• No results found

Hur används Youtube video-klipp som ett motståndsredskap?

Uppsatsens syfte kretsar kring hur sociala plattformen Youtube kan användas för att analysera videofilmer för en statsvetenskaplig empirisk forskning. Livesändningsvideon används med politiska syften att meddela omvärlden om hur verkligheten ser ut i HK under motståndsrörelsens gång. Berättarna i videon återberättar, förklara och beskriver allt som händer runtomkring när de inspelar videon på plats där protesten pågår. Det sker en ständig kommunikation mellan tittare och berättarna i videon där tittarna får kommentera och diskutera med berättarna under hela livesändningen.

De som spelar in videon, alltså berättarna, uppdaterar ständigt om de händelser som sker på sociala medier i HK, hur protesten mobiliseras och vart det hela leder till. Det är även ganska självklart på vilken sida de står på även om de inte säger det direkt ut i videon och därmed kan man även få en förståelse av varför de gör dessa videon och varför det är så viktigt att allt detta dokumenteras.

Berättarna förklarar i videon att pressens närvaro har varit väldigt viktigt för motståndsrörelsen då polisstyrkan inte kan använda överdrivet med våld mot protestanterna när media står på plats och dokumenterar allt. Man kan tydligt se att polisen beter sig lugnare och mer samsade när journalister är i närheten då de är fullt medvetna om att omvärlden tittar på varje steg de tar.

I stort sett har journalister och media medverkat i protesten genom att dokumentera allt som händer på plats, vilket skulle vara till stor hjälp senare om någon som utsatts på bild i dessa videon behöver vittnen och bevisa hur polisen missbrukar sin makt. Journalister har då funnits på plats som skydd för protestanterna på ett sätt för att de inte enbart gör sina jobb som media, men finns även som vittnen och samlar bevis för hur protestanter och polisen agerar. Därmed är dessa videon väldigt viktiga för motståndsrörelsen att visa hur orättvist folket i HK behandlas av sin egen regering med hjälp från fastlandet. De som medverkar i protesten visar hela tiden att de inte tänker ge upp oavsett för att på ett sätt visa hur illa den politiska situation är i HK då man är i stort sett redo att dö för att få frihet för sitt folk.

Berättarna valde att dokumentera händelsen genom att skicka livesändning, vilket i sig gav en mer transparent och trovärdig bild av verkligheten, vilket var stor fördel i att skicka ut korrekta fakta på plats till tittarna och om den kinesiska regeringen vill få bort videon från nätet, så har flera tusen följare av China Uncensored på Youtube redan tittat på videon och vet hur det var i verkligheten.

5.1.1

Hur förändras motståndet i video-klippen och vad beror det på̊?

Det började med att man protesterade mot polisen, att de skulle släppa ut arresterade protestanter, sedan ändrade protesten sin taktik genom att vandalisera LegCO för att få regeringen att lyssna på HK folket och de fem kraven. Sedan ville man utvidga protestens målgrupp och föra budskapet i protesten till omvärlden genom Twitter, sociala nätverk och sedan avslutades analysmånaden oktober med en riktning till HK regeringen att inte införa ”Anti-Mask” lagen. Målgruppen under analysmånaderna hade nämligen förändrats från att rikta sig till den lokala regeringen till att rikta sig till den globala omvärlden och återigen rikta sin budskap och krav till den lokala politiken.

Graden av våldsamheten eskalerades totalt under analysmånaderna. Detta var väldigt enkelt att märka med hjälp av Pinckney’s (2016) definitioner då den fysiska våldsamheten var väldigt transparent och tydligt i videon. Dessutom var det mycket underlättande då berättarna i videon ständigt förklarade händelserna med tydliga beskrivningar och spelade in det exakta händelsen på plats.

Videon under analysmånaderna började med en mycket mildare protest med rop av slagord, fredlig demonstration utanför polisens högkvarter, lite skämtande mellan berättare och med några uttryck där vissa protestanter pekade mittenfingret mot polisen. Sedan bröt protestanterna in i LegCO och vandaliserade byggnaden, vilket fortfarande var på den icke våldsamma nivån då ingen fysisk våld mot en annan användes. Däremot ansåg berättarna i videon att våldsamheten från protestanternas håll började eskalera i högre grad under september perioden. Härifrån fortsatte våldsamheten från både polisens och protestanternas sida i videon att ökas då vapen började användas under inspelningarna i videon i den andra halvan av analysperioden. Protestanterna började även kasta föremål mot polisen och polisbyggnader, graffitti med aggressiva budskap började synas som självförsvar och det besvarades från polisen med ännu mer tårgas, gummikulor och andra vapen mot inte enbart protestanterna utan riktades mot alla som var i närheten, vilket var annorlunda jämfört med första två analysmånaden där polisen visade sig mer fredliga och lugna framför media och journalister i videon.

Den stora frågan som är intressant är just vad det var som påverkade förändringarna. Mycket tyder på att graden av våldsamheten i videon ökades, målgruppen förändrades från att vara lokalt engagerad till att bli en internationell rörelse och att demonstrationerna fortsatte oavsett utan tillstånd.

En stor faktor till varför protesten blev våldsamt över tid var HK regeringens och Carrie Lams beteende i situationen. Carrie Lam nekade och ignorerade de fem kraven som protesten ställde under hela rörelsens gång, vilket i sig tyder på att Carrie Lam aldrig tog hänsyn till folkets önskan. När folket börjar i småningom förstå att en fredlig demonstration med utrop inte kommer ge någon resultat och uppmärksamhet av HK regeringen, bestämmer man sig att gå över gränsen och visa hur allvarliga folket är att de fem kraven uppfylls. Här börjar eskaleringen och övergånget av protesten och härifrån fortsätter den våldsamma utspelet mellan polisstyrkan och protestanter på HK:s huvudgator vid LegCO. Det spelade inte heller

någon roll för protestanterna om de öppna demonstrationerna var tillåtna eller ej då det var viktigare att stå emot regeringen och polisen än att lyda dem.

Den andra stora förändringen i videofilmerna var hur riktning på målgruppen förändrades från att protestera mot den lokala regeringen i HK och Carrie Lam till att öppet protestera mot Kinas kommunistiska parti. En tydlig anledning till detta verkar vara att representanterna i HK regeringen inte är 100% folkvalda, utan har en klar koppling till CCP i Beijing. Folket i HK har enligt berättarna ståt emot fastlandets involverande i HK regeringen och att demonstrera mot situationen är inget nytt i sig. Däremot var protesten mot CCP mycket större och allvarligare under denna motståndsrörelse då protesten fortsatte efter att utlämningsförslaget togs bort helt. Det var inte utlämningsförslaget som var viktigt att besegra längre, utan att besegra och avslöja CCP:s orättvisa behandlingar till omvärlden var i agendan för protesten och för att kunna göra det, vände HK folket till omvärlden och uppmuntrade omvärlden att dela vidare händelsen på sociala medier och nyheter för att tillsammans protestera mot CCP i fastlandet.

6

DISKUSSION

Under denna kapitel kommer en bredare diskussion kring uppsatsens resultat, metod och material, urval och etiska överväganden att presenteras i förhållande till undersökningssyftet, utvald teori, tidigare forskningar och nyttan av studien för framtida forskningar.

Related documents