• No results found

Figur 5. Studio Incendo (2019, oktober 4). Wikimedia.

4.4.1

LIVE IN HONG KONG 14: Following Riot Police

Denna livesändning var väldigt annorlunda mot de tidigare livesändningar då det är relativt lugnt och inte händer så mycket under nästan hela videon. På ett sätt så visar videon en annan sida av protesten och vad som händer i HK, när gatorna inte nödvändigtvis är omringad av protestanter som skriker och poliser som skjuter tårgas.

I videon syns polisstyrkan vara hårt beväpnade med tjockare skyddsrockar, vilket i för sig visar att läget fortfarande är i kritisk tillstånd. Gatorna som vanligtvis var fullpackade med protestanter och mediapress, var helt plötsligt helt tomt, vilket berättaren beskriver som en zombie apokalyps.

I slutet av videon visas även en annan synvinkel, som de tidigare livesändningar inte visade. Det var när poliser kroppsvisiterade en arresterad protestant. Runtomkring polisen och den arresterade protestanten var det fullt med journalister. Journalisternas huvuduppgift här var att dokumentera hela händelsen för att polisen inte använder fysisk våld mot den arresterade protestanten då det har hänt flera upprepade gånger, att polisen använt överdrivet med våld mot protestanter och ska ha allvarligt skadat flera deltagare. Då polisen vanligtvis beter sig lugnare när de befinner sig nära kameror, för att de vet att hela världen tittar på dem, så kan man på ett sätt skydda den arresterade protestanten, så att hen inte misshandlas av polisen. Därför var närvaron av media väldigt viktigt i sådana situationer.

4.4.2

LIVE IN HONG KONG 16: Protesting Authoritarian Anti-Mask Law

Målet för protesten i videon under denna period var att stoppa HK regeringen och Carrie Lam att införa ”Anti-Mask” lagförslaget i HK. Denna lagförslag skulle innebära en stor maktdelegering till polisen, där polisen får rättigheten att gå fram till personer på gatorna och be dem, eller rättare sagt tvinga dem att ta bort sina maskar. Varför detta var ett så stort problem var att bära engångs ansiktsmasker i Asien är så pass normaliserat, så skulle polisen tvinga nästan vem som helst att ta bort sina ansiktsmasker på gatorna i HK, vilket också skulle gälla för de som inte ens deltog i protesten. Det största anledningen till att folket var så upprörda med lagen förutom att polisen skulle få för stor makt, så var man rädd att om lagförslaget skulle införas med snabba åtgärder utan att gå igenom den rätta processen i samråd med lagstiftningsrådet, så skulle det betyda att regeringen i HK i fortsättningen skulle få makten att införa vilka lagar som helst utan en ordentlig lagstiftningsprocess.

Protesten i videon var en flash mobb i HK:s företagsdistrikt där journalister, frivilliga deltagare, affärsmän och affärskvinnor samlades och marscherade mot ”Anti-Mask” lagförslaget. Twitter hade även blivit väldigt populär och användes som en motståndsredskap för att sprida nyheterna till den digitala omvärlden. Det är framförallt för att visa hur regeringen i HK och polisens maktmissbruk.

Några av sättet som de motstår med var:

• Bojkotta metrostationer då de stängdes när samlingar skulle ta plats, vilket gav svårigheter för deltagare att komma fram till plats

• Alla deltagare uppmanades att ha på sig ansiktsmask och munskydd på sig som en protest mot lagförslaget

• Höll sina händer uppe i luften som en symbol för ”Five demands, not one less”

Då alla beslut som Carrie Lam tog som åtgärd för protesten hittills varit så ”dumma” enligt berättarna, att man kunde ha en teori om att Carrie Lam kanske var på protestanternas sida och inte på Beijings genom att göra folket ännu mer upprörda och högljudda, vilket ledde till att motståndsrörelsen nått ut till en större utsträckning och eskalerat allvarligt tills Beijing inte kan göra något annat än att lyssna på kraven som ställs av protesten.

Under protestens gång var inte enbart protestanter polisens måltavla, utan de visade ingen nåd för alla som var på plats, inklusive journalister och media då de sköt tårgas mot dem också. Inledningen av protesten var väldigt lugnt och fredligt där deltagarna som tidigare ropade ut de fem kraven till CCP och regeringen i HK. Däremot blev ropen högre ju mer polisen använde våld mot dem. Så efter att polisen började skjuta tårgas mot alla, så kände inte ens journalisterna sig säkra, med tanke på att de tidigare haft lite mer säkerhet när de bar sina gula västar med ”Press” skylten.

5

RESULTAT

Det finns gemensamma mönster i de utvalda Youtube videon under månaderna juni, juli, september och oktober. Om man tittar på tabell 2, så kan man se att de allierade i protesten samt kritiktyperna verkar hållas i en jämn takt i varje video under varje analysmånad. Om vi tittar på kritiktyper i tabell 2 så kan man se en tydlig likhet mellan analysmånaderna där humor är oftast något som återkommer i videon. Alliansen med dess väl organisering har även fortsatt med en majoritet av unga vuxna med journalister i respektive video under alla analysmånader. Det har även visat stora förändringar i dessa videon under varje analysmånad. Man kan nästan se förändringar under alla områden för kodschemat i olika varianter och olika nivåer av förändringar. Motståndsmålet i helhet har varit att regeringen återtar utlämningsförslaget helt samt att de fem kraven besvaras och genomförs. Däremot var motståndssyftet under respektive video lite mer inriktad till den periodens protest, demonstration eller uppsamling.

Under följande delkapitel kommer uppsatsens frågeställning besvaras och sedan kommer en följdfråga att besvaras i avsnittet nedan.

Tabell 2

Motståndsrör elsen i Hong Kong Juni- Oktober 2019.

Juni Juli September Oktober

Målet protestanterna Utsläpp av från 12e juni samlingen Att få regeringen att lyssna på protesten istället för att ignorera de fem kraven Global utsträckning och stöd: Global Anti Totalitarianism marsch Protest mot ”Anti-Mask” lagförslaget

Måltavlan HK polisen LegCO CCP Regeringen i HK & Carrie Lam

Alliansen ungdomar: Väl Journalister, organiserat Journalister, ungdomar: Väl organiserat Journalister, ungdomar: Väl organiserat Journalister, affärsmän/kvi nnor, ungdomar,

Kritiktyper Humor, muntlig protest med

slagord,

Humor, fastighetsförstör else som protest mot regeringen Humor, grova uttryck med graffitti och slagord, protestera utan tillstånd Humor, muntlig protest, protestera utan tillstånd Våldsamhete n

Icke våldsamt Icke våldsamt, fastighetsförstör

else

Related documents