• No results found

Hur delaktigheten påverkar sambandet mellan heterogenitet och finansiell

Kapitel 6. Slutsatser & Implikationer

6.1. Slutsatser

6.1.1 Hur delaktigheten påverkar sambandet mellan heterogenitet och finansiell

136

heterogenitetsegenskaper kan framkalla större problem med sammanhållningen som gör att fördelarna med heterogeniteten i mindre utsträckning framkommer.

6.1.1 Hur delaktigheten påverkar sambandet mellan heterogenitet och finansiell prestation

Studiens resultat visar att heterogenitet i styrelsen kan ha fördelar på företagets finansiella prestation och att det i större utsträckning kan leda till fördelar på senare år. Slutsatsen utifrån detta är att heterogenitet i styrelser blivit viktigare när styrelsen är mer involverad i företaget och mer aktivt använder ledamöternas kunskaper och erfarenheter för att ge råd och utveckla bolaget strategi. Det visar sig dock att det skiljer sig åt mellan de olika heterogenitetsegenskaperna och detta beror till viss del på att vissa heterogenitetsegenskaper visar sig ha problem med delaktigheten i beslutsprocessen vilket då gör att det inte uppstår någon effekt på finansiell prestation. Detta är fallet med heterogenitet i kulturell bakgrund, tenure och heterogenitet i flera heterogenitetsegenskaper samtidigt. Eftersom dessa styrelser har problem med deltagandet i beslutsprocessen kan detta betyda att ökad delaktighet skulle kunna förändra de samband som uppvisades mellan dessa heterogenitetsvariabler och finansiell prestation i test av hypotes 1.

Delaktigheten i beslutsprocessen visar sig inte ha betydelse för finansiell prestation i testerna av hypotes 2 vilket antas förklaras av att de olikartade förslagen och informationen som framkommer vid ett ökat deltagande inte tas i beaktande och därmed får detta ingen effekt på styrelsens beslut. För att fördelarna av att ha en styrelse som är heterogen avseende kulturell bakgrund, tenure och flera olika heterogenitetsegenskaper samtidigt ska komma fram krävs det därmed att styrelsen har en kultur som betonar meningsskiljaktigheter som något positivt och att all information som framkommer beaktas och får effekt på besluten som tas i styrelsen. Detta verkar det finnas problem med eftersom en ökad delaktighet inte visade sig leda till ökad finansiell prestation utan detta kan tyda på att det uppstår personliga konflikter som gör att kunskapen som kommer fram inte beaktas. Slutsatsen dras därmed att den positiva effekten på finansiell prestation som uppvisades avseende heterogenitet i kultur på senare år beror på att styrelsen har genererats ett gott rykte och ryktet är det som ger den goda effekten på finansiell prestation och inte ledamöternas olikartade värderingar och kunskaper. Den goda effekten beror på att bolaget signalerar att de är heterogena avseende kulturell bakgrund och

137

inte för att fördelarna med heterogenitet avseende kultur framkommer. För att fördelarna ska framkomma och få effekt på finansiell prestation krävs det att delaktigheten ökar och att det finns en kultur i styrelsen som tar tillvara på informationen som framkommer vid deltagandet i beslutsprocessen. Styrelser som är heterogena avseende tenure uppvisade inga signifikanta samband med finansiell prestation vilket leder till att slutsatsen dras om att avsaknaden av signifikanta samband beror på att det finns problem med sammanhållningen som leder till ett sämre deltagande i beslutsprocessen. Det måste dock även finnas en kultur i dessa styrelser som gör att ledamöternas information och kunskaper beaktas när beslut fattas för att en ökad delaktighet ska få effekt på finansiell prestation. Styrelser som är heterogena avseende flera heterogenitetsegenskaper samtidigt uppvisade positivt samband med finansiell prestation vid test av hypotes 1 och detta samband kan tänkas förstärkas om delaktigheten ökar i styrelsen eftersom det visade sig att dessa styrelser hade problem med delaktigheten. Det krävs dock som tidigare nämnts att det finns en kultur i styrelsen som tar tillvara på informationen som framkommer vid deltagandet för att ett ökat deltagande ska gynna finansiell prestation.

Angående de andra heterogenitetsegenskaperna kön och ålder uppvisade dessa inte några problem med delaktigheten i beslutsprocessen. Resultaten visar även att delaktighet inte har någon effekt på finansiell prestation när sammansättningen inte tas hänsyn till. Samtidigt visar resultaten att delaktighet leder till att fler förslag genereras av ledamöter och detta visar på att den information som framkommer under beslutsprocessen inte tas hänsyn till när beslut sedan fattas. Slutsatsen dras därmed att kön och på senare tid ålders positiva effekt på finansiell prestation både kan förklaras av att informationen i beslutsprocessen beaktas i beslutsfattandet och att företaget genereras ett gott rykte genom att signalera heterogenitet i dessa egenskaper. Om det hade visat sig att delaktighet hade en direkt positiv påverkan på finansiell prestation hade det i större utsträckning kunna uteslutas att den positiva effekten av heterogena styrelser på finansiell prestation enbart beror på att bolaget genereras ett gott rykte genom heterogeniteten. För att förstå om det är beaktande av den olikartade informationen eller ett bättre rykte som leder till bättre finansiell prestation skulle en djupgående studie av styrelsens kultur behövas för att kunna dra en slutsats om fördelarna med den heterogena styrelsen är det som ger den positiva effekten på företagets finansiella prestation vilket ligger utanför denna studies omfattning.

138

Heterogenitet avseende branscherfarenhet leder inte utifrån studiens resultat till några problem med delaktighet i styrelsen och resultaten visar inte heller någon positiv effekt på finansiell prestation. Slutsatsen dras utifrån detta att den olikartade informationen som härstammar från olikartad branscherfarenhet inte beaktas i besluten och därmed kommer fördelarna med olikartad branscherfarenhet inte kunna påverka finansiell prestation. Heterogenitet avseende branscherfarenhet är en mindre synlig heterogenitetsegenskap som är svårare att signalera utåt och egenskapen är heller inte lika uppmärksammad som exempelvis heterogenitetsegenskapen kön vilket leder till slutsatsen om att tillsättandet av styrelseledamöter med olikartad branscherfarenhet inte görs för att generera ett gott rykte till bolaget. Ett gott rykte kan därmed inte i samma utsträckning genereras utifrån att företaget har en heterogen styrelse avseende branscherfarenhet och därmed kan inte detta göra att denna heterogenitetsegenskap får en positiv påverkan på finansiell prestation trots att fördelarna med heterogeniteten inte påverkar styrelsens beslut vilket kan vara fallet med heterogenitetsegenskaperna kön, ålder och kultur.

Vissa heterogena styrelser har problem med sammanhållningen och detta gäller både styrelser som är heterogena avseende flera egenskaper och styrelser som är heterogena avseende vissa enskilda egenskaper. Mindre synliga heterogenitetsegenskaper verkar inte leda till problem med deltagandet i beslutsprocessen vilket stödjer teorin (Milliken & Martins 1996). Avseende synliga heterogenitetsegenskaper går resultaten till viss del emot teorin genom att alla synliga heterogenitetsegenskaper inte leder till problem med deltagande i beslutsprocessen. Sammanhållningen i styrelsen påverkas negativt främst i styrelser som har ledamöter som suttit olika länge i styrelsen och ledamöter som har olika kulturella bakgrunder.

De motstridiga resultaten i tidigare studier angående sambandet mellan styrelsens

heterogenitet och bolagets finansiella prestation (Carter et al 2010; Abdullah 2014; McIntyre, Murphy & Mitchell 2007; Romano & Guerrini 2014) kan förklaras av att sambanden skiljer sig åt mellan olika heterogenitetsegenskaper och detta till viss del på grund av att olika heterogena styrelser möter olika problem med sammanhållningen och därmed med deltagandet i beslutsprocessen.

Resultaten kan också ge viktiga insikter till studier som behandlar socialpsykologiska processer och styrelsens roller (Neill & Dulewicz 2010; Zona & Zattoni 2007; Nielsen &

139

Huse 2010) eftersom resultaten i denna studie visar på att deltagandet påverkas av

sammanhållningen men att deltagandets betydelse i sin tur påverkas av kulturen i styrelsen. Hur socialpsykologiska processer påverkar rollerna kan därmed påverkas av hur deltagandet i beslutsprocessen beaktas i beslutsfattandet.