• No results found

Uppsatsens modell

Kapitel 3. Teori

3.4. Uppsatsens modell

30

rollerna och det är viktigt att dessa försöker reduceras för att fördelarna ska överväga nackdelarna. Styrelsens utförande av rollerna påverkar i sin tur företagets finansiella prestation och därför är det önskvärt att styrelsen har förmåga att utföra rollerna så effektivt som möjligt.

3.3.3. Signalling theory

Heterogenitetens antagna fördelar på styrelsens roller har gjort att samhället främjar att företagen ska bli mer heterogena i sina styrelser och det har därför skapats en debatt om att styrelser bör bli mer heterogena. Miller och Triana (2009) förklarar att eftersom företag verkar i en värld som fokuserar mycket på heterogenitet har det blivit viktigt för företagen att visa att de strävar efter heterogenitet i bolaget. Att företag vill signalera att de följer samhällets normer stödjs av signalling theory som enligt Miller och Triana (2009) handlar om att företag för att få bra status och rykte i samhället kommer att förmedla synliga signaler till allmänheten. Enligt Miller och Triana (2009) har forskning visat att styrelsens sammansättning och ledamöternas egenskaper signalerar företagets kvalitet och bolagsstyrningens stabilitet. Företag kommer sträva efter att vara heterogena i sin styrelsesammansättning eftersom omvärlden lägger fokus på heterogenitet och information om styrelsens sammansättning är dessutom lättillgänglig för allmänheten vilket innebär att informationen i större utsträckning kan användas för att bedöma företaget och dess kvalitet. Miller och Triana (2009) anser att heterogenitet förbättrar företagets rykte genom att det signalerar att företaget efterliknar sin intressentpopulation och därför har lättare att beakta olika behov. Heterogenitet signalerar också att företaget accepterar heterogenitet och eftersom heterogenitet anses vara en accepterad norm i samhället så signalerar det normefterlevnad och att företaget stödjer minoriteter (Miller & Triana 2009).

3.4. Uppsatsens modell

Nedan följer en modell över vad denna studie belyser och syftar till att bidra med. Utifrån att sammansättning i styrelsen enligt teori sägs ha positiv påverkan på finansiell prestation men utifrån tidigare studier har visat sig ha motstridiga resultat är det viktigt att beakta faktorer som kan påverka hur detta samband ser ut för att få större förståelse för dessa motstridiga resultat.

31

”The black box” inom styrelseforskning som denna studie syftar till att ge insikter i är hur delaktigheten i beslutsprocessen ser ut i heterogena styrelser och om detta kan förklara att tidigare studier har motstridiga resultat kring heterogenitetetens påverkan på finansiell prestation. Tidigare studier som undersökt styrelsens samverkan har undersökt

socialpsykologiska processer i styrelser och det har visat att dessa är betydelsefulla för hur bra rollerna utförs och därmed vilken påverkan styrelsens sammansättning har på finansiell prestation. För att de socialpsykologiska processerna ska fungera effektivt i styrelsen är det avgörande att styrelsen innehar en bra sammanhållning och detta har enligt forskning och teori visat sig vara problematiskt i heterogena styrelser där ledamöterna är olika varandra. Att studera delaktigheten i beslutsprocessen i heterogena styrelser kan därför vara av vikt för att förstå vad sammanhållningsproblem kan leda till och varför fördelarna med heterogeniteten inte alltid kommer fram och påverkar utförandet av rollerna och finansiell prestation. Denna studie vill också bidra med förståelse för om delaktigheten och därmed sammanhållningen ser olika ut i olika typer av heterogena styrelser för att ge bidrag till om det endast är vissa

heterogena styrelser som kan ha problem med sammanhållningen som ger

delaktighetsproblem. Detta har inte studerats i tidigare studier som studerar styrelseprocesser men samtidigt finns det teori (Milliken & Martins 1996) som hävdar att grupper har svårare att samarbeta om gruppen är heterogen avseende synliga heterogenitetsegenskaper än mindre synliga heterogenitetsegenskaper.

Först undersöks det i denna studie hur det direkta sambandet mellan heterogenitet och finansiell prestation ser ut för att sedan kunna framkalla en diskussion kring hur detta samband kan förklaras av hur delaktigheten i heterogena styrelser ser ut (H1). Detta

undersöks utifrån olika heterogenitetsegenskaper för att få insikt i om sambandet ser olika ut för olika heterogenitetsegenskaper. Det kan ge betydelsefulla resultat för senare hypoteser som behandlar delaktighetens betydelse eftersom positiva samband direkt mellan

heterogenitet och finansiell prestation kan tyda på mindre delaktighetsproblem och därmed att fördelarna med heterogena styrelser får påverkan på finansiell prestation. Det antas i teori att styrelseledamöternas bakgrundsegenskaper påverkar vilka beslut styrelsen tar och därmed i förlängningen hur bra styrelsen utför sina roller. Utförandet av rollerna har i sin tur påverkan på företagets finansiella prestation.

32

Sedan undersöks hur delaktighet i beslutsprocessen oavsett styrelsesammansättning påverkar finansiell prestation (H2) för att få insikt i om delaktighet i beslutsprocessen har någon effekt på finansiell prestation och därmed kunna förstå om det är heterogena styrelsers problem med delaktighet i beslutsprocessen som gör att de får negativa samband eller inga uppvisade samband med finansiell prestation. Det antas i teori att beslutskvaliteten i styrelsen har påverkan på finansiell prestation (Forbes och Milliken 1999) och därmed testas om deltagande i beslutsprocessen förbättrar beslutskvaliteten.

Vidare studeras hur delaktigheten påverkas av styrelsens heterogenitet och därmed om det uppstår sammanhållningsproblem i heterogena styrelser vilket hävdas i teori (Forbes & Milliken 1999; Tuggle, Schnatterly & Johnson 2010) och om dessa leder till minskat

deltagande i beslutsprocessen som i förlängningen ger sämre beslutskvalitet än vad det hade kunnat vara om styrelsen tog tillvara på alla ledamöternas bakgrundsegenskaper (H3). Det studeras även om alla typer av heterogena styrelser möter delaktighetsproblem eller om detta endast gäller vissa heterogenitetsegenskaper. Enligt Milliken och Martins (1996) kan det finnas mindre sammanhållningsproblem i styrelser med mindre synlig heterogenitet än styrelser med synlig heterogenitet och detta kan därmed påverka hur delaktigheten i dessa styrelser ser ut.

Till sist studeras om delad uppfattning kan leda till en bättre delaktighet (H4) vilket stöds utifrån Umans (2012) som kommit fram till att en delad vision kan vara fördelaktigt för företagsledningens sammanhållning.