad de efterfrågar då orsaker bakom dagens händelser ofta finns att hitta i händelser och skeenden under 1900-talet och i krig och konflikter. Det är även inte sällan som man måste gå utanför Sverige och Europa för att finna dessa bakomliggande rötter till dagens händelser. Då intresset är mycket stort för världshistoria, vilket visade sig i såväl den genomförda undersökningen som i Näsströms undersökning, kommer många inlägg sträcka sig utanför Sveriges och Europas gränser.

Enkätundersökningen visade vidare att en stor majoritet ville läsa om tips på filmer, böcker, tidningar och spel med historisk koppling, ett tema tar därmed upp just detta och benämns ”Tips”. Inlägg under detta tema kan även handla om tips om utställningar på historiska museer. ”Tips”- inlägg kan vidare länka till olika sidor på Internet, till exempel till en intressant artikel, en intressant diskussion, en dokumentär och så vidare. Det är även meningen att läsarna ska tipsa varandra.

Ett ytterligare tema som återkommer på bloggen är ”Historiska personer bloggar”. Detta tema utnyttjar bloggens form som ett nytt kommunikationssätt genom att publicera tidigare publikationer på ett nytt sätt. Temat innebär att dagböcker eller loggböcker från historiska personer publiceras på bloggen i den takt de en gång skrevs. Det vill säga,

34

startade en person med att skriva sitt första inlägg i sin reseloggbok den första januari så kommer det första blogginlägget ”från” denna person upp just den första januari och följande blogginlägg kommer upp i samma takt som de skrevs. Att låta en historisk person blogga på detta sätt är beprövat av bland annat av Scott Polar Research Institute vid Camebridge University. Från deras hemsida kan man följa Robert Falcon Scotts dagbok under den brittiska Terra Nova-expeditionen till Antarktis 1920-12. Syftet med att publicera hans dagböcker på nytt i bloggformat var att undersöka om detta moderna kommunikationsmedel kunde skapa en större förståelse för det förflutna. Personalen på museet menar att:

Reading the journals over a few days is a very different experience from following the daily events of the expedition as they happen. It is hoped that the blog will enable readers to gain a deeper appreciation of the challenges faced by the expedition and the sacrifices made by Scott and his men.73

Personalen menar vidare att Scotts dagbok genom bloggen kan nå fler människor som annars inte skulle ha kommit I kontakt med hans texter. 74 Christopher Hughes, som var projektets initiativtagare skriver på museets hemsida:

I am excited by the possibility of revisiting a classic work, like Scott’s Journals, with fresh eyes. Technological change means that we are all reading in new ways, and the content is reaching us in many new forms. 75

Temat ”Historiska personer bloggar” är tänkt att göra så att historien känns närmare och öka möjligheten till identifikation med människor i det förflutna. I temat ”Efterfrågat” består inläggen av frågor och efterfrågningar som uppkommit i kommentarfältet eller skickats in via e-post till bloggen. Ett tema, ”Vi skriver historia” består i läsarnas egna skildringar av nutida händelser, morgondagens historia. Mer om det temat i 8.3. Det finns möjlighet till många fler teman, men deras varande eller icke varande beror på vad läsarna vill läsa om. På så sätt kan fler teman komma upp på bloggen efterhand.

73 http://www.spri.cam.ac.uk/museum/diaries/scottslastexpedition/about/, (2010-04-10) 74 http://www.spri.cam.ac.uk/museum/diaries/scottslastexpedition/about/, (2010-04-10) 75 http://www.spri.cam.ac.uk/museum/diaries/scottslastexpedition/about/, (2010-04-10)

35

Related documents