• No results found

Figur 4. Studio Incendo (2019, september 29). Wikimedia.

4.3.1

LIVE IN HONG KONG 12 p1 Anti-Fascism

Målet under denna period var att få protesten ett globalt stöd. Att få globalt stöd betydde erkännande av Kinas orättvisa system, vilket Delmas (2013) poängterar som ett sätt att motstå. Att kunna få omvärldens uppmärksamhet via sociala medier och internet var ett sätt för protestanterna att tillsammans kunna protestera mot orättvisan då de på ett sätt viste att det inte enbart rör Hong Kong, utan kan påverka flera olika ställen i framtiden. Allt som hänt hittills i de tidigare videon var mycket riktat till just regeringen i Hong Kong, men denna gång hade det skiftat till en bredare måltavla, Kinas kommunistiska parti. Genom att sprida sitt budskap ut till omvärlden, kunde rörelsen få ännu mer stöd, vilket de fick då flera länder protesterade med dem.

Den generella befolkningen av protestanterna är ungdomar, studenter och ibland syns även minderåriga bland dem. Här kan man återigen se samma mönster bland deltagarna där ungdomar hade större engagemang under samlingarna Samarbetet mellan protestanter var en väldigt viktig del för att skydda varandra från polisen under hela videons gång. Det syns väldigt klart och tydligt att alla deltagare i protesten försöker hålla ihop och tar hand om varandra medan de bemöter sin gemensamma fiende.

Graffiti syns betydligt mer på trottoarväggen med betydlig mer aggressiva budskap såsom ”F*ck China”. Det märks verkligen att motståndstaktiken förändrats och eskalerats till mer offensiv försvarsbeteenden. Några delade även ut flaggor med nazi symboler som representerade den Kinesiska flaggan och döpte Kina till ”Chinazi”, vilket berättarna i videon beskrev som att det var något väldigt ovanligt och aldrig hänt förr i Hong Kong.

Under hela videon kan man både se och höra polisen skjuta tårgas mot protestanter från två broar. Båda bron ligger på motsatta sidor och protestanterna springer från ena bron till den andra för att undvika tårgasröken. Polisen har även hotat med att skjuta gummikulor mot protestanterna på sidan om. Det syns väldigt klart att situationen var våldsamt då flera metro stationer hade avstängt för att hålla protestanter och poliser bort från att vandalisera metro stationerna. Protestanter och journalister hade på sig gasmask hela tiden för att skydda sig själva från att andas in tårgas. Enligt berättarna så var det ganska lugnt tills polisen dök upp och började skjuta tårgas, vilket de också ska ha gjort mot vanliga folk som inte var med i protesten och inte heller hade på sig skydd när de började skjuta tårgas.

4.3.2

LIVE IN HONG KONG 12 p2: Tear Gas

Protesten under denna period är som en uppmaning till hela världen med en global anti- totalitarism marsch för att motstå mot Kinas kommunistiska parti (CCP). Samlingen var inte godkänd av polisen att ta plats på HK:s gator men protestanterna kom på plats, oavsett om det var olagligt och kunde hamna i svårigheter om deras identiteter skulle upptäckas av polisen. Här var det viktigt att fortsätta med protesten för att få alla de fem kraven uppfyllda och besvarade av regeringen, vilket de gjorde för att få frihet och skulle även göra det oavsett om deras liv var i fara.

Den kinesiska kommunistiska partier var fortfarande den största måltavlan under marschen. Anledningen till detta var att regeringen i HK ansågs som en marionett för Kinas kommunistiska parti i HK, och folket i HK vill inte ha representanter från fastlandet i regeringen och vill ha 100% frihet och rättighet att rösta regeringens representanter.

Återigen är protesten köns och åldersoberoende och alla som deltar i protesten hjälps åt och samarbetar med allt de kan bidra med. Paraplyer och andra utrustningar delas ut mellan protestanter för att kunna skydd sig från polisen och tårgas. Det skapades en mänsklig kedja för att snabbt och effektivt transportera och föra vidare föremål såsom paraplyer, vatten, skyddsglasögon och allt annat som var nödvändigt från ena till den andra sidan.

Deltagarna i protesten vägrade att lyssna på polisen när de meddelade att samlingen inte var godkänd att hållas på offentliga platser. På så sätt visade de att folket inte tänker ge upp och fortsätta med rörelsen då situationen redan var så kritiskt. Berättarna försökte hålla sig lugna och samsade med lite humor och skämt då och då. Då polisen skör tårgas med korta mellanrum mot där berättarna var, så var de tvungna att ha på sig gasmask och inte kunde andas ordentligt. När de hade gått lite längre bort från röken så tog de av sina maskar och sa ”Ah breathing. You take it for granted” (China Uncensored, 2019-9-29, 13:53). Då folkmassan var så pass stort och rörigt, sa berättaren ”This is chaos. Carrie Lam was right” (China Uncensored,

2019-9-29, 15:03) som ett sätt att ironisera Carrie Lams uttal om att protestanterna skapat ett stort oreda i staden.

Situationen var fortfarande i kritiskt tillstånd där:

• Tårgas skjuts av polis mot protestanter och journalister

• Protestanter använda laserpekare mot polisstyrkan, vilket var olagligt och om polisen arresterar dessa personer så kan de få allvarliga fängelsestraff

• Större rökmassor syns under hela videon i folkmassan där protestanter befinner sig i och höga skottlossningar hörs ständigt

• Protestanter tog sönder trottoarer för att kunna använda tegelstenarna som skyddsvapen mot polisen

• Protestanter kastar flera tegelstenar mot byggnaden där polisen har sitt huvudkontor

Polisens agerande förvånade berättarna då hela protesten varit lugnt tills polisen dök upp och började skjuta tårgas och även hotade med att skjuta gummikulor mot folkmassan.

Related documents