• No results found

Hur bidrar programförslaget till hållbar utveckling?

Vill du VetFörutttningargenomFörandeFortsatt planeringKonseKVenserprogramFörslag

minskar buller och utsläpp av luftföroreningar.

Bebyggelsens höjd och placering har anpassats för att ge en god solinstrålning på gårdar och i lägen-heter. Gårdarna ger även de som bor i lägenheterna möjlighet att odla.

Förtätningen bidrar till en långsiktigt god ekonomi En förtätning av Centrum-Torsvik bidrar till att vissa av kommunens utgifter minskar. Nya moderna bostä-der gör att äldre kan bo kvar i egna lägenheter längre.

Att fler flyttar till Lidingö ökar stadens skattebas och långsiktiga intäkter. Att förtäta där det redan finns

infrastruktur i form av vägar, ledningar och service gör det möjligt att dra nytta av det redan byggda, vilket hushåller med skattemedel på ett klokt sätt.

En utökning av handel och verksamhetslokaler En utökning av handelsytorna gör att handeln kan expandera. Det ger bättre förutsättningar för lokala företag. En god framkomlighet med bil och goda parke-ringsmöjligheter bidrar till att stärka Lidingö centrum.

Programförslaget beskriver också vikten av att skapa lo-kaler som kan användas på olika sätt och av olika stora verksamhetsutövare.

Läs mer:

hållbarhetsprogram för centrum-torsvik (2014) www.lidingo.se/centrumtorsvik

Illustreras i Lidingöstil (Kaj)

Lokaltrafik och effektiva transporter

Lekytor

Mötesplatser Avfallssystem

Rening av dagvatten Vertikalgrönska

Lokalt omhändertagande av dagvatten

Stadsodling Fördröjning

av dagvatten

Grönytefaktor

Hållbara byggmaterial

Takträdgårdar Gröna tak

Urbana ekosystem

Ambitionen är att Centrum-Torsvik blir en hållbar stadsdel där vi använder resurserna långsiktigt.

PRogRAMFÖRSLAg

Vill du VetFörutttningargenomFörandeFortsatt planeringKonseKVenser

lam volutpat felis diam, ut sodales risus imperdiet eget. Suspendisse ut condimentum lorem. Vivamus in magna vitae arcu sollicitudin cursus. Quisque inter-dum nunc eget justo vulputate, eget sollicitudin erat aliquam. Integer pellentesque tincidunt arcu ut male-suada. Cras auctor vitae leo at elementum. Aenean ac nisl lobortis, congue sem vel, convallis turpis. Morbi sit amet laoreet felis. Pellentesque non purus orci. Cu-rabitur dignissim eu libero vitae volutpat. Maecenas tincidunt mi quam, id congue turpis consectetur nec.

Konsekvenser

KoNSEKvENSER

Konsekvenser

E

tt genomförande av programförslaget ger både positiva och negativa konsekvenser. Förslaget förväntas leda till övervägande positiva konsekven-ser jämfört med dagsläget. Det är framför allt över-däckningen som ger positiva konsekvenser som bättre kopplar samman stadsdelen för människor, växter och djur. En förtätning i ett centralt läge är också positivt för att hushålla med naturresurser och möjliggöra ett livskraftigt centrum med nya bostäder. De negativa konsekvenserna, som är vik-tiga att ta med i den fortsatta planeringen, är vissa störningar under byggtiden, att några kulturhisto-riskt värdefulla byggnader påverkas och att några nya bostäder blir bullerutsatta.

Behovsbedömning

Planprogrammet utgör underlag för att kunna ta ställning till om en miljöbedömning krävs, en så kall-ad behovsbedömning. Planprogrammet kommer i sin tur resultera i ett antal detaljplaner, se sidan 62.

I programsamrådsskedet (2013) fanns fem framtidsbilder varav fyra innehöll tunnel och en mer omfattande bebyggelse. Efter samrådet har förslaget bearbetats och minskat i omfattning. En ny behovsbedömning har därför genomförts för det nya

programförslaget. Samråd kring detta har skett med Länsstyrelsen i december 2013. Den samlade bedöm-ningen, som även Länsstyrelsen ställer sig bakom, är att planprogrammet inte bedöms få en betydande miljöpåverkan. En förnyad behovsbedömning behö-ver dock genomföras för varje detaljplan.

Hushållning med naturresurser

Bebyggelsen tillkommer huvudsakligen på redan ianspråktagen mark med god tillgång till kom-munikationer, service och utbyggd infrastruktur.

Om hållbara lösningar väljs för energiförsörjning, uppvärmningssystem och avfallshantering ger det positiva konsekvenser. Programförslaget möjliggör småskaliga lösningar som bergvärme och solceller, genom riktlinjer för bebyggelsens placering, se vidare på sidan 27 (Kvarter och bebyggelse).

Nya bostäder för alla

Programförslaget innebär att en blandning av offent-liga rum och funktioner tillförs i stadsdelen. Även bebyggelse med olika bostadsformer tillkommer, som till exempel boende för äldre och personer med funktionsnedsättning. Bebyggelsens placering utmed gatan, fler bostäder och verksamhetslokaler innebär

att fler personer ser de som går och cyklar, vilket ger en ökad trygghetskänsla. Det gör också att fler rör sig i stadsdelen under en större del av dygnet. Invånaranta-let i programområdet ökar med cirka 1 600 personer vilket leder till både positiva och negativa konsekven-ser. Det är positivt då det ger underlag för ett ökat handels- och serviceutbud.

Programförslaget innebär att moderna bostäder med hiss kan byggas i ett centralt läge i Lidingö. Det innebär bland annat att äldre som flyttar in, enklare kan klara av vardagen på ett bra sätt när det är nära till mataffärer, vårdcentraler och annan service. Förslaget möjliggör också att behovet av fler gruppbostäder kan täckas. Fler bostäder i ett centralt läge i Stockholms-området bidrar till att stärka regionens attraktivitet och Lidingö bidrar därmed till regionens utveckling.

Stads- och landskapsbild

Programförslaget innebär framför allt en förtät-ning på befintliga parkeringar och vägar i dagens centrum, vilket förstärker områdets småstadskarak-tär. Överdäckningen av Södra Kungsvägen ger ett fördelaktigt sammanhängande stråk mellan Torsvik och centrum. Bebyggelsens höjd passar bra in i om-rådet, liksom ambitionerna om terränganpassning.

Vill du VetFörutttningargenomFörandeFortsatt planeringKonseKVenser

Dock bedöms vissa tillskott av bebyggelse i direkt anslutning till kulturhistoriskt värdefulla miljöer riskera att minska värdet av dessa. Parkering under mark kan göra att andelen berg i dagen och karak-tärsträd minskar, vilket är negativt för stads- och landskapsbilden.

Kulturhistoriskt värdefull bebyggelse

Ny bebyggelse som föreslås vid Stadshuset, kvar-teren Köpmannen och Vasa kan försvaga upple-velsevärdet av kulturhistoriska byggnader, och att platsens historik blir otydlig. De flesta av de kulturhistoriskt värdefulla byggnaderna kommer att bevaras och utgöra positiva inslag tillsammans med ny bebyggelse.

Fyra kulturhistoriskt värdefulla byggnader rivs dock enligt förslaget. Byggnaderna är en lägre byggnad i kvarteret Torselden, Björntvätten, en villa i korsningen Lejonvägen/Drottningsvägen och ett flerbostadshus i korsningen Stockholmsvä-gen/Sturevägen. (Se vidare på sidan 75.) Det inne-bär att byggnader som är tidstypiska försvinner.

Möjligheten att förstå områdets historia påverkas negativt när fyra byggnader från olika årtionden försvinner.

Förskolor och skolor

Då fler barn och ungdomar förväntas flytta in i området behöver antalet skolplatser och förskoleplatser öka.

Behovet av nya skolplatser bedöms i huvudsak täckas inom Torsviks och Bodals skolområden. Två förskolor kommer troligen byggas ut i området för att täcka större delen av förväntat behov, men det kan också bli aktuellt att se över antalet platser på kringliggande förskolor. Det är positivt för de som redan bor i områ-det att områ-det kan bli närmare till förskolan. Om försko-lor placeras långt från större vägar kan det innebära mer trafik på lokalgator, vilket kan vara negativt.

Handel och service

Ett breddat utbud är positivt och ger en stark konkur-renskraft där fler väljer att handla lokalt i stället för utanför ön. Inköpsresorna blir kortare vilket har positiva konsekvenser på utsläpp från trafik och som därmed minskar påverkan på klimatet. Det lokala näringslivet stärks och fler mötesplatser som till exempel restau-ranger och kaféer skapas. Det finns en risk att det kan påverka handeln i de mindre, lokala centra som finns på övriga Lidingö. Det troliga är dock att det är olika typer av ärenden som görs i ett lokalt centrum jämfört med Li-dingö centrum, så att de inte konkurrerar med varandra.

Trafik

För att öka det hållbara resandet anpassas gatorna inom programområdet till en ökad andel resor till fots, med cykel och med buss. Stadsdelen kommer även fortsättningsvis att ha en infrastruktur som under-lättar en god kollektivtrafikförsörjning genom att ha tillräckligt många körfält på Lejonvägen för att trafi-ken ska flyta och parkeringen utmed Stockholmsvägen har minskats. Attraktiva hållplatslägen vid Torsvik och Lidingö centrum iordningställs och bussarnas framkomlighet inom planområdet underlättas. Antalet bussar och färdvägar förväntas möta kollektivtrafikens framtida behov.

Sammantaget innebär förslaget marginella för-ändringar av trafikflödena. Den största förändringen är ökad genomfartstrafik på Södra Kungsvägen, vilket inte enbart beror på ny bebyggelse i Centrum-Torsvik utan också nya bostäder på resten av Lidingö. Övriga vägar kan få något ökade trafikmängder, men kan också få mindre trafik beroende på hur människor väljer att transportera sig i framtiden. Lejonvägen kan få störst ökning av trafiken med upp mot 2 000 fler bilrörelser per dygn. Gatunätets utformning inom planområdet är anpassat till framtida trafikflöden och innebär marginella förändringar i restid.

Läs mer:

PM konsekvenser av planprogram för Lidingö centrum - torsvik (2014) centrum-torsvik – teknisk rapport, underlag till planprogram (2014) www.lidingo.se/centrumtorsvik

KoNSEKvENSER

Gående

Programförslaget innebär positiva konsekvenser eftersom möjligheterna att förflytta sig till fots ökar.

Fler och bättre gångvägar byggs ut. Överdäckningen i Torsvik och en ny bro mellan Vårvägen och Siggebo-vägen gör det lättare att som gående röra sig i stads-delen. Gångbron över Floravägen kommer att tas bort och ersättas med ett övergångsställe. Översynen av korsningspunkter med större vägar innebär ökad trafiksäkerhet och bättre tillgänglighet för gående.

Gångvägarnas placering i centrum, nära handel och andra aktiviteter i bottenvåningarna, skapar för-utsättningar för en tryggare och mer upplevelserik promenad. Sammantaget ska förslaget medföra en attraktivare miljö för gående och innebära att fler väljer att gå till, från och inom området.

Cyklister

I likhet med fotgängarna får cyklister fler möjligheter att röra sig genom området. Cykelvägar lokaliseras så att attraktiva målpunkter nås. Cykelvägar iord-ningställs även för längre resor där cyklistens krav på högre hastighet prioriteras. Cykelparkering under-lättas vid större målpunkter i centrum och busshåll-platser genom att tillräckligt antal bekväma och säkra

parkeringar iordningställs. Sammantaget ska det vara lätt att cykla genom eller till och från området, samt att parkera nära målpunkter.

Parkering

Det parkeringsbehov som en utbyggnad i ett kvarter genererar kommer i huvudsak att lösas inom den egna fastigheten. I centrum samlas parkering i stora an-läggningar under mark nära handel, boende och kon-tor. Handel och bostäder har olika parkeringsbehov på olika tider av dygnet vilket kan hålla antalet parke-ringsplatser nere, vilket i sin tur minskar kostnaderna och ytbehoven. De nya parkeringsanläggningarna blir moderna och ges en utformning där det är enkelt och tryggt att parkera. Parkering på gator kommer att fin-nas för personer med funktionsnedsättning, kortare ärenden, lastning och lossning. Sammantaget innebär förslaget att parkering kommer att finnas i tillräcklig omfattning och i attraktiva lägen.

Risker

Programförslaget bedöms kunna genomföras utan risk för människors hälsa, under förutsättning att angivna riskavstånd hålls och att nödvändiga utred-ningar genomförs för överdäckningen samt risker

utmed Södra Kungsvägen och intill bensinstationen vid Drottningvägen. Det är positivt att bensinstatio-nen i Torsvik flyttas då det minskar risken för olyckor och olägenheter i dess närhet.

Trafikbuller

Programförslaget ger både positiva och negativa konsekvenser avseende buller. Fler delar av progra-mområdet störs inte av bullret till följd av överdäck-ning, så kallad tyst asfalt och bullerskyddsskärmar.

Ny bebyggelse nära vägar bidrar också till att skärma av buller gentemot bakomliggande bebyggelse. Det ger en trevligare stadsmiljö att vistas i och höjer den rekreativa kvaliteten i Siggeboparken, Stads-husparken och Stureparken som får mindre buller.

Antalet lägenheter som är utsatta för bullernivåer över riktvärdena (över 55 dB(A)) minskar på grund av bullerskyddsåtgärderna, som föreslås i detta programförslag. Eftersom förtätning sker i centrala lägen i närheten av vägar kan dock nya bostäder utsättas för höga bullernivåer (över 60 dB(A)). Men när nya hus byggs finns bättre möjligheter att bygga in en god inomhusmiljö. Sammantaget innebär pro-gramförslaget att andelen lägenheter som är under riktvärdena ökar.

Beräknade bullernivåer i dag.

<50 dB(a)

Beräknade bullernivåer år 2030 med bullerdämpande åtgärder.*

50

50 5050505050 5050 5050

50 Ekvivalentnivå från vägtrafik utbredningskarta 2 m över mark Högsta fasadnivåer oavsätt våning

Karta

03

Underlag och trafiksiffror finns i rapport

"61291251181 Centrum Torsvik, Lidingö slutrapport 2014-02-06"

Ekvivalentnivå från väg och tågtrafik dB(A), inkl fasadreflex 70 <

Beräkning: Michel Yousif Granskning: Jan Pons Datum: 2014-02-06 Längdskala i A3 1:5000

00 25 50 100 150 200m

Framtida situation, med åtgärder Ekvivalentnivå från vägtrafik Utbredningskarta 2 m över mark Högsta fasadnivåer oavsätt våning

Karta

01

Underlag och trafiksiffror finns i rapport

"61291251181 Centrum Torsvik, Lidingö slutrapport 2014-02-06"

Ekvivalentnivå från vägtrafik dB(A), fasadnivåer frifältsvärden utbredningskarta inkl fasadreflex 70 <

Beräkning: Michel Yousif Granskning: Jan Pons Datum: 2014-02-06 Längdskala 1:5000 00 25 50 100 150 200

m

Buller, ekvivalentnivå från vägtrafik dB(a), fasadnivåer frifältsvärden utred-ningskarta inkl fasadreflex.

50-54

Vill du VetFörutttningargenomFörandeFortsatt planeringKonseKVenser

Luftkvalitet

Överdäckningen av Södra Kungsvägen bedöms inte medföra några nämnvärda konsekvenser med avseende på luftkvalitet. Föroreningshalter vid överdäckningens mynningar höjs något jämfört med i dag, men kommer inte innebära att någon miljök-valitetsnorm överskrids. I gengäld minskar påverkan längs överdäckningen i marknivå. Förtätning av be-byggelse görs vid Lejonvägen, som kan komma att få en trafikökning med upp till cirka 15 procent, vilket kan innebära högre luftföroreningshalter än i dag, men det medför inte att någon miljökvalitetsnorm överskrids.

Vattenkvalitet

Programförslaget bedöms medföra positiva konse-kvenser avseende vattenkvalitet i Lilla Värtan och Inre Kyrkviken. Ny bebyggelse ger upphov till ökad andel hårdgjord yta och därmed mer dagvatten som måste tas om hand. Parkeringarna i centrum för-läggs under mark, vilket gör att dagvattnet enklare kan renas. Programförslaget innefattar lösningar för lokalt omhändertagande av dagvatten i de områden som utvecklas, i enlighet med kommunens dagvat-tenpolicy.

Rekreation

Programförslaget medför i huvudsak positiva konsekvenser med avseende på rekreation. Genom utveckling och förstärkning av gröna stråk och parker förbättras möjligheterna till bostadsnära rekreation för boende inom området. Kvaliteten höjs på de parker och grönområden som utvecklas.

Andel grönområden som inte är bullerstörda ökar.

Nya gång- och cykelstråk gör det lättare och säkrare att ta sig över eller längs med Södra Kungsvägen och Lejonvägen liksom ut i andra strövområden utanför Centrum-Torsvik.

Naturmiljö

Programförslaget innehåller ett flertal åtgärder för att stärka gröna samband inom området. Överdäck-ningen vid Torsviks torg och att träd planteras längs Stockholmsvägen och Lejonvägen kan medverka till förbättrade spridningsvägar för växter och djur både inom området och mellan delar av Lidingö. Vid Siggebogården och Oskarsvägen kan dock sprid-ningsvägar försvagas när ny bebyggelse tillkommer.

Befintliga grönstrukturer och naturvärden påverkas i vissa fall också negativt i samband med utbyggnaden.

Exempelvis innebär markarbeten vid anläggning av

parkering under mark att äldre träd behöver tas bort.

Även om nya grönytor skapas medför detta att de naturvärden som de äldre träden representerar går förlorade.

I DAG FÖRSLAGET

Mängd grönyta 1,8 hektar 1,7 hektar

varav parkyta 1,4 hektar 1,7 hektar

Befolkning som når grön-område inom högst 200 m

83% 96%

REKREATIONSYTOR I CENTRUM-TORSVIK BULLERNIVåER

Ljud vid fasad, dB(A) <50 50-54 55-59 60-64 65-70 >70

Bullernivåer under riktvärde.

Bullernivåer över riktvärde som kan hanteras med bullerreducerande åtgärder

som t ex plank eller fasadåtgärder.

Bullernivåer som inte är acceptabla

Andel bullerstörda

lägen-heter i dag 48,3% 17,7% 16,9% 14,3% 2,8% 0%

Andel bullerstörda lägen-heter i framtidenmed bull er-dämpande åtgärder *

57,0% 14,9% 12,0% 8,4% 1,7% 0%

* Bullerdämpande åtgärder enligt planförslaget är tyst asfalt, bullerskärmar längs Södra Kungsvägen och överdäckning vid Torsviks torg.

Läs mer:

Bullerutredning centrum-torsvik (2014) grönska Lidingö centrum - torsvik (2014) Luftkvalitetsutveckling för södra kungsvägen (2013) PM utbyggnad (2014)

www.lidingo.se/centrumtorsvik

KoNSEKvENSER

Samhällsekonomi

Områdets nya invånare innebär en ökning av stadens skatteintäkter men också behov av exempelvis för-skoleplatser och annan skattefinansierad service. Det större antalet boende inom Centrum-Torsvik förvän-tas också ge bättre möjlighet att stärka och utveckla lokal handel och service, vilket gynnar både invånare och näringsliv genom större utbud och högre omsätt-ning samt fler arbetstillfällen.

Exploateringsekonomi

Genom god samhällsplanering kan kostnader för utveckling täckas av intäkter från de markvärden som skapas. Markvärdet beror på faktorer som markens användning och läge. Markvärdet påverkas också av hur stor byggrätt som medges på tomten enligt gäl-lande detaljplan. Lite förenklat beror markvärdet där-med av markanvändningen och hur många våningar byggnaderna tillåts ha. Inom programområdet är det i genomsnitt fyra våningar på tillkommande bebyg-gelse. Skulle antalet våningar förändras medför det konsekvenser för resultatet.

Markanvändning inom området

Inom området planeras för nya bostäder, handelsloka-ler och kontorslokahandelsloka-ler. Bostäderna ska upplåtas med såväl bostadsrätt som hyresrätt. Andelen hyresrätter inom området uppgår till minst 15 procent av tillkom-mande bebyggelse. Skulle andelen hyresrätter öka från 15 till 20 procent, enligt nu illustrerat förslag, mins-kar intäkterna med omkring 30 miljoner kronor.

Markvärden

Om marken används för bostäder så genereras de högsta värdena. För mark som kan användas för bo-städer upplåtna med bostadsrätt uppgår värdet till ca 11 000-13 000 kr/m2 BTA. Den mark som används för bostäder upplåtna med hyresrätt har ett lägre värde vilket uppgår till ca 3 000 kr/m2 BTA. Värdet för mark som kan användas för kontor uppgår till ca 2 000 kr/

m2 BTA och värdet för mark som kan användas för handel uppgår till ca 3000-4000 kr/m2 BTA. Inom området finns en variation i markvärden beroende på hur attraktiv marken är för respektive markan-vändning. Värdena som presenteras här baseras på en värdering av byggrättsvärden inom programområdet.

Investeringar i allmänna anläggningar

De kostnader som ingår i den ekonomiska bedöm-ningen är främst investeringar för övergripande infrastruktur och allmänna anläggningar såsom va-ledningar, gator, parker och torg. Den största investeringen utgörs av överdäckningen vid Torsviks torg. Utöver de investeringar som visas i listan ovan finns exempelvis kostnader för planprogrammet, sopsugsanläggning och ledningar, flytt av fördelnings-station, övriga gator och ledningar, markersättning och byggherrekostnader. Byggherrekostnader är exempelvis projektering, projekt- och byggledning, projektadministration, avgifter, räntekostnader och andra oförutsedda kostnader.

Ekonomiskt utfall

Det finns många faktorer som påverkar den ekonomis-ka bedömningen och det ekonomisekonomis-ka resultatet.

Kon-EKONOMI I BALANS

Intäkter ca 700 till 800 mkr

Kostnader ca 500 till 600 mkr

Resultat ca 200 mkr

KäNSLIGHETSANALYS På BEDÖMT RESULTAT

1 . + 10 % kostnader 165 mkr

2 . - 10 % intäkter 140 mkr

3 . + 1 % kalkylränta 205 mkr

4 . Sammanvägt (1-3) 80 mkr

EXEMPEL På INVESTERINGSKOSTNADER FÖR ALLMäNNA ANLäGGNINGAR

Överdäckning vid Torsviks torg ca 200 mkr

Parker och torg ca 60 mkr

Bullerdämpande åtgärder längs S Kungsvägen ca 10 mkr Ny gång- och cykelbro över S Kungsvägen ca 20 mkr

Ombyggnad Lejonvägen ca 35 mkr

Ombyggnad Stockholmsvägen och Sturevägen ca 20 mkr

Pendlarparkering i centrum ca 55 mkr

Intäkter och centrumanläggningar

Gångfartsområde Anläggning av parker

Ombyggnad av Stockholmsvägen

och Sturevägen Ny gång- och cykelbro

Överdäckning Torsviks torg Markförsäljning

Lejonvägen

Markförsäljning Siggebovägen och

Sturevägen

Redovisade belopp är enligt 2014 års prisnivå.

Intäkter och kostnader under genomförandet Stora intäkter genereras i börjas av projektet i och med utvecklingen av centrumkvar-teren, medan de största

Intäkter och kostnader under genomförandet Stora intäkter genereras i börjas av projektet i och med utvecklingen av centrumkvar-teren, medan de största

Related documents