• No results found

Torsviks torg och Drottningvägen Den avslutande och sista etappen innefattar en

Genomförande

Byggetapp 4: Torsviks torg och Drottningvägen Den avslutande och sista etappen innefattar en

över-däckning av Södra Kungsvägen vid Torsviks torg. Den nedsänkta vägen byggs över med en betongkonstruk-tion. Anläggningsarbetena sker i etapper och trafiken bedöms kunna passera platsen på liknande sätt som i dag under hela utbyggnaden.

Etapp tre med överdäckning och tillkommande byggnader i Torsvik, samt en utveckling av

fastighe-ter vid Drottningvägen beräknas ta fyra till fem år att genomföra. Etappen innehåller omkring 100 nya bostäder samt kontors- och handelslokaler.

Ekonomi i balans

En övergripande förutsättning för planering och genomförande av Centrum-Torsvik är att projektets ekonomi ska vara i balans. Det innebär att stadens intäkter från bland annat markförsäljning ska vara minst lika stora som stadens sammanlagda kostnader för utbyggnad av allmänna anläggningar. Investe-ringskostnaderna delas av staden, exploatörer och andra aktörer beroende på vilken nytta parterna drar av en anläggning.

Kostnadsfördelning

Staden ansvarar för utbyggnaden och den framtida driften av allmänna anläggningar. Detta omfattar bland annat omläggning av gator, nya gång- och cykelvägar, torgytor, parker och lekplatser. Staden svarar också för ny- och omläggning av de vatten- och avloppsledningar som behövs för att kunna ansluta de nya fastigheterna till det kommunala vatten- och avloppsnätet. Fastig-hetsägarna betalar sedan anläggnings- och förbruk-ningsavgifter enligt gällande VA-taxa.

Ledningsnäten för exempelvis el och energi ägs och underhålls av privata aktörer. De aktörer som har nytta av flytt av ledningar och anläggningar liksom nödvändig kapacitetshöjning ansvarar för att åtgär-derna finansieras och utförs.

I de fall då nya allmänna anläggningar är nödvän-diga för att exploatera privat mark kommer fastig-hetsägare som kan drar nytta av de nya anläggningar att vara med och delfinansiera utbyggnaden till exempel genom gatukostnadsersättning till staden.

Kommunen bygger i egen regi

Lidingö stad kommer att ansvara för de anlägg-ningsarbeten som rör ytor och anläggningar för all-mänheten till exempel parker, gator och ledningar.

Staden upphandlar, leder och kontrollerar de olika anläggningsentreprenaderna under hela genomför-andetiden.

En grupp entreprenader som staden kommer att vara ansvarig för är gatuombyggnader. Det är pri-märt Lejonvägen, Stockholmsvägen och Sturevägen som genomgår större förändringar. Förutom själva gatan är det även ny belysning, planteringar och ledningsarbeten som ska utföras. Parker och torg är en annan grupp av entreprenader och här omfattas

Vill du VetFörutttningargenomFörande

av exempelvis Vasaparken, Centrumparken, ett nytt torg utanför Stadshuset samt Torsviks torg.

Överdäckningen vid Torsviks torg, bullerdämpande åtgärder och en ny gång- och cykelbro över Södra Kungsvägen kommer att genomföras med Trafik-verket som viktig samarbetspart, vilket kan kräva samverkan kring exempelvis medfinansiering, drift eller kravställning. Planerad sopsugsanläggning kan byggas ut för att helt förbli kommunal eller genom ett samarbete med någon som tar över och driver anläggningen. Slutligen är den planerade stora ga-rageparkeringen i centrum en anläggning som kan komma att bygga och drivas i en samverkansform.

Huvudmannaskap

Alla offentliga platser och anläggningar ska ha en huvudman. Huvudmannaskapet kan vara antingen statligt, kommunalt eller enskilt och innebär bland annat ansvar för utbyggnad samt drift och skötsel.

I Centrum-Torsvik kommer staden att vara huvud-man och ansvarig för allmänna platser.

I samband med att Norra länken öppnas för trafik förväntas huvudmannaskapet och väghållningen för Södra Kungsvägen från Lidingöbron till cirkulations-platsen vid Lejonvägen övertas av Trafikverket.

För privatägd kvartersmark ansvarar respektive fastighetsägare.

Markförvärv och inlösen

Utbyggnaden av Centrum-Torsvik är planerad så att intrång på privat mark minimeras varför inlösen av fastigheter inte bedöms vara nödvändigt för genom-förandet. Mindre markregleringar avseende delar av fastigheter kan bli aktuellt genom överenskommelser mellan staden och fastighetsägare.

Läs mer:

PM utbyggnad (2014) www.lidingo.se/centrumtorsvik Parkeringsgarage under mark

Parker som byggs om Torg, mötesplatser Överdäckning Vägar

Gång- och cylkelbro Bullerdämpande åtgärder

Ny bebyggelse Gångfartsområde Kommunen bygger i egen regi

Övrigt i kartan, ej i kommunens regi

Torsviks torg

Herserudsgen Torsplan

Vasa-torget

Stockholmsvägen

Sturevägen Vårv

Siggebovägen

Björnvägen

Södra Kungsvägen

Lejongen Lejonstigen Odenvägen

Lejonvägen Friggavägen

Kyrkvägen

Vasavägen

Oskarsvägen Stadshuset

Siggebo-gården

Ansgars-kyrkan Bibliotek

Sture-parken

Vasa-parken

Centrum-parken

Siggeboparken

Torsvikssvängen Bussgatan

Flora gen

Karta kommunen bygger i egen regi

Kartan visar i stora drag de delar som kommunen ansvarar för att bygga ut.

GENoMFÖRANdE

Vill du VetFörutttningar

eget. Suspendisse ut condimentum lorem. Vivamus in magna vitae arcu sollicitudin cursus. Quisque inter-dum nunc eget justo vulputate, eget sollicitudin erat aliquam. Integer pellentesque tincidunt arcu ut male-suada. Cras auctor vitae leo at elementum. Aenean ac nisl lobortis, congue sem vel, convallis turpis. Morbi sit amet laoreet felis. Pellentesque non purus orci. Cu-rabitur dignissim eu libero vitae volutpat. Maecenas tincidunt mi quam, id congue turpis consectetur nec.

Related documents